Πυρηνική Σύντηξη: Εφικτή και συμφέρουσα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μία δεκαετία…

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


Πιο κοντά στην παραγωγή ενέργειας από σύντηξη λόγω μείωσης κόστους…

Η σύντηξη είναι ικανή να παράγει ενέργεια χωρίς να συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη ή τους κινδύνους που συνδέονται με τη σχάση, όπως η παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων (φωτογραφία αρχείου).

Ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική σύντηξη σε μία δεκαετία; Το κόστος της παραγωγής ενέργειας σε αντιδραστήρες σύντηξης έχει γίνει πλέον αρκετά χαμηλό ώστε να είναι εμπορικά βιώσιμο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντούραμ και το Κέντρο Ενέργειας Σύντηξης Κάλαμ στην Οξφόρδη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το κόστος της τεχνολογίας μετά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην τεχνολογία των υπεραγωγών και ανακάλυψαν ότι η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παραχθεί με παρόμοιο κόστος με τους αντιδραστήρες σχάσης, χωρίς τα μειονεκτήματα που συνδέονται με τη χρήση τους.

Η σύντηξη είναι ικανή να παράγει ενέργεια χωρίς να συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη ή τους κινδύνους που συνδέονται με τη σχάση, όπως η παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων.

Επιπλέον, οι αντιδραστήρες σύντηξης απαιτούν μόνο δευτέριο, ή βαρύ ύδωρ, για να λειτουργήσουν, το οποίο μπορεί να σχηματιστεί από το θαλασσινό νερό, επιτρέποντας μια δυνητικώς απεριόριστη παροχή ενέργειας και εξαλείφοντας τους φόβους για τα αποθέματα των πόρων.

Η τεχνολογία λειτουργεί θερμαίνοντας πλάσμα σε θερμοκρασία 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, ώστε τα άτομα υδρογόνου να συντηχθούν και να απελευθερώσουν ενέργεια. Οι αντιδραστήρες σχάσης λειτουργούν διασπώντας άτομα σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.


Η πρόοδος στην τεχνολογία υπεραγωγών σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των ισχυρών μαγνητών που απαιτούνται για να διατηρηθεί το καυτό πλάσμα στη θέση του.

«Γνωρίζουμε για τους αντιδραστήρες σύντηξης εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν ποτέ να κατασκευαστούν, λόγω των τεχνολογικών προκλήσεων που έπρεπε να ξεπεραστούν και φυσικά το αβέβαιο κόστος», δήλωσε ο καθηγητής Ντέμιαν Χάμπσαϊρ, επικεφαλής της μελέτης.

«Αν και υπάρχουν ακόμα μερικές τεχνολογικές προκλήσεις να ξεπεραστούν, έχουμε δημιουργήσει μία ισχυρή θέση που υποστηρίζεται από τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σύντηξη μπορεί σύντομα να είναι οικονομικά βιώσιμοι», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε πέρυσι ένα πρόγραμμα ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης ως μελλοντικής πηγής ενέργειας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "