Τέρατα στην Σαχάρα

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Κοινοπραξία ενεργειακών εταιρειών ζήτησε άδεια να κατασκευάσει ένα γιγαντιαίο σταθμό ηλιακής ενέργειας στα όρια της Σαχάρας. Ο σταθμός θα συνδέεται με την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Μπορεί να ηλεκτροδοτήσει πάνω από πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά. Η κοινοπραξία TuNur θέλει να εκμεταλλευθεί το τεράστιο δυναμικό της ερήμου Σαχάρας προκειμένου να φέρει καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη. Τί τους νοιάζει αν... βρωμίσει ο υπόλοιπος κόσμος! Η αίτησή της στο υπουργείο Ενέργειας της Τυνησίας αφορά σταθμό στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που μπορεί να παράγει 4,5 GW (γιγαβάτ) ηλεκτρισμού.

Ο Κέβιν Σάρα, εκτελεστικός διευθυντής της TuNur, λέει πως υπάρχει δυνατότητα παραγωγής 250 MW (μεγαβάτ) για την τροφοδοσία της Ευρώπης έως το 2020 μέσω αλληλοσύνδεσης με τη Μάλτα, που συνδέεται με Ιταλία από το 2015. Ο σταθμός μπορεί να δίνει 1.000 GWh (γιγαβατώρες) καθαρού ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό δίκτυο. Ακόμη και στην πρώτη φάση ανάπτυξης, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ, ο σταθμός θα είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Στην TuNur ελπίζουν ότι το σχέδιο δεν θα έχει την τύχη της πρωτοβουλίας DESERTEC, που ναυάγησε το 2013 έπειτα από στροφή 180 μοιρών ορισμένων επενδυτών. Η κοινοπραξία είχε ξεκινήσει το 2009 με σκοπό την προώθηση σχεδίου ύψους 400 δισ. Ευρώ, που θα παρείχε το 15% της ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2050. Η TuNur είναι καλύτερα προετοιμασμένη - λέει ο Κέβιν Σάρα.

Όπως η προκάτοχός της, η TuNur φιλοδοξεί να εκμεταλλευθεί τον τυνησιακό ήλιο σε μεγάλα τμήματα του εδάφους, που δεν αξιοποιεί η γεωργία. Η πιο φιλόδοξη εκδοχή προβλέπει ηλιακό σταθμό που θα καλύπτει 250.000 στρέμματα, περίπου όσο η Μάλτα. Το δεύτερο στάδιο είναι κατασκευή ηλιακών θερμοδυναμικών πύργων δυνατότητας παραγωγής 2,25 GW. Θα συνδέονται με την Ιταλία, με υποδομές στο νότιο τμήμα της Ρώμης, μέσω άλλου υποθαλάσσιου καλωδίου ετήσιας παραγωγικής ικανότητας 9.000 GWh. Η ηλιακή θερμοδυναμική τεχνολογία συνίσταται στην συγκέντρωση ακτίνων του ήλιου προς κεντρικό πύργο χάρη σε έναν μεγάλο αριθμό καθρεπτών. Η ενέργεια εν συνεχεία διατηρείται σε τηγμένο αλάτι. Αυτό το δεύτερο καλώδιο 600 χλμ. αναπτύσσεται εδώ και πολλά χρόνια και εξετάζεται τώρα από το Δ’ Γερμανικό Ράιχ, την κατ’ ευφημισμόν Ευρωπαϊκή Ένωση, να το συμπεριλάβει στα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος. Τρίτο καλώδιο θα συνδέει την Τυνησία με Γαλλία. Προβλέπεται η κατασκευή πύργων, επιπρόσθετης παραγωγικής ικανότητας 4,5 GW.


Η TuNur εκτιμά ότι ο παραγόμενος ηλεκτρισμός θα ηλεκτροδοτήσει τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά ή τουλάχιστον επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα. Η Ευρώπη διαθέτει ικανότητα παραγωγής από ηλιακά φωτοβολταϊκά περίπου 100 GW. Τα φωτοβολταϊκά είναι η έκτη πηγή ενέργειας στην Ένωση, μετά το φυσικό αέριο, την αιολική ενέργεια, τον άνθρακα, την υδροηλεκτρική και την πυρηνική. Η υλοποίηση των σχεδίων της TuNur θα διευκόλυνε την τήρηση των στόχων όσον αφορά το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως αν η πρώτη φάση υλοποιηθεί πριν το 2020, όταν 20% της ενέργειας στην Ευρώπη πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Όπως και η DESERTEC, η TuNur, ωστόσο, αντιμετωπίζει κατηγορίες «αποικιοκρατίας». Μην τους πιστεύετε! Ψέματα είναι! Οι υπεύθυνοι της αντιτείνουν ότι οι υποδομές θα συμβάλουν στην μάχη κατά της ερημοποίησης. Υπόσχονται ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού. Μελέτη προβλέπει επίσης εν δυνάμει δημιουργία 2.000 άμεσων και 20.000 έμμεσων θέσεων εργασίας.

--------------------------

Υ. Γ. Παλιά μου τέχνη κόσκινο η νεοβάρβαρη Δύση καταστρέφει τα πάντα γύρω της και στο πέρασμά της να περνούν πλουσιοπάροχα οι κηφήνες στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Πότε άλλοτε η Δύση ήταν αποικιοκράτες; Ίσα – ίσα έδωσε πολιτισμό Δυτικό, δηλαδή εκατόμβες νεκρών, ληστεμένες χώρες, πείνα και δυστυχία. Με τα εν λόγω σχέδια θα κάνουν την Αφρική εστία συγκέντρωσης καρκίνου από τον ήλιο για να έχει ρεύμα η Ευρώπη. Για να βγάζουν το παντεσπάνι τους τα μονοπώλια. Κι αυτό λέγεται πρόοδος! Νοιώθετε; Αλλά αφού δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος να πάρει το δίκιο στα χέρια, να καταστρέψει την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. να ανασάνει ο πλανήτης γη... Τί να λέμε; Θα δώσει λύση σύντομα η μάνα Φύση δια της δημιουργικής καταστροφής.

12 Νοεμβρίου 2017

Πηγή: mousapolytropos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "