Αυξήσεις - «φωτιά» στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια

 


Σε μεσοσταθμική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλους ΑΠΕ, κατά περίπου 32%, προκειμένου να εισρεύσουν στα ταμεία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ 781,57 εκατ. ευρώ την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2014 για να μηδενιστεί το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου, προχώρησε τελικώς η ΡΑΕ, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. 

Το ποσό υπολογίζεται πέραν της εξοικονόμησης των 555 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά και τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ και την εφάπαξ έκπτωση επί του τζίρου του 2013 βάσει του new deal, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή. 

Το νέο τέλος, που τίθεται σε ισχύ από 1ης Απριλίου, ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 19,73 ευρώ/MWh από 14,96 ευρώ/MWh ως σήμερα. Το τέλος διαφοροποιείται ανά κατηγορία καταναλωτών ανάλογα με τη χρήση του ρεύματος. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα πληρώσουν οι καταναλωτές στη χαμηλή τάση, εμπορικά καταστήματα, άλλοι επαγγελματίες και νοικοκυριά, ενώ για τους αγρότες, είτε στη μέση, είτε στη χαμηλή τάση, η αύξηση είναι πιο περιορισμένη. 

Αναλυτικότερα, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων διαμορφώνεται: 

  • Οικιακά Τιμολόγια: Στα 26,30 ευρώ/ Mwh από 20,80 ευρώ/MWh σήμερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό με κατανάλωση ρεύματος 2.000 Kwh/τετράμηνο θα πληρώσει 11 ευρώ περισσότερα, δηλαδή 52,80 ευρώ το τετράμηνο από από 41,60 ευρώ/τετράμηνο που πλήρωνε σήμερα. Συνολικά από την οικιακή χρήση, αναμένεται να συγκεντρωθεί μέσω του ΕΤΜΕΑΡ ποσό ύψους 352,39 εκατ. ευρώ. Το ΕΤΜΕΑΡ είναι ενσωματωμένο σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Υψηλή Τάση: Στα 2,23 ευρώ/MWh από 1,79 ευρώ/MWh. H κατηγορία αυτή αφορά τις πολύ μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που συνδέονται στην ΥΤ, καθώς και τα ορυχεία της ΔΕΗ, τις μονάδες άντλησης κ.λπ.
  • Στη Μέση Τάση με κατανάλωση ρεύματος άνω των 13 Gwh, το τέλος αναπροσαρμόζeται στα 2,31 ευρώ/MWh. Αφορά επίσης βιομηχανίες με υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρισμού. Συνολικά, από τις μονάδες στην ΥΤ και τις μεγάλες της Μέσης Τάσης αναμένεται να εισπραχθούν 10,20 εκατ. ευρώ.
  • Μέση Τάση με κατανάλωση κάτω των 13 Gwh: 12,77 ευρώ/MWh. Τα έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ από τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών υπολογίζονται σε 82,42 εκατ. ευρώ.
  • Aγροτική Χρήση Μέση Τάση: Στα 10,83 ευρώ/MWh από 6,97 ευρώ/MWh, που θα αποδώσει συνολικά 3,56 εκατ. ευρώ
  • Aγροτική Χρήση Χαμηλή Τάση: Στα 11,39 ευρώ/MWh από 7,33 ευρώ/MWh, που θα αποδώσει έσοδα 25,76 εκατ. ευρώ
  • Λοιπές Χρήσεις στη Χαμηλή Τάση: 30,89 ευρώ από 21,77 ευρώ/MWh, που θα αποδώσει έσοδα ΕΤΜΕΑΡ 307,24 εκατ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ, με βάση τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα, προβλέπει αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας το 2014, σε σχέση με το 2013 για όλες τις κατηγορίες πελατών, εκτός της Υψηλής Τάσης για τις οποίες δεν κάνει πρόβλεψη και διατηρεί τα ίδια στοιχεία με αυτά του 2013, «λόγω αντικειμενικής έλλειψης προβλέψεων για τις πωλήσεις στους πελάτες αυτούς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η κατανάλωση ρεύματος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,81% στις βιομηχανίες της Μέσης Τάσης άνω των 13 Gwh, κατά 0,86% στην αγροτική χρήση ΜΤ, κατά 2,24% στη Μέση Τάση κάτω των 13GWh, κατά 3,87% στην Αγροτική Χρήση Χαμηλής Τάσης, κατά 1,54% στα νοικοκυριά και κατά 4,85% στις λοιπές χρήσης της Χαμηλής Τάσης. Η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού το 2014, που αποτελεί και δείκτη βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας, έρχεται μετά από ένα αρνητικό 2013, κατά το οποίο παρατηρήθηκε πτώση σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τους αγρότες, τόσο στη μέση όσο και στη χαμηλή τάση. 

Η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ εκκρεμούσε από τις αρχές του χρόνου, καθώς ήταν άμεσα συνυφασμένη με το «new deal»: Oσο μεγαλύτερο θα ήταν το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, τόσο μικρότερη θα ήταν και η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που βάσει των σχετικών κανονισμών ήταν υποχρεωμένη να λάβει τις σχετικές αποφάσεις με στόχο το έλλειμμα των ΑΠΕ να εξαλειφθεί στο τέλος του 2014, όπως προβλέπει το μνημόνιο, είχε εκδώσει δύο αποφάσεις για πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις. Οι αποφάσεις έμεναν ανενεργές κατόπιν αιτημάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας, μέχρι να ψηφιστεί η μείωση των εγγυημένων τιμών στις πράσινες τεχνολογίες ενέργειας, προκειμένου να εκτιμηθεί με ακρίβεια η εξοικονόμηση δαπανών για να προσδιοριστεί το αναγκαίο ύψος της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ. 

Το «new deal» εκτός από την περικοπή στις εγγυημένες τιμές προβλέπει και τη διαγραφή ενός μέρους των πληρωμών για το 2013 (με τη μορφή έκδοσης εκπτωτικών τιμολογίων), ποσό που ανέρχεται σε 310 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την επιστολή του υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο. 

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, που εστάλη τη Δευτέρα, 31/3/14, δηλαδή την επομένη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, το ποσό που εξοικονομείται από τη μόνιμη προσαρμογή των τιμών αποζημίωσης της παραγόμενης από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής- Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) ενέργειας σε ετήσια βάση για το 2014 εκτιμάται σε 480 εκατ. ευρώ. 

Δεδομένου ότι το μέτρο έρχεται να αντικαταστήσει την έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί από τον Ιούλιο του 2012 και για δύο χρόνια, στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, το καθαρό όφελος για το 2014 θα είναι 475 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 90 εκατ. ευρώ αφορούν την έκτακτη εισφορά Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014 και τα 385 εκατ. ευρώ την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2014. Μετά τη προσαρμογή των εγγυημένων τιμών η έκτακτη εισφορά καταργείται, οπότε για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 2014 δεν θα λογιστεί ποσόν 140 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη πηγή. 

Μανταλένα Πίου 

Πηγή: imerisia.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "