Ενεργειακός πυρετός για το φυσικό αέριο Κύπρου και Ισραήλ

Κατηγορία: Τεχνολογία Ενέργεια


Λευκωσία: Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αμερικανικού κολοσσού υπηρεσιών της βιομηχανίας υδρογονανθράκων Halliburton. Νωρίς το απόγευμα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Halliburton είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ηδη η εταιρεία έχει προχωρήσει μέσω τοπικών μεσαζόντων στην εξασφάλιση βιομηχανικών και αποθηκευτικών χώρων για την έναρξη τεχνικών εργασιών στην Κύπρο.

Η Halliburdon, της οποίας η αξία κεφαλαιοποίησης υπολογίζεται στα $18.5 δις διατηρεί ήδη υπεράκτιες θυγατρικές στην Κύπρο (π.χ. Halliburton Sakhalin Limited Cyprus) για περισσότερο από 15 χρόνια, για τραπεζικές κυρίως δραστηριότητες.

Η τελευταία της μεγάλη «επέκταση» ήταν το 2007 με δημιουργία δικής της μεγάλης βάσης στο Ντουμπάι για εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων στην Μέση Ανατολή. Έχει 75.000 εργαζόμενους και παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, ενώ εδώ και δύο μήνες έχει αποστείλει ομάδα τεχνικών της υπό τον Liam McGinley, για την προετοιμασία μόνιμης παρουσίας στην Κύπρο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της εταιρείας Halliburton για την περιοχή Ευρώπης – Αφρικής, κ. Mark Richard, τον οποίον συνόδευε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είπε:

«Καλωσορίζω την εταιρεία στην Κύπρο. Είναι με μεγάλη χαρά που δεχόμαστε στο νησί μας Κύπρο μια τόσο σημαντική εταιρεία για να δραστηριοποιηθεί στις υποστηρικτικές υπηρεσίες έρευνας υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η παρουσία μιας τέτοιας εταιρείας είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Κύπρο και τις προοπτικές της για την κυπριακή οικονομία κάτι που χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Η συζήτηση άρχισε εδώ και αρκετούς μήνες και είχε εμπλακεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σήμερα είχαμε την ευτυχή κατάληξη να προχωρούμε με τους σχεδιασμούς του Οργανισμού για παρουσία του στο νησί».

Ερωτηθείς ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «η ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα θα έρθει από αυτού του είδους δραστηριότητες. Ένα άλλο παράδειγμα είναι και το πλοίο που προσάραξε στο λιμάνι Λεμεσού πριν μερικές μέρες. Και αυτό είναι υποστηρικτικές δραστηριότητες». Πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για κάποια άλλα πράγματα, «τα οποία ευελπιστούμε να ανακοινώσουμε σύντομα».

Από την πλευρά του ο κ. Richardείπε ότι «είναι με χαρά που βρισκόμαστε εδώ για να αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας και να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας και την Κύπρο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο».

Ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για την «τεράστια βοήθεια και φιλοξενία που μας παρείχε στο να μας βοηθήσει να αρχίσουμε εδώ και ελπίζουμε να είναι η απαρχή πολλών καλών χρόνων που έρχονται».

Ερωτηθείς ανέφερε ότι η βάση της εταιρείας θα είναι στη Λάρνακα, ενώ σε ερώτηση για το πόσα άτομα θα προσληφθούν στην Κύπρο για τους σκοπούς των δραστηριοτήτων της εταιρείας, είπε ότι “αυτό θα εξαρτηθεί από τις ανταγωνιστικές προσφορές που θα κερδίσει η εταιρεία”. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «θα είναι αρκετά σημαντικός αριθμός κάποια στιγμή».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Λευκωσία: Οι προοπτικές από το φυσικό αέριο δεν ισοδυναμούν με λαχείο, αλλά θέλουν προσεκτικούς χειρισμούς και καλά σχεδιασμένη στρατηγική, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι δεν εναποθέτουμε και δεν πρέπει να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ανάκαμψη της οικονομίας στις ενεργειακές προοπτικές και μόνο.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου τόνισε ότι οι προοπτικές που σχετίζονται με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικονομική προοπτική της Κύπρου, όμως με κανένα τρόπο δεν ισοδυναμούν αυτές οι οικονομικές εξελίξεις με ένα λαχείο που έχουμε κερδίσει. “Είναι μια σημαντικότατη προοπτική και μια πρόκληση που επιβάλλει σοβαρή, μελετημένη προσέγγιση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή ακριβώς είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης. Δεν αντικρίζουμε την προοπτική του φυσικού αερίου ως εκείνη που έτσι απλά, από τη μια μέρα στην άλλη, θα μας οδηγήσει σε έξοδο από την δύσκολη οικονομική κατάσταση”, είπε ο Υπουργός σημειώνοντας ότι η πολιτική για τη μεταρρύθμιση και εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί.

Πρόσθεσε ότι μια οικονομία που αποκαθιστά και ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη, και κυρίως τη διεθνή εμπιστοσύνη, είναι εκείνη που θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη υλοποίηση των σχεδιασμών σε σχέση με την ενέργεια αλλά και εκείνη που θα επιτρέψει την ομαλή απορρόφηση -στην ώρα τους- των εσόδων που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της απορρόφησης των εσόδων, το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε προχωρημένο στάδιο ετοιμασίας του νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση ενός κρατικού ταμείου, το οποίο με διαφάνεια και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας, θα διαχειρίζεται τα μελλοντικά έσοδα προς όφελος και της παρούσας γενιά αλλά κυρίως των μελλοντικών γενιών. Διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείο είναι να τεθεί αυτή η νομοθεσία ενώπιον της Βουλής στους επόμενους μήνες, πριν από το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς πώς θα γίνει η διαχείριση του συγκεκριμένου ταμείου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Υπουργείο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, και συνεπώς οι λεπτομέρειες θα δοθούν με την ολοκλήρωση του σχεδίου. Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η προσπάθεια για να οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, καθώς και η προσπάθεια να επιδιωχθεί και να προωθηθεί μια νέα προοπτική σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα, αποτελούν μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής της Κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει την Κύπρο ως ένα νησί ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. “Είναι μια προοπτική που είναι στενά συνδεδεμένη με μια άλλη μεγάλη προοπτική για επανένωση της Κύπρου και εξομάλυνση των σχέσεων με τους γείτονες μας, και ιδιαίτερα με την ίδια την Τουρκία”, πρόσθεσε.

Στο περιθώριο του συνεδρίου και σε ερώτηση σχετικά με το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτό το ενδιαφέρον καταγράφεται με την κάθε ευκαιρία και στην κάθε επαφή που έχει η Κυβέρνηση με Ευρωπαίους εταίρους μας. “Χωρίς αμφιβολία η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου ή και πετρελαίου στην Αποκλειστική Ζώνη ενός κράτους μέλους έχει ασφαλώς μεγάλη σημασία για ολόκληρη την ΕΕ. Εμείς”, συνέχισε, “έτσι αντικρίζουμε αυτή την προοπτική και με το ίδιο ενδιαφέρον την αντικρίζουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας”.

Η ενδεχόμενη συνεργασία με την Τουρκία

Σε σχόλιο ότι κατά το συνέδριο διαφάνηκε μια δυσπιστία των συνέδρων σε σχέση με τα μελλοντικά πλάνα της Κύπρου για τη συνεργασία με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. “Επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής μας και έχουμε ακριβώς εξαιρετική συνεργασία, εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής μας. “Εχουμε όμως τα δεδομένα και τις πραγματικότητες σε σχέση με την Τουρκία που παρεμποδίζουν για την ώρα την διεύρυνση αυτού του πλέγματος περιφερειακής συνεργασίας και στην Τουρκία”, είπε και τόνισε ότι η επιθυμία της Κύπρου είναι ξεκάθαρη: “Εμείς επιδιώκουμε και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος αλλά και την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία που είναι ακριβώς οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη διεύρυνση αυτής της συνεργασίας και την αναζήτηση συγκεκριμένων προοπτικών οικονομικής συνεργασίας και με την Τουρκία και που να αφορά τον τομέα της ενέργειας”.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος δεν έχει λόγο να πείσει κανένα σε σχέση με την Τουρκία, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το πώς η Κυβέρνηση υλοποιεί του σχεδιασμούς της, οι οποίοι πρώτα απ` όλα βασίζονται και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων που είναι σε πλήρη συνάρτηση και συμπλέουν και με την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασίας αλλά και με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ. “Η Τουρκία είναι που θα πρέπει να πείσει και όχι εμείς, ότι επιθυμεί να είναι συμμέτοχος σε αυτό το πλέγμα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των κρατών της περιοχής”, τόνισε.

Η κριτική για το τερματικό

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση αναφορικά με την ανέγερση του τερματικού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μπορεί η κριτική να είναι εύκολη και οι υπερβολές να είναι η προτιμητέα επιλογή για κάποιους σε μια προεκλογική περίοδο, όμως η Κυβέρνηση προχωρά και υλοποιεί σχεδιασμούς στη βάση δεδομένων. “Εχει ληφθεί η απόφαση για τη δημιουργία του χερσαίου αυτού τερματικού, όμως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτής της απόφασης είναι η περαιτέρω επιβεβαίωση των διαθέσιμων ποσοτήτων”, είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι το γεγονός πως οι σχεδιασμοί των μεγάλων εταιρειών, στις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, επισπεύδονται, μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ, CNA, www. philenews.com, http://mignatiou.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "