Χάκαραν ή παρακολουθούν το κινητό ή το τάμπλετ σας; - Τα σημάδια για να το αντιληφθείτε…

Κατηγορία: Τεχνολογία Ηλεκτρομηχανολογικά


Θυμάστε την εποχή που τα κινητά μας τα χρησιμοποιούσαμε μόνο για να κάνουμε τηλεφωνήματα, άντε και να στέλνουμε και κανένα SMS; Σήμερα, πλέον, τα smartphones είναι σχεδόν κάτι παραπάνω από υπολογιστές, καθώς με αυτά μπορούμε να κάνουμε ακόμα και πληρωμές, να ελέγχουμε τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, να στέλνουμε και να δεχόμαστε e-mail, να συνδεόμαστε με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, να τραβάμε και να αποθηκεύουμε φωτογραφίες και δεκάδες άλλα πράγματα.

Όπως είναι φυσικό, με τέτοιο πλούτο προσωπικών πληροφοριών, τα smartphones αποτελούν στόχο, όχι μόνο για απατεώνες που επιδιώκουν να κλέψουν προσωπικά μας δεδομένα, αλλά και για κρατικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες μέσω των συσκευών μας μπορούν να σχηματίσουν μια εξαιρετικά σαφή εικόνα για εμάς, τις συνήθειες μας και τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε σχέσεις.

Το κινητό


 

Παρά τα εξαιρετικά επιτηδευμένα συστήματα παρακολούθησης και υποκλοπής που χρησιμοποιούνται, ωστόσο, υπάρχουν κάποια «συμπτώματα» που αν τα παρατηρήσουμε στο smartphone μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πέσει θύμα παρακολούθησής του. Τα βασικότερα από αυτά είναι τα εξής:

1. Μειωμένη αντοχή της μπαταρίας: Αν η μπαταρία του κινητού μας «πέφτει» αφύσικα γρήγορα και αυτό το παρατηρούμε σε σχετικό βάθος χρόνου, τότε, μάλλον, κάποιος το έχει χακάρει.
2. Αυξημένη χρήση δεδομένων: Και η αυξημένη χρήση mobile data, αν παρατηρείται ξαφνικά, αποτελεί δείγμα ότι το κινητό μας έχει πέσει «θύμα» παρακολούθησης.

3. «Ψάρεμα»: Είναι η τακτική εκείνη όπου κάποιος υποδύεται μια αξιόπιστη πηγή και μας ζητά προσωπικά δεδομένα (π.χ. τράπεζα). Αν παρατηρήσουμε ύποπτα e-mail (με τυπογραφικά λάθη ή περίεργη στίξη) το σβήνουμε αμέσως.

4. Ανοιχτά δίκτυα Wi Fi: Αποτελούν πραγματικό «πονοκέφαλο» καθώς είναι σχετικά εύκολο να χακαριστούν και αν συνδεθούμε με αυτά, τότε το smartphone μας μεταδίδει τα πάντα σε αυτόν που τα έχει χακάρει.

5. Ύποπτες εφαρμογές: Αν ένα app αρχίσει να σας ζητά πρόσβαση σε διάφορα στοιχεία (κάμερα, επαφές, φωτογραφίες, αρχεία, κλπ) τότε το πιο πιθανό είναι ότι... δεν έχει καλό σκοπό.
6. Παράξενα τηλεφωνήματα: Αν αρχίσετε να δέχεστε τηλεφωνήματα από αγνώστους αριθμούς και όταν τα απαντάτε δεν μιλά κανείς, τότε καλό είναι να αρχίσετε να υποψιάζεστε. Το ίδιο κι αν εκεί που μιλάτε, η γραμμή πέφτει συχνά και χωρίς λόγο.

7. Απρόβλεπτες συμπεριφορές: Αν το κινητό σας αρχίζει να παρουσιάζει περίεργες συμπεριφορές, π.χ. να κλείνει μόνο του, να κάνει ξαφνικά reboots ή να κάνει περίεργους θορύβους όταν μιλάτε, τότε μάλλον σας παρακολουθούν.

Το tablet


Αν έχεις υποψίες ότι η συσκευή σου είναι "θύμα" κακόβουλου λογισμικού, τότε από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνεις, είναι να εγκαταστήσεις άμεσα κάποια anti-malware εφαρμογή.

Αν και αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιον ειδικό τεχνικό. Εφόσον κάνεις backup για τα δεδομένα σου (βίντεο, φωτογραφίες κλπ), ένα reset με ταυτόχρονο σβήσιμο των παλαιών δεδομένων που μπορεί να έχουν "μολυνθεί" από ενδεχόμενο ιό, θα σε βοηθήσει αρκετά.

Παρακάτω καταγράφονται κάποιες ενδείξεις που μας σηματοδοτούν πως κάτι κακόβουλο "τρέχει" στο παρασκήνιο των λειτουργιών της συσκευής που έχουμε στην καθημερινή μας χρήση.

1. Το tablet λειτουργείπιο αργά απ' ότι παλαιότερα. Ενδεχομένως ένα εγκατεστημένο Malware που "τρέχει" στο background μπορεί να μειώνει την απόδοση του κινητού ή του tablet. Άλλη εξήγηση μπορεί να είναι η "γεμάτη" μνήμη ή κάποια αναβάθμιση λογισμικού που δεν "σηκώνει" πια η συσκευή μιας και έχει παλιώσει. Αν η μνήμη έχει χώρο και η συσκευή είναι καινούργια, τότε πρέπει να ανησυχήσεις σε περίπτωση αργής απόδοσης.

2. Η συσκευή σου στέλνει ή λαμβάνει συνεχώς "περίεργα" μηνύματα. Αν φίλοι, γνωστοί ή συνεργάτες σε ενημερώσουν πως λαμβάνουν από εσένα spam μηνύματα τα οποία δεν θυμάσαι να έχεις στείλει, ή αν λαμβάνεις συνεχώς spam μηνύματα και mail, τότε πρέπει να "καθαρίσεις" το κινητό σου με κάποιο antivirus πρόγραμμα γιατί ενδεχομένως, έχεις "αρπάξει" ιό.

3. Νέες εφαρμογές φαίνονται εγκατεστημένες στη συσκευή σου χωρίς να τις έχεις εγκαταστήσει εσύ. Καλό είναι να κάνετε ένα Google search για τις εφαρμογές που ξαφνικά βλέπετε να έχουν εγκατασταθεί χωρίς την άδεια σας στη συσκευή. Κάποιες έρχονται "πακέτο" μαζί με τα updates, άλλες όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα "εισβολής" χάκερ (Android ή iOS malware).

4. Η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα από παλιά. Εδώ ισχύει ό,τι είπαμε στο νούμερο 1. Όσο πιο παλιό είναι το tablet ή το κινητό, τόσο πιο γρήγορα εξασθενεί η μπαταρία του. Αν όμως η συσκευή κινητού ή το tablet είναι νέα, και η μπαταρία εξασθενεί γρήγορα, τότε κάτι άλλο συμβαίνει.

5. Η συσκευή υπερθερμαίνεται. Υπάρχει malware που μπορεί να εγκατασταθεί μέσω πλοήγησης στο διαδίκτυο και να κάνει τις εφαρμογές να αποδίδουν ταυτόχρονα στο "τέρμα", προκαλώντας υπερθέρμανση στη συσκευή. Και εδώ, αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για να επαναφέρει το σύστημα, αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

6. Έχεις χρεώσεις που δεν δικαιολογούνται από τη χρήση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως με την εταιρεία παροχής δικτύου. Οι χάκερς μπορούν να "εισβάλλουν" σε κινητά και να προκαλέσουν μεγάλες χρεώσεις με διεθνείς κλήσεις, εφαρμογές που απαιτούν χρήματα ή μηνύματα (sms) σε διεθνή δίκτυα που δεν στέλνετε εσείς.

7. Όταν στέλνεις e-mail από τη συσκευή και μπλοκάρεται από φίλτρα. Σε αυτή την περίπτωση η συσκευή σου στέλνει συνεχώς spam mail σε άλλους χρήστες και οι email browsers μπλοκάρουν τα mail σου καθώς τα αναγνωρίζουν σαν κακόβουλα.

8. Η συσκευή σου προσπαθεί αυτόματα να μπει σε "περίεργα" site. Εδώ, η συσκευή προσπαθεί να συνδεθεί με ιστοσελίδες πορνογραφικού ή εμπορικού περιεχομένου που συνήθως προσπαθούν να αποσπάσουν συνδρομές με παραπλανητικά links. Όπως και στα PC μας, έτσι και στις φορητές συσκευές μας, τα προγράμματα malware χρησιμοποιούν "pop-up" παράθυρα για να ζητήσουν από τον χρήστη να προβεί σε κάποιες ενέργειες.

9. Κάποιες λειτουργίες διακόπτονται απότομα. Αν οι κλήσεις σου διακόπτονται απότομα ενώ έχεις καλό σήμα και φορτισμένη μπαταρία, αν κάποιες εφαρμογές "σκάνε" και κλείνουν από μόνες τους, τότε μπορεί ενδεχομένως να έχεις πρόβλημα με το hardware της συσκευής ή κάποιο κακόβουλο λογισμικό εγκατεστημένο εντός της που παρακωλύει τη σωστή απόδοση. Επίσης, μπορεί το malware να προσπαθεί να υποκλέψει δεδομένα από εφαρμογές, επηρεάζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία τους.

10. Κάποια websites φαίνονται διαφορετικά. Πολλά malware προγράμματα "διαμεσολαβούν" ανάμεσα στον browser της συσκευής σου και το διαδίκτυο, "διαβάζοντας" έτσι όλα τα δεδομένα που στέλνεις και λαμβάνεις. Αυτή η λειτουργία μπορεί να επηρεάσει το πως φαίνονται μερικά sites.

Πηγή: newsnowgr.com, inc.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "