Μεγαλωμένος από τους λύκους – Το σύνδρομο του «Μόγλη» (αληθινές ιστορίες)

Κατηγορία: Πολιτισμός Πολιτισμοί


6χρονο αγόρι από την Ινδία που βρέθηκε να περιπλανιέται στην άγρια φύση μαζί με λύκους. Κάποιοι λένε ότι αυτό το αγόρι αποτέλεσε την έμπνευση του Μόγλη του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ.
Βαθιά μέσα στην ινδική ζούγκλα της πολιτείας Ούταρ Πραντές, το 1872, μια ομάδα κυνηγών έμεινε αποσβολωμένοι μην πιστεύοντας αυτό που έβλεπαν.

Μια αγέλη λύκων τριγύριζε μέσα στο δάσος, ακολουθούμενο από μια παράξενη σιλουέτα: ένα μικρό παιδί, που πήγαινε στα τέσσερα. Η αγέλη εξαφανίστηκε σε μια σπηλιά. Οι κυνηγοί έβαλαν φωτιά στην είσοδο της σπηλιάς και έβγαλαν την αγέλη έξω. Μόλις εμφανίστηκε η αγέλη, οι κυνηγοί σκότωσαν τους λύκους και έπιασαν το παιδί.

Ο Dina Sanichar, σε φωτογραφία του 1875, τρία χρόνια μετά από την εύρεσή του

Η υπόθεση του Dina Sanichar -υποτίθεται ένας 6χρονος που ανατράφηκε στην κυριολεξία από μια αγέλη λύκων- είναι μια από τις πολλές ανάλογες με άγρια παιδιά που βρέθηκαν στην Ινδία, αλλά και αλλού -παιδιά λύκων, παιδιά πανθήρων, παιδιά ορνίθων, παιδιά σκυλιών, ακόμα και παιδιά γαζελών.

Αν και οι ιστορίες τους θα γινόντουσαν ρομαντικοί μύθοι τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση, η πραγματικότητα της ζωής τους αποδείχτηκε τραγική ιστορία παραμέλησης και ακραίας απομόνωσης. Η επιστροφή τους στην "πολιτισμένη" ζωή δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ανάπτυξη, τη σχέση μας με την άγρια φύση και τι ακριβώς μας κάνει ανθρώπους.

Αφού οι κυνηγοί έπιασαν τον Sanichar, τον πήγαν στο ορφανοτροφείο μιας ιεραποστολής, όπου βαφτίστηκε και του έδωσαν όνομά -το  Sanichar είναι στα ουρντού το Σάββατο. Το ορφανοτροφείο διοικούνταν από τον πατέρα Erhardt, έναν ιεραπόστολο που ζούσε στην Ινδία.

Ο παιδοψυχολόγος Wayne Dennis έγραψε για τον Sanichar ότι "ο άγριος άνθρωπος είναι ακατάστατος και τρώει φάει πράγματα που ο πολιτισμένος άνθρωπος θεωρεί αηδιαστικό. Ο Sanichar έτρωγε μόνο κρέας, δεν του άρεσε να φοράει ρούχα και ακόνιζε τα δόντια του με κόκαλα. Παρόλο που δεν φαινόταν ικανός να μιλάει, γλώσσα, δεν ήταν σιωπηλός αλλά έβγαζε θορύβους ζώων.

Στα άγρια παιδιά, όπως εξήγησε ο Dennis, "δεν τα ενοχλούσε η ζέστη και το κρύο" και κολλούσαν "λίγο ή καθόλου στους ανθρώπους". Ωστόσο, ο Sanichar σχημάτισε δεσμό με έναν άνθρωπο: ένα άλλο άγριο παιδί που είχε μεταφερθεί στο ορφανοτροφείο.


 

Ο πατέρας Erhardt είπε για τα δύο παιδιά, "ένας παράξενος δεσμός συμπάθειας συσχετίζει αυτά τα δύο αγόρια. Ο μεγαλύτερος έμαθε στον μικρότερο να πίνει από φλιτζάνι". Αυτό θα αποδειχθεί αληθινό για πολλά άγρια παιδιά. Αφού πέρασαν πολλά χρόνια στο ζωικό βασίλειο, μπόρεσαν να σχετίζονται πιο εύκολα με τα ζώα.

Πιθανότατα, ο μύθος του άγριου παιδιού είναι μεγαλύτερος στην Ινδία παρά απ' οπουδήποτε αλλού, όπου οι ιστορίες των "παιδιών λύκων" λέγονταν για αιώνες. Αλλά δεν ήταν μόνο ιστορίες. Η χώρα φαίνεται να παράγει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Την εποχή που οι κυνηγοί βρήκαν τον Sanichar, τέσσερα άλλα τέτοια παιδιά αναφέρθηκαν στην Ινδία και με τα χρόνια εμφανίστηκαν πολλά ακόμα.

Όμως, τα "άγρια παιδιά" κατασκευάστηκαν στην φαντασία της Δύσης. Όταν ανακαλύφθηκε ένα άγριο αγόρι στο Αβεϊρόν της Γαλλίας, έγινε αντικείμενο πολλών μελετών σχετικά με την ανάπτυξη, αλλά και μια προβολή στην οποία τα στοιχεία του Διαφωτισμού θα μπορούσαν να συζητήσουν τις διαφορές μεταξύ ανθρώπου και ζώου.

Αυτές οι ιστορίες γοήτευσαν ιδιαίτερα τις αποικιοκρατικές χώρες των οποίων οι ιεραπόστολοι, οι στρατιώτες και οι συγγραφείς αντιμετώπιζαν ερωτήματα για την προσωπικότητα, καθώς υπέτασσαν τους ανθρώπους της αποικίας.

Η βρετανική έδειχνε να παίρνει δύο μορφές: κάποιοι μαγεύτηκαν από την ιδέα, ενώ πολλοί άλλοι ήθελαν να την μεταρρυθμίσουν. Ο Κίπλινγκ, ο Βρετανός συγγραφέας που έζησε πολλά χρόνια στην Ινδία, ήταν ανάμεσα στους πρώτους.

Λίγο καιρό μετά την ανακάλυψη του Sanichar, ο Κίπλινγκ έγραψε τη συλλογή Το Βιβλίο της Ζούγκλας, στην οποία ένας νεαρός "άντρας", ο Μόγλης, περιπλανιέται στο δάσος της Ινδίας και υιοθετείται από ζώα -προκαλώντας μερικούς να υποδείξουν ότι ο Sanichar ήταν η έμπνευση του Κίπλινγκ. Ο επιμελητής του Sanichar, ο πατέρας Erhardt, ήταν στο στρατόπεδο των "μεταρρυθμιστών", σχεδιάζοντας προσεκτικά την "πρόοδο" του Sanichar.

Ο Victor, ο άγριος του Αβεϊρόν

Ίσως ο πιο διάσημος Δυτικός μύθος με άγρια παιδιά είναι αυτός του Ρώμου και του Ρωμύλου, των δίδυμων που εγκαταλείφθηκαν στις όχθες του Τίβερη, θηλάστηκαν και ανατράφηκαν από λύκους και αργότερα επέστρεψαν στον πολιτισμό για να ιδρύσουν τη Ρώμη. Αλλά η ιστορία του Σανιχάρ είναι το ανάποδο: ο Sanichar, και σχεδόν όλα τα άγρια παιδιά, δε θα ενσωματώνονταν ποτέ πλήρως στην κοινωνία, αλλά κάπου στο ενδιάμεσο.

Ένα μεγάλο μέρος του χάσματος ανάμεσα στην αγριότητα και τον πολιτισμό έχει να κάνει με τη γλώσσα. Ο Sanichar δεν έμαθε ποτέ να μιλάει. Οι ερευνητές, κάποια στιγμή, κατάλαβαν ότι υπάρχει μια "κρίσιμη περίοδος" για τη μάθηση της γλώσσας. Αν κάποιος χάσει αυτή την περίοδο, δε θα μάθει ποτέ να μιλάει.

Ο Noam Chomsky έγραψε στο Syntactic Structures ότι η γλώσσα είναι κεντρική στην ανθρώπινη εμπειρία. Αν άνθρωποι εγκαταλειφθούν σε ένα νησί χωρίς γλώσσα, είπε, ότι σε μια ή δύο γενιές, θα δημιουργούσαν μια δική τους γλώσσα.

Ο Sanichar πιθανόν να μην είχε μιλήσει ποτέ τη μητρική του γλώσσα, αλλά βρέθηκε σε άλλες "πιο σκληρές και λιγότερο ανθρώπινες" μορφές επικοινωνίας. Πράγματι, πολλά από αυτά τα παιδιά που ανατράφηκαν από ζώα θα υιοθετούσαν τους τρόπους επικοινωνίας των ζώων τους: το γαύγισμα, το ουρλιαχτό, το χτύπημα και τις δρασκελιές.

Η λύκαινα που ταΐζει τα δύο αδέλφια, τον Ρώμο και τον Ρωμύλο

Θέμα της πιο αυστηρής μελέτης της σιωπής των απομονωμένων παιδιών ήταν η "Genie", ένα κορίτσι που ήταν κλειδωμένο για χρόνια από έναν καταχρηστικό πατέρα στο Λος Άντζελες. Η ανακάλυψή της, το 1970, ήταν μια τραγική περίπτωση.

Ο Sanichar έζησε το υπόλοιπο της σύντομης ζωής του στο ορφανοτροφείο. Μετά από 20 χρόνια επαφής με τον άνθρωπο, ο κατάλογος με τις ανθρώπινες συμπεριφορές του παρέμεινε σταθερά μικρός. Αν και μπορούσε να περπατήσει όρθιος, κινούνταν καλύτερα στα τέσσερα.

Ντυνόταν μόνος του με δυσκολία και κατάφερε να παρακολουθεί την κούπα και το πιάτο του. Συνέχισε να μυρίζει το φαγητό του πριν το φάει, αποφεύγοντας οτιδήποτε εκτός από το ωμό κρέας.

Η μόνη ανθρώπινη συνήθεια που υιοθέτησε πρόθυμα ήταν το κάπνισμα και έγινε φανατικός καπνιστής. Πέθανε το 1895, από τη φυματίωση, όπως λένε κάποιοι.

Πηγή: 3otiko.blogspot.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
ΑνανέωσηΗ παράδοση στη μουσική μου

«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "