Μπαταρίες λιθίου – αέρα αποθηκεύουν τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


Οι μπαταρίες λιθίου – αέρα μπορούν να αποθηκεύσουν τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας συγκριτικά με τις συμβατικές, όμως η ανάπτυξή τους μέχρι σήμερα περιοριζόταν από ποικίλους παράγοντες με κυριότερο τη δυσκολία να παρατηρήσει κανείς άμεσα τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό τους όταν αυτές οι μπαταρίες φορτίζονται και αποφορτίζονται.

  • Ωστόσο, μια νέα τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) υπόσχεται να επιλύσει το πρόβλημα, καθιστώντας δυνατή την παρατήρηση της ηλεκτροχημικής δραστηριότητας στις μπαταρίες λιθίου – αέρα.
  • Τα κενά γνώσης σχετικά με τις αντιδράσεις λιθίου και οξυγόνου υπονομεύουν πρακτικά την ανάπτυξη μπαταριών λιθίου – αέρα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας λόγω της αυξημένης αποδοτικότητάς τους συγκριτικά με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.
  • Το βασικό ελάττωμα των μπαταριών λιθίου – αέρα που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα είναι ότι χάνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας κατά τη διαδικασία της φόρτισης και της αποφόρτισης, ενώ ο κύκλος ζωής τους είναι περιορισμένος.
  • Ωστόσο, εκτιμάται ότι η νέα μέθοδος για τη λεπτομερή μελέτη των αντιδράσεων στο εσωτερικό τους θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να σχεδιάσουν βελτιωμένες μπαταρίες λιθίου – αέρα, οι οποίες εμποδίζουν την απώλεια ενέργειας κατά τη φόρτιση και την αποφόρτιση.

Οι αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό μιας συμβατικής μπαταρίας λιθίου – αέρα είναι περίπλοκες

  • Για να διαπιστωθεί τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διαδικασία της φόρτισης και της αποφόρτισης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ υψηλής έντασης σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια.
  • Μέσω των ειδικών ακτίνων Χ οι ερευνητές κατάφεραν να μελετήσουν τις ηλεκτροχημικές αντιδράσεις στην επιφάνεια των ηλεκτροδίων, καθώς και τις αντιδράσεις λιθίου και οξυγόνου την ώρα που μεταβαλλόταν η τάση στην κυψέλη.
  • Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η λύση βρίσκεται στα οξείδια μετάλλων, τα οποία βοηθούν τη μπαταρία να διατηρήσει υψηλές αποδόσεις έπειτα από πολλούς κύκλους λειτουργίας.
  • Η μέθοδος παρατήρησης που ανέπτυξαν οι ερευνητές του MIT αναμένεται να δώσει νέες προοπτικές στην αποθήκευση ενέργειας.

Πηγή: econews

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "