Πίνετε πολύ καφέ; 7 σημάδια που μαρτυρούν ότι ξεπεράσατε τα όρια για τον οργανισμό σας

Κατηγορία: Ζωή Διατροφή


Ο καφές σαν ρόφημα στις σωστές δόσεις, παραμένει ευεργετικός. Οι παρενέργειες, όμως, της πολύ καφεΐνης, όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα καφέ ημερησίως, μπορεί να είναι αρκετά έντονες. Τα 7 σημάδια που μαρτυρούν ότι πίνουμε πολύ καφέ προσδιορίζουν τις συχνότερες επιδράσεις του εθισμού στον καφέ, που μακροπρόθεσμα βλάπτουν την υγεία…

Νιώθουμε άγχος

Όταν σκεφτόμαστε ξανά και ξανά ένα επερχόμενο γεγονός ή μια προθεσμία, συχνά νιώθουμε την επιθυμία να πιούμε μία ζεστή κούπα καφέ. Κι όμως, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας συστήνει τα άτομα που εμφανίζουν έντονο άγχος να αποφεύγουν την καφεΐνη. Γιατί; Ο πολύς καφές μπορεί να επιδεινώσει τις επιδράσεις του άγχους, είτε στερώντας μας ύπνο, είτε πυροδοτώντας την απόκριση μάχης – φυγής.

Στομαχικός πόνος

Μπορεί να συσχετίζετε τον στομαχικό πόνο με την κακή ποιότητα φαγητού ή με τις κράμπες της περιόδου. Είναι καλύτερα να προσθέσετε και το πρωινό σας ρόφημα σε αυτή τη λίστα. Ευρωπαίοι επιστήμονες συμπέραναν ότι ορισμένες ουσίες στον καφέ ενεργοποιούν την έκκριση στομαχικού οξέος. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αδρανοποιήσει το οξύ βραχυπρόθεσμα, αλλά αν υποπτεύεστε ότι ο καφές επηρεάζει αρνητικά το στομάχι σας, εξετάστε την περίπτωση να αλλάξετε τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ.

Συχνές ταχυκαρδίες

Η αίσθηση ότι η καρδιά μας χτυπά γρήγορα είναι λίγο τρομακτική. Νιώθουμε σαν να προσπαθεί να αποδράσει από το στήθος μας. Αυτές οι ταχυκαρδίες συχνά προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση καφέ, νικοτίνης, ακόμα και αλκοόλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ταχυκαρδίες οδηγούν σε ζαλάδες, ακόμα και λιποθυμίες. Δυστυχώς, η καλύτερη λύση είναι να αποφύγουμε τελείως τον καφέ σε τέτοια περίπτωση.


Διάρροια

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές μας βοηθά στο ζήτημα της τουαλέτας, χάρη στις καθαρτικές του ιδιότητες. Αν καταναλώσουμε πάνω από δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα, όμως, μπορεί να εμφανίσουμε και διάρροια, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Λειτουργικών Γαστρεντερικών Διαταραχών. Αν νιώθετε ότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται αλλιώς, προτείνεται σταδιακή διακοπή της καφεΐνης.

Δυσκολία στον ύπνο

Η αϋπνία είναι ένα αρκετά άμεσο σημάδι κατανάλωσης πολύ καφέ. Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι ο καφές δεν επιδρά με κανέναν άλλο τρόπο πάνω σας, αυτό το νόστιμο ρόφημα σίγουρα θα διαταράξει τον κύκλο ύπνου σας σε μεγάλες ποσότητες. Η καφεΐνη μένει στο σύστημα για σχεδόν 14 ώρες, αυξάνει τον αριθμό των φορών που μένετε ξύπνιοι το βράδυ και μειώνει τον συνολικό χρόνο ύπνου. Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, δοκιμάστε να καταναλώνετε το τελευταίο φλιτζάνι καφέ μέχρι το μεσημέρι το αργότερο.

Τρέμουλο

Ο καφές προκαλεί εγρήγορση, αλλά ορισμένες φορές αυτή η αίσθηση ξεφεύγει από τον έλεγχο και παύει να είναι θετική. Εδώ είναι που εμφανίζεται και το τρέμουλο. Η καφεΐνη (υπερ) διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να παραλείπουμε το τέταρτο φλιτζάνι καφέ μέσα στην ίδια μέρα.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Μία μέτρια ποσότητα καφεΐνης βοηθά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, βοηθώντας ακόμα και την επίδραση των αναλγητικών φαρμάκων. Γι’ αυτό η καφεΐνη αρκετές φορές συνοδεύει την παρακεταμόλη. Εντούτοις, αν πίνουμε πολύ καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα (σχεδόν 500 mg καφεΐνης ή κατά μέσο όρο πέντε φλιτζάνια), αναπτύσσουμε έντονο πρόβλημα εθισμού και τα συμπτώματα της στέρησης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο και κόπωση. Μειώστε σταδιακά την πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις πιθανές πηγές στη διατροφή σας.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "