Λαμπτήρες αλογόνου οριστικά τέλος! Οι  LED είναι δέκα φορές πιο αποδοτικοί και οικονομικοί

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


Από το περασμένο Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου, καταργήθηκαν οι ενεργοβόροι λαμπτήρες αλογόνου οι οποίοι, εφόσον εξαντληθούν τα διαθέσιμα αποθέματα δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται πλέον πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι λαμπτήρες αλογόνου θα αντικατασταθούν από λαμπτήρες LED οι οποίοι ενσωματώνουν τεχνολογική καινοτομία που τους καθιστά ασφαλέστερους, οικονομικότερους και αποτελεσματικότερους.

Οι λαμπτήρες LED διαρκούν 5 έως 10 φορές περισσότερο από τους αντίστοιχους αλογόνου και χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια, συχνά το ένα δέκατο των λαμπτήρων αλογόνου εξασφαλίζοντας  σημαντική εξοικονόμηση για τους καταναλωτές. Εκτός από το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, τα τα νοικοκυριά θα πρέπει να αλλάζουν λιγότερο συχνά τους λαμπτήρες. Υπολογισμοί που έγιναν το 2013 κατέδειξαν ότι η αντικατάσταση μιας μέσης λάμπας αλογόνου από ένα ενεργειακά αποδοτικό LED εξοικονομεί τουλάχιστον 115 ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής της λάμπας και επιστρέφει στον χρήστη το κόστος αγοράς σε 12-18 μήνες.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, με την εφαρμογή των κανόνων σε επίπεδο ΕΕ, οι αλλαγές θα αποφέρουν ετήσια εξοικονόμηση 9,4 TWh – ισοδύναμη με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας σε διάστημα 5 ετών. Αυτές οι εξοικονομήσεις αντιστοιχούν σε μείωση 3,4 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Οι αλλαγές θα σημαίνουν επίσης σημαντική μείωση των αποβλήτων, καθώς οι καταναλωτές της ΕΕ θα χρησιμοποιούν κάθε χρόνο πολύ λιγότερους λαμπτήρες και επιπλέον οι νέοι λαμπτήρες LED θα ανακυκλώνονται.


Οι νέοι κανόνες οι οποίοι αρχικώς είχαν αποφασιστεί το 2009 από τα κράτη μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαιώθηκαν το 2015, αλλά η εισαγωγή τους μετατέθηκε κατά μια διετία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 ώστε να διασφαλιστεί ότι υπήρχαν διαθέσιμες επαρκείς, οικονομικά προσιτές, εναλλακτικές λύσεις. Οι αλλαγές στους κανόνες αφορούν τους κοινούς λαμπτήρες αλογόνου αλλά εξαιρούν όσους χρησιμοποιούνται σε επιτραπέζια φωτιστικά και σε προβολείς ενώ δεν θα ισχύουν για προϊόντα που βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων, αλλά μόνο για τα νέα προϊόντα που παράγονται ή εισάγονται στην ΕΕ

Οι αλλαγές αποτελούν μέρος της δράσης της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση. Φέτος τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», οι αρχές της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία με την οποία τέθηκε νέος στόχος για ενεργειακή απόδοση 32,5% έως το 2030.

Κώστας Βουτσαδάκης

Πηγή: ecopress.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "