ΔΕΗ & Κυβέρνηση – Κοινωνική Πολιτική στις πλάτες των καταναλωτών

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


Γιατί είναι φουσκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Η υψηλή κατανάλωση ρεύματος που έκαναν πολλά νοικοκυριά το χειμώνα, κυρίως για θέρμανση, εκτόξευσε τους λογαριασμούς, καθώς η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ… τιμωρεί τις μεγάλες καταναλώσεις

Τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αντίθετα από το καλοκαίρι και μετά υπήρξε και μια γενναία μείωση 15%, έστω και για εκείνους μόνον που πληρώνουν κανονικά το λογαριασμό τους.

Παρόλα αυτά οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών είναι έντονες, αφού είδαν τους πρόσφατους λογαριασμούς τους, αυτούς δηλαδή που αφορούν την κατανάλωση των χειμερινών μηνών, να είναι υπερβολικά και δυσανάλογα αυξημένοι.

Το… μυστικό αυτού του φαινομένου είναι η ανορθολογική χρέωση που ισχύει, σύμφωνα με την οποία, όταν αυξάνει η κατανάλωση αυξάνει και η τιμή της κιλοβατώρας, όχι μόνον για τις υπερβάλλουσες κιλοβατώρες αλλά για το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας, από την πρώτη κιλοβατώρα.

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι κλιμακωτό και μέχρι τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,0946 ευρώ/kWh ενώ όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,10252 ευρώ/kWh για όλες τις κιλοβατώρες.

Για παράδειγμα, αν κάποιος καταναλώσει 1999 κιλοβατώρες στο τετράμηνο θα πληρώσει για ρεύμα (για το λεγόμενο ανταγωνιστικό σκέλος που αφορά την ενέργεια και όχι τις άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στο λογαριασμό) 189,1 ευρώ, ενώ αν καταναλώσει δύο κιλοβατώρες παραπάνω και πάει στις 2001 κιλοβατώρες θα πληρώσει 205,1 ευρώ.

Με τον ίδιο τρόπο χρεώνονται και οι ΥΚΩ, ένα άλλο κόστος που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς και αφορά τη συμβολή όλων των καταναλωτών στο υπερβάλλον κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών, στη μείωση των τιμολογίων στις ευπαθείς ομάδες, τους πολύτεκνους κ.λπ.

Η χρέωση ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) είναι και αυτή κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση.

  • Μέχρι τις 1600 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 0,00699 ευρώ/kWh.
  • Από τις 1601 έως τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση ανεβαίνει στις 0,0157 ευρώ/kWh.
  • Από τις 2001 έως τις 3000 κιλοβατώρες η χρέωση πάει τα 0,03987 ευρώ/kWh
  • Ενώ πάνω από 3000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,0448 ευρώ/kWh.

Με την παραπάνω μέθοδο τιμολόγησης, όποιο νοικοκυριό χρησιμοποιήσει αιρκοντίσιον ή θερμοπομπούς ή άλλη ηλεκτρική συσκευή για θέρμανση, θα έχει βεβαίως μια ανάλογη αύξηση του λογαριασμού ρεύματος λόγω του ότι θα κάψει περισσότερες κιλοβατώρες, θα έχει όμως ταυτόχρονα και ένα επιπλέον «πέναλτι» λόγω του ότι πιθανότατα θα αλλάξει κλιμάκιο και έτσι θα πληρώσει πανάκριβα όλες τις κιλοβατώρες που έκαψε.

Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι για πολλά νοικοκυριά η χρήση του ρεύματος ως μέσου θέρμανσης αποτελεί αναγκαστική επιλογή καθώς οι καυστήρες στις πολυκατοικίες τους έχουν απενεργοποιηθεί λόγω ασυμφωνίας των ενοίκων κ.λπ. Ο βαρύς φετινός χειμώνας έκανε προφανώς το πρόβλημα μεγαλύτερο.

Το παράδοξο αυτό φαινόμενο έχει πλέον εντοπιστεί. Θα αλλάξει κάτι έστω εκ των υστέρων; Σε ότι αφορά τις χρεώσεις της ενέργειας (της ανταγωνιστικής χρέωσης που προαναφέραμε) είναι θέμα αποκλειστικά της ΔΕΗ η οποία διαμορφώνει την εμπορική της πολιτική όπως εκείνη επιλέγει, όπως άλλωστε κάνουν και οι άλλοι προμηθευτές ρεύματος, καθένας εκ των οποίων έχει τη δική του τιμολογιακή πολιτική.

Σε ότι αφορά όμως στις ΥΚΩ, είναι θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σύμφωνα με όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή  ο πρόεδρός της, η ΡΑΕ επανεξετάζει τη χρέωση και πρόκειται σύντομα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον κατανέμεται. Παρόλα αυτά, όσοι «εμπιστεύτηκαν» το ρεύμα για να ζεσταθούν το φετινό χειμώνα, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ακριβά, εκόντες άκοντες, την επιλογή τους.

Στρεβλές χρεώσεις της ΔΕΗ καταγγέλλει η ΡΑΕ

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νικόλαος Μπουλαξής κατήγγειλε "παραπανίσιες" χρεώσεις και προανήγγειλε παρέμβαση στην Πολιτεία για αλλαγές και επανεξέταση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.


Πρακτικές στρεβλών χρεώσεων από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κατήγγειλε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Νικόλας Μπουλαξής, και προανήγγειλε ότι η αρχή θα εισηγηθεί στην πολιτεία αλλαγές.

«Έχουμε εντοπίσει προβλήματα στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Υπάρχουν στρεβλές χρεώσεις» ανέφερε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της ΡΑΕ φωτογραφίζοντας τη ΔΕΗ και εξήγησε ότι ο καταναλωτής «χρεώνεται με παραπανίσια χρήματα όταν υπερβεί ένα όριο» και μάλιστα δεν μπορεί να ελέγξει αυτές τις χρεώσεις. Ο κ. Μπουλαξής προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η ΡΑΕ σκοπεύει να προχωρήσει στην επανεξέταση του πλαισίου των ρυθμιζόμενων χρεώσεων κυρίως των υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου. «Θα εισηγηθούμε αλλαγές στην πολιτεία» τόνισε.

Ο κ. Μπουλαξής ανακοίνωσε επίσης ότι η ΡΑΕ θα διεξαγάγει εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές ανταγωνιστική αγορά που αναμένεται να ανοίξει περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. «Θα παρακολουθήσουμε συστηματικά τη λειτουργία των προμηθευτών για να μην έχουμε φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών» σημείωσε.

Προανήγγειλε ακόμη ότι η ΡΑΕ θα σχεδιάσει και θα προωθήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ και επίσης θα σχεδιάσει και θα ξεκινήσει την υλοποίηση μιας νέας οργάνωσης της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου. «Σήμερα δεν έχουμε πραγματική αγορά αλλά διμερή συμβόλαια και εκεί έχουμε πρόβλημα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Θοδωρής Παναγούλης

Πηγή: news247.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "