ΔΕΗ: Τυφώνας ΕΤΜΕΑΡ - Πως ένα λογαριασμός από 84 € γίνεται 434 €!

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια

Με το πρόσχημα της ανεξαρτητοποίησης και αποκοπής των επιμέρους τομέων της, όπως η Διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου, το Δίκτυο μεταφοράς Ηλεκτρικού ρεύματος και με την προσθήκη του τέλους μείωσης των Ρύπων, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε μία σειρά αυξήσεων του Η.Ρ. με αποτέλεσμα οι οικιακές καταναλώσεις να τιμολογούνται με ληστρικά κόστη.

Να μην ξεχνάμε ότι και η περίφημη φιλανθρωπική κίνηση για επανασύνδεση των κατοικιών που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό τους στη ΔΕΗ, όπως εξάγγειλε ο πολύς κ. Μανιάτης, θα επιβαρύνει πάλι τους οικιακούς καταναλωτές, αφού ο “πανέξυπνος” κ. Υπουργός δήλωσε ότι το κόστος επανσύνδεσης θα μετακυληθεί, δηλαδή θα χρεωθεί στους υπόλοιπους καταναλωτές.

Κερασάκι στη “τούρτα” η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων). ήταν ο Ιούλιος του 2013. Τότε, με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αποφασίστηκε το συγκεκριμένο χαράτσι να αυξηθεί κατά …118,25% προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα. Έγινε η αύξηση, τα ελλείμματα παραμένουν και τώρα καλούμαστε να υποστούμε και νέα αύξηση στο συγκεκριμένο τέλος. Τα ποσοστά που συζητούνται εξωφρενικά: αγγίζουν ακόμη και το 89,9%. Τι θα συμβεί στην τσέπη μας αν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια; Δείτε και …κλάψτε.

Το ΕΤΜΕΑΡ μας ήταν σχετικά αδιάφορο μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο καθώς η επιβάρυνση στο λογαριασμό δεν ήταν σημαντική. Μετά όμως το 1ο 115%, το μέσο νοικοκυριό άρχισε να βλέπει σημαντικές επιβαρύνσεις στον λογαριασμό χωρίς βέβαια να ευθύνεται γι' αυτό η ΔΕΗ. Τώρα, συζητείται και νέα αύξηση του ειδικού τέλους, το οποίο θεσπίστηκε όχι για να χρηματοδοτείται αποπληρώνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά για να κλείνουν οι μαύρες τρύπες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία άνοιξε αυτή η συζήτηση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Περίπου οι μισές πολυκατοικίες στη χώρα (περίπου 300.000 συνολικά) δεν έχουν ανάψει την κεντρική θέρμανση με αποτέλεσμα οι ένοικοι σε αυτές να προσπαθούν να ζεσταθούν με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα. Οι καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένες. Και το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, εξαρτάται από την κατανάλωση. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ρεύματος, τόσο μεγαλύτερη και η επιβάρυνση. Συγκεκριμένα:

Πριν τον Ιούλιο του 2013, πληρώναμε 9,53 ευρώ ανά 1000 Κιλοβάτ για το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτό αποφασίστηκε να αυξηθεί στα 20,8 ευρώ δηλαδή να αυξηθεί κατά 118,25 ευρώ. Και οδήγησε από μόνο του σε επιβαρύνσεις που κυμαίνονται από 16,63 έως 166,35 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση. Συγκεκριμένα, διαμέρισμα που καταναλώνει 2400 κιλοβατώρες το τετράμηνο (σ.σ κατανάλωση αρκετά φυσιολογική για ένα διαμέρισμα που αποφασίζει να ζεσταθεί με ρεύμα) υφίσταται επιβάρυνση 33,27 ευρώ το τετράμηνο ή 99,81 ευρώ τον χρόνο.


Συζητείται από την 01/01/2014 το ΕΤΜΕΑΡ να αυξηθεί εκ νέου, αυτή τη φορά από τα 20,8 ευρώ στα 39,5 ευρώ. Αυτή η εξωφρενική αύξηση (σε ποσοστό 89,9%) πρέπει με βάση τους αριθμούς να γίνει, προκειμένου μέχρι το τέλος του 2014, να μηδενιστεί το έλλειμμα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Αυτή η αύξηση, αποτελεί και την τεχνοκρατική εισήγηση των υπηρεσιών η οποία έγινε με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του 2014, τα ελλείμματα από τις ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να μηδενιστούν βάσει μνημονιακής πρόβλεψης. Βέβαια, ήδη από το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις για την εξάλειψη του ελλείμματος (σ.σ. όπως για παράδειγμα να μειωθούν οι τιμές αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τους παραγωγούς των φωτοβολταϊκών). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αφήνουν να διαρρεύσει το εξωφρενικό (+89,9%) για να μας εμφανίσουν στη συνέχεια κάτι ηπιότερο.

Όπως βλέπετε, η ΔΕΗ μετατράπηκε ουσιαστικά σε κερδοσκοπική εισπρακτική εταιρία, η οποία παρέχει επί πληρωμής τις υπηρεσίες της στη διοίκηση. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί κόπτεται για την είσπραξη όλων των ποσών που επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος. Επειδή από κάθε είσπραξη παίρνει ποσοστό !

Κατά τα άλλα, η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 “για να λειτουργήσει “χάριν του δημοσίου συμφέροντος” με σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία μέσα από την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, να κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή.”

Πηγές: logiosermis.net & fpress.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "