Αναμένοντας τα επίσημα…. και τον Ανδρέα Παχατουρίδη…

Κατηγορία: Περιστέρι Πολιτικά


Για πολλούς και διαφόρους λόγους, ο Ανδρέας Παχατουρίδης είναι ο καταλύτης των προεκλογικών εξελίξεων στο Περιστέρι. Η απόφασή του για εκ νέου υποψηφιότητά του ή όχι στον Δήμο, επηρεάζει όλο το τοπικό πολιτικό σκηνικό, αν και οι σοβαρές πολιτικές προσπάθειες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ποιες και πόσες δημοτικές ομάδες συγκροτούνται, ποια είναι τα νέα και παλιά πρόσωπα που έρχονται ως μπροστάριδες, τι κάνουν τα πολιτικά κόμματα και ακόμη ποιοι θα αποτελέσουν τον καταλύτη στις νέες εκλογές του Μαΐου.

--------------------

Περιστέρι: Οι μνηστήρες του Θρόνου – Μέρος Δεύτερο

Μπορεί οι εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες να απέχουν 8 μήνες και κάτι ημέρες, στο Περιστέρι, -πιθανολογώ και στους άλλους δήμους-, το καζάνι βράζει στην τοπική πολιτική σκηνή.

Παρασκηνιακά, οι σκέψεις, οι συζητήσεις και οι συναντήσεις για την συγκρότηση πολιτικών ομάδων που μπορούν ή πιθανολογείται ότι έχουν πιθανότητες να εκπροσωπηθούν στο νέο δημοτικό συμβούλιο, χάριν βέβαια και της, «περίεργης» μεν, αλλά Απλής Αναλογικής που θα ισχύσει, βρίσκονται σε οργασμό που σε μερικές περιπτώσεις φτάνει σε αντιστοιχία με τον αντίστοιχο που διέπει την κορύφωση της επαφής μεταξύ αρσενικού και θηλυκού.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, μοναδική παράμετρος που επηρεάζει τους πάντες εκτός από την δημιουργούμενη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς, είναι το «αν ή όχι» της υποψηφιότητας του κυρίαρχου στα τοπικά πολιτικά δρώμενα της πόλης, από το 2003 μέχρι σήμερα, Ανδρέα Παχατουρίδη.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η απόφαση του νυν δημάρχου, του αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για μία πέμπτη θητεία στον Δήμο Περιστερίου ή όχι, δεν έχει ληφθεί ακόμη ή μάλλον δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Πιθανόν, βέβαια, ο Ανδρέας Παχατουρίδης να ακολουθήσει την πρακτική που ξεκίνησε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του τελευταίος, αφού πρώτα προηγηθούν όλοι οι υπόλοιποι σχηματισμοί και δηλωθούν δημόσια οι επικεφαλής τους…

Οι υπάρχουσες, όμως ενδείξεις, κυρίως από την δική του δημοτική ομάδα, φανερώνουν ότι ο ίδιος κλείνει προς την απόφαση υποβολής νέας υποψηφιότητας στον Δήμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κεκαλυμμένες κινήσεις δημιουργίας ομάδων επιρροής μέσα στην δημοτική ομάδα του νυν Δημάρχου, από δύο βασικά και διαχρονικά στελέχη του, προκειμένου να έχουν πολιτικό προβάδισμα για την μετά Παχατουρίδη εποχή, έχουν αδρανοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα από την χρονική στιγμή που στην δημοσιότητα υπήρξαν αιτιάσεις ότι η πιθανολογούμενη εντόνως υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, συναντούσε δυσκολίες, αν και ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε δημόσια ότι στρέφεται προς τα εκεί.

Αντίθετα, το τρίτο σημαίνον στέλεχος της ομάδας του νυν δημάρχου, που σε ανύποπτο χρόνο έχει δηλώσει ότι θα τον ενδιέφερε ο Δήμος, σε περίπτωση που αποχωρούσε ο Ανδρέας Παχατουρίδης είτε οριστικά από την τοπική πολιτική σκηνή, είτε για άλλες αιρετές θέσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής, παραμένει σιωπηλός, αφού δηλώνει απόλυτα πιστός στον νυν Δήμαρχο της πόλης και ταυτόχρονα είναι και ο ένας από τους δύο ποιο στενούς συνεργάτες του τελευταίου, με τους οποίους ο ίδιος μπορεί να συζητά τις μελλοντικές κινήσεις του.

Η αμηχανία των ημερών, όμως, των δύο πρώτων, δεν έχει σχέση με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους για τα κοινά του δήμου, παρότι όπως προαναφέρθηκε, οι δικές τους αποφάσεις θα εξαρτηθούν, όσο και να φαίνεται περίεργο, από τις αποφάσεις του νυν Δημάρχου.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται, ότι θα εμφανισθούν 8 έως 12 συνδυασμοί ή αν θέλετε πολιτικές ομάδες που θα διεκδικήσουν, -στις επερχόμενες εκλογές τον Μάιο του 2019-, την εκπροσώπησή τους στο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει.

Ας τα δούμε με τη σειρά…

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά των φανερών ή υπόγειων συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στους πολιτικούς, αλλά και τους πολιτικολογούντες της τοπικής πολιτικής σκηνής για την δημιουργία αυτόνομων πολιτικών ομάδων προκειμένου να έχουν συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019.

Το ένα, καθορίζει την δημιουργία μίας εν δυνάμει ισχυρής αυτοδιοικητικής παράταξης ικανής να διεκδικήσει τον «θρόνο» του Δημάρχου της πόλης, το δε δεύτερο τις συνεργασίες που θα προκύψουν είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά.

Η κεντροαριστερά…

Ισχυρή αυτοδιοικητική δημοτική ομάδα επιχειρείται να συγκροτηθεί γύρω από τον πυρήνα δημοτικής ομάδας που εκπροσωπείται στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο της πόλης, με στόχο να αποτελέσει τον πόλο για την προσέλκυση όλων των κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων που είναι και δημότες Περιστερίου.

Οι κατ’ αρχή συζητήσεις για την συγκρότησή της, ξεκίνησαν στις αρχές της άνοιξης του 2018 με την παράταξη να λαμβάνει την τελική μορφή της στις αρχές του μήνα που διανύουμε, χρόνο που σημειώθηκε και το βελούδινο διαζύγιο με μία από τις αρχικές συνιστώσες της. Ως επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες να ορισθεί ο Θ.Κ., δημότης και κάτοικος Περιστερίου, πολύ έμπειρο πολιτικό αλλά και συνδικαλιστικό στέλεχος με θητεία σε κυβερνητική θέση στην πρώτη, αλλά και δεύτερη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και θα υποστηριχθεί από το κυβερνόν κόμμα, η δημοτική αυτή παράταξη δεν θα έχει απευθείας οργανική θέση με αυτό, στοχεύοντας στην πολυσυλλεκτικότητα στον χώρο της τοπικής κεντροαριστεράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο τίτλος της που έχει επιλεχθεί παραπέμπει ευθέως στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί και περάσει στην κοινωνική συνείδηση τα τελευταία 40 χρόνια, απ’ όπου εξάλλου προέρχεται και η πλειοψηφία των στελεχών της.

Η ανακοίνωση ίδρυσης ή αν θέλετε συγκρότησης της, αναμένεται να γίνει τις επόμενες 10 ημέρες.

Προσπάθεια συγκρότησης δημοτικής ομάδας, καταβάλλεται και από την πλευρά του ΚΙ.ΝΑΛ. Ήδη, υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες προκειμένου να εκλεγεί ο επικεφαλής, που θα αναλάβει να συγκροτήσει ο ίδιος την αυτοδιοικητική παράταξη η οποία θα διεκδικήσει ότι μπορεί στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Άγνωστος Χ στην συγκεκριμένη περίπτωση, γνωστό ενεργό σήμερα αυτοδιοικητικό στέλεχος, με βαρύ όνομα για την πόλη, που το τελευταίο χρονικό διάστημα παραμένει σιωπηλό, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, διερευνώντας την δημιουργία νέας δημοτικής παράταξης, με παλιά και νέα στελέχη του.

Το βασικό, όμως, πρόβλημα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου είναι οι δύο βασικές σκέψεις που έχουν διαμορφωθεί για την μελλοντική πορεία της τοπικής δημοτικής παράταξης, σε αντιστοιχία με την μητρική της Κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Από την μία το παλιό στελεχιακό κατεστημένο, που βλέπει την ευκαιρία να επανακάμψει στους κομματικούς μηχανισμούς και ήδη βρίσκεται σε οργασμό συζητήσεων αποσκοπώντας στην ποδηγέτηση των «πραγμάτων». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρώτος που εμφανίσθηκε ως επιθυμών να ανακηρυχθεί επικεφαλής του μελλοντικού τοπικού αυτοδιοικητικού συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος για τις εκλογές του Μαΐου 2019, είναι ο κ. Ν., ο επονομαζόμενος και «Ιταλός», πρόσωπο που για πολλούς και διαφόρους λόγους είχε τεθεί στο περιθώριο από την ίδια την παράταξή τους, επί εποχής παντοδυναμίας του γιατρού κ. Δημητρακόπουλου.

Από την άλλη, η πραγματική ανάγκη ανανέωσης προκειμένου η παράταξη να αναγεννηθεί και επιβιώσει πολιτικά έχει κινητοποιήσει μία μικρή αλλά σημαντική ομάδα στελεχών προς την κατεύθυνση της επιλογής-ορισμού νέων φερέλπιδων προσώπων, ώστε να επανακάψει η δημοτική ομάδα στα δρώμενα της πόλης, με ικανές πιθανότητες. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον ισχύσει, οι παλιοί παράγοντες θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο.

Στο ίδιο μήκος πολιτικού κύματος και η ΔΗΜΑΡ, συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ, που σε αντίθεση με το τοπικό ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί σε πρώτη φάση να κινηθεί αυτόνομα. Έχοντας ως πυρήνα την ομάδα του Μπουρναζίου, εμφανίζεται ως συγκροτημένη, ενώ επανήλθε ως γραμματέας της, ο κ. Δ., γνωστό τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς κύκλους στέλεχος, που είχε αδρανοποιηθεί σε ότι αφορά τα κοινά της πόλης από το 2002 όταν και ολοκληρώθηκε η τελευταία θητεία του γιατρού Θόδωρου Δημητρακόπουλου στην Δημαρχία της Πόλης.

Η εκτίμηση για την συγκεκριμένη πολιτική ομάδα είναι ότι η ενεργοποίησή της με το σήμα της ΔΗΜΑΡ, έγινε περισσότερο για την δημιουργία διαπραγματευτικών θέσεων, στις διεργασίες συγκρότησης του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ, παρά ως προοπτική αυτόνομης καθόδου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μία παράμετρος που πιθανόν θα επηρεάσει την προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου μετώπου της κεντροαριστεράς στην πόλη ή ακόμη και του ΚΙΝΑΛ, είναι ότι ορισμένα στελέχη της βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την δημοτική παράταξη που έχει δημιουργηθεί υπό την σκέπη του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κ.Κ., παραδεκτός για όλα τα μέλη της συγκεκριμένης πολιτικής τοπικής ομάδας, «αρχηγός», -παλιό αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με θητεία σε θέση ευθύνης στον Δήμο και την Περιφέρεια-, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να πατάει ουσιαστικά σε δύο βάρκες.

Από την μία δηλώνει σε δημόσιες συζητήσεις ότι εξετάζει την περίπτωση να διεκδικήσει την Δημαρχία της πόλης, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, από την άλλη έχει ανοικτή την «ατζέντα» του για κάθοδο στην Περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού, του οποίου υπήρξε συνεργάτης και μάλιστα στενός κατά την τελευταία θητεία του τελευταίου στην Περιφέρεια Αττικής.

Η καθαρόαιμη Αριστερά…

Εν αρχή η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ και εκφράζει την πολιτική του στο δημοτικό συμβούλιο της Πόλης, η Λαϊκή Συσπείρωση. Παρότι υπάρχου πληροφορίες ότι υπάρχει περίπτωση να ορισθεί από το Κόμμα, ως επικεφαλής του νέου ψηφοδελτίου, κάποιο σημαντικό και πολύ προβεβλημένο στέλεχός του από την Κεντρική Πολιτική σκηνή, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα πρόσωπα που σήμερα συγκροτούν την δημοτική ομάδα της. Διαφοροποιήσεις σύμφωνα πάλι με εκτιμήσεις δεν προβλέπονται και για τα εκλογικά ποσοστά του, που έχουν πλέον «μπετονιαρισθεί» στο ανώτατο όριο επιρροής του μητρικού κόμματος.

Διαφοροποιήσεις δεν αναμένονται και στην δημοτική ομάδα της «Αριστερής Κίνησης» σε ότι αφορά τους υποψηφίους που θα εκτεθούν στις εκλογές του Μαΐου. Σε ότι αφορά την εκλογική επιρροή της, πιθανόν να αντιμετωπίσει ισχυρές πιέσεις από τα όμορα δεξιά της, λόγω της δημιουργίας της νέας τοπικής δημοτικής ομάδας «Δύναμη Προοπτικής», που τοποθετείται πολιτικά ανάμεσα στο κοινό της και στο κοινό που πρόσκειται στην σημερινή παράταξη των Ενεργών Πολιτών (ΣΥΡΙΖΑ).

Η «Δύναμη Προοπτικής», προέκυψε από την ανεξαρτητοποίηση του Σ.Π., δημοτικού συμβούλου των Ενεργών Πολιτών, έξι μήνες περίπου μετά την διάσπαση του αρχικού ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στην αρχική φάση της, «ψάρεψε» σε θολά πολιτικά νερά, σήμερα έχει οριστικοποιήσει το ιδεολογικό της αφήγημα που επικεντρώνεται στην κοινωνική προσέγγιση των προβλημάτων των δημοτών της πόλης.

Εκτιμάται ότι λόγω απλής αναλογικής έχει ισχυρές πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο, αν και υπάρχουν πιθανότητες λόγω της δυναμικής της στους νέους κυρίως ανθρώπους και ειδικά στους οικογενειάρχες να θεωρηθεί ως έκπληξη για το αποτέλεσμα που θα σημειώσει. Προς το παρόν «χωλαίνει» στον τρόπου που επιχειρεί να περάσει τα μηνύματά της στην τοπική κοινωνία, αφού δεν διαθέτει ισχυρό επικοινωνιακό μηχανισμό.

Ερωτηματικό, αποτελεί ο έτερος ανεξαρτητοποιηθής από τους Ενεργούς Πολίτες δημοτικός σύμβουλος Ν.Ζ., που προς το παρόν τηρεί σιγή ασυρμάτου για τις προθέσεις του σε ότι αφορά την συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές.

Η Δεξιά… και η Κεντροδεξιά…

Η δεξιά, αλλά και η Κεντροδεξιά, -αν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστός χώρος-, στην πόλη του Περιστερίου, αποτέλεσε προνομιακό πεδίο πολιτικής επιρροής του νυν Δημάρχου, από το 1998 που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα κοινά της πόλης μέχρι σήμερα. Ακόμη και τώρα η απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ακολουθούν τον Ανδρέα Παχατουρίδη.

Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τους «ενδιαφερόμενους» από το να επιχειρήσουν την συγκρότηση μίας «καθαρής» ιδεολογικά δεξιά ή κεντροδεξιάς δημοτικής παράταξης στην πόλη. Δύο κινήσεις ενδιαφερόμενων υπήρξαν ή υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην πρώτη με στόχο καθαρή δεξιά παράταξη, ο Π.Μ., γνωστός παλιός συνδικαλιστής στον χώρο της υγείας, συνταξιούχος σήμερα, ζήτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αρμόδιο Τομεάρχη της Νέας δημοκρατίας κ. Ν.Κακλαμάνη, το χρίσμα του κόμματος για την συγκρότηση καθαρής κομματικές η δημοτικής παράταξης, προκειμένου να «κατέβει» ως τέτοια στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η απάντηση που έλαβε ήταν η εξής: «Συγκρότησε την δημοτική ομάδα που θέλεις, το κόμμα, όμως, θα ανακοινώσει την τυχόν στήριξή του στα μέσα Οκτωβρίου ή και λίγο αργότερα». Έκτοτε η τύχη της συγκεκριμένης πολιτικής προσπάθειας, αναζητείται…

Η δεύτερη προσπάθεια στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, θεωρείται αρκετά σοβαρή αν και προς το παρόν δεν υπάρχει διακριτό πολιτικό ιδεολόγημα, που να παραπέμπει σε δεξιό αυτοδιοικητικό σχήμα. Περισσότερο μπορεί να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια συγκρότησης ενός πολυσυλλεκτικού σχήματος στον κεντροδεξιό χώρο.

Της προσπάθειας, που προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο προχωρημένων συζητήσεων, ηγείται γνωστός τοπικός εκδότης και επιχειρηματίας, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα αφήνει να εννοηθεί ότι όχι μόνο ηγείται της προσπάθειας συγκρότησης αυτοδικοικητικού σχήματος, αλλά θα είναι και ο επικεφαλής του, στην κάθοδό του στις εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα υπάρχουσες πληροφορίες, την συγκεκριμένη προσπάθεια στηρίζουν τόσο ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, όσο και δύο επώνυμοι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, εκλεγμένοι με την ΔΑΚΕ στην τοπική ΕΛΜΕ.

Να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν συζητήσεις του πρωτεργάτη της συγκρότησής της με όλους τους ανεξαρτητοποιημένους ή αδρανοποιημένους δημοτικούς συμβούλους της πόλης, ορισμένοι δε απ’ αυτούς, όπως οι Ν.Μ. και Α.Σ., συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ στενή επαφή, με τον δεύτερο μάλιστα να διεκδικεί σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση στελεχών.

Τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πολιτική αυτοδιοικητική κίνηση δεν θα λάβει τελικά συγκροτημένη μορφή εφόσον ο νυν Δήμαρχος θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ενώ αντίθετα στην περίπτωση που ισχύσει το αντίθετο υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να την δούμε να διεκδικεί εκλογικό μερίδιο τον Μάιο του 2019.

Λοιπές Δυνάμεις…

Είπαμε η Απλή Αναλογική, αποτελεί το δέλεαρ για κάθε έχοντα την επιθυμία να λουστεί στο «πεντάλεπτο» της δημοσιότητας που θεωρεί ότι του αναλογεί και του αξίζει. Ήδη το πρώτο κτύπημα πάνω σ’ αυτό ανακοινώθηκε.

Το «Πράσινο Κίνημα», νεοπαγής πολιτική παράταξη, ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει με δικό της συνδυασμό στις εκλογές για τις δημοτικές αρχές της πόλης. Επικεφαλής του συνδυασμού, μέλος της, γνωστός γιατρός του Περιστερίου.

Τέλος εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και άλλα «κινήματα» και δημοτικά «σχήματα» που είτε θα κατέλθουν στις εκλογές αυτοδύναμα, είτε ως συνεργαζόμενα με άλλες δημοτικές παρατάξεις. Δύο θεωρούνται τα ποιο σημαντικά.

Το πρώτο, αφορά την προσπάθεια πρώην συνεργαζόμενου με την παράταξη Παχατουρίδη που διαφώνησε την άνοιξη μαζί του και αποχώρησε-ανεξαρτητοποιήθηκε, του Γ.Β., που σήμερα βρίσκεται σε διεργασίες αναζήτησης των στελεχών που θα συγκροτήσουν το μελλοντικό ψηφοδέλτιο του δημοτικού σχήματος.

Βασικό μειονέκτημα που μπορεί, όμως, να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα, της προσπάθειας αυτής, η αποτυχία της συνεργασίας του επικεφαλής της με τη παράταξη Παχατουρίδη, στην αυτοδιοικητική περίοδο που διανύουμε και η αφανής για την τοπική κοινωνία θητεία του απ’ αυτή την θέση (δημοτικός σύμβουλος Παχατουρίδη) στο δημοτικό συμβούλιο. Στα συν της, είναι επιμονή και υπομονή του δημιουργού της και η επικοινωνιακή πολιτική του που βρίσκετε σε εξέλιξη.

Αν καταφέρει να περάσει εκ νέου το «μήνυμα» του στην κοινωνία της πόλης, έστω στο 50% του όσου είχε κατορθώσει στην προ των εκλογών του 2014 χρονική περίοδο, έχει αυξημένες πιθανότητες είτε να μπει αυτοδύναμα στο νέο δημοτικό συμβούλιο, είτε να πετύχει μία αξιοσέβαστη προεκλογική συμφωνία συμμετοχής με έναν από τους ποιο δυνατούς συνδυασμούς που θα προκύψουν.

Το δεύτερο «κίνημα», είναι διαχρονικό και αφορά γνωστό γιατρό της πόλης, τον κ. Θ.Β., αδελφό του Γ.Β., που διαθέτει και αυτοδιοικητική εμπειρία, έχοντας περάσει κι από θέσεις ευθύνης στην διοίκηση του Δήμου, με τις δημοτικής παρατάξεις τόσο του Θ. Δημητρακόπουλου, του Α. Παχατουρίδη και των Ενεργών Πολιτών, πάντα συνεργαζόμενος μαζί τους, ως ανεξάρτητος κομματικά υποψήφιος.

Διαθέτει μία σταθερή βάση ψηφοφόρων, που του δίνει τα εχέγγυα εκλογής στο δημοτικό συμβούλιο, στην περίπτωση που συμμετάσχει σε κάποιο συνδυασμό, -αυτή είναι η πολιτική προίκα του-, αλλά δεν του εξασφαλίζει ότι θα εκλεγεί στην περίπτωση που θα «κατέβει» με δικό του ανεξάρτητο συνδυασμό στις εκλογές.

Η κίνησή του, στοχεύει περισσότερο στο να συμμετάσχει με κάποια από τις δημοτικές ομάδες, παλιές ή νέες που θα εκτεθούν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αν και ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του, παρά την «πίεση» που δέχεται.

Τα Ερωτηματικά…

Τα ερωτηματικά, που πιθανόν θα κρίνουν το εύρος της εκλογικής επιρροής, των δημοτικών παρατάξεων που θα συγκροτηθούν για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και την επανείσοδο στο δημοτικό συμβούλιο δραστήριων ή και όχι νυν δημοτικών συμβούλων, είναι:

α) Θα υπάρξει ή όχι ανανέωση-φρεσκάρισμα με νέα πρόσωπα, -έστω και μερικώς-, στην παράταξη του νυν Δημάρχου, λαμβανομένου υπόψη ότι η επιλογή ορισμένων προσώπων στην μεγάλη ανανέωση του ψηφοδελτίου του Α. Παχατουρίδη, στις προηγούμενες εκλογές, δεν απέδωσε, αφού αυτά για πολλούς και διαφόρους λόγους αδρανοποιήθηκαν ουσιαστικά, τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στο κοινωνικό γίγνεσθαι;

β) Θα υπάρξουν ή όχι νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο της «νέας» μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης και μάλιστα της γενιάς των 30ρηδων και 40ρηδων και ταυτόχρονα θα αλλάξει το μοντέλο πολιτικής διοίκησής της, αλλά και παραγωγής πολιτικής, σε σχέση με την παράταξη των Ενεργών Πολιτών που διαδέχεται ουσιαστικά;

γ) Θα υπάρξουν ή όχι «μετακινήσεις» σε άλλες παλιές ή νεοπαγείς δημοτικές ομάδες, των δυσαρεστημένων δημοτικών συμβούλων, ιδιαίτερα δε της παράταξης του νυν δημάρχου ή των δημοτικών ομάδων της κεντροαριστεράς;

δ) Θα συγκροτηθεί τελικά ή όχι δημοτική ομάδα επιρροής του ΚΙΝΑΛ, ή θα επιλεγεί η λύση της προσχώρησης-συνεργασίες με άλλες ομάδες της κεντροαριστεράς;

ε) Θα συγκροτηθεί ή όχι δημοτική ομάδα στον δεξιό ή κεντροδεξιό χώρο με διακριτό δημοτικό αφήγημα από την παράταξη του Α.Παχατουρίδη και τα τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη, επώνυμα ή μη θα παραμείνουν στις θέσεις που εκφράζουν σήμερα ή θα επιλέξουν ως λύση πολιτικής επιβίωσης την συνεργασία με άλλες δημοτικές ομάδες;

Επιμύθιο…

Τελικά, ότι και να προκύψει προεκλογικά στην τοπική πολιτική σκηνή, το μόνο σίγουρο είναι ότι μετεκλογικά τίποτα δεν θα είναι ίδιο με την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, ακόμη κι αν υπάρξει πλειοψηφών (50+1%) νικητής από την πρώτη Κυριακή.

Προς το παρόν οι πιθανότητες, αλλά και οι εκτιμήσεις είναι με το μέρος της παράταξης του νυν Δημάρχου, εφόσον αυτός αποφασίσει να ηγηθεί πάλι της εκλογικής προσπάθειάς της. Εάν αποφασίσει το αντίθετο, η μάχη εκλογικής επικράτησης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων θα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη και σκληρή, θα κριθεί δε την τελευταία στιγμή.

Και ας μην ξεχνά κανείς, ότι κατά το αρχαιοελληνικό πρότυπο, είναι υπαρκτή η πιθανότητα της εμφάνισης του «από μηχανής θεού», δηλαδή της εμφάνισης στα δημόσια πράγματα της πόλης γεγονότος, συμβάντος ή κατάστασης υπέρ ή κατά συγκεκριμένων κομβικών προσώπων ή υποψηφίων. Η μάχη καλά κρατεί και οι μηχανισμοί αγιάζουν τα μέσα…

Αυτό, όμως, που θα κρίνει τα «πράγματα», υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, δεν θα είναι οι πολιτικές, οι αυτοδιοικητικές θέσεις τους ή το μετεκλογικό πρόγραμμά τους, ούτε βέβαια τα όσα πιθανόν θα βγουν στην δημοσιότητα, υπέρ ή κατά τους ενός ή του άλλου που θα δηλώσει υποψήφιος.

Για όλους, όμως, τους ενδιαφερόμενους, το μεγάλο ερωτηματικό, είναι το εκλογικό «τάργκετ γκρούπ» των νέων 17-24 ετών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, ειδικότερα αν υπολογισθεί ότι προς το παρόν δείχνει να αδιαφορεί για τα κοινά. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ομάδα των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων που οριοθετούνται προς τα άνω από την ηλικία των 40 ετών, η οποία βιώνει τις συνέπιες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με συνέπεια να στρέφονται περισσότερο προς την «απέχθεια» απέναντι στους πολιτικούς, αντί στην δημιουργικότητα.

Πιθανόν αυτές να είναι οι δύο κατηγορίες εκλογέων που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών.

Το τι τελικά θα συμβεί, απ’ όλα όσα αναφέρονται ποιο πάνω, θα φανεί σύντομα… Έως τότε σε αναμονή και …. Να μην χανόμαστε…

-----------------------------

Υ.Γ.: Παρακαλούνται οι «ανησυχούντες»… που ασχολούνται με το Vukentra.gr, να ηρεμήσουν… Το παιχνίδι το έχουν ξαναπαίξει, πάλι προεκλογικά και δεν τους βγήκε… Καλύτερα είναι να κοιτάξουν τα του οίκου τους, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… Άλλως, το έργο το έχουν ξαναδεί, ο δρόμος είναι ανοικτός κι εμείς απόλυτα ελεύθεροι… κυρίως δε απόλυτα αδέσμευτοι…

Είπαμαν και λάλαμαν…

Για την απόδοση Νίκος Παρίκος

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "