Ο «Μπόμπος» είναι και πάλι εδώ! Honda Monkey 2018 (φωτό & video)

Κατηγορία: Τεχνολογία Αυτοκίνητο


Κλείνει σχεδόν 60 χρόνια ζωής και αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία της Honda. Το λαοφιλές και κοσμαγάπητο Monkey επιστρέφει λίαν συντόμως!

Mε σχεδιαστική άποψη που ανατρέχει στο παρελθόν χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία και επιστρέφει περισσότερο από ποτέ σίγουρο για τον εαυτό του. Που ακούστηκε μπόμπος με… αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU), δύο δισκόφρενα, ABS (έστω και μονοκάναλο), ηλεκτρονικό ψεκασμό PGM-F1, ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, όργανο LCD, full LED φωτιστικά και κινητήρα προδιαγραφών euro4; H Ηonda το πήρε στα σοβαρά το παιχνίδι και σαν No 1 που είναι αποφάσισε να δείξει το δρόμο και στα minibikes.


Mικρή αναδρομή

Στη θέα ενός «μπόμπου» οι μνήμες πάνε πίσω στη δεκαετία του '70, αλλά η αλήθεια είναι πως το μοντέλο παράγεται από το… 1961. Πρωτοκατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός πάρκου αναψυχής στο Τόκυο, ονόματι Tama Tech, χρησιμοποιώντας έναν τετράχρονο αερόψυκτο κινητήρα 49 cc με οριζόντια διάταξη. Γρήγορα όμως αποδείχθηκε ότι ο κόσμος ζητούσε μια έκδοση ευρείας παραγωγής, κάτι που έγινε πραγματικότητα το 1963, αρχής γενομένης με μοντέλο που εξαγόταν σε Αμερική και Ευρώπη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν το χρωμιωμένο ρεζερβουάρ και οι διαμέτρου μόλις 5” ζάντες.


Το 1969 οι τροχοί μεγάλωσαν στις 8” και οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν από το 1970, όταν και ένα σύστημα απόσπασης του μπροστινού συστήματος έδινε τη δυνατότητα της εύκολης μεταφοράς του στο χώρο αποσκευών ακόμα και ενός μικρού αυτοκινήτου. Μια πλήρης επανασχεδίαση το 1978, που έδωσε το χαρακτηριστικό σχήμα «δάκρυ» στο μικρό ρεζερβουάρ, συνοδεύτηκε από ρεκόρ πωλήσεων, καθόσον ο μικρός αλλά φοβερός «μπόμπος» έγινε αντικείμενο πόθου για ένα ευρύτατο αγοραστικό κοινό. Με κιβώτιο τριών σχέσεων και φυγοκεντρικό συμπλέκτη, έγινε ανάρπαστος, ειδικά από αναβάτες με μηδαμινή δίκυκλη εμπειρία.


Νέος ο κινητήρας

Με χωρητικότητα 125 cc, o αερόψυκτος διβάλβιδος με τον 1 ΕΕΚ αποδίδει 9,3 Hp στις 7.000 rpm και μια ροπή της τάξεως του 1,2 Kgm στις 5.250 rpm. Σύμφωνα με τη Honda προσφέρει κατανάλωση ενός λίτρου για διαδρομή 67 χλμ., κάτι που συνδυαζόμενο με το ρεζερβουάρ των 5,6 λίτρων μεταφράζεται σε αυτονομία που ξεπερνά τα 375 χιλιόμετρα! Η δύναμη περνάει στο δρόμο μέσα από ένα κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων και οι αλλαγές γίνονται με συμπλέκτη (υγρός πολύδισκος). Η τροφοδοσία γίνεται μέσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ψεκασμού τεχνολογίας PGM-F1, εξασφαλίζοντας άμεση απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού και συμβάλλοντας στην οικονομία καυσίμου. Τέλος, η εκκίνηση γίνεται αποκλειστικά με μίζα.


Τα υπόλοιπα;

To βάρος του νέου Monkey είναι 107 κιλά πλήρες υγρών (και με  βενζίνη δηλαδή), το μεταξόνιο βρίσκεται στα μόλις 1.155 mm, το ύψος της σέλας στα 775 mm, η απόσταση από το έδαφος στα 160 mm και η ακτίνα στροφής στο 1,9m. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο μονής ραχοκοκαλιάς και βαμμένο στο ίδιο χρώμα με υποπλαίσιο, ρεζερβουάρ, ψαλίδι (επίσης ατσάλινο), ελατήρια αμορτισέρ, καλάμια πιρουνιού και “αυτιά” προβολέα.


Οι ζάντες έχουν διάμετρο 12” και χρησιμοποιούν ελαστικά 120/80 μπροστά και 130/80 πίσω, με τις διαδρομές της ανάρτησης να είναι αντίστοιχα 100 και 104 mm. Πανέμορφες λεπτομέρειες αποτελούν το ανάγλυφο «φτερό» στο ρεζερβουάρ, το λευκό σιρίτι στη σέλα και τα χρωμιωμένα μεταλλικά φτερά. Εντυπωσιακό όμως είναι και το στρογγυλό όργανο με την οθόνη LCD, που περιλαμβάνει ενδείξεις για στροφόμετρο, ταχύμετρο, στάθμη καυσίμου και δύο μερικούς χιλιομετρητές.


Το ABS ενεργοποιείται στο μπροστινό δισκόφρενο των 220mm με τη διπίστονη δαγκάνα και σε συνεργασία με τη μονάδα IMU προσφέρει λειτουργία που εμποδίζει την ανασήκωση του πίσω τροχού στα βίαια φρεναρίσματα. Και μην ψάχνετε για μαρσπιέ συνεπιβάτη, παραδοσιακά το Monkey είναι φτιαγμένο για τον οδηγό του.


Πόσο κάνει, πότε θα έρθει;

Η τιμή έχει καθοριστεί στα 3.990 € και η άφιξη στην Ελλάδα προβλέπεται για τον ερχόμενο Ιούνιο. Τα χρώματα του μοντέλου θα είναι τα Banana Yellow/Ross White, Pearl Nebula Red/Ross White και Pearl Shining Black/Ross White. Σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον μια οδηγική επαφή μαζί του, κάτι που θα γίνει μέσα καλοκαιριού οπότε και θα επανέρθουμε με πλήρεις εντυπώσεις.
Πηγή: 4troxoi.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "