Ποια πρωτοπορία του Facebook; Τους είχε προλάβει πριν από 3.000 χρόνια η «Οδύσσεια»

Κατηγορία: Τεχνολογία Πολυμέσα


Μία νέα έρευνα εξηγεί πώς το εμβληματικό έργο του Ομήρου έχει πολλά κοινά με το τεχνολογικό δημιούργημα του Ζάκερμπεργκ. Οι σχέσεις μεταξύ των ηρώων του αρχαίου έπους θυμίζουν τους «φίλους» των social media.

Αν εξαιρέσουμε τους παντοδύναμους θεούς και τα μυθικά τέρατα, μία νέα έρευνα για την «Οδύσσεια» του Ομήρου, θεωρεί ότι ότι το πασίγνωστο έπος βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αληθινά πρόσωπα και πραγματικά γεγονότα-μπολιασμένα φυσικά με την αστείρευτη φαντασία του σπουδαίου ποιητή.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η νέα αυτή μελέτη, ανακάλυψε κάποιους ενδιαφέροντες συσχετισμούς ανάμεσα στην «Οδύσσεια» του Ομήρου και στο Facebook του Ζάκερμπεργκ.

Αναλύοντας διεξοδικά τις σχέσεις ανάμεσα στους 342 συνολικά ήρωες του έπους, οι μελετητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούσαν, είναι πολύ πιο ρεαλιστικός από τον αντίστοιχο σε άλλα έργα μυθοπλασίας.

Και ότι μπορεί η «Οδύσσεια» να είναι σχεδόν 3.000 χρόνια παλαιότερη από το Facebook, ωστόσο περιέχει συμπεριφορές φιλίας που παραπέμπουν στα σημερινά social media!

Το «καστ» της «Οδύσσειας» περιλαμβάνει 342 χαρακτήρες. Τα διαφορετικά χρώματα συμβολίζουν τις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων ή μυθικών πλασμάτων, που με κάποιον τρόπο συνδέονται μεταξύ τους (The Conversation)

«Οταν βλέπεις δίκτυα ανθρώπων, είτε πρόκειται για μία συντροφιά αρχιτεκτόνων ή μία κλασική «παρέα» του Facebook, παρατηρείς ότι έχουν κάποια κοινά μεταξύ τους, ακόμη και κοινούς γνωστούς. Αυτό αποδεικνύει και τη γνωστή φράση «τί μικρός που είναι ο κόσμος». Κάθε άτομο έχει πολλές διασυνδέσεις και τείνει να κάνει παρέα με άλλα άτομα, που έχουν παρόμοιες διασυνδέσεις.

Αυτά τα δίκτυα ανθρώπων, συνηθίζουν να λειτουργούν με κάποιου είδους ιεραρχία» εξηγούν οι ερευνητές στο site «The Conversation». Και συνεχίζοντας: «βρήκαμε ουσιαστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ομηρικό έπος σχετίζεται με τη δομή των social media.

Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε: είχε ο Ομηρος τέτοια γνώση του πώς δομείται και λειτουργεί ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων, ή μήπως όσα έγραφε βασίζονταν τελικά σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα;».

«Οδυσσέας και Πολύφημος» (1896, Arnold Böcklin): Ο Οδυσσέας και το πλήρωμά του ξεφεύγουν από τον κύκλωπα Πολύφημο.

Η έρευνα απομόνωσε τα μυθικά τέρατα και εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ των κοινών θνητών, ξεχωριστά (Wikipedia) Για τη συγκεκριμένη έρευνα εργάστηκαν φοιτητές από το πανεπιστήμιο Πόντα Γκρόσα στη Βραζιλία και από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία.

Ενα από τα εντυπωσιακά τους συμπεράσματα, είναι ότι οι ήρωες της «Οδύσσειας» έχουν συνολικά 1.747 συνδέσεις μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν ιστό «επαφών» εξίσου περίπλοκο με εκείνον του Facebook.

Οταν μάλιστα αποφάσισαν να βγάλουν εκτός της έρευνας 24 μυθικά πρόσωπα, όπως θεούς και τέρατα, διαπίστωσαν ότι οι διασυνδέσεις μεταξύ των κοινών θνητών-που πιθανότατα βασίζονταν σε χαρακτήρες αληθινών προσώπων-, έγιναν ακόμη πιο στενές.

«Το προφανές συμπέρασμα είναι πως η Οδύσσεια είναι ένα αμάλγαμα αληθινών και φανταστικών προσώπων» αναφέρουν οι ερευνητές.

Αραγε ο Οδυσσέας θα ήταν «φίλος» με τους μνηστήρες στο Facebook; (Wikipedia)

Θεωρούν λοιπόν οι φοιτητές που αποφάσισαν να ρίξουν νέο φως σε αυτό το έπος, ότι «ο Ομηρος δεν περιορίστηκε απλά στο να συλλέξει τους πιο γνωστούς μύθους που κυκλοφορούσαν και διαδίδονταν από στόμα σε στόμα εκείνη την εποχή.

Οι σχέσεις μεταξύ των ηρώων του είναι τόσο πολύπλοκες και διαδραστικές, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν ήταν κατασκευάσματα της πλούσιας φαντασίας του». Υπάρχουν ήδη σκέψεις να «διαβάσουν» κι άλλες ιστορίες μέσα από τη σύγχρονη γλώσσα των social media. Σειρά έχει η Βίβλος.

Πηγή: Protagon.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "