Νέος ΚΟΚ: Παραβάσεις που επισύρουν υψηλά πρόστιμα ή μόνο διοικητικές κυρώσεις

Κατηγορία: Τεχνολογία Αυτοκίνητο


του Γιώργου Πανταζόπουλου

Έχει αποδεχθεί στατιστικά ότι τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας αποτελούν την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου αν λάβουμε υπόψη ότι την πρωτιά κατέχουν τα εγκεφαλικά επεισόδια και η στεφανιαία νόσος.

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας έχουν ταχθεί  να εφαρμόζουν τις Διατάξεις του Κ.Ο.Κ. για τη μείωση των τροχαίων παραβάσεων ανεξάρτητα αν αυτές οι παραβάσεις οδηγούν απευθείας στην εμπλοκή σε  τροχαίο ατύχημα ή όχι. 

Οι καθημερινοί έλεγχοι αφενός και οι βεβαιωθείσες παραβάσεις αφετέρου  οδηγούν στο σκεπτικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών ανεξαρτήτου κατηγορίας οχήματος διαπράττουν σοβαρότατες παραβάσεις που γίνονται αιτία να επιφέρουν όχι μόνο απλό ή σοβαρό τροχαίο ατύχημα αλλά και θανάσιμο τραυματισμό.

Οι προκαλούντες το ατύχημα, όταν αντιληφθούν τη σοβαρότητά του, έχουν ως πρώτη δικαιολογία: «Δεν φταίω εγώ ή εγώ πρόσεχα, δεν κατάλαβα πώς έγινε». Στην πραγματικότητα γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Όταν περάσει αρκετός χρόνος, αντιλαμβάνονται τι προκάλεσαν, αλλά τότε είναι πλέον αργά. Όλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι το αυτοκίνητο πρέπει να το σέβονται και να το προσέχουν. Η κακή του χρήση φέρνει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Πολλοί οδηγοί έχουν την αντίληψη ότι οι πολλαπλοί και συχνοί τροχονομικοί έλεγχοι συντελούν στο  να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι όταν αλλάζει ο Κ.Ο.Κ., αλλάζουν και τα πρόστιμα ή τα διοικητικά μέτρα, άλλοι ότι είναι καθαρά εισπρακτικά μέτρα.

Αυτή η αντίληψη δεν είναι σωστή, γιατί υπάρχουν οδηγοί, οι οποίοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή με πρόθεση παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη ή κινούνται στο αντίθετο ρεύμα προκαλώντας σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Οι κατωτέρω ενδεικτικά αναφερόμενες παραβάσεις είναι αναμφισβήτητα οι πλέον σοβαρές, καθώς, εξαιτίας αυτών πολλοί οδηγοί και επιβάτες χάνουν τη ζωή τους:

1.       Η υπερβολική ταχύτητα

2.       Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

3.       Η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη

4.       Το αντικανονικό προσπέρασμα

5.       Η χρήση αλκοόλ

6.       Η παραβίαση της Λ.Ε.Α.

7.       Η χρήση του κινητού τηλεφώνου

8.       Η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας από οδηγούς και επιβάτες συγκεκριμένων κατηγοριών οχημάτων

9.       Η μη χρήση παιδικών καθισμάτων από τους οδηγούς οχημάτων και σχολικών λεωφορείων

10.   Η μη χρήση του προστατευτικού κράνους από οδηγούς και επιβάτες δικύκλων.


Ο Ν.4530/18 αποτελεί Νόμο του Κράτους  και  εφαρμόζεται από  τις Υπηρεσίες Τροχαίας. Η μελέτη του νόμου οδηγεί στη διαπίστωση ότι υπάρχουν πολλές και σοβαρές αλλαγές. Σκοπός του άρθρου δεν είναι να σχολιάσει θετικά ή αρνητικά την αλλαγή του Κ.Ο.Κ. αλλά να επισημανθεί η επικινδυνότητα των παραβάσεων και ειδικά όταν γίνεται κακή χρήση του οχήματος. 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

 

Άρθρο Κ.Ο.Κ.

ΠΑΡΑΒΑΣΗ

ΠΡΟΣΤΙΜΟ

ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Σ.Ε.Σ.Ο.

12 §§ 2, 11

Παράνομη απόθεση, εγκατάλειψη ή απόρριψη αντικειμένου στις οδούς

0,00 €

60 ημέρες

60 ημέρες

5

12 §§ 5, 11 κ 33παρ.3

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας οδηγού και μη μέριμνα για τους επιβαίνοντες 

0,00 €

60 ημέρες

60 ημέρες

5

12 §§ 6, 11

Μη χρήση προστατευτικού κράνους

0,00 €

60 ημέρες

60 ημέρες

5

   13 παρ. 2 και αρ. 40 παρ.1ζ

    

Χρήση κινητού τηλεφώνου

0,00 €

60 ημέρες

60 ημέρες

3

5

29 §§ 4, 11

Κίνηση βαρέων οχημάτων στην αριστερή λωρίδα αυτoκινητόδρoμoυ ή oδoύ ταχείας κυκλoφoρίας τριών ή περισσότερων λωρίδων κυκλoφoρίας

0,00 €

60 ημέρες

---

---

29 §§ 9, 11

Κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)

0,00 €

60 ημέρες

60 ημέρες

9

33 §§ 3, 4

12 παρ.5

Μη μέριμνα οδηγού για χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης κατά τη μεταφορά παιδιών (Παιδικό Κάθισμα)

0,00 €

60 ημέρες

60 ημέρες

---

34 §§ 2, 10

Παράνομη στάθμευση σε ειδικούς χώρους στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), σε ράμπες ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ

0,00 €

60 ημέρες

60 ημέρες

9

***Ως άνω αφαιρέσεις στοιχείων κυκλοφορίας και άδειας οδήγησης πραγματοποιείται από τον ΒΕΒΑΙΟΥΝΤΑ την παράβαση!!! (άρθ.29 παρ. 1 α έως ζ, ΦΕΚ Α59/30.03.2018)

Πηγή: Ν.4530/18 (σελ. 31-32)

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "