Τα «paidia» παίζουν στο Περιστέρι - Πολιτικός αναβρασμός στα τοπικά αυτοδιοικητικά δρώμενα

Κατηγορία: Περιστέρι Πολιτικά


Δύο χρόνια απομένουν για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, χρόνος πολύ λίγος πολιτικά για ανατροπές καταστάσεων όπως αυτές της πόλης του Περιστερίου, εκτός βέβαια αν υπάρξουν εξελίξεις με το νέο νομοσχέδιο που έχει προαναγγελθεί για το Φθινόπωρο.

Κι όπως συνήθως συμβαίνει σε πολιτικές καταστάσεις, σαν αυτή που ισχύει τα τελευταία 14 χρόνια με την παντοκρατορία του Ανδρέα Παχατουρίδη, η αναμόχλευση στην απέναντι πλευρά, αυτή της αντιπολίτευσης, βρίσκεται πάντα μπροστά στις εξελίξεις, σε πρώτη φάση υπόγειες για τους δημότες, αλλά εμφανείς για τους τοπικούς παράγοντες που με τον ένα ή άλλο τρόπο ασχολούνται με τα κοινά της πόλης.

Αυτή την φορά θα ακολουθήσουμε την αντίστροφη σειρά και θα ασχοληθούμε πρώτα με την αντιπολίτευση και τις εν δυνάμει αντιπολιτευτικές ομάδες, για να καταλήξουμε στον «κυρίαρχο» του Παιχνιδιού Ανδρέα Παχατουρίδη και τα τεκταινόμενα στην ομάδα του…

Τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014 ως καταλύτης εξελίξεων…

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτές του Μαΐου-Ιουνίου 2014, ο Ανδρέας Παχατουρίδης, κάνοντας μία πανέξυπνη προεκλογική εκστρατεία, κατάφερε να δει τα εκλογικά ποσοστά του να εκτινάσσονται στο 62+% των ψηφοφόρων της πόλης, ποσοστό που τον κατέστησε τον μοναδικό δήμαρχο της Χώρας που αντί να καταρρεύσει μετά από 12 περίπου χρόνια συνεχούς θητείας και γιατί όχι πολιτικής φθοράς, αντίθετα εδραιώθηκε σαν ο «δήμαρχος των Δημάρχων».

Στην πράξη, όμως τα αποτελέσματα εκείνων των εκλογών δεν είναι αυτά που φαίνονται με την πρώτη ματιά, αν και ο νυν Δήμαρχος Περιστερίου τα εκμεταλλεύθηκε σε υπέρμετρο βαθμό, επικοινωνιακά και όχι μόνο…

Τα πραγματικά ποσοστά που κατέγραψε στις εκλογές του 2014 η παράταξη του κ. Παχατουρίδη, δεν ξεπέρασαν το 34-36% του συνολικού αριθμού των δικαιούμενων ψήφο στο Περιστέρι, στοιχείο που εξάγεται και πιστοποιείται πάρα πολύ εύκολα αν γίνει αναγωγή του στο σύνολο του τοπικού εκλογικού σώματος, αφού η αποχή στις συγκεκριμένες εκλογές ξεπέρασε το 44-46% σε απόλυτους αριθμούς.

Τα αποτελέσματα, όμως, των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών υπήρξαν και ο καταλύτης για τις εξελίξεις στις αντιπολιτευτικές ομάδες της πόλης, αν εξαιρέσει κανείς την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση που αποτελεί αυτοδιοικητικό βραχίονα του ΚΚΕ, παράταξη που ουδέποτε διαφοροποιείται από τη πολιτική γραμμή της ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που την εκπροσωπούν.

Κατ’ αρχή η εκλογή του Ανδρέα Παχατουρίδη από την πρώτη Κυριακή ως Δημάρχου, είχε σαν αποτέλεσμα την ποιο αναλογική εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο των μικρών «πολιτικών ομάδων», με παράλληλη καταπόντιση της πρώτης σε ψήφους απ’ αυτές, της λεγόμενης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικά, οι «Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου» από τελευταία σε δύναμη συμβούλων, πολιτική παράταξη, αναδείχθηκε σε δεύτερη αντιπολιτευτική ομάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων της από ένα σε πέντε, ενώ οι ακτιβιστές της «Αριστερής Κίνησης» εξέλεξαν και δεύτερο για πρώτη φορά από την στιγμή που ενεπλάκησαν στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλης.

Αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση, παράταξη «Περιστέρι με Όλους» είδε τους δημοτικούς συμβούλους της να μειώνονται από εννιά σε έξη, γεγονός που αποτέλεσε ουσιαστικά και το αίτιο της πολιτικής κατάρρευσής της που ακολούθησε…

Τα προ-δρώμενα ως αίτιο «αναμόχλευσης» εξελίξεων και νέων πολιτικών συμμαχιών…

Οι πολιτικοί στην χώρα μας, δεν διαφέρουν σε τίποτα μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το επίπεδο που λειτουργούν είτε αυτό είναι του διαμερισματικού συμβούλου δημοτικής κοινότητας, είτε αυτή του δημοτικού συμβούλου, είτε του Δημάρχου, είτε και του βουλευτή.

Όλοι έχουν την δική τους οπτική των «πραγμάτων» και του μεγέθους των ικανοτήτων και δυνατοτήτων τους και όλοι, μα όλοι θεωρούν ότι «αδικούνται» από τις ομάδες και οντότητες στις οποίες είναι ενταγμένοι.

Αυτή η υπερβολή αλλά και ο πολιτικός ναρκισσισμός τους είναι που τους αποτρέπει από τη λογική να εργασθούν σε βάθος χρόνου για την ανάδειξη των ικανοτήτων και των πιθανόν ηγετικών προσόντων τους, μέσα από την σύνθεση απόψεων, ενστερνισμού των ομαδικών παραδοχών και της προβολής έργω και πράξη των κοινών οραμάτων που τους οδήγησε να ενταχθούν στην ομάδα. Με άλλα λόγια βιάζονται να δείξουν ότι «αυτοί αξίζουν» αλλά δεν υπάρχει στο πρόσωπό τους η εκτίμηση των συμπολεμιστών τους.

Όταν δε δεν βρίσκουν αυτή την αναγνώριση, αναζητούν τα αίτια και τον κατάλληλο χρόνο για την αποχώρησή τους, αφού η λέξη «παραιτούμε» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο κανενός έλληνα πολιτικού, οποιασδήποτε βαθμίδας της ενεργούς πολιτικής.

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά…

1. Εν αρχή η δημοτική παράταξη «Περιστέρι με Όλους – Ανατροπή»

Δύο περίπου χρόνια, πριν τις εκλογές του 2014, θεωρούνταν η ανερχόμενη και κυρίαρχη δύναμη της κεντροαριστεράς στο Δήμο Περιστερίου, ικανή να απορροφήσει τις δυνάμεις του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, που είχε ήδη εκτοπίσει από την πρωτοκαθεδρία του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Ατυχώς γι’ αυτή και τα μέλη της, αυτά που συνέδραμαν στην πολιτική προσπάθεια της, η έλλειψη ουσιαστικού στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και ο ανύπαρκτος πολιτικός μηχανισμός της είχε σαν αποτέλεσμα να μην καταφέρει κατά το διάστημα που λειτουργούσε ως αξιωματική αντιπολίτευση κατά την περίοδο 2011-2014, να αποκτήσει ικανό πολιτικό μερίδιο επιρροής στην τοπική κεντροαριστερά.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε υπερβολικά από το πολύ μικρό χρονικό διάστημα της σύνθεσης του «ψηφοδελτίου» της για τις εκλογές του 2014, το ετερόκλητο πολιτικά πλήθος των υποψηφίων της και κυρίως το βραχυχρόνιο του προεκλογικού αγώνα της που στην πράξη ήταν μόνο 30 ημέρες, χωρίς μάλιστα καμία αυτοδιοικητική στόχευση.

Τα στοιχεία και δεδομένα των εκλογών του 2014 έδειξαν ότι όχι μόνο δεν άντλησε περισσότερους ψήφους από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά ακόμη δεν μπόρεσε να κινητοποιήσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της να πάνε στις κάλπες.

Τα αποτελέσματα γνωστά. Η παράταξη κατέρρευσε εκλέγοντας 6 αντί 9 συμβούλους, κάτι που προκάλεσε την αποχώρηση από την ενεργό τοπική πολιτική σκηνή τους επικεφαλής της κ. Κελάφα. Το τελευταίο, αύξησε τις φυγόκεντρες τάσεις διάλυσής της, αφού χωρίς καθορισμένη διακριτή ιεραρχική δομή, «άλλος για Σμύρνη τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη»…

Από τους έξη συνολικά συμβούλους που εξέλεξε η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ένας ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε πολύ νωρίς, μετατρεπόμενος σε «επισκέπτη» δημοτικό σύμβουλο, κάθε τρίτο δημοτικό συμβούλιο, προβάλλοντας εκτός αυτού τα δεξιά πολιτικά διαπιστευτήριά του, οι δύο παραιτήθηκαν, από την παράταξη και ανεξαρτητοποιήθηκαν στην αρχή του 2017 για να συνδράμουν στο «παραγωγικό» έργο της Διοίκησης Παχατουρίδη, μία ακόμη δημοτική σύμβουλος της αναφερόμενης παράταξης έχει στην πράξη αδρανοποιηθεί από τα δημοτικά δρώμενα για προσωπικούς λόγους και απέμειναν σ’ αυτήν δύο πλέον και μόνο δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι τελευταίοι, αν και με πολιτικές και όχι μόνο διαφορές, αλλά και φιλοσοφία και τρόπους αντιπολιτευτικής πρακτικής, συνεχίζουν να δίνουν το παρόν στα δημοτικά δρώμενα, όντας ο καθένας με τον τρόπο του, μαχητικοί… αν και όχι στον ίδιο βαθμό…

Το πολιτικό μέλλον των δύο τελευταίων στα αυτοδιοικητικά της πόλης για το 2019 και μετά είναι προς το παρόν απροσδιόριστο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τις προβλέψεις του «αντικαλλικράτη» (απλή αναλογική, κλπ) που αναμένεται τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο (δείτε για τις προβλέψεις εξελίξεων στο τέλος).

2. Η δημοτική παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι»

Αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών του 2014, αν και ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα της την τελευταία στιγμή. Εκμεταλλεύθηκε το γενικό πολιτικό κλήμα «διαμαρτυρίας και αντίδρασης» της εποχής, κατάφερε να διεμβολίσει την Παράταξη «Περιστέρι με όλους –Ανατροπή», απορροφώντας μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων από την δική της δεξαμενή, κυρίως από το αριστερό φάσμα της πάλαι ποτέ παράταξης του ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας τις έδρες της μέσα στο δημοτικό συμβούλιο από μία σε πέντε.

Μην έχοντας, όμως, μονολιθικότητα, σε ότι αφορά τις πολιτικές ιδεολογίες και ιδεοληψίες των μελών της, ατύχησε σε ότι αφορά την δύναμη της που την είδε να φθίνει από πέντε σε δύο.

Ο πρώτος από τους συμβούλους της που είδε να εκλέγονται, γνωστός γυρολόγος όλων των δημοτικών παρατάξεων, αδρανοποιήθηκε ουσιαστικά αμέσως μετά την εκλογή του. Από εκεί και πέρα, η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε Κυβερνητικό κόμμα και η γνωστή διάσπασή του με την αποχώρηση αριθμού συνιστωσών απ’ αυτόν, επηρέασε την δημοτική παράταξη που σήμερα μετρά στις δυνάμεις της μόνο τους δύο από τους πέντε.

Ο δεύτερος σύμβουλος που «χάθηκε» για την παράταξη των Ενεργών Πολιτών ήταν και το «πουλέν» της. Νέο πρόσωπο στα αυτοδιοικητικά δρώμενα στην πόλη, εμφανίσιμο και με ανθρώπινο και κατανοητό λόγο και όχι τον ξύλινο λόγο των επαγγελματιών της αριστεράς, προορίζονταν για την θέση του «επικεφαλής» και υποψήφιου δημάρχου στις εκλογές του 2019.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η ψήφιση από το Κυβερνητικό βραχίονά του νέου Μνημονίου, του επονομαζόμενου και μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ ή Τσίπρα, είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση από την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου» του αναφερόμενου δημοτικού συμβούλου και την ανεξαρτητοποίησή του με επίσημη αιτιολογία, όπως αυτή ανακοινώθηκε γραπτώς «τη μη ουσιαστική αντιπολίτευση που έκανε η δημοτική παράταξη που ανήκε».

Τα επίσημα, όμως με τα πραγματικά απέχουν ως γνωστό παρασάγγας στην πολιτική. Ο ίδιος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημόσιες ενδείξεις, ακολουθεί «απολιτίκ» προοδευτικό, φιλολαϊκό και φιλεργατικό προφίλ, επενδύοντας ενίοτε σε ακτιβίστικες πράξεις και πολιτικές στοχεύσεις…

Ο δεύτερος των ευγενώς αποχωρησάντων συμβούλων, από την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου», αν και ουσιαστικά είχε αυτονομηθεί σε ότι αφορά το πολιτικό έργο της μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, σχεδόν αμέσως μετά την αποχώρηση του πρώτου, ανεξαρτητοποιήθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα με δήλωσή του στο δημοτικό συμβούλιο.

Ισχυρό συνδικαλιστικό στέλεχος στο τοπικό εκπαιδευτικό σύστημα, αποχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες από τους Ενεργούς Πολίτες, κάτω από την πίεση του πρώτου να συνυπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη της νέας δημοτικής παράταξης που πρόκειται να αναγγελθεί σύντομα… αν και οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά της τοπικής αριστεράς, αναφέρουν ότι ακολουθεί τελείως διαφορετικό και μοναχικό δρόμο και η προηγούμενη αναφορά δεν ισχύει.

Πολιτικά οι δύο αποχωρήσαντες, διακρίθηκαν καθόλη την διάρκεια παραμονής τους στην παράταξη Ενεργοί Πολίτες για τον φιλολαϊκό και φιλεργατικό λόγο τους, κόντρα τις περισσότερες φορές στην πολιτική γραμμή της…

3. Η δημοτική παράταξη «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου»

Διπλασίασε την δύναμή της σε δημοτικούς συμβούλου, εκλέγοντας δύο αντί για έναν, αν και η αύξηση της εκλογικής δύναμής της δεν ήταν ισόποσα ανάλογη. Αν και σταθερή στο μάχιμο αντιπολιτευτικό ρόλο της, μπερδεύει την ουσιαστική αντιπολίτευση με τον ακτιβίστικο χαρακτήρα της, «παίζοντας» ενίοτε με φιλολαϊκές δράσεις γενικού και όχι τοπικού χαρακτήρα… Η δεξαμενή ψηφοφόρων από την οποία αντλεί ψήφους είναι μικρή και φαίνεται ότι υπάρχει πολιτικός συμβιβασμός με αυτό. Είναι, όμως πολύ συμπαγής και με πολύ σταθερές απόψεις και πολιτικές πρακτικές…

4. Η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου»

Παραμένει σταθερή σε πολιτική δύναμη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Στην πράξη και με βάση τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, φαίνεται ότι δεν «ενδιαφέρεται» για τα δρώμενα του δήμου, επενδύοντας διαρκώς στον φιλεργατικό ακτιβισμό και στην προβολή των θέσεων του μητρικού κόμματος. Πολιτικά δεν εξαρτάται από τα πρόσωπα - εκπροσώπους της, αφού η δεξαμενή των ψηφοφόρων της είναι συγκεκριμένη, απόλυτα καταγεγραμμένη και πάντοτε μονολιθική.

5. Η δημοτική παράταξη «Με το Περιστέρι Μπροστά» του Ανδρέα Παχατουρίδη

Φαινομενικά, όλοι ξέρουν ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, με μία μονολιθικότητα μοναδική, όπως καταγράφεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Κανένα από τα 25 μέλη της δεν μιλά για κανένα θέμα μέσα σ’ αυτά εκτός απ’ αυτούς που έχουν «εξουσιοδότηση» από την Αρχή της παράταξης και είναι αδιανόητη η άρνησή τους να μην ψηφίσουν θετικά, -αλλά αρνητικά-, σε οποιοδήποτε θέμα τίθεται προς έγκριση από τη διοίκηση του Δήμου, εκτός ίσως από έναν και μοναδικό που αποδεικνύεται αιρετικός, ίσως λόγω της αθέτησης προσφοράς αντιδημαρχίας σ’ αυτόν, όπως αναφέρουν οι έχοντες γνώση…

Αν και πολλά από τα μέλη της παράταξης του κου Δημάρχου, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι αισθάνονται ότι χρησιμοποιούνται σαν στρατιωτάκια σε επίδειξη και αν δημόσια ουδέποτε διαφώνησαν στις επιλογές της Διοίκησης του Δήμου, εκφράζουν τις τυχόν διαφωνίες τους μέσω της αποχής από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα ενίοτε, όπως συνέβη σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, να καλείτε έκτακτο προσκλητήριο, λίγο πριν την ψήφιση κρίσιμων θεμάτων που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία…

Οι εξελίξεις… και το μέλλον των δημοτικών παρατάξεων…

α. «Περιστέρι με Όλους – Ανατροπή»

Η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη βρίσκεται στην παρούσα χρονική στιγμή σε κατάσταση «φυλλορροήματος», κατάσταση από την οποία δεν αναμένεται να ανακάμψει, αφού στην πράξη έχει μόνο δύο ενεργά στελέχη πλέον, που έχουν μάλιστα διαφορετική πολιτική αντίληψη των πραγμάτων και του τρόπου άσκησης της αντιπολίτευσης. Θετικό και για τα δύο αυτά εναπομείναντα μέλη της δημοτικής παράταξης «Περιστέρι με Όλους – Ανατροπή», είναι ότι έχουν βρει ένα μομέντουμ κοινής πορείας μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2019.

Θεωρείται δύσκολο έως αδύνατο να συγκροτήσουν νέα κοινή δημοτική παράταξη για τις επόμενες εκλογές, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη.

Το ένα μέλος είναι οπαδός της αυστηρής πραγματιστικής αντιπολίτευσης στη Διοίκηση του Δήμου, ενώ το δεύτερο ακολουθεί ποιο ήπια τακτική στον τομέα αυτό. Από την άλλη, το πρώτο, λόγο ιστορικού ονόματος αλλά και κομματικής δράσης στο παρελθόν, διαθέτει μία εν δυνάμει ισχυρή βάση στην τοπική πολιτική σκηνή, όχι όμως στο βαθμό που να του δώσει πλειοψηφικό ρεύμα, αν και απολαμβάνει λόγο της ισχυρής προσωπικότητας που διαθέτει τον σεβασμό και την στήριξη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, παλιών αυτοδιοικητικών παραγόντων με σημαντική επιρροή στα τοπικά πολιτικά δρώμενα…

Το δεύτερο ενεργό μέλος της παράταξης, διαθέτει συμπαγή εκλογική βάση, αλλά πολύ περιορισμένη και την στήριξη παλιού αυτοδιοικητικού παράγοντα με θητεία σε θέσεις εξουσίας τόσο στο Δήμο, όσο και στην Περιφέρεια. Θα είναι έκπληξη αν δραστηριοποιηθεί στην συγκρότηση νέας δημοτικής παράταξης, εκτός αν ο «μέντορας» της ομάδας του αποφασίσει να κατέβει υποψήφιος…

Τίποτα, όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την συνεργασία των δύο, σε νέα δημοτική ομάδα που πιθανόν θα συγκροτηθεί μέσα από τις πολιτικές διεργασίες που θα προκύψουν, νομοτελειακά, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου «αντικαλλικράτη» το ερχόμενο Οκτώβριο.

β. «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι»

Ήλθε για να μείνει και πλέον έχει περάσει από τους ακτιβισμούς του ενός και μοναδικού δημοτικού συμβούλου, που εξέλεγε, στην πραγματική, ουσιαστική και δυναμική αντιπολίτευση, φιλοδοξώντας να γίνει πρώτη δημοτική παράταξη στις επόμενες εκλογές.

Έχοντας πλέον απαλλαγεί από τις διαχρονικές παιδικές αρρώστιες της μητρικής πολιτικής παράταξης, του ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση και του τελευταίου διαφωνούντος ιδεολογικά μόλις στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, βρίσκεται στην φάση ανασυγκρότησής της.

Βασικό μειονέκτημά της, η ουσιαστική έλλειψη διοικητικής υποστήριξης, παρά το πολυπληθές των εκτός δημοτικού συμβουλίου μελών της, όπως και οι πολιτικές αγκυλώσεις που τα διέπουν, αγκυλώσεις που δεν της έχουν επιτρέψει να βγει ορμητικά στην τοπική κοινή γνώμη.

Παρόλα αυτά, η πολιτική και ουσιαστική πλέον μονολιθικότητα που απέκτησε, μετά την αποχώρηση των «διαφωνούντων» που έφυγαν για άλλες «αριστερές» πολιτείες, όπως και η δεξαμενή που διαθέτει σε τοπικά στελέχη προβεβλημένα και μη στην κεντρική πολιτική σκηνή, μικρής σχετικά ηλικίας και χωρίς «δημοτικούς σκελετούς» στις ντουλάπες τους, αναμένεται σταδιακά να συγκροτηθεί σε μία δυνατή δημοτική ομάδα.

Έχει, όμως και ένα βασικό μειονέκτημα που απορρέει από την «μνημονιακή» πολιτική του μητρικού κόμματος, η οποία πλέον έχει εμφανή σημάδια αντίστροφης ροής ή αν θέλετε απροθυμίας προβολής στον κοινωνικό καθρέπτη των «νέων» στελεχών του.

Διεργασίες, όμως, στον χώρο που απευθύνετε η παράταξη υπάρχουν και μάλιστα σε έντονους ρυθμούς. Στόχος είναι η δημιουργία νέας δημοτικής παράταξης με καθαρά τοπικό χαρακτήρα, αλλά και στόχευση, ανεξάρτητη από την γραμμή των όμορων ιδεολογικά κομμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, από τα οποία πιθανότατα να απογαλακτισθούν.

γ. «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου»

Όπως αναφέρθηκε ποιο πάνω, αν και σταθερή στο μάχιμο αντιπολιτευτικό ρόλο της, μπερδεύει την ουσιαστική αντιπολίτευση με τον ακτιβίστικο χαρακτήρα της, «παίζοντας» ενίοτε με φιλολαϊκές δράσεις γενικού και όχι τοπικού χαρακτήρα… Η δεξαμενή ψηφοφόρων από την οποία αντλεί ψήφους είναι μικρή και φαίνεται ότι υπάρχει πολιτικός συμβιβασμός με αυτό. Είναι, όμως πολύ συμπαγής και με πολύ σταθερές απόψεις και πολιτικές πρακτικές… Δεν αναμένονται εξελίξεις, αφού οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν διαθέτει πλέον άλλους «μπροστάρηδες». Δεν αποκλείεται, όμως η συνεργασία της με τοπικά «πρόσωπα» της αριστεράς που είτε αποχώρησαν από άλλες παρατάξεις, είτε διατηρούν αυτόνομη πορεία, εφόσον υπάρξουν προγραμματικές ιδεολογικές συγκλίσεις. Τελευταία διακρίνεται μία σταθεροποίηση της στρατηγικής που ακολουθεί στο δήμο, σε ότι αφορά την αντιπολίτευση που ασκεί, στρατηγική που συγκεκριμενοποιείται στο «μας ενδιαφέρει ο λαός, δεν μας ενδιαφέρουν οι κρατικές δομές».

Συνολικά, δεν αναμένονται εξελίξεις τόσο για το επόμενο διάστημα της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου, όσο και για τις εκλογές του 2019.

δ. Η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου»

Οι πιθανές μόνες εξελίξεις που μπορούν να υπάρξουν, στην παράταξη αυτή, είναι αλλαγές προσώπων, στις υποψηφιότητες του 2019, αφού πέραν των άλλων αρχίζουν και διακινούνται φήμες ότι ο θεσμικός εκπρόσωπος της ομάδας, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, πιθανόν να οδεύει προς την κεντρική πολιτική σκηνή. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για τις εσωτερικές εξελίξεις της λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, από το ΚΚΕ που είναι και η μητρική πολιτική παράταξη.

ε. «Με το Περιστέρι Μπροστά»

Είναι η δημοτική παράταξη του Ανδρέα Παχατουρίδη, στην οποία συνεχίζει να είναι κυρίαρχος, χωρίς καμία αμφισβήτηση είτε από το εσωτερικό της, είτε από άλλους εξωγενείς παράγοντες. Αν και παρατηρούνται υπόγεια «ρεύματα», μεταξύ των στελεχών που απαρτίζουν την κάτω από τον Παχατουρίδη ηγετική ομάδα, προς το παρόν δεν έχουν λάβει τη μορφή «διακριτών» κινήσεων. Οι κινήσεις αυτές, περισσότερο σαν προσπάθειες πολιτικής πρόσκτησης και ομαδοποίησης συμπαθούντων μπορούν να χαρακτηρισθούν, παρά ως εν δυνάμει νέες αυτοδιοικητικές κινήσεις μέσα στην παράταξη του Δημάρχου.

Κλειδί στις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στην δημοτική ομάδα του κ. Παχατουρίδη και δει αυτές που θα προκύψουν ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2019, αναμένεται να είναι το νέο νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση, που όπως αναγγέλθηκε θα κατατεθεί στις αρχές του Φθινοπώρου.

Σύμφωνα με αναλυτές της τοπικής πολιτικής σκηνής, το «σύστημα απλής αναλογικής» που αναμένεται να νομοθετηθεί για την εκλογή των δημοτικών αρχόντων, δεν «ταιριάζει» ως σύστημα διακυβέρνησης του δήμου, στον νυν δήμαρχο κ. Παχατουρίδη.

Κατά τους ίδιους οι βασικοί λόγοι είναι τρείς:

1) Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει αυτοδυναμία, οποιασδήποτε παράταξης, αφενός γιατί η εκλογή ακόμη και μεμονωμένων ανεξάρτητων τις πάση υποψηφίων έχει πιθανότητα εκλογής, γεγονός που θα προκαλέσει υπερβολικά μεγάλη κινητοποίηση και ενεργοποίηση των ψηφοφόρων και αφετέρου η μη επίτευξη αυτοδυναμίας, επηρεάζει τον τρόπο διακυβέρνησης του δήμου απαιτώντας συναινέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις…

2) Η τυχόν μη ύπαρξη αυτοδυναμίας, που εκτιμάται ότι θα είναι και το πιθανότερο αποτέλεσμα, θα έχει επιπτώσεις στο δομημένο σήμερα σύστημα διακυβέρνησης του Δήμου, που βασίζεται στην διάχυση της εξουσίας από την κορυφή προς τη βάση και όχι την σύνθεσή της αντίστροφα από τη βάση προς τη κορυφή.

3) Θα σταματήσει η απολυτότητα στην επιλογή των δράσεων του Δήμου και της Διοίκησής του, απολυτότητα που σήμερα στηρίζεται στην μονολιθικότητα της πλειοψηφούσας παράταξης που διοικεί το δήμο.

Με βάση αυτά, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νυν Δήμαρχος, είτε θα αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική, είτε θα επιχειρήσει να κάνει το άλμα προς ανώτερα πολιτικά αξιώματα εξουσίας, όπως η Περιφέρεια Αττικής, είτε αν ευνοήσουν οι συνθήκες να περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Οι πιθανολογούμενες αυτές εξελίξεις στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, έχουν προκαλέσει μία σιωπηλή, «δειλή» κατά μία έννοια, ανιχνευτική και προσεκτική ενεργοποίηση των εν δυνάμει μνηστήρων της αρχηγικής καρέκλας στην παράταξη του Δημάρχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «ενδιαφερόμενοι» είναι τέσσερεις, με πιθανότερο ή αν θέλετε νικητή, μόνο τον ένα, αφού οι δεσμοί εξουσίας που τους συνδέουν, παρά τα αντίθετα που κυκλοφορούν υπογείως, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την διάρρηξη της μονολιθικότητας της παράταξης.

Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχος παραμένει ο νυν Δήμαρχος, που ανεξάρτητα αν τελικά μείνει ή φύγει για άλλες πολιτικές ή όχι πολιτείες, θα καθορίσει αυτός και μόνο τις εξελίξεις στην «παράταξή» του… Οι «μνηστήρες» θα περιμένουν έως την τελευταία στιγμή, περιμένοντας το νεύμα και τις αποφάσεις του «καίσαρα»…

Σε κάθε περίπτωση, οι «μνηστήρες» ήδη έκαναν την εμφάνισή τους, και έστω με την ανοχή του ΑΡΧΗΓΟΥ, κάνουν παιχνίδι, έστω και στο χαλαρό σ’ αυτή τη φάση…

στ) Νέες Δημοτικές Παρατάξεις…

«Όλα τα ίδια μένουν και όλα τα ίδια αλλάζουν» λέει ο τραγουδοποιός… κάτι που ταιριάζει γάντι στα όσα «βράζουν» στην τοπική πολιτική σκηνή…

Νέα πρόσωπα με παλιές πολιτικές ατζέντες και παλιά πρόσωπα με νέες, έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους, αν και η πιθανολογούμενη έκρηξη δημοσιότητας αναμένεται να συμβεί από τον Οκτώβριο και μετά…

Ας τα δούμε με τη σειρά…

1) Η πρώτη εμφάνιση είναι ήδη γεγονός και έχει ως όνομα το «Δύναμη Προοπτικής». Έχοντα ως βασικό σύνθημά της:

«να υπάρξει μια νέα δημοτική αρχή, ικανή, με πρόγραμμα και αξίες, που θα βελτιώσει ό,τι έκανε καλό η προηγούμενη διοίκηση, ως ήταν υποχρεωμένη να κάνει, και θα χτίσει από την αρχή ότι δεν υπάρχει ή ήταν λάθος. Ισότιμα και ισόνομα, χωρίς ευνοημένους!»

Οι συμμετέχοντες στην νέα δημοτική παράταξη αναφέρουν ότι:

«Δεν είμαστε νέοι στα κοινά της πόλης μας. Η Δημοτική Συμμαχία Πολιτών Περιστερίου «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» πλαισιώνεται από δυνάμεις και πολίτες με μακρόχρονη παρουσία και δράση σε φορείς, κινήματα και πρωτοβουλίες. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό την βελτίωση της ζωής των δημοτών και των συνθηκών του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τοπικούς παρατηρητές, η νέα αυτή δημοτική παράταξη, είναι πράγματι προς το παρόν «ανεξάρτητη» πολιτικά, αλλά η καταγωγή πολιτικά των μελών της είναι στα αριστερά της αριστεράς και μάλιστα αυτής του κυβερνώντος σήμερα κόμματος.

Παρόλο αυτό, όμως, στην παρούσα φάση επιχειρεί να παρουσιασθεί ως πολυσυλλεκτική, έχοντας στην αρχική ομάδα της, στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους, εκτός αριστεράς, ορισμένα από τα οποία συμμερίζονται το όραμα της για τα τοπικά δρώμενα, ενώ στον περίγυρό της προς το παρόν υπάρχουν και ατυχήσαντες «εξουσιαστές» με εικόνα κοινωνιστή.

Εκτιμάται, ότι έχοντας ήδη παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αν ακολουθήσουν «πραγματιστική» αντιπολιτευτική πολιτική», στις εκλογές του 2019, θα αποκτήσουν, έστω και ισχνή εκπροσώπηση.

Αν, όμως, επιλέξουν ακτιβίστικη πολιτική, δείγματα της οποίας έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν, θα «κονταροκτυπηθούν» πολιτικά με τις υπόλοιπες αριστερές ομάδες που κατέχουν και το μομέντουμ σ’ αυτό, γεγονός που θα περιορίσει αφάνταστα το πολιτικό κοινό που επιθυμούν να απευθυνθούν.

2) Παλιά «πρόσωπα» με νέες πολιτικές…

Οι διεργασίες είναι διαρκείς, αν κι ακόμη δεν υπάρχει συγκροτημένη ομάδα. Κινητήριοι μοχλοί, πρόσωπα με θητεία στα αυτοδιοικητικά του δήμου, που προς το παρόν διερευνούν το τοπικό πολιτικό πεδίο και τις πιθανότητές τους. Βασικοί υποστηρικτές και θιασώτες, παλιά στελέχη της κεντροαριστεράς, με θητεία ή όχι στα τοπικά της πόλης και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Η κίνηση, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες να λάβει την μορφή «Νέα Πολιτικής Τοπικής Οντότητας», εντός του Φθινοπώρου, αν και εκτιμάται ότι στο τέλος της διαδρομής και λίγο πριν τις εκλογές του 2019, πιθανόν να επιχειρήσει «συγκλήσεις» με τις άλλες ομάδες της κεντροαριστεράς που θα παρουσιασθούν νομοτελειακά…

3) Οι Νέοι με νέες πολιτικές…

Πρόκειται για τον «άγνωστο Χ» στα πολιτικά της πόλης… και ίσως αποτελέσουν «φαινόμενο» αλλαγής στα τοπικά δρώμενα, ταυτόσημο αλλά σε μικρογραφία με το «φαινόμενο ΜΑΚΡΟΝ» που σάρωσε στην πολιτική της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ολιγομελή προς το παρόν ομάδα «ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ», επιτυχημένων επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα, με κοινές αγωνίες και κοινό όραμα για το μέλλον της πόλης.

Δίπλα τους, έχουν αρχίσει να συντάσσονται, δυνάμεις, απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, εξαιρουμένων της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, ενώ η παρουσία τους έχει αρχίσει να συζητείται ευνοϊκά και στους αντίστοιχους κομματικούς μηχανισμούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Προς το παρόν, όλα βρίσκονται στη φάση των συζητήσεων, αν και οι γνωρίζοντες μιλούν για πολύ σοβαρή προσπάθεια που αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά, δηλαδή να βγει στην δημοσιότητα λόγο μετά τον Οκτώβριο που έρχεται.

Σημαντική παράμετρος, του εγχειρήματος είναι η στήριξη που φαίνεται ότι παρέχεται στην κίνηση των ΝΕΩΝ αυτών ΠΡΟΣΩΠΩΝ, από νέους αλλά πολύ επιτυχημένους επιχειρηματίες της Πόλης.

4) Κοινωνιστές και γυρολόγοι…

Πρόκειται για γνωστούς κοινωνιστές της πόλης, που αν και φερέλπιδες κάποτε πολιτικά, ατύχησαν στις πολιτικές επιλογές τους.

Οι ίδιοι, αν εξαιρέσει κανείς το επικοινωνιακό χαρακτήρα της προσπάθειάς τους και την έντονη προβολή που αυτοβιώνουν, θεωρούνται πλέον «καμένο» πολιτικό χαρτί για όλους, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μηδενικό έργο στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Εκτιμάται, ότι είναι πλέον πολύ δύσκολο να ενταχθούν σε κάποια από τις δημοτικές ομάδες που θα παρουσιασθούν λίγο πριν τις εκλογές του 2019, αν και οι ίδιοι έχουν πιθανότητες να εκλεγούν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, εφόσον νομοθετηθεί η «απλή αναλογική».

5) Οι συζητούντες…. «Επιφανείς» δημότες…

Πρόκειται για ομάδα επιφανών κατά ένα τρόπο δημοτών, που βρίσκονται εδώ και καιρό σε συζητήσεις συγκρότησης δημοτικής Ομάδας. Προέρχονται απ’ όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, έχοντας ως κινητήριο μοχλό γνωστό τοπικό εκδότη.

Το πιθανότερο είναι είτε να παραμείνουν σε διαρκείς συζητήσεις και μόνο, είτε λίγο πριν τις εκλογές να επιχειρήσουν μεμονωμένα «πάντρεμα» με τις άλλες νέες δημοτικές παρατάξεις που θα προκύψουν.

Το βασικό μειονέκτημα αυτής της εν δυνάμει αλλά άτυπης προς το παρόν ομάδας, είναι ότι προσομοιάζει περισσότερο σαν «δεξαμενή σκέψης», παρά σαν κάτι που θα μετουσιασθεί σε δημοτική παράταξη στο μέλλον, γεγονός που ενισχύεται απ’ ότι δεν υπάρχει εμφανής και ισχυρή πολιτικά προσωπικότητα μεταξύ τους που θα αναλάβει τον ρόλο του μπροστάρη…

Επιμύθιο

Η φύση απεχθάνεται τα κενά… όπως επίσης όπως είπε και ο Ηράκλειτος «τα πάντα ρει…», δηλαδή τα πάντα ρέουν και αλλάζουν…

Φαίνεται ότι πλέον η Πόλη του Περιστερίου, παρά τα αντίθετα προσωρινά φαινόμενα, βρίσκεται νομοτελειακά μπροστά στην αλλαγή των πάντων σε ότι αφορά τα τοπικά πολιτικά δρώμενα…

Από τον Οκτώβριο και μετά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην τοπική πολιτική σκηνή…

Το τι θα ακολουθήσει, εξαρτάται από τους πρωταγωνιστές, φανερούς ή αφανείς και από τον τρόπο που θα επιλέξουν να δράσουν… Σε κάθε περίπτωση το επόμενο δημοτικό συμβούλιο της Πόλης που θα προκύψει από την ψήφο των δημοτών, δεν πρόκειται να είναι το ίδιο, με ότι κι αν αυτό σημάνει…

Τόσο οι «έχοντες και κατέχοντες», όσο και οι άλλοι που έρχονται, ας ετοιμάζονται…

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "