Οι αναπόφευκτες αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος, λόγω ρήτρας CO2 και η «Τροπολογία – φρένο»

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτες. Το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ως δαμόκλειος σπάθη επικρέμεται πάνω από τα… γκισέ της ΔΕΗ. Και τα σενάρια για τη μετακύλιση του στα τιμολόγια ρεύματος έχουν φουντώσει. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να τις αποφύγει με τροπολογία του Υπουργού Ενέργειας κ. Σταθάκη…

------------------

Το ζητούμενα για το επιτελείο του είναι (ακόμη κι αν τελικά επιβληθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ρήτρα CO2) να λειτουργήσει ένας μηχανισμός ο οποίας θα εξισορροπεί την όποια επιβάρυνση των τιμολογίων, λόγω ρύπων, με αντίστοιχες μειώσεις άλλων χρεώσεων, ώστε οι συνέπειες για την τσέπη του καταναλωτή να είναι ασήμαντες.

Οι τιμές που οι ρυπογόνες βιομηχανίες αγοράζουν από το ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων δικαιώματα εκπομπών έχουν εκτοξευθεί από 5 ευρώ ανά τόνο πέρυσι, σε περίπου 20 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι η δαπάνη της ΔΕΗ για CO2, για το α’ εξάμηνο 2018, αυξήθηκε σε 107,2 εκατ. ευρώ από 60,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τροπολογία

Έτσι, η κυβέρνηση προκειμένου να συγκροτήσει οποιαδήποτε αύξηση των τιμολόγιων λόγω ρύπων, ετοιμάζει τροπολογία η οποία θα κατατεθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα εισαχτεί στη Βουλή. Το σκεπτικό των συνεργατών του κ. Σταθάκη είναι να αποτελέσει ο πλεονασματικός Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) το «κλειδί» για τη σταδιακή μείωση – με προοπτική κατάργησης – του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), το οποία περιλαμβάνεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολόγιων ρεύματος και καταβάλλεται από τους καταναλωτές. Ο υπουργός προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα κατάργηση από τις αρχές του 2019 τόσο της χρέωσης προμηθευτή όσο και του τέλους λιγνίτη, που τροφοδοτούν τον ΕΛΑΠΕ. Ο ειδικός λογαριασμός όμως θα συνεχίσει να… εμπλουτίζεται με τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών C02 (που πλέον είναι υψηλά) και το «ψαλιδισμένο» ΕΤΜΕΑΡ. Το «μαξιλάρι» Το 2016 και το 2017 το 72% των εσόδων από τους ρύπους κατευθύνονταν στον ΕΛΑΠΕ, το 2018 το ποσοστό περιορίστηκε από τον ΛΑΓΗΕ στο 60% και, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2019 σχεδιάζεται να επανέλθει στο 70%.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, όταν ο ΕΛΑΠΕ έχει πλεονασματικό μαξιλάρι πάνω από 70 εκατ. ευρώ, τότε θα μειώνεται (με προοπτική να καταργηθεί) η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς. Έτσι, θα εξισορροπείται μια πιθανή ενεργοποίηση ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια ρεύματος.

«Ουσιαστικά, θα γίνει μια ανακατανομή των χρεώσεων στα τιμολόγια, ώστε ο τελικός λογαριασμός να μείνει σταθερός» σχολιάζει στέλεχος του υπουργείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ αναμένεται να ενσωματώσει στα συμβόλαια της με τους οικιακούς καταναλωτές ρήτρα C02 (το έχουν ήδη κάνει οι ιδιώτες προμηθευτές) που θα ενεργοποιείται πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή, η οποία θα οριστεί με βάση τις τιμές δικαιωμάτων εκπομπών στο Χρηματιστήριο Ρύπων.

«Αλχημείες»

Στην περίπτωση που η ρήτρα εφαρμοστεί εντός του 2018, ενδέχεται προσωρινά να υπάρξει μια μικρή επιβάρυνση που θα προσδιορίζεται για τα νοικοκυριά στα 4 με 5 ευρώ ανά τετράμηνο. Σε περίπτωση που η ρήτρα ενεργοποιηθεί το 2019, παράλληλα με τα νέα μέτρα που προωθούνται, τότε δεν θα υπάρξει επιβάρυνση, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για «αλχημείες» με πολλούς στόχους και αποδέκτες, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει με… έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφενός στοχεύουν στην ελάφρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικού από τα έξτρα χαράτσια, ώστε να «φρενάρουν», ή να μετριάσουν, τυχόν αυξήσεις στα τιμολόγια. Αφετέρου «χρυσώνουν» το χάπι για τους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους λιγνίτες της ΔΕΗ καθώς από τα 30 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται το όφελος για τη ΔΕΗ από την κατάργηση του τέλους λιγνίτη, τα 8,87 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις τρεις προς πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.

Μάχη Τράτσα

Πηγή: Βήμα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "