ΔΕΗ: Απάτες εκατομμυριούχων σε Κηφισιά, Εκάλη και Παλαιό Ψυχικό με το κοινωνικό τιμολόγιο…

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


Φέσια 2,8 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από ελέγχους των υπηρεσιών της ΔΕΗ φαίνεται ότι έχει γίνει σύστημα από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δικαιούχους κοινωνικών τιμολογίων με … βίλες και λογαριασμούς στο εξωτερικό να κάνουν χρήση των ενεργητικών διατάξεων για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. 

Εκτός απ’ αυτό μάλιστα, όπως αναφέρει και το Κεφάλαιο, υπάρχουν περιπτώσεις διαμερισμάτων που τροφοδοτούν παράνομα … ολόκληρες πολυκατοικίες.

Πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικά σε εξόφθαλμα παράτυπες ή παράνομες περιπτώσεις οφειλετών, αλλά και σε δικαιούχους των ειδικών εκπτώσεων που ισχύουν για κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Έρευνες της ΔΕΗ για βίλες σε Κηφισιά, Εκάλη και Παλαιό Ψυχικό με ... κοινωνικά τιμολόγια: Τι βρήκαν οι έλεγχοι

Συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν εντοπιστεί από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις παράτυπων ηλεκτροδοτήσεων και πελάτες που παράτυπα υπάγονται στο ΚΟΤ και προστατεύονται από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Πρόκειται για υποθέσεις που παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τον περασμένο μήνα, ενώ το "Κ" έχει στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία και τους αριθμούς παροχών.

Συγκεκριμένα, οι δέκα πλέον κραυγαλέες υποθέσεις που εντοπίστηκαν είναι:

1. Βίλα 972 τετραγωνικών στην Κηφισιά, ο ιδιοκτήτης της οποίας έχει δύο υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού. Ο ιδιοκτήτης εμφανίζει χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένος στο κοινωνικό τιμολόγιο.

2. Βίλα έκτασης 214 τμ στην Κηφισιά έχει δηλωθεί 125 τ.μ. στο Ε1 ώστε ο ιδιοκτήτης να εντάσσεται στο κοινωνικό λόγω χαμηλού εισοδήματος.

3. Βίλα 295 τ.μ. στα Βριλήσσια ηλεκτροδοτείται με ΚΟΤ, καθώς ο πελάτης της ΔΕΗ δηλώνει φιλοξενούμενος στο ακίνητο και ο ίδιος εμφανίζει χαμηλό εισόδημα.

4. Βίλα 278 τ.μ. στην Εκάλη ηλεκτροδοτείται με ΚΟΤ καθώς ο πελάτης της ΔΕΗ δηλώνει φιλοξενούμενος. Ο ίδιος εμφανίζεται να φιλοξενεί συνεπώνυμή του.

5. Βίλα 220 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό έχει καταθέσει έγγραφο οξυγονοθεραπείας για ένοικο που δεν έχει ΑΦΜ. Οι καταναλώσεις της βίλας ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες κιλοβατώρες και η ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι 13.238 ευρώ.

6. Βίλα 227 τ.μ. στην Κηφισιά που ανήκει σε μέλος εφοπλιστικής οικογένειας και κατανάλωση 8.262 κιλοβατώρες στο τετράμηνο εμφανίζει ληξιπρόθεσμη οφειλή 12.655 ευρώ.

7. Βίλα 221 τ.μ. στην Κηφισιά, επίσης μέλους εφοπλιστικής οικογένειας, με κατανάλωση 10.500 κιλοβατώρες, έχει ληξιπρόξεσμη οφειλή 10.406 ευρώ.

8. Ακίνητο 50 τ.μ. στο Ν. Ηράκλειο και κατανάλωση 9.000 κιλοβατώρες, ενταγμένο στο ΚΟΤ, εμφανίζει ληξιπρόθεσμη οφειλή 25.262 ευρώ. Μετά από έρευνα της ΔΕΗ διαπιστώθηκε ότι μέσω της παροχής ηλεκτροδοτείται ολόκληρο τριώροφο.

9. Κατοικία 760 τ.μ. στην Καστέλα έχει ενταχθεί στο ΚΟΤ. Η δικαιούχος που δηλώνει φιλοξενούμενη σε μέρος της κατοικίας (30 τετραγωνικά) εμφανίζει κατανάλωση 7.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο.

10. Βίλα στη Δροσιά που δηλώνεται στη ΔΕΗ 180 τετραγωνικά, στην Εφορία δηλώνεται 480 τετραγωνικά. Εμφανίζει ληξιπρόθεσμη οφειλή 22.869 ευρώ και κατανάλωση 13.000 κιλοβατώρες.

Το πρόβλημα για τη ΔΕΗ εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία για τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών, τα φέσια προς την επιχείρηση παραμένουν αμείωτα, παρά τις ρυθμίσεις και τα κίνητρα που θεσπίστηκαν.

Η αδυναμία να περιοριστούν τα "φέσια" σε συνδυασμό με τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, ενοχοποιούνται και για το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας.

Mε βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, η ΔΕΗ στο εξάμηνο ανακοίνωσε λειτουργικές ζημιές, ενώ συνεχίζει να εμφανίζει υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και άλλους συναλλασσόμενους.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την αναδρομική καταβολή των εκκρεμών ποσών από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) για την περίοδο 2012-2016, ύψους 360 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή των οφειλών αυτών, αν και μνημονιακή υποχρέωση, θα μπορούσε να καταβληθεί τμηματικά στη ΔΕΗ, εντούτοις αποφασίστηκε να δοθεί εφάπαξ σε μία δόση από το πλεόνασμα του Προϋπολογισμού, ώστε να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην εταιρεία, αλλά και να μην υπάρξει επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Προσέλαβε σύμβουλο


Ενόψει της αδυναμίας της ΔΕΗ να περιορίσει τις ανεξόφλητες οφειλές, αλλά και να αντιμετωπίσει τους κακόπιστους κακοπληρωτές, η ΔΕΗ προχώρησε στην πρόσληψη συμβούλου που θα καταρτίσει και θα εφαρμόσει πλάνο για τη διαχείριση και περιορισμό των οφειλών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΔΕΗ που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εταιρεία έφταναν τα 2,811 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 2,146 δισ. ευρώ αφορούσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές της χαμηλής τάσης, 259 εκατ. ευρώ της Μέσης Τάσης και 406 εκατ. ευρώ της Υψηλής Τάσης.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,53 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,05 δισ. από τη Χαμηλή Τάση, 182 εκατ. από τη Μέση Τάση και 298 εκατ. ευρώ από την Υψηλή Τάση. Δηλαδή έχουμε 83% αύξηση μέσα σε μόλις 3 χρόνια.

Και, βέβαια, αυτές οι οφειλές είναι δύσκολα διαχειρίσιμες, υπό την έννοια ότι σημαντικός αριθμός οφειλετών προστατεύεται από το κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτήν τη στιγμή στο ΚΟΤ είναι ενταγμένοι 348.637 πελάτες που οφείλουν συνολικά 365,5 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό μόνο 115,77 εκατ. ευρώ είναι διακανονισμένα, ενώ τα υπόλοιπα 249,73 εκατ. είναι εκτός διακανονισμών. Στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουμε έκρηξη των οφειλών με δεδομένο ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κοινωνικού τιμολογίου ήταν μόλις 96 εκατ. ευρώ. Η πολιτική ανοχής που ακολουθήθηκε, ωστόσο, οδήγησε σε αύξηση 270% των οφειλών μόνο από κοινωνικό τιμολόγιο.

Τι είναι το ΚΟΤ

Περίπου 700 χιλιάδες καταναλωτές είναι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου ή έχουν χαρακτηριστεί ως ευάλωτοι.

Υπάρχουν 6 κατηγορίες δικαιούχων που περιλαμβάνουν άτομα με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους, άτομα με αναπηρίες ή που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Η χρέωση για το ΚΟΤ είναι κλιμακωτή και έως 70% φθηνότερη από το κανονικό τιμολόγιο.

Πηγή: pronews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "