ΠΕΣΔΑ Αττικής: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την Ρένα (μας)

Κατηγορία: Δημοτικά


Άλλα λέει και πρεσβεύει ο ΕΔΣΝΑ δια της κας Μπιζά και άλλα η Περιφέρεια Αττικής της κας Δούρου, για την λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων που εξελίσσεται σε άλυτο γρίφο. Δύο νέοι ΧΥΤΥ στην Αττική και τρεις στην νησιώτικη, περιφερειακές μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) και ανακύκλωση του 75% κατ’ ελάχιστο, ενώ αποκλείεται η λειτουργία ΧΥΤΑ στα ανενεργά λατομεία «Μουσαμά» και «Μελετάνι», λόγο τοπικών αντιδράσεων, κατά τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Το πρόβλημα για το μεγαλεπήβολο σχεδιασμό της κας Δούρου, είναι ότι δεν επαρκεί ο χρόνος, πριν κορεσθεί οριστικά και ο τελευταίος χώρος (κύτταρο) που διαμορφώθηκε στον ΧΥΤΑ Φυλής, με τα στοιχεία να μιλούν ότι επαρκεί μόνο για ένα έτος, ενώ η Περιφέρεια τον υπολογίζει για 2,5-3 χρόνια. Το κέντρο βάρους των εγκαταστάσεων συνεχίζει να παραμένει στην Δυτική Αθήνα…

---------------------

Μάχη με τον χρόνο για τα σκουπίδια. Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Πού θα εγκατασταθούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας και οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής στην Αττική

Με τον λύτη ενός παζλ που πασχίζει να συμπληρώσει τα τελευταία κρίσιμα κομμάτια του επιτραπέζιου γρίφου υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου μπορεί να συγκριθεί ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) που εκκρεμούν να «κουμπώσουν» στον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) έχουν «κλειδώσει» σε ποσοστό 75%, σύμφωνα με πηγές του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

Όμως, τα χρονικά περιθώρια για την αποφυγή μιας κρίσης στη διαχείριση των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη περιφέρεια (Και παραγωγό του 40% των «εθνικών» απορριμμάτων) της χώρας στενεύουν.

Η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής σε επιφάνειες 108 στρεμμάτων δίνει περιθώρια δύο χρόνων (Κατά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις) μέχρι να αρχίσει η λειτουργία των νέων ΧΥΤ, με την απόφαση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και μη επέκτασή του σε τρίτη φάση να είναι αμετάκλητη, σύμφωνα με όσα τόνισαν οι παραπάνω πηγές.

Η αναβάθμιση Ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει 4-5 ΜΕΑ. 3 ΧΥΤΥ και αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Λιοσίων. Το ΕΜΑΚ θα δέχεται ετησίως προς επεξεργασία 350.000 τόνους απορριμμάτων και 100.000 τόνους βιοαποβλήτων (συνολικά 450.000 τόνους/ έτος).

Ως προς τις ΜΕΑ, έχουν ληφθεί αποφάσεις για:

  • Μία στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά, δυναμικότητας 180.000 τόνων/έτος, που θα χωροθετηθεί στο Σχιστό.
  • Μία ή δύο στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με συνολική δυναμικότητα 260.000 τόνων, «σε ήδη αδειοδοτημένους χώρους για την κατασκευή κεντρικού ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων)», όπως αναφέρει Ο ΠΕΣΔΑ, «φωτογραφίζοντας» έτσι σημεία στην περιοχή του Ελαιώνα (Αιγάλεω, Αθήνα) Και της Κατεχάκη (Παπάγου, Ζωγράφου).
  • Μία στη Βορειοανατολική Αττική στην ΟΕΔΑ Γραμματικού, δυναμικότητας 60.000 τόνων. Στο Γραμματικό θα λειτουργήσει και ΧΥΤΥ.
  • Δεύτερος ΧΥΤΥ στην περιφέρεια θα χωροθετηθεί στη Δυτική Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιο είναι ιδιωτικό λατομείο, μακριά από Κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με πηγές του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας, τα λατομεία «Μουσαμά» και «Μελετάνι» έχουν απορριφθεί τελεσίδικα λόγω τοπικών αντιδράσεων.
  • Στη νησιωτική Αττική όλα έχουν διευθετηθεί: θα λειτουργήσει από ένας ΧΥΤΥ σε Αίγινα, Σαλαμίνα και Τροιζηνία για τις ανάγκες της κάθε περιοχής και μόνο.

Απ’ τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι εκκρεμούν:


Δύο ΧΥΤΥ -ένας στη Δυτική Αττική Και ένας στην Ανατολική Αττική- και μία ΜΕΑ στη Νότια Αττική. Οι συναινέσεις των τοπικών κοινωνιών και η διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια προκειμένου να «κλείσουν» οι εναπομείνασες χωροθετήσεις. «Δεν θα πάμε σε σύγκρουση», λένε αρμόδια στελέχη.
Η χωροθέτηση με δεδομένο ότι «ο ΠΕΣΔΑ βασίζεται στις αρχές της αποκεντρωμένης διαχείρισης Και της εγγύτητας», εξηγούν πηγές, έχει αποκλειστεί η χωροθέτηση ΣΜΑ σε κάποιο σημείο της Αττικής. Ζητούμενο, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις από τα αρμόδια υπουργεία, οι οποίες θα επιτρέψουν τη χωροθέτηση ΜΕΑ σε σημεία εντός του αστικού ιστού.

«Προκειμένου να λειτουργήσουν κάποιοι χώροι απαιτείται «βαριά» νομοθετική ρύθμιση, αντίστοιχη του νόμου 3164/2003, της Βάσως Παπανδρέου» λένε χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι για να έχει «στέρεο έδαφος» το πάζλ των χωροθετήσεων του ΠΕΣΔΑ και να επιτευχθεί.

Ο στόχος για προδιαλογή στην πηγή του 52% των απορριμμάτων ως το 2020 (και το υπόλοιπο 48% να πηγαίνει στις μονάδες), πρέπει να συμβάλουν οι δήμοι της Αττικής, αυξάνοντας δραστικά τα ποσοστά της ανακύκλωσης.

Τα σχετικά στοιχεία του ΕΔΣΝΑ για το 2016 έδειξαν ότι μόνο 11 από τους 66 δήμους επιτυγχάνουν ανακύκλωση απορριμμάτων σε ποσοστά πάνω από 1%, με τους υπόλοιπους να δείχνουν (εμμέσως πλην σαφώς) την προτίμησή τους στο σπάταλο οικονομικά και εγκληματικό περιβαλλοντικά σύστημα της ταφής απορριμμάτων στη Φυλή.

Η επέκταση Ο ΧΥΤΑ Φυλής επεκτάθηκε προσφάτως στα κύτταρα Β3 και Β6 (σημεία στα οποία στο παρελθόν προωθούνταν δύο από τις μονάδες των ΣΔΙΤ του «μοντέλου Σγουρού»). Πρόκειται για τα τελευταία κύτταρα της δεύτερης φάσης του ΧΥΤΑ, δυναμικότητας 3.550.000 m3. Σύμφωνα με μια άποψη, δίνουν στον ΧΥΤΑ επιπλέον «χρόνο ζωής» δύο χρόνων, σύμφωνα με άλλη θα έχουν κορεσθεί πριν από τα μέσα του 2019.

Στο παρελθόν, έχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις που θεωρούν σχεδόν αδύνατον να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων, διαγωνιστικών διαδικασιών Και ετοιμασίας των εγκαταστάσεων νέων ΧΥΤΥ έως το 2019.

«Είναι βέβαιο ότι, από τη στιγμή της εξάντλησης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί ένας νέος ΧΥΤΑ/Υ (αν και όποτε συμβεί αυτό), θα μεσολαβήσει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα υπάρχει καν η δυνατότητα ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων, που ως τώρα λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης στον στρεβλό τρόπο διαχείρισης που ακολουθείται. Κάτι τέτοιο θα είναι υπεραρκετό να πυροδοτήσει μια εκτεταμένη υγειονομική και περιβαλλοντική Κρίση στην Περιφέρεια Αττικής», προειδοποιεί μέσω ανακοίνωσης το «Δυτικό Μέτωπο», συντονισμός συλλογικοτήτων Δυτικής Αθήνας Και Αττικής.

Έξι χωροθετήσεις για υγειονομική ταφή στην Αττική  


«Η Αττική χρειάζεται τουλάχιστον έξι Μονάδες Υγειονομικής Ταφής ώστε να τελειώσει η αθλιότητα στη Φυλή που εξελίσσεται εις βάρος των κατοίκων σε κάθε απρόοπτο γεγονός όπως και το πρόσφατο που προκλήθηκε από την κακοκαιρία», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας σε συνέντευξη του στο ρ/σ «Κόκκινο».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ιστορικό του προβλήματος με τα σκουπίδια, ο κ. Τζόκας είπε ότι «στις 9-10 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν ρηγματώσεις σε αυτό που λέμε σε «κύτταρο» της υγειονομικής ταφής, στη Φυλή. Ρηγματώσεις που επιδεινώθηκαν με τις πρόσφατες καταιγίδες και υπήρχε πρόβλημα ασφάλειας των εργαζόμενων. Έτσι, έκλεισε ο συγκεκριμένος χώρος και έγιναν όλες οι εργασίες ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος».

Επισήμανε τις εντατικές προσπάθειες που καταβληθήκαν από την Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ για την συντομότερη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Συνδέσμου με απόλυτα ασφαλείς όρους για τους εργαζόμενους.

Το ζήτημα του κορεσμού της Φυλής πρέπει να αντιμετωπιστεί με οριστικά μέτρα σημείωσε ο κ. Τζόκας επισημαίνοντας ότι η έλλειψη χώρων υγειονομικής ταφής είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όμως και να μινείται προς αυτήν την κατεύθυνση αφού «έχει βολευτεί» από την Φυλή.

«Η Φυλή πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να παίζει αυτό το ρόλο, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν χωροθετήσεις» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «Λέμε να βάλουμε κάδους και όλοι εννοούμε στον απέναντι, όχι στην πόρτα μας. Υπάρχει χωροθέτηση και στην δυτική Αθήνα και στον Πειραιά, πρέπει να υπάρχει και στη βόρεια και στη νότια και στην ανατολική, παντού».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας υπογραμμίζει ότι «Έχουν εκπονηθεί σχετικά προγράμματα και η Περιφέρεια έχει προχωρήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά για να πετύχουν όλα αυτά, η ανακύκλωση, τα πράσινα σημεία, να μειωθούν τα απορρίμματα κτλ., πρέπει οι δήμοι να προχωρήσουν τις δομές αυτές και να ξεκινήσει η χωροθέτηση για Μονάδες ΧΥΤΥ. Να φτάσουμε στο σημείο να θάβουμε μόνο υπολείμματα».

Στέργιος Ζαμπάκας

Πηγή «Εφ.Συν».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
ΑνανέωσηΗ παράδοση στη μουσική μου

«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "