Πόνος στην πλάτη: Σήμα κινδύνου στους ηλικιωμένους;

Κατηγορία: Ζωή Υγεία


Μια άλλη διάσταση στον πόνο της σπονδυλικής στήλης δίνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, η οποία έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από πόνο στην πλάτη, μπορεί να έχουν γενικότερα κακή κατάσταση υγείας.

«Η πρόοδος της ιατρικής και της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της μέσης διάρκειας ζωής των ανθρώπων. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο παγκόσμιος πληθυσμός ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα τριπλασιαστεί έως το 2050. Ο ταχέως αναπτυσσόμενος γηράσκων πληθυσμός, όμως, αυξάνει και την πιθανότητα μυοσκελετικών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα του μυοσκελετικού πόνου σε ηλικιωμένους ενήλικες κυμαίνεται από 65 - 85%, με το 36 - 70% αυτών να υποφέρουν από πόνο στην πλάτη», σημειώνει ο φυσικοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr). Ο πόνος στη μέση είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα υγείας σε ηλικιωμένους ενήλικες άνω των 60 ετών που προκαλεί πόνο και αναπηρία. Αποτελεί μείζον πρόβλημα, επηρεάζοντας περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο επιπολασμός της οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής είναι περίπου 84%. Ενώ οι περισσότερες αιτίες σ’ αυτές τις ηλικίες δεν είναι συγκεκριμένες, οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση ορισμένων παθολογιών στη μέση και / ή χρόνιων προβλημάτων σ’ αυτή, δεδομένων των φυσικών και ψυχοκοινωνικών τους αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Pain και πραγματοποιήθηκε σε 4390 δίδυμα ηλικίας άνω των 70 ετών, διαπίστωσε ότι ένα άτομο με πόνο στη σπονδυλική στήλη έχει χειρότερη υγεία, συγκριτικά με εκείνους που δεν βιώνουν σπονδυλικό πόνο, δηλαδή δεν πονούν στην πλάτη ούτε στον αυχένα. Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Paulo Ferreira, ερευνητής φυσιοθεραπείας από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί είναι μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο πόνος στην σπονδυλική στήλη δεν είναι απειλητικός για τη ζωή.

Ενδεχομένως, ο πόνος στη σπονδυλική στήλη να αποτελεί μέρος της γενικότερης κακής υγείας και κακής λειτουργικής ικανότητας, που αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας στον γηραιότερο πληθυσμό.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Matthew Fernandez από τη Σχολή Επιστημών Υγείας δήλωσε: «Με έναν ταχέως αναπτυσσόμενο γηραιότερο πληθυσμό , η υγεία της σπονδυλικής στήλης είναι κρίσιμη ώστε να καθιστά ικανά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να διατηρούν την ανεξαρτησία τους».

Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι τα αναλγητικά φάρμακα και τα αντιφλεγμονώδη που συνήθως συνταγογραφούνται για τον πόνο στην πλάτη είναι αναποτελεσματικά στη θεραπεία του πόνου και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. «Τα φάρμακα είναι ως επί το πλείστον αναποτελεσματικά, η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν προσφέρει καλό αποτέλεσμα - η καλύτερη θεραπεία για τη μέση είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής όπου συμπεριλαμβάνει τη σωματική άσκηση. Οι άνθρωποι πρέπει να κινούνται», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Ferreira.

Αυτή η μελέτη έπεται μιας προηγούμενης, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι 60% πιθανότερο να αναπτύξουν πόνο στην μέση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να φθείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και να τους κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες.

Οι ηλικιωμένοι δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να βιώσουν πόνο στην σπονδυλική στήλη. Τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι μπορούν επίσης να αισθανθούν πόνο στην πλάτη που μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο δραστηριότητας και την ποιότητα της ζωής τους.

«Ο πόνος της μέσης κατά την παιδική ηλικία / εφηβεία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για περιστατικά οσφυαλγίας κατά την ενήλικη ζωή. Είναι πιο συχνός στα κορίτσια, με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης. Συναντάται επίσης στη νεολαία που συμμετέχει σε αθλήματα που απαιτούν κάμψη / επέκταση / περιστροφή της σπονδυλικής στήλης. Ευτυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές βελτιώνεται με ανάπαυση, αναλγητικά και φυσικoθεραπεία.

«Συνήθεις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που ταλαιπωρούν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, όπως κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, αυχενικό σύνδρομο, και τα συμπτώματα που προκαλούν π.χ. οσφυαλγία, αυχενικός πονοκέφαλος, ίλιγγος ή ζαλάδα, αλλά και μετεγχειρητικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις χάρη σε ένα πρότυπο σύστημα αξιολόγησης και θεραπείας που συνδυάζει την τεχνολογία αιχμής με τη θεραπεία του αίτιου του μυοσκελετικού πόνου και όχι του συμπτώματος. Το σύστημα fysiotek βασίζεται στον συνδυασμό μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας που αξιολογούν και θεραπεύουν προβλήματα σπονδυλικής στήλης και σε συνδυασμό με προγράμματα αποκατάστασης και ασκήσεων ειδικών για κάθε ασθενή επιτυγχάνουν τη σταθεροποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Η εξατομικευμένη και ακριβής διαχείριση των ηλικιωμένων ασθενών με πόνο στη σπονδυλική στήλη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε πιο υγιείς ανθρώπους που θα συνεχίσουν να αυτοεξυπηρετούνται και να νοιώθουν χρήσιμοι, αλλά και σε μια πιο παραγωγική κοινωνία. Κι ακόμα θα προστατεύει τους νέους ασθενείς από μελλοντικά σοβαρότερα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "