Νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια

 

Νέα δεδομένα στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με σαφή επίδραση στον ενεργειακό και γεωπολιτικό σχεδιασμό Αθήνας και Λευκωσίας, ενδέχεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον από την απόφαση ισραηλινών εταιρειών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ να διερευνήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας CNG για τη διάθεση του φυσικού αερίου στην αγορά. Η τεχνολογία CNG (Compressed Natural Gas - Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο) είναι ανταγωνιστική της τεχνολογίας LNG (Liquified Natural Gas - Υγροποιημέμο Φυσικό Αέριο). 

Σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση στην ισραηλινή ιστοσελίδα ενεργειακών θεμάτων GLOBES, οι εταίροι του ενεργειακού κοιτάσματος Ταμάρ, από το οποίο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο γίνεται άντληση φυσικού αερίου, συζητούν την πώληση φυσικού αερίου αξίας 15 εκατ. δολαρίων προς τις αγορές, μεταξύ άλλων, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, μέσω της εταιρείας Edeltech, με χρήση της τεχνολογίας CNG. 

Για το Ισραήλ, τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι προφανή: δεν απαιτείται αγωγός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου ούτε σταθμός υγροποίησης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Αθήνας και Λευκωσίας. 

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, τις εδώ και μερικούς μήνες διαπραγματεύσεις των εταιρειών που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα Ταμάρ προς την κατεύθυνση του CNG και κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για παράγοντα που μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στην ευρύτερη περιοχή, με το σχέδιο για διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μέσω αγωγού, που επιθυμεί η Αθήνα, να μπαίνει στο περιθώριο. 

Όσον αφορά την Κύπρο, που προσβλέπει στα κοιτάσματα του Ταμάρ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μέχρι να αρχίσει η άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», έχει επίσης επενδύσει στην προσέλκυση ισραηλινού φυσικού αερίου στον σταθμό υγροποίησης που προγραμματίζει να κατασκευάσει στο Βασιλικό, έργο του οποίου τη βιωσιμότητα πολλοί αμφισβητούν στην περίπτωση που θα πρέπει να βασίζεται μόνο στο κυπριακό φυσικό αέριο. 

Από την πλευρά του Ισραήλ έχει καταστεί σαφές εδώ και καιρό ότι προτιμά μια λύση αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων του που θα του επιτρέπει αυτονομία. Οι καθυστερήσεις της Λευκωσίας στην πρώτη φάση συζητήσεων για κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο Βασιλικό έστρεψαν τις ισραηλινές εταιρείες σε διερεύνηση του ενδεχομένου κατασκευής πλωτών μονάδων υγροποίησης στα σημεία άντλησης του φυσικού αερίου. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας CNG δίνει ακόμα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, δεδομένο που εξηγεί τη στροφή προς τα εκεί. 

Όσον αφορά τους αγωγούς, το βασικό τους μειονέκτημα είναι η εξάρτηση, σ’ ένα βαθμό, της χώρας παραγωγής από τις χώρες διέλευσης και ο περιορισμός στον αριθμό των τελικών αγοραστών, που συνδέεται με την προσβασιμότητά τους στους αγωγούς αυτούς. Η μεταφορά του CNG με δεξαμενόπλοια δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια στην αναζήτηση αγοραστών και περιορίζει την ανάγκη δέσμευσης σε μακροχρόνια συμβόλαια με λίγους πελάτες. 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο σχεδιασμό των ισραηλινών εταιρειών, ως μία βασική αγορά για την πώληση του CΝG είναι τα ελληνικά νησιά και η Κρήτη, των οποίων οι ανάγκες σε ενέργεια θα μπορούσαν να καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο. 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "