Ισορόκου Γιαμαμότο – Ο Ιάπωνας Ναύαρχος που ισοπέδωσε το Περλ Χάρμπορ και η επιχείρηση «Εκδίκηση» των Αμερικανών (φωτό & βίντεο)

Κατηγορία: Πολιτισμός Παράδοση


«Η Επιχείρηση ΕΚΔΙΚΗΣΗ». Ετσι εξόντωσαν οι Αμερικανοί τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους – Τον Ιάπωνα ναύαρχο που σχεδίασε την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ [εικόνες & βίντεο]

«Επιχείρηση Εκδίκηση» ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης, που ανατέθηκε τη νύχτα της 17ης προς 18 Απριλίου του 1943 στους Αμερικανούς πιλότους της βάσης Henderson Filed στις Νήσους Σολομώντος.

Κι αυτό γιατί ο σκοπός της ήταν να πάρουν οι Αμερικανοί το αίμα τους πίσω για την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ τον Δεκέμβριο του 1941. Στόχος της “Operation Vengeance” ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε και διέταξε την επίθεση, ο επικεφαλής του Ιαπωνικού στόλου, ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο.

O Ιάπωνας ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο (Φωτογραφία: Wikipedia)

Γόνος οικογένειας σαμουράι, που είχαν περιέλθει σε φτώχεια αποφοίτησε με άριστα από την ακαδημία του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Ναυτικού και άλλαξε το επώνυμό του από Τακάνο σε Γιαμαμότο, όταν υιοθετήθηκε από την ομώνυμη πανίσχυρη φατρία , που του εξασφάλισε μια θέση στην ελίτ της ιαπωνικής αυτοκρατορίας. Έμαθε αγγλικά κι έγινε ναυτικός ακόλουθος στην ιαπωνική πρεσβεία στις ΗΠΑ, που θαύμαζε. Πολέμησε το 1905 ως νεαρός αξιωματικός στη ναυμαχία της Τσουσίμα, όπου οι Ιάπωνες βύθισαν τον τσαρικό στόλο και ως ναύαρχος φρόντισε για τη ναυπήγηση ενός πανίσχυρου στόλου, φόβητρου για τα εχθρικά πολεμικά σκάφη.


Αν και ο Γιαμαμότο δεν έτρεφε ψευδαισθήσεις για τις πιθανότητες επιτυχίας της χώρας του σε μια αναμέτρηση με τις υπέρτερες ΗΠΑ και τάχθηκε ενάντια σε μια επίθεση, όταν ελήφθη η απόφαση για πόλεμο, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ.


Η ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ επέφερε τεράστιες απώλειες στις ΗΠΑ, με περίπου 2.400 νεκρούς, πολλούς τραυματίες και ζημιές σε πολλά πολεμικά πλοία (Φωτογραφίες αρχείου: ΑΡ)


Η επιτυχία της θεαματικής επιδρομής της 7ης Δεκεμβρίου του 1941 κατά του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού τον μετέτρεψε από τη μια μέρα στην άλλη σε ήρωα στην πατρίδα του και υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.


Όμως οι Σύμμαχοι έθεσαν τέλος στις ιαπωνικές βλέψεις με τις Ναυμαχίες στη Θάλασσα των Κοραλίων τον Μάιο του 1942, του Μίντγουεϊ έναν μήνα αργότερα και τις μάχες στο Γκουανταλκανάλ.

Ακόμη και τότε, όμως, ο Γιαμαμότο θεωρείτο ήρωας στην Ιαπωνία


O Ναύαρχος Ισορόκου Γιαμότο χαιρετά πιλότους του Ιαπωνικού πολεμικού Ναυτικού στις 18 Απριλίου του 1943, λίγες ώρες πριν το θάνατό του (Φωτογραφία: Wikipedia)

Στις 14 Απριλίου του 1943 οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που είχαν σπάσει στο μεταξύ τους ιαπωνικούς κώδικες επικοινωνίας, «έπιασαν» ένα σήμα που αποκάλυπτε το ακριβές πρόγραμμα του Ιάπωνα ναυάρχου. Ο Γιαμαμότο ανακοίνωνε την επίσκεψή του σε βάση του στόλου στο Bougainville στις βόρεις Νήσους του Σολομώντος, θέλοντας να τονώσει το καταρρακωμένο από την ήττα στο Γκουανταλκανάλ ηθικό των στρατιωτών.

Αμερικανικά βομβαρδιστικά Douglas SBD-3 Dauntless ετοιμάζονται να επιτεθούν στο φλεγόμενο Ιαπωνικό πολεμικό πλοίο Mikuma στις 6 Ιουνίου 1942, στη ναυμαχία του Midway (Φωτογραφία: Wikipedia)

Οι Αμερικανοί πληροφορήθηκαν επακριβώς όχι μόνον τα δρομολόγια και τους χρόνους των πτήσεων, αλλά και τον αριθμό των καταδιωκτικών που θα συνόδευαν τα δύο μεταπόιημένα βομβαρδιστικά τύπου Mitsubishi G4M, που θα μετέφεραν τον Ναύαρχο και τους επιτελείς του.


Ο διοικητής του Αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού, Τσέστερ Γ. Νίμιτς, αντιλήφθηκε την ευκαιρία που του παρουσιαζόταν να εξουδετερώσει μια και καλή τον πιο επικίνδυνο αντίπαλό του, και έδωσε την εντολή να αρχίσουν οι σχετικές προετοιμασίες.

Μαχητικά Lockheed P-38 Lightning της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας εν πτήσει (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)


Οι Αμερικανοί διέθεταν μαχητικά Lockheed P-38 Lightning, που μπορούσαν με πρόσθετα ρεζερβουάρ να καλύψουν την απόσταση των 650 χλμ από το Γκουανταλκανάλ προς το Bougainville και να επιστρέψουν, μόνον που τα ιαπωνικά Mitsubishi A6M Zero ήταν υπέρτερα στις αερομαχίες. Γι’ αυτό και σχεδίασαν μια διαδρομή που επέτρεπε στα καταδιωκτικά τους να αποφύγουν ιαπωνικές βάσεις και να εμφανιστούν στο Bougainville αφού θα είχαν ήδη αποχωρήσει τα Zero.

Ντοκιμαντέρ για την «Επιχείρηση Εκδίκηση» με υλικό από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ιαπωνίας (βίντεο: YouTube)


Έτσι, στις 18 Απριλίου του 1943, 18 αμερικανικά μαχητικά μεγάλων αποστάσεων απογειώθηκαν από τη βάση Χέντερσον για να φέρουν σε πέρας τη ριψοκίνδυνη, μυστική αποστολή. Τα τέσσερα εξ’ αυτών επρόκειτο να αναλάβουν την επίθεση κατά των βομβαρδιστικών του Γιαμαμότο και τα υπόλοιπα θα παρείχαν κάλυψη. Για να μην τα εντοπίσουν τα εχθρικά ραντάρ πετούσαν μόλις 10 μέτρα πάνω από τη θάλασσα επί δυόμιση ώρες μέχρι να φθάσουν στο στόχο. Γύρω στις 09:40 οι Αμερικανοί είδαν το ιαπωνικό σμήνος να πλησιάζει το Bougainville. Τα Ζero είχαν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής κι έτσι δύο Lightnings επιτέθηκαν αμέσως, αφού τα άλλα δύο παρουσίασαν μηχανικά προβλήματα. Τα ιαπωνικά βομβαρδιστικά χωρίς καμία θωράκιση δεν είχαν καμία τύχη. Τα πολυβόλα των Lightinings τα «γάζωσαν» στην κυριολεξία.

α συντρίμμια του αεροσκάφους που μετέφερε τον Γιαμαμότο στη ζούγκλα του Bougainville (Φωτογραφία: Wikipedia)

Το αεροσκάφος του Γιαμαμότο έπεσε στη ζούγκλα, το άλλο με τους επιτελείς του στη θάλασσα.


Οι Αμερικανοί κράτησαν μυστικό το επίτευγμά τους, αφού αν το ανακοίνωναν θα αποκάλυπταν ότι είχαν σπάσει τους γιαπωνέζικους κωδικούς επικοινωνίας. Αργότερα είπαν ότι τυχαία βρέθηκε ο Γιαμαμότο μπροστά στα μαχητικά τους. Αλλά και το Ιαπωνικό πολεμικό Ναυτικό απέκρυψε αρχικά τον θάνατο του Γιαμαμότο για να μην πάθει σοκ η κοινή γνώμη της χώρας, αλλά και για να μην εξευτελιστούν απέναντι στους αντιπάλους τους στρατηγούς του αυτοκρατορικού στρατού ξηράς, που προήλαυνε στην Κίνα.

 Η επιστροφή της τέφρας του Γιαμαμότο με το πολεμικό πλοίο Μουσάσι στην Ιαπωνία, στις 23 Μαϊου 1943 (Φωτογραφία: Wikipedia) 

Ο Ισορόκου Γιαμαμότο ήταν παντρεμένος με την Ρέικο Μαχάσι και είχαν τέσσερα παιδιά. Για πολλούς Ιάπωνες ο θάνατός του σήμανε την αρχή του τέλους της Αυτοκρατορίας.

Ο τάφος του Ισορόκου Γιαμαμότο στο Τόκιο

Ο τάφος του βρίσκεται στο Τόκιο, κι ακόμη και σήμερα θεωρείται εθνικός ήρωας στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Πηγές: Wikipedia,Die Welt,Warhistoryonline.com, iefimerida.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
ΑνανέωσηΗ παράδοση στη μουσική μου

«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "