Θερμοπυρηνική σύντηξη: Ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο της ανεξάντλητης καθαρής ενέργειας

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια

Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή και εκμετάλλευση της ενέργειας από θερμοπυρηνική σύντηξη. Όπως διευκρίνισαν, κατά την πυρηνική αντίδραση πέτυχαν για πρώτη φορά την απελευθέρωση μεγαλύτερης ποσότητας ενέργειας από αυτήν που απορρόφησε το καύσιμο και 10 φορές μεγαλύτερης σε σχέση με κάθε άλλη φορά.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί μικρή, αλλά ουσιαστική πρόοδο στο δρόμο για την επίτευξη του απώτερου στόχου: την απελευθέρωση περισσότερης ενέργειας απ’ όση θα καταναλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος. Οι ίδιοι οι επιστήμονες των αμερικανικών Εθνικών Εγκαταστάσεων Ανάφλεξης (NIF), στην Καλιφόρνια, παραδέχονται ότι έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους, καθώς για να «δαμάσουν» την ενέργεια της θερμοπυρηνικής σύντηξης, θερμοκρασίες και πίεση θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερες.

Στο πλαίσιο του πειράματός τους, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο και περιγράφεται στην επιθεώρηση Nature, οι ερευνητές εστίασαν 192 ακτίνες λέιζερ σε ένα σημείο μικρότερο από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας προκειμένου να παραχθεί τόση ενέργεια ώστε να συμπιέσει μια μικροσκοπική κάψουλα με καύσιμο στο 1/35 του αρχικού μεγέθους της. Η αντίδραση διήρκεσε λιγότερο από ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου και απελευθέρωσε το ισοδύναμο της ενέργειας δύο μπαταριών ΑΑ.

«Κανείς δεν έχει φθάσει ποτέ πιο κοντά στην παραγωγή βιώσιμης ενέργειας από θερμοπυρηνική σύντηξη», δήλωσε ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Ομάρ Χάρικεϊν από το NIF. Όπως, όμως, προσέθεσε η έτερη συντάκτρια Ντέμπι Κάλαχαν, «μόλις το 1% της ενέργειας που καταναλώθηκε για το λέιζερ κατέληξε στο καύσιμο, ίσως και λιγότερη - υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης».

Η ιδέα της αξιοποίησης της ενέργειας από σύντηξη διατυπώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950: να μπορέσει ο άνθρωπος να κατασκευάσει έναν αντιδραστήρα, στο εσωτερικό του οποίου θα προσπαθήσει με τεχνητά μέσα να επαναλάβει τις αντιδράσεις που τροφοδοτούν με ενέργεια τον Ήλιο και να κατορθώσει να δαμάσει την ενέργεια αυτή. Οι τεχνικές δυσκολίες της διαχείρισης μιας τόσο ακραίας διεργασίας είναι τεράστιες. Εάν όμως πετύχει, στο NIF ή στο Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER), στη Γαλλία, θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για τη διοχέτευση πρακτικά ανεξάντλητης, καθαρής, φθηνής ενέργειας.

Πηγή: peristerinews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "