Χωρισμένοι γονείς και Επιμέλεια ανηλίκων: Μοναδικό κριτήριο «το συμφέρον του παιδιού» (δικαστική απόφαση σταθμός)

Κατηγορία: Ζωή Γονείς & Παιδί


Δεν αποτελεί εμπόδιο ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας του γονέα για την ανάθεσή της

Δεν αποτελεί εμπόδιο πρόβλημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ο γονιός στην ανάθεση επιμέλειας ανηλίκων. Εμπόδιο δεν αποτελεί ούτε το φύλο, η φυλή, η γλώσσα, η θρησκεία, η κοινωνική προέλευση ή η περιουσιακή κατάσταση ενός από τους δυο γονείς που μπορεί να διεκδικούν την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων τους σε περίπτωση διαζυγίου.

Αυτό έκρινε με απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας και έλυσε το «γόρδιο δεσμό» μιας σφοδρής αντιδικίας που είχαν ξεκινήσει δυο πρώην σύζυγοι για την επιμέλεια των παιδιών τους. Με αγωγές που αντήλλαξαν οι δυο γονείς - ήταν παντρεμένοι για μια δεκαετία και είχαν αποκτήσει δυο παιδιά - διεκδικούσαν ο καθένας για τον εαυτό του την αποκλειστική επιμέλεια των δυο ανηλίκων τέκνων τους, 16 και 10 ετών σήμερα, προβάλλοντας στα δικόγραφα τους σειρά επιχειρημάτων για να στηρίξουν τα αιτήματά τους.

Το δικαστήριο σταθμίζοντας τα στοιχεία της υπόθεσης με την απόφαση που εξέδωσε «μοίρασε» οριστικά την επιμέλεια των δυο παιδιών και στους δυο γονείς, οι οποίοι θα την ασκούν 15 ημέρες τον μήνα (ο καθένας) κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ τους. Μέχρι τότε την επιμέλεια των δυο ανηλίκων ασκούσε προσωρινά η μητέρα με ασφαλιστικά μέτρα που είχαν εκδοθεί αλλά και βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού που είχε υπογράψει με τον πρώην σύζυγό της.

Επίσης, στην προκειμένη περίπτωση, το δικαστήριο έκρινε πως δεν συνιστά εμπόδιο στην άσκηση της επιμέλειας, ούτε η πάθηση της μητέρας (σκλήρυνση κατά πλάκας), την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίζει με φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, αποκλειστικό κριτήριο κατά την ανάθεση της επιμέλειας των παιδιών αποτελεί «το συμφέρον και μόνο του ανηλίκου τέκνου», χωρίς να επιδρά στη λήψη της απόφασης του δικαστηρίου άλλοι παράγοντες που «συνοδεύουν» το πρόσωπο κάθε γονέα, όπως είναι το φύλο, η φυλή, η γλώσσα, η θρησκεία, η κοινωνική προέλευση ή η περιουσιακή κατάσταση.


Το ζήτημα της υγείας της μητέρας προέβαλε στην αγωγή του ο πατέρας των δυο ανήλικων, υποστηρίζοντας πως η πρώην σύζυγος του αδυνατεί να ασκεί την επιμέλεια των παιδιών τους για λόγους υγείας. Ο πατέρας ζητούσε να ανατεθεί στον ίδιο η επιμέλεια των παιδιών και να υποχρεωθεί η πρώην σύζυγος του να του καταβάλλει ως διατροφή το ποσό 450 ευρώ για τον ανήλικο γιο τους και το ποσό των 117 ευρώ για την ανήλικη κόρη τους.

Από την πλευρά της η σύζυγος στην αγωγή που κατέθεσε ζητούσε να της ανατεθεί οριστικά η επιμέλεια των παιδιών και να υποχρεωθεί ο πατέρας τους να της καταβάλει για διατροφή ποσό 1.479 ευρώ για την κόρη τους και 1.627 ευρώ για τον γιο τους. Επίσης ζητούσε να της επιδικασθεί το ποσό των 1.409 ευρώ μηνιαίως, για δική της διατροφή για δυο έτη.

Η απόφαση

Εξετάζοντας όλα τα στοιχεία, μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και φορολογικές δηλώσεις του ζεύγους, το δικαστήριο «έδωσε» την επιμέλεια των ανηλίκων από κοινού και στους δυο γονείς – 15 ημέρες στον καθένα. Επίσης, προσδιορίζοντας τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα από τις φορολογικές του δηλώσεις αλλά και γενικότερα τον τρόπο ζωής του, επιδίκασε στη μητέρα διατροφή 1000 ευρώ για κάθε τέκνο, συμπεριλαμβανομένων των διδάκτρων ιδιωτικού σχολείου. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στο «δια ταύτα» της δικαστικής απόφασης: «Το συμφέρον των ανήλικων επιβάλλει, στην κρίσιμη ηλικία που βρίσκονται, να συμβιώνουν τόσο με τη μητέρα τους όσο και με τον πατέρα τους και ακολούθως, αφού έτσι προκαλείται η μικρότερη δυνατή διατάραξη του τρόπου ζωής τους...».

Πηγή: lawandorder.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "