Αποσάθρωση κράτους: Φέρνουν νόμο για να ισχύσει ο νόμος Τρίτση για τις ακτές και έγκριση από τον Τσίπρα για να ισχύσουν δικαστικές αποφάσεις

Κατηγορία: Τεχνολογία Κατασκευές


Εκατοντάδες Εισαγγελείς έχουν εξαπολυθεί στις ακτές της χώρας αναζητώντας μαντρότοιχους και φράχτες που κλείνουν την πρόσβαση στις ακτές. Η πολιτεία θυμήθηκε επιτέλους ότι ο νόμος Τρίτσης προβλέπει ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές σε βάθος 500 μέτρων από το χειμέριο κύμα και πλέον έχει στοχοποιήσει με αφορμή τη ν τραγωδία στο Μάτι κάθε κατασκευή που εμποδίζει την πρόσβαση σ’ αυτές.

Όσο για τα αυθαίρετα, για να ισχύσουν οι δικαστικές αποφάσεις απαιτείται η έγκριση Τσίπρα. Τόσο καλά γι’ αυτό το μπουρδ@λο κράτος…

Ο Νόμος Τρίτση για την προστασία των ακτών και την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές, ψηφίστηκε στην δεκαετία του ’80, αλλά καμία Κυβέρνηση έκτοτε δεν θέλησε να τον εφαρμόσει, αφού για τις παραβάσεις των λαϊκών μαζών το πολιτικό κόστος ήταν μεγάλο, ενώ για τις παραθαλάσσιες βίλες των εχόντων και κατεχόντων ούτε λόγος.

Σήμερα φέρνουν με την μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή νομοθετική διάταξη (τροπολογία νόμου) προκειμένου να δηλώσουν το αυτονόητο, δηλαδή ότι όλες οι διατάξεις του νόμου Τρίτση συνεχίζουν να ισχύουν και ποτέ δεν καταργήθηκαν.

Από την άλλη, θέλοντας να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενέκρινε 61 κατεδαφίσεις αυθαίρετων ακινήτων μέσα σε δάση και μία σειρά μανδρότοιχων σε παραλίες, για τις οποίες εδώ και αρκετά χρόνια είχαν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισής τους, αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν επέτρεπαν να εφαρμοσθούν.

Γίνεται αντιληπτό, ότι ο λαός είναι απλώς μία μάζα αναλώσιμων, που οι πολιτικοί «παίζουν» κάθε φορά ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις και τα προσδοκώμενα πολιτικά και εκλογικά οφέλη.

Για τα τεράστια συγκροτήματα, πολυτελών κατοικιών επωνύμων που κλείνουν με το έτσι θέλω χιλιόμετρα ολόκληρα ακτών, μην περιμένετε να γίνει κάτι. Αυτά εξάλλου ποτέ δεν κινδυνεύουν να καούν…

---------------------------

ΥΠΕΝ: Aπαγορεύονται μαντρότοιχοι 500 μέτρα από παραλία – Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας & κατεδαφίσεις

«Η τροπολογία υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ισχύει ο νόμος Τρίτση, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται μαντρότοιχοι σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία» τόνισε ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης αναφερόμενος στη νέα νομοθετική ρύθμιση που εισάγει επείγουσες ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, η οποία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η ερώτηση τέθηκε στον υπουργό ΥΠΕΝ σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στον «Realfm», με αφορμή την κατεδάφιση παράνομης περίφραξης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

To κύμα των κατεδαφίσεων φαίνεται να επεκτείνεται με αφορμή τα μέτρα για τις καμένες περιοχές της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επιχείρηση στη Χαλκιδική

Σημειώνεται ότι το πρωί της Πέμπτης 2 Αυγούστου 2018 έγινε κατεδάφιση περίφραξης και διάνοιξη διόδου στη θάλασσα, στην περιοχή μεταξύ Πολύχρονου και Χανιώτης από τα συνεργεία του δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας του δήμου Κασσάνδρας, Θωμάς Κοντός δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM” ότι «ήταν μεν προγραμματισμένο αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα τραγικά γεγονότα επισπεύσαμε τη διαδικασία και το κάνουμε μέσα στο καλοκαίρι” και επεσήμανε πως πρόκειται για την τρίτη διάνοιξη στην περιοχή της Κασσάνδρας τα τελευταία χρόνια και ότι στόχος είναι να υπάρχουν δίοδοι ανά 300-350 μέτρα, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταγραφές, όπως είπε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας του δήμου Κασσάνδρας, «για να δούμε αν υπάρχουν κι άλλα σημεία που χρειάζεται να γίνει διάνοιξη ενώ σε συνεργασία με Περιφέρεια και Πολεοδομία θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες”.

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση της Εισαγγελίας

Παράλληλα την παρέμβαση και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα, προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, καθώς παρήγγειλε τη διενέργεια δύο προκαταρκτικών εξετάσεων, με τη μορφή του επείγοντος, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν αυθαίρετες καταλήψεις και στην περιοχή ευθύνης του, που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσόγκας, ζητά να ερευνήσουν τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά για αυθαίρετες καταλήψεις, κτίσματα, ρίψη μπαζών, σκουπιδιών και αν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο συντελείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μεταβολή της μορφής του δάσους και καταπάτησής του.

Στο πλαίσιο δε, της προκαταρκτικής, οι δασικές υπηρεσίες καλούνται να κάνουν χρήση όλων των μέσων τεχνολογίας και να ζητήσουν την υπηρεσιακή συνδρομή για πληροφορίες από οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία, όπως πολεοδομία, ή Δήμους.

Παράλληλα, ο κ. Τσόγκας, ζητά από τα Λιμεναρχεία Θεσσαλονίκης και Νέας Μηχανιώνας να διερευνήσουν την ύπαρξη αυθαίρετων καταλήψεων, περιφράξεων ή κτισμάτων στον αιγιαλό που εμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Γ. Σταθάκης

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω. Θα προχωρήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας η οποία, πλέον, έχει περιοριστεί καθώς οι εννέα στους δέκα Έλληνες χτίζουν νόμιμα» είπε ο κ Σταθάκης και επανέλαβε ότι σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει «προτεραιοποίηση» των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια και άμεσα θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση στην Αττική.

Ο υπουργός μίλησε και για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση στη χωροταξία, σημειώνοντας ότι με νόμο για το δομημένο περιβάλλον και τις χρήσεις γης, «οριστικά και αμετάκλητα δεν πρόκειται να αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς».

Επίσης, τόνισε ότι οι κατεδαφίσεις στην περιοχή του Σχινιά ήταν μία μεγάλη παρέμβαση που ξεκίνησε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις πολύ ευαίσθητες οικολογικά περιοχές και επανέλαβε ότι με τη χθεσινή τροπολογία, οι διαδικασίες παρεμβάσεων επιταχύνονται για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό και σε ρέματα.

«Η αποκεντρωμένη διοίκηση έφθανε στο σημείο μίας τελεσίδικης απόφασης για κτίσματα εξόφθαλμα αυθαίρετα σε δάσος ή παραλία σε 15 χρόνια. Αυτήν τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο για το δομημένο περιβάλλον. Μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι δυνατότητές της ενισχύονται, για παράδειγμα αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 και περιορίζουν πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Αυτό που έπαιρνε διαδικασία έξι μηνών, σήμερα μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες» επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

Συνάντηση Τσίπρα – Σταθάκη: Εγκρίθηκαν οι πρώτες 61 κατεδαφίσεις


Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερωθεί για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου προτεραιοποίησης για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Εγκρίθηκαν ήδη 61 κατεδαφίσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχουν και που έχουν συναφθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Ειδικότερα, θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις για:

27 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για την περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων.

21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη.

13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση.

Επίσης, το ΥΠΕΝ εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Τέλος, η διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοποίηση να αφορά κατεδαφίσεις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Πυροφυλάκιο Βύρωνα, όπου εδρεύει η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Δήμου, καθώς και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Συναντήθηκε με εθελοντές πυροσβέστες και συνομίλησε μαζί τους, συγχαίροντάς τους για το έργο τους και την πολύτιμη κοινωνική και περιβαλλοντική συνεισφορά τους. Οι εθελοντές τον ενημέρωσαν για τη δράση τους, για την εκπαίδευση που λαμβάνουν, αλλά και για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο ό,τι έχει απομείνει από τις δασικές εκτάσεις στον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Πεντέλη, τόσο γιατί βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές όσο και γιατί έχουν μια πολύ ιδιαίτερη οικολογική αξία. Τα περιαστικά δάση, όπως επισήμανε, απαιτούν την εκπόνηση ειδικών σχεδίων προστασίας σε συνεργασία με όλες τις τοπικές οργανώσεις και τους δήμους.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η συμβολή των εθελοντών δασοπυροσβεστών είναι καθοριστική στην προστασία των περιαστικών δασών. Συμπλήρωσε δε, ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων εθελοντών πυροσβεστών καθώς και να ενισχυθεί ο συντονισμός και η οργάνωσή τους.

Ορισμένοι από τους παριστάμενους εθελοντές πυροσβέστες, μάλιστα, βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Μάτι και την Ανατολική Αττική και μίλησαν στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις πρόσφατες αυτές καταστροφές. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έγιναν σημαντικά επιχειρησιακά λάθη και τόνισε ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας και όχι η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εστίασε στο πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι στο μέλλον δεν θα ζήσουμε ανάλογες τραγωδίες, διαβεβαιώνοντας ότι το σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνει ένα νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα εξασφαλίζει καλύτερο συντονισμό και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Πηγή: ecozen.gr, ecopress.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "