Στον αέρα Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 της ΔΕΗ - Στοπ στη δημιουργία νέου λιγνίτη στην Ελλάδα από το Ευρωκοινοβούλιο

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


Σε μία απόφαση-σταθμό για τα ενεργειακά δρώμενα της Ελλάδας, το ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης. Στον αέρα Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου καταψήφισε την προτεινόμενη τροπολογία που υπέβαλλε η ΔΕΗ για δωρεάν κατανομή του 40% των δικαιωμάτων εκπομπών το διάστημα 2021-2030 με σκοπό να γίνει οικονομικά βιώσιμη η κατασκευή και λειτουργία των νέων λιγνιτικών μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2!

Σε μία απόφαση που εκθέτει τις επιλογές της ηγεσίας της ΔΕΗ, των Ελλήνων Ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος και της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου περιβάλλοντος, η Επιτροπή επί της ουσίας έκρινε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπονομεύσει το σημαντικότερο κλιματικό εργαλείο της Ευρώπης, ενόψει μάλιστα και της πρόσφατης επικύρωσης της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτήν.

Με δεδομένες και τις τελευταίες εξελίξεις και την προοπτική φθηνότερης παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ στην Ελλάδα, η ακύρωση των νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η στροφή σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ – επικαλούμενη την οικονομική κρίση – διεκδικούσε υπαγωγή στο Άρθρο 10γ της Κοινοτική Οδηγίας για το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Το Άρθρο 10γ προβλέπει δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης για χώρες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως χαμηλό εισόδημα και υψηλή εξάρτηση από ένα μόνο ορυκτό καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβασή τους σε ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα.

Ωστόσο το αίτημα της ΔΕΗ – που στηρίχθηκε από μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού φάσματος – κατέληξε σε πολιτικό φιάσκο, αφού όχι μόνο η Ελλάδα δεν έχει πλέον υψηλή εξάρτηση από λιγνίτη αλλά δεν στοιχειοθετείται από πουθενά ότι τα δωρεάν δικαιώματα θα βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μοντέλο”, σημειώνει η Greenpeace.

Αντίθετα, ήταν σε όλους σαφές ότι η δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων θα σήμαινε άμεση επιδότηση στην κατασκευή και λειτουργία νέων ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή, σε παράταση της εξάρτησης της χώρας από το λιγνίτη! Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου εκθέτει όσους υιοθέτησαν τυφλά τα παράλογα αιτήματα του λιγνιτικού λόμπι της χώρας.

«Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι σαφές ότι ο λιγνίτης δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον στη χώρα μας. Ελπίζουμε αυτήν τη φορά το μήνυμα να έφτασε στα αυτιά της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, που οφείλουν να υιοθετήσουν άμεσα σχέδια για τον τερματισμό του άνθρακα από την ελληνική οικονομία ως το 2030.

Η Greenpeace έχει καταθέσει εδώ και καιρό συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν τα δεσμευμένα αυτά κεφάλαια να αξιοποιηθούν σε ενεργειακές παρεμβάσεις με υψηλό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο και έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η Ελλάδα κατέκτησε ένα ιστορικό ορόσημο: πλέον και επισήμως, νέα φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης ισχύος θα παράγουν από το 2017 φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι προβλέπεται να παράγει η Πτολεμαΐδα 5 το 2021.

Η εμμονή στην κατασκευή και λειτουργία μη βιώσιμων - οικονομικά - λιγνιτικών μονάδων θα οδηγήσει σε ακριβότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ:

  • Να ακυρώσουν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες
  • Να θέσουν σχέδιο απεξάρτησης από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και μετάβασης σε 100% ΑΠΕ ως το 2030, όπως επιτάσσει η κλιματική επιστήμη προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο του 1,5°C.
  • Να συνδυάσουν το τεράστιο ηλιακό δυναμικό της χώρας με την κοινωνική πολιτική προκειμένου να παρέχουν δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Πηγή: ecozen.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "