Υπάρχουν φυτά που λάμπουν; Ναι !!! Επιστήμονες τα δημιούργησαν και θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις λάμπες!

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


Οι επιστήμονες δημιούργησαν φυτά που λάμπουν, χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα νανοσωματίδια στα φύλλα, ανοίγοντας πιθανότατα το δρόμο για την αντικατάσταση των λαμπών του δρόμου με δέντρα που θα φωτίζουν το βράδυ.

Οι μηχανικοί του ΜΙΤ πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντικατάσταση των παραδοσιακών πηγών φωτισμού με αυτό – βιώσιμες εναλλακτικές. «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα φυτό που θα λειτουργεί ως μια λάμπα γραφείου – μια λάμπα που όμως δεν θα χρειάζεται να βάλεις στην πρίζα», μας λέει ο χημικός μηχανικός και καθηγητής Michael Strano και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Το φως τροφοδοτείται από τον ενεργειακό μεταβολισμό του ίδιου του φυτού».

Για να δώσουν στα φυτά την ικανότητα να λάμπουν, ο καθηγητής Strano και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν λουσιφεράση, την ουσία που δίνει στις πυγολαμπίδες την ιδιότητα να λάμπουν στο σκοτάδι. Δημιούργησαν λοιπόν νανοσωματίδια που περιέχουν λουσιφεράση, όπως και άλλα, μεγαλύτερα μόρια που περιέχουν λουσιφερίνη και συνένζυμο Α, τα οποία ενώνονται με τη λουσιφεράση για να παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφού βύθισαν τα φυτά σε ένα διάλυμα που περιέχει αυτά τα μόρια και τα εξέθεσαν σε υψηλές πιέσεις, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν φυτά που λάμπουν σχεδόν για 4 συνεχόμενες ώρες.

Αν και το project βρίσκεται σε αρχικά στάδια, η ομάδα ήδη φιλοδοξεί για μελλοντικές χρήσεις της εφεύρεσής της. «Ο στόχος μας είναι να εκτελέσουμε αυτή τη θεραπεία, όταν το φυτό είναι ακόμα νεαρός βλαστός ή ώριμο φυτό, για να διαρκεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του», προσθέτει ο καθηγητής Strano. «Η εργασία μας ανοίγει σοβαρά την πόρτα στην ιδέα της ύπαρξης λαμπών στους δρόμους, που δεν θα είναι τίποτε άλλο, παρά δέντρα».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nano Letters. Κι άλλοι ερευνητές έχουν αποπειραθεί να δημιουργήσουν φυτά -λάμπες, χρησιμοποιώντας τη γενετική μηχανική. Αυτές όμως οι προσπάθειες είχαν περιορισμένη επιτυχία και περιορίστηκαν σε λίγα είδη φυτών που συνήθως χρησιμοποιούνται στην έρευνα της επιστήμης της γενετικής.

Η ομαδική εργασία του ΜΙΤ, από την άλλη πλευρά, έχει ήδη εφαρμοστεί ακόμα και σε μια σειρά βρώσιμων λαχανικών, όπως στο σπανάκι, το κάλε, τη ρόκα και στο νεροκάρδαμο. «Τα φυτά μπορούν να αυτό-θεραπευτούν, έχουν τη δική τους ενέργεια και είναι ήδη προσαρμοσμένα στο εξωτερικό περιβάλλον» σημειώνει ο καθηγητής Strano. «Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα λοιπόν να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα».

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "