Ελπίδα για όλους: Γυναίκα θεραπεύθηκε τελείως από καρκίνο με δικά της ανοσοκύτταρα

Κατηγορία: Ζωή Υγεία


Παγκόσμια πρώτη. Γυναίκα θεραπεύθηκε τελείως από καρκίνο με δικά της ανοσοκύτταρα

Γυναίκα με καρκίνο μαστού τελικού σταδίου σώθηκε από μια πρωτοποριακή νέα θεραπεία, χρησιμοποιώντας τα δικά της ανοσοκύτταρα, σε μια "θαυματουργή" θεραπεία για πρώτη φορά στον κόσμο.

Οι γιατροί έδιναν στην μηχανικό Judy Perkins από τη Φλόριντα των ΗΠΑ τρεις μήνες ζωής. Δυο χρόνια μετά, γερή και δυνατή μετά την μεγάλη της περιπέτεια με τον καρκίνο του μαστού, έχει κάθε λόγο να χαμογελά και να είναι αισιόδοξη για το μέλλον. 

Η θεραπεία είναι πειραματική - όπως ανέφεραν αμερικανοί ερευνητές στο Nature Medicine - αλλά ελπιδοφόρα και αφορά στην έγχυση "ζωντανού φαρμάκου", που φτιάχνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. 

Η πρωτότυπη ανοσοθεραπεία, η οποία πέτυχε εκεί που όλες οι άλλες συμβατικές θεραπείες δεν τα κατάφεραν, σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχή εφαρμογή της ανοσοθεραπείας Τ-κυττάρων για καρκίνο του μαστού τελευταίου σταδίου.

Η 49χρονη γυναίκα επιλέχθηκε να υποβληθεί σε αυτήν μετά από αρκετές χημειοθεραπείες, που απέτυχαν να σκοτώσουν τους όγκους, μεγέθους μπάλας του τένις, που είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται στο ήπαρ της. Την ανέλαβε μια επίλεκτη επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr Steven Rosenberg του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

"Περίπου μια εβδομάδα μετά την θεραπεία άρχισα να νιώθω κάτι, είχα έναν όγκο στο στήθος μου, που ένιωθα να συρρικνώνεται. Χρειάστηκε άλλη μια εβδομάδα ή δύο για να εξαφανιστεί", είπε η ασθενής, που θυμάται την πρώτη της εξέταση μετά την όλη διαδικασία, όταν το ιατρικό προσωπικό «ήταν πολύ ενθουσιασμένο και χοροπηδούσε».

Τότε της είπαν ότι ήταν πιθανό να θεραπευτεί. Τώρα γεμίζει το σακίδιό της, κάνει καγιάκ και μόλις πήρε πέντε εβδομάδες άδεια για να περιπλανηθεί στη Φλόριντα.

Μετά την γενετική ανάλυση των όγκων της ασθενούς, για να εντοπισθούν οι συγκεκριμένες καρκινικές μεταλλάξεις, ελήφθησαν επιλεγμένα λεμφοκύτταρα (TIL) από το αίμα της, καλλιεργήθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο (περίπου 90 δισεκατομμύρια) και μετά εισήχθησαν ξανά στο σώμα της, μαζί με ένα φάρμακο (pembrolizumab), που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Η μελέτη είναι σε εξέλιξη και οι επιστήμονες εξήγησαν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας, προτού χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στην κλινική πρακτική.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Ζαχαράκης.

Πηγή: healthmag.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "