Bloomberg: Ισραηλινή πίεση στην ΕΕ για αγωγό Φ.Α. που θα περνά από Κύπρο, Ελλάδα & Ιταλία - ΗΠΑ-ΕΕ: Αξιοποίηση του αερίου της Αν. Μεσογείου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


Πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει σε αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα στη Μεσόγειο Θάλασσα στην Κύπρο, για εισαγωγή από την Ε.Ε., ασκεί το Τελ Αβίβ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ έχει προωθήσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού σε υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. αλλά και στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία.

«Είναι καλό για αυτούς, είναι καλό για εμάς. Θα έχουν μια αξιόπιστη πηγή, θα έχουμε καλές σχέσεις με αυτούς. Μπορούμε να παράσχουμε το αέριο, και με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν να το έχουν και πιστεύω στην χαμηλότερη τιμή», δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Bloomberg ο κ. Σαλόμ.

Το Τελ Αβίβ αναπτύσσει τα κοιτάσματα Leviathan και Tamar, που βρίσκονται κοντά στα νερά της κυπριακής ΑΟΖ. Οι δυο χώρες, σε τριμερή συνεργασία και με την Ελλάδα, εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβάθυνσης της συνεργασίας τους στο πεδίο της ενέργειας, με παρόμοιες κινήσεις να γίνονται και μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η ενίσχυση ενός τέτοιου έργου από την Ε.Ε. θα μπορούσε να αναβαθμίσει ενεργειακά την Κύπρο, τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας πέραν της Ρωσίας.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα και θα μπορούσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους για το έργο.

ΗΠΑ-ΕΕ: Αξιοποίηση του αερίου της Αν. Μεσογείου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο


Η Αμερική και η Ευρώπη προσβλέπουν στην προοπτική τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής. Αυτό ανακοίνωσαν στο 6ο Συμβούλιο ΕΕ - ΗΠΑ για την ενέργεια, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι δυο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη η εκμετάλλευση του αερίου να γίνει με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν από αμερικανικής πλευράς ο Τζον Κερι και ο υπουργός Ενέργειας, Ερνεστ Μονίζ, και από ευρωπαϊκής, η υπεύθυνη Εξωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αντιπροεδρος της Κομισιόν για την Ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Στο κοινό ανακοινωθέν οι δυο πλευρές αναφέρουν ότι το Συμβούλιο "αναγνώρισε την αυξανόμενη προοπτική των νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής". Σε μια αναφορά που στοχεύει πρωτίστως στην περίπτωση της Αν. Μεσογείου και μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δηλώνουν έτοιμες "να διευκολύνουν την αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου".

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αποτίμησης συγκεκριμένων ενεργειακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη "ενθαρρύνουν την ολοκλήρωση του αγωγού διασύνδεσης Ελλαδας - Βουλγαρίας και των σχετικών εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου".

Ο Χόκσταϊν

Την ίδια ώρα, ο Τζον Κέρι έκανε γνωστό ότι ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής βοηθός υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την ενέργεια, Αμος Χόκσταιν, ο οποίος παρακολουθεί και χειρίζεται από αμερικανικής πλευράς τις ενεργειακές εξελιξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει επανειλημμένα επισκεφθεί την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα, αναβαθμίστηκε στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας και διορίσθηκε ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συντονιστής για τα διεθνή ενεργειακά θέματα.

 

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο Τζον Κέρι σημειώνει ότι υπό τη νέα του ιδιότητα ο κ. Χόκσταιν θα εποπτεύει την εφαρμογή της αμερικανικής πολιτικής "στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ενέργειας με την εθνική ασφάλεια" και θα συμβουλεύει τον ίδιο για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια και διπλωματία.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο Τζον Κέρι συμμετείχε στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκαν κυρίως οι εξελιξεις στην Ουκρανία και η επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν, συγκάλεσε τη διάσκεψη της Συμμαχίας κατά του ISIS, και εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στο ενεργειακό συμβούλιο με την ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr, kathimerini.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "