Η Ελλάδα που αντιστέκεται: Καινοτόμο ελληνικό αερόχημα “ιπτάμενη πτέρυγα” Dealer RX-3! (video)

Κατηγορία: Τεχνολογία Σκάφος


Ένα ακόμη εντυπωσιακό, καινοτόμο αερόχημα, μεγάλων δυνατοτήτων σχεδίασε και πρόκειται να κατασκευάσει το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ), του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μετά το αερόχημα RX-1 που είχε παρουσιαστεί δημόσια στην ΔΕΘ το 2016.

Πιο αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και κατασκευής του πρωτοτύπου του αεροχήματος RX-1 πριν από δύο χρόνια, το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ παρουσίασε χτες 9 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ ομοίωμα του αεροχήματος Dealer RX-3 (*).

Ενώπιον επισήμων και του κοινού η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ παρουσίασε την ιπτάμενη πτέρυγα αερόχημα Dealer RX-3, το οποίο προορίζεται για την πραγματοποίηση αποστολών έρευνας και παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις ναυαγίων και περιστατικών έκτακτης ανάγκης και ατυχημάτων σε απομονωμένες περιοχές.

Πρόκειται για μια ιπτάμενη πτέρυγα, εξοπλισμένη με εμβολοφόρο κινητήρα, με ακροπτερύγια (winglets) και ανασυρόμενα σκέλη προσγείωσης, γεγονός που αυξάνει την ταχύτητα και την ευελιξία του αεροχήματος.


Το βάρος του υπολογίζεται να είναι περίπου 200 κιλά, το συνολικό τους μήκος εκτιμάται ότι ειναι περίπου 4 μέτρα και το άνοιγμα των πτερύγων 7 μέτρα. Όπως φαίνεται το Dealer RX-3 διαθέτει στο ρύγχος του μπροστά από τον ρηναίο τροχό πρόβλεψη για την τοποθέτηση ενός σταθεροποιημένου ηλεκτρο-οπτικού συστήματος ημέρας/νύκτας ώστε να μπορεί να εντοπίζει υπο δυσμενείς συνθήκες ναυαγούς και άτομα που χρειάζονται βοήθεια.


Το Dealer RX-3 μπορεί να πετάξει πάνω από ναυάγια ή απομονωμένες περιοχές και να πετάξει από αέρος προς τα άτομα που έχουν ανάγκη βοήθειας σωσίβια, φαγητό, φαρμακευτικό υλικό και άλλα αναγκαία σε αυτές τις περιπτώσεις υλικά.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή, και Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών Κύρο Υάκινθο, το Dealer RX-3 μπορεί να πετάξει με ταχύτητα μέχρι και 250 χλμ/ώρα ακόμη και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, μεταφέροντας ωφέλιμο φορτίο εως και 50 κιλά.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής, ο σχεδιασμός του Dealer RX-3 διήρκεσε έξι μήνες και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες από τώρα. Το αερόχημα θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά από την εθνική ομάδα διάσωσης με τις πτήσεις να ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η αναπτυξιακή ομάδα αποτελείται από νέους επιστήμονες διπλωματούχους μηχανικούς και διδάκτορες γεγονός που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των στελεχών και των αποφοίτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Γιώργος Τσιμπούκης

*Στο παρόν άρθρο χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία από την ιστοσελίδα Voria.gr

Πηγή: defence-point.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "