«Δύναμη Προοπτικής»: Ζήτα μια συγνώμη, αν την πίκρανες – «Τιμούμε την Γυναίκα – Άνθρωπο» !!!

Κατηγορία: Δημοτικά


Τιμούμε την Γυναίκα – Άνθρωπο !!!

Σήμερα (προχθές) είναι η Μέρα της Γυναίκας και πολλοί την διαποτίζουν με ευφυολογήματα του στυλ «γιορτάζει το αδύναμο φύλο». Ψάχνουν να βρουν πότε γιορτάζουν οι άντρες ενώ τις άλλες μέρες μοιράζονται ανέκδοτα για ξανθιές, μελαχρινές και μέρη του γυναικείου σώματος, συγχέουν την προαγωγή της με την ομορφιά της και την ευελιξία μέσης της ή την οπισθοδρόμησή της λόγω αδυναμίας σκέψης ή έλλειψης ρητορικών, πολιτικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων. Άλλες παραγκωνίζοντα , παρ’ όλες τις γνώσεις γιατί δεν είναι τόσο ευπαρουσίαστες ή δεν έχουν χιούμορ.. Άλλες τις στέλνουν να πλένουν πιάτα αντί να οδηγούν ή τις εμπαίζουν σύμφωνα με τις ορέξεις τους.

Ευτυχώς, κάποιοι κάνουν την διαφορά, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης που είχε γράψει για τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου, διαχωρίζοντάς τα, το καθένα για την σημασία του.

 • Ψωμί, κρασί, φωτιά, Γυναίκα.
 • Η Γυναίκα που δίνει ζωή σε μια ζωή..
 • Στη μάνα, την αδερφή, την σύζυγο, την φίλη, την κόρη, την γιαγιά, την υπάλληλο, την προϊσταμένη.

Σε όποιο ρόλο και να είναι, σήμερα τιμούμε την πολύτιμη ουσία της Γυναίκας-άνθρωπος! Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την αξία της στα μικρά, καθημερινά και ουσιαστικά έργα της αλλά και στα μεγάλα πλαίσια της ηθικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής υπόστασης!

Για μένα, τούτη η μέρα είναι μια ευκαιρία παρατήρησης, μιας ειλικρινούς ματιάς στις γυναίκες απανταχού στον κόσμο. Σ’ αυτές που τις κρύβουν πίσω από μάσκες θρησκειών, δογμάτων, παραδόσεων, πατριαρχικών και καπιταλιστικών αντιλήψεων και οικονομικών δυσπραγιών.

Ποιος θα μπορούσε να πει ό,τι οι σοκαριστικές δυσκολίες, που συναντά ένα κοριτσάκι στην Αφρική που το εξαναγκάζουν να παντρευτεί με έναν ενήλικα πρόωρα στα 10 του, δεν είναι αντικειμενικές;

Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα 6000 κορίτσια που υποφέρουν καθημερινά τον πόνο του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή); Πολλά πεθαίνουν από μόλυνση και αιμορραγία γιατί δεν υπάρχουν κανόνες υγιεινής. Με μεγάλα αγκάθια ή χοντρές βελόνες και ξυράφια τους κόβουν, αποσπούν πολύτιμα κομμάτια τους και χάνουν τον έλεγχο του σώματος και της ψυχής τους. Αν επιζήσουν, πεθαίνουν μέσα τους μέρα με την μέρα. Εσύ θα το άντεχες;

800 γυναίκες την ημέρα πεθαίνουν κατά τον τοκετό ή από κινδύνους σχετικούς με την εγκυμοσύνη. Πουθενά λόγος για ανάπτυξη συστημάτων υγείας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

 • 540 εκ. γυναίκες έναντι 280 εκ ανδρών είναι αναλφάβητες.
 • 1 δις γυναίκες έναντι 450 εκ. ανδρών ζουν στην απόλυτη φτώχεια.

Στην Ασία τα θηλυκά έμβρυα επιβαρύνουν την οικογένεια και η κύηση διακόπτεται. Στην Ινδία, υποτιμούν τις γυναίκες που δεν έχουν γιούς.

Στην Ιαπωνία, και όχι μόνο, αγωνίζονται για να αναγνωριστούν οι γυναίκες- θύματα σεξουαλικής σκλαβιάς και κακοποίησης στα χρόνια του πολέμου και της προσφυγιάς.

 • Για τα θύματα του trafficking, τη σωματική βία, κ.α.
 • Τι να πρωτοπώ; Η λίστα με τις παρατηρήσεις θα μεγάλωνε.
 • Ποιος, καλύτερα από εμάς τους τυχερούς, έχει πιο δυνατή φωνή;
 • Πορείες γίνονται σ όλο τον κόσμο, # PressforProgress, #MyFeminism κ.α.

Γυναίκα, πίστεψε στη δύναμή σου, πάρε κουράγιο, παραδειγματίσου από γυναίκες ινδάλματα, μορφώσου και κάνε έργο σου μια άξια γενιά με αρχές, ήθος, αγωγή, παιδεία και αγάπη. Μη προβάλλεις τις δικές σου ανασφάλειες στις άλλες γυναίκες. Εστίασε στον εαυτό σου. Μη μιλάς για μισανδρία. Μίλα για ισότητα ανθρώπων.

Ποιά καλύτερη ευκαιρία από τούτη τη μέρα για να κατανοήσει ο καθένας τι σημαίνει γυναίκα και να γίνεσαι σύμμαχος στην εξέλιξή της, να εξυψώνεις την οπτική σου, να μην ακολουθείς την αποστασιοποίηση ή τα μαζικά ρεύματα υποτιμητικών αστεϊσμών; Κοίταξε τα σιρίτια που έχει στον ώμο της… ένα για κάθε ρόλο. Προτού πάει στη δουλειά πρέπει να κάνει χίλια δυο πράγματα και άλλα τόσα αφού γυρίσει. Δεν είναι superwoman, είναι γυναίκα και είναι δίπλα σου.

Ζήτα μια συγνώμη, αν την πίκρανες.

Πες της ένα ευχαριστώ..

Έφη Χρήστου

 • Καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών
 • Δημοτική Συμμαχία Πολιτών Περιστερίου «Δύναμη Προοπτικής»

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
ΑνανέωσηΗ παράδοση στη μουσική μου

«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "