Ο ταλαντούχος Λαζόπουλος που «δέχεται» μπούλινγκ… και οι μεταλλάξεις του

Κατηγορία: Πολιτισμός Θέατρο & Κινηματογράφος


Ο Λαζόπουλος που δέχεται μπούλινγκ…

Ο Λάκης Λαζόπουλος έχει ανάγκη να βγει και πάλι στη δημοσιότητα. Οι λόγοι γι' αυτό, αφορούν τον ίδιο. Όπως τον ίδιο -και όποιους ενδιαφέρονται για όσα λέει- αφορούν και οι νέες καταγγελίες του.

Για το μπούλινγκ που δέχεται, το κυνήγι να τον συντρίψουν και τον γερμανικό δάκτυλο που τον έδιωξε από το κανάλι που συνεργαζόταν. Το μοναδικό ευρύτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περίπτωσή του, συνδέεται με το ύφος που διατήρησε και την πορεία που ακολούθησε τα οποία -επειδή πρόκειται για ταλαντούχο δημόσιο πρόσωπο- επηρέασαν μυαλά και πολιτικές ή ηθικές συμπεριφορές.

Το πρότυπο που προώθησε ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης με τη στάση του, είχε πολλούς μιμητές, με αυτό καλλιεργήθηκε και μπολιάστηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας το οποίο αγνόησε την συνολική πορεία του καλλιτέχνη και ενστερνίστηκε τις νέες απόψεις του. Κάποτε αυτές εκφραζόντουσαν με τον συγχρωτισμό μέσα από ισχυρές αυλές (π.χ. της Δηήμητρας Λιάνη), λίγα χρόνια πριν βρήκαν νέο στασίδι στους ισχυρούς που ερχόντουσαν στην εξουσία (πχ.Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ), ενδιάμεσα είχαν βρει απάγκιο σε οικονομικά ισχυρούς με μεγάλα κότερα. Ενα συντριπτικά μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αγνόησε τις συμπεριφορές αυτές και είδε στο πρόσωπο του Λαζόπουλου το καινούργιο, το επαναστατικό, το αριστερό.

Ο Λαζόπουλος αποτελεί την μικρή εικόνα μιας πολύ μεγαλύτερης μέσα στην οποία συνωστίζεται η σημερινή κυβερνητική ομάδα. Στην προσπάθειά της να κερδίσει την πολυπόθητη εξουσία, υιοθέτησε πρόσωπα με πορεία σαν κι αυτή του καλλιτέχνη (τον παρακαλούσαν να περιληφθεί στις εκλογικές τους λίστες), ενστερνίστηκε πολιτικά επιχειρήματα που βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις πλατείες των αγανακτισμένων απ' όπου ξεπήδησε το πιο απεχθές πολιτικό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, στοχοποίησαν πολιτικούς αντιπάλους όχι με πολιτικά ή ιδεολογικής προσέγγισης επιχειρήματα, αλλά με βάσει λαϊκίστικες κραυγές και κατάρες και ισοπέδωναν ή θεωρούσαν προσκυνημένο όποιον είχε διαφορετικές από τις δικές τους προσεγγίσεις για το τι σημαίνει αριστερά.

Είναι πολύ πιθανόν ο Λαζόπουλος σήμερα να δέχεται πολιτικό μπούλινγκ όπως λέει, αλλά εξίσου πιθανό είναι να το δέχεται από εκείνους που σκέφτονται σαν κι αυτόν, πολιτικοποιήθηκαν μέσα από ανάλογες σαν τη δική του συμπεριφορές και τώρα απλά νοιώθουν προδομένοι. Είναι πολύ πιθανόν κάποιοι να θέλουν να τον συντρίψουν, όπως λέει, είναι μάλλον αυτοί που τον ακολουθούσαν και χειροκροτούσαν τις ατάκες του με τις οποίες απαξίωνε οτιδήποτε διαφορετικό από αυτόν ή κάποιοι άλλοι που παίρνουν εκδίκηση για τους τόνους λάσπης που είχαν δεχτεί. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάποιοι Γερμανοί τον έδιωξαν από το κανάλι με το οποίο συνεργαζόταν, είμαι σίγουρος ότι θα βρει νέα τηλεοπτική στέγη, οι Λαζόπουλοι δεν πάνε χαμένοι.

Ο Λαζόπουλος, επειδή είναι ταλαντούχος -ακόμα και στις μεταλλάξεις του- είχε τη δυνατότητα να μετατρέπει την χυδαιότητα, τον εντυπωσιασμό, τον λαϊκισμό, τον αγοραίο λόγο, την συνωμοσιολογία σε πολιτικά ορθή συμπεριφορά (και μάλιστα να θεωρείται αριστερής προέλευσης) και με όχημα την σάτιρα να προωθεί συμπεριφορές τις οποίες σήμερα βρίσκει ενδεχομένως απέναντί του. Ο Λαζόπουλος αποτελεί τον εκφραστή μιας ευρύτερης πολιτικής συμπεριφοράς που πάντα υπήρχε ως μειοψηφία, αλλά τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε μια από τις κυρίαρχες. Ο Λαζόπουλος στην τελική, αποτελεί ένα πρότυπο προσωπικής στάσης και πολιτικής συμπεριφοράς που δεν είναι μια εξαίρεση στην ελληνική κοινωνία. Γνωρίζω δεκάδες δημόσια πρόσωπα (πολιτικούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.α.) που έχουν την πρόθεση ν' αλλάξουν πολιτικό δέρμα σαν τα φίδια, αρκεί αυτό να τους οδηγήσει σε νέες αυλές. Όλοι γνωρίζουμε…

Γιάννης Παντελάκης

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
ΑνανέωσηΗ παράδοση στη μουσική μου

«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "