Μέντα: Το φυτό των «θεών & της απόλαυσης» - 15 από τα σημαντικότερα οφέλη της

Κατηγορία: Περιβάλλον Βοτανολογία


Aγαπημένο φαρμακευτικό βότανο των αρχαίων πολιτισμών, φύλλα μέντας έχουν βρεθεί ακόμα και σε Αιγυπτιακές πυραμίδες που χρονολογούνται πριν το 1.000 π.Χ. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έχουν τώρα επιβεβαιώσει ότι αυτό το αξιοσημείωτο φυτό διαθέτει περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες απ’ ό,τι πιστεύαμε.

Η μέντα, της οικογένειας των χειλανθών αρωματικών φυτών, μπορεί μέχρι τώρα να μην αποτελούσε βασικό σας συστατικό στην κουζίνα και να την είχατε κρύψει σε κάποιο απομονωμένο ράφι. Όμως, αν και οι περισσότεροι το χρησιμοποιούμε για αρωματικούς λόγους ή ίσως και ως επιπλέον γεύση στο τσάι μας, λίγοι γνωρίζουν τις επιστημονικά επιβεβαιωμένες θεραπευτικές της ιδιότητες.

--------------------

Όνομα: Μέντα - Επιστημονική ονομασία: Μίνθη (Mentha) - Οικογένεια: Χειλανθών

Η μέντα είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα στον κόσμο. Καλλιεργείται παντού και χρησιμοποιείται για να νοστιμίσει σχεδόν οτιδήποτε. Κατάγεται από την Ασία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη. Συναντάται και με την ονομασία ηδύοσμος.

Η γνωστή μας Μέντα είναι υβρίδιο φυσικής διασταύρωσης της menta aquatica (μέντα η υδροχαρής) και menta spicata (δυόσμος) και είναι γνωστή από την πρώιμη αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές και αποσμητικές της ιδιότητες.

Είναι πολυετές φυτό, ποώδες και αρωματικό, της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών. Έχει χαρακτηριστικά τετράγωνα στελέχη με ζαρωμένα, λογχοειδή φύλλα και μικρά ροζ ή λευκά λουλούδια που ανθίζουν στα μέσα του καλοκαιριού.

Η καλλιέργεια και η συντήρησή της είναι πολύ εύκολες, καθώς η μέντα πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα, μέσω υπόγειων ριζωμάτων. Μπορείτε όμως, για να έχετε υπό έλεγχο το φυτό, να το καλλιεργείτε σε γλάστρες. Σπείρτε την άνοιξη ή πάρτε ριζικά μοσχεύματα ή διαιρέστε συστάδες. Στη μέντα αρέσει το πλούσιο, υγρό χώμα, ο πολύς ήλιος ή η διάστικτη σκιά στις ζεστές περιοχές.

Η μέντα μπορεί να ευδοκιμήσει σε ποικιλία κλιμάτων και εδαφών. Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης για τη μέντα είναι 17° C και, όταν αρδεύεται τακτικά, αντέχει και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Η μέντα είναι πολύ απαιτητική σε νερό και σε πολύ θερμό καιρό, έτσι, η καλλιέργεια μπορεί να χρειασθεί και τρία ποτίσματα την εβδομάδα.

Η συλλογή των φύλλων της πρέπει να γίνεται κατά την ωρίμανση του φυτού. Μπορείτε να μαζεύετε τα φύλλα αλλά και ολόκληρους τους βλαστούς, όταν είναι ακόμη νέοι και φρέσκοι.

Υπάρχουν 26 περίπου είδη μέντας. Στην Ελλάδα, τα κυριότερα είδη είναι η Μίνθη η πιπερώδης, από της οποίας τα φύλλα και τα άνθη παίρνουμε το λάδι, που περιέχει μινθόλη και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία και την ιατρική.

 • H Μίνθη η σταχυώδης, κοινώς δυόσμος ή βάλσαμο. Έτσι ονομάζεται η ρωμαϊκή μέντα και χρησιμοποιείται για αφεψήματα και σιρόπια.
 • H Μίνθη η γλήχων, που χρησιμοποιείται κυρίως για να αρωματίζονται τα φαγητά.
 • H Μίνθη η αρουραία που είναι διαδεδομένη στους κάμπους και στους αγρούς.
 • Η Μίνθη η στρογγυλόφυλλος που ανθίζει το καλοκαίρι και συλλέγεται το φθινόπωρο και συναντάται σε χέρσες περιοχές και αναχώματα ως αγριόχορτο.

Η καλλιέργεια της μέντας για παραλαβή αιθέριου ελαίου άρχισε στην Ελλάδα το 1956. Η πρώτη φυτεία δοκιμαστικής καλλιέργειας, εγκαταστάθηκε σε έκταση 90 στρεμμάτων του Σταθμού Γεωργικής Ερεύνης Αλιάρτου (Κωπαΐδα). Από εκεί και έπειτα, η μέντα καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

--------------------------

Οι αρχαίοι βέβαια φαίνεται να γνώριζαν την φαρμακευτική της αξία, ειδικά στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη. Αποξηραμένα φύλλα μέντας έχουν βρεθεί στο εσωτερικό Αιγυπτιακών πυραμίδων, ένα στοιχείο αρκετά εντυπωσιακό. Σήμερα, οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν την ποικιλία των οφελών που έχουν να κάνουν με τις διάφορες ουσίες που περιέχει η μέντα και περιλαμβάνουν την αρωματοθεραπευτική, τοπική και εσωτερική χρήση της.

Οι περισσότερες από τις έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτό το φυτό έχει σπουδαία αξία στη θεραπεία και την ανακούφιση των γαστρεντερικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των:

 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ανακαλύφθηκε ότι οι κάψουλες από εκχύλισμα μέντας είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές στη θεραπεία των όλο και πιο συχνά εμφανιζόμενων περιπτώσεων αυτού του συνδρόμου. Αυτό το ευεργετικό φυτό έχει διαδοθεί και στην παιδιατρική κοινότητα. Σε έρευνα που περιελάμβανε χορήγηση σε παιδιά, το 75% αυτών εμφάνισαν μείωση του πόνου (που σχετίζεται με το σύνδρομο) μέσα σε δύο εβδομάδες. Έρευνα του 2005 με χορήγηση σε ενήλικες συμπέρανε ότι η φαρμακευτική μέντα θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη επιλογή για ασθενείς με μη-σοβαρά συμπτώματα διάρροιας και πρηξίματος για την ανακούφιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Και σε πρόσφατες έρευνες του 2007 επιβεβαιώθηκε η εντυπωσιακή μείωση των συμπτωμάτων.
 • Σπαστική κολίτιδα: Το έλαιο μέντας έχει μελετηθεί και αποδειχθεί ως μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική του φαρμάκου buscopan λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τους σπασμούς του εντέρου.
 • Καθυστερημένη γαστρική κένωση (γαστροπάρεση): Η μέντα έχει αποδειχθεί επίσης ότι ενισχύει τη γαστρική κένωση, ανοίγοντας τον δρόμο για κλινική χρήση του βοτάνου σε ασθενείς με σχετικές διαταραχές.
 • Λειτουργική δυσπεψία: Έρευνα του 2000, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Ailment Pharmacology and Therapy κατέληξε στο ότι 90 mg έλαιο μέντας και 50 mg έλαιο κύμινου βελτιώνουν κατά πολύ τα συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας.
 • Βρεφικός κολικός: Μία έρευνα του 2013 βρήκε ότι η μέντα είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματική όπως η χημική σιμεθικόνη στην αντιμετώπιση των βρεφικών κολικών.

Άλλες αποδεδειγμένες εφαρμογές περιλαμβάνουν:

 • Πόνος που σχετίζεται με το θηλασμό: Μια έρευνα που διεξήχθη το 2007 κατέληξε στο ότι το νερό με εκχύλισμα μέντας αντιμετώπιζε τον τραυματισμό των θηλών και τον σχετιζόμενο πόνο σε μητέρες που θήλαζαν.
 • Φυματίωση: Σε έρευνα του 2009 ασθενείς εισέπνευσαν αιθέριο έλαιο μέντας και κατάφεραν να αντιστρέψουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη φυματίωση. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η μέντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη υποτροπής και έξαρσης των συμπτωμάτων.
 • Αλλεργική ρινίτιδα: Σε μια προκλινική έρευνα του 2001 επιβεβαιώθηκε ότι το εκχύλισμα των φύλλων μέντας περιορίζουν την απελευθέρωση ισταμίνης, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση από τα ρινικά συμπτώματα της αλλεργίας.
 • Πόνος που σχετίζεται με τον έρπη ζωστήρα: Σε μια μελέτη περίπτωσης του 2002 βρέθηκε ότι η τοπική εφαρμογή ελαίου μέντας είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση των συμπτωμάτων πόνου που σχετίζονται με τον έρπη· τα θεραπευτικά αποτελέσματα επέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια των 2 μηνών που οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες.
 • Προβλήματα μνήμης: Σε έρευνα του 2006 επιβεβαιώθηκε ότι το άρωμα της μέντας ενισχύει τη μνήμη και αυξάνει την εγρήγορση στους ανθρώπους.
 • Ναυτία λόγω χημειοθεραπείας: Έρευνα του 2013 συμπέρανε ότι το έλαιο μέντας ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας μετά από χημειοθεραπεία και έτσι μειώνει το κόστος χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στους ασθενείς.
 • Καρκίνος του προστάτη: Κλινικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η μέντα περιέχει μια ουσία γνωστή ως μενθόλη, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.
 • Βλάβες από ακτινοβολία: Έρευνες σε κλινικά πλαίσια επίσης δείχνουν ότι η μέντα προστατεύει ενάντια στην αλλοίωση του DNA και στον κυτταρικό θάνατο που σχετίζεται με έκθεση σε ακτινοβολία.
 • Έρπης τύπου 1: Η μέντα επίσης φαίνεται να έχει ανασταλτική δραστηριότητα στον έρπη τύπου 1 που είναι ανθεκτική στην ακυκλοβίρη.
 • Κακοσμία του στόματος: Το εκχύλισμα μέντας έχει βρεθεί ότι είναι ανώτερο και των στοματικών διαλυμάτων του εμπορίου, περιορίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων που σχετίζονται με την τερηδόνα και την κακοσμία.

Όπως βέβαια όλα τα φαρμακευτικά φυτά, χρειάζεται προσοχή στην χορήγηση και στην ποσότητα, ειδικά όταν προτιμάτε το εκχύλισμα και τα αιθέρια έλαια. Επίσης, να θυμάστε ότι το περισσότερο δεν σημαίνει ότι είναι πάντα και το καλύτερο.

Μια πρόσφατη έρευνα πάνω στη χρήση του δεντρολίβανου στη βελτίωση της γνωστικής επίδοσης των ατόμων τρίτης ηλικίας βρήκε ότι η μικρότερη «μαγειρική» δόση των 750 mg ήταν όχι μόνο πιο αποτελεσματική στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών από την μεγαλύτερη δόση, αλλά και ότι οι μεγαλύτερες δόσεις (πχ. 6000 mg) είχαν σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα στην ικανότητα μνήμης. Αυτό περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο πως οι μικρές ποσότητες συχνά αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Και πως μια κούπα τσαγιού με μέντα μπορεί να αποδειχθεί ανώτερη ως στρατηγική πρόληψης και από τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων, όπως πολλά χάπια και κάψουλες με εκχύλισμα.

----------------------------

Η καλλιέργεια της μέντας για παραλαβή αιθέριου ελαίου άρχισε στην Ελλάδα το 1956. Η πρώτη φυτεία δοκιμαστικής καλλιέργειας, εγκαταστάθηκε σε έκταση 90 στρεμμάτων του Σταθμού Γεωργικής Ερεύνης Αλιάρτου (Κωπαΐδα). Από εκεί και έπειτα, η μέντα καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Συστατικά

Η μέντα έχει έως και 2% αιθέριο έλαιο (που περιέχει μενθόλη, μενθόνη και ιασμόνη), τανίνες και πικρό στοιχείο. Περιέχει βιταμίνη Α, C, Β12, Β3 και φολικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Η μέντα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως το κάλιο. 100 γραμμάρια φρέσκιας μέντας παρέχουν 569 mg καλίου.

Ιστορία και παράδοση της Μέντας


Η μέντα αναφέρεται ως μαλακτικό του στομάχου, στον πάπυρο Έμπερς, το αρχαιότερο ιατρικό κείμενο, στην αρχαία Αίγυπτο. Από εκεί, η μέντα πέρασε στην Παλαιστίνη, όπου χρησίμευε σαν μέσο πληρωμής των φόρων.

Στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο, ο Χριστός απευθυνόμενος στους Φαρισαίους αναφέρει τη μέντα: «Πληρώνετε φόρους μέντας… Αλλά δεν ενδιαφέρεστε για τη δικαιοσύνη και την αγάπη του Θεού».

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Πλούτωνας, ο θεός του Άδη, ερωτεύτηκε την όμορφη νύμφη Μίνθη. Η γυναίκα του Πλούτωνα, Περσεφόνη, ζήλεψε τη Μίνθη και τη μεταμόρφωσε σε φυτό. Ο Πλούτωνας, μη μπορώντας να την επαναφέρει στη ζωή, της χάρισε υπέροχο άρωμα.

Κατά μια άλλη εκδοχή, η Μίνθη ήταν Νύμφη του υποχθόνιου κόσμου, που ο Άδης επιζήτησε να κάνει ερωμένη του. Η Περσεφόνη ή, κατ’ άλλους συγγραφείς, η Δήμητρα καταδίωξε τη Μίνθη και την ποδοπάτησε ή όπως λένε άλλοι, την κατακρεούργησε. Κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου της, ο Άδης δεν έκανε καμία κίνηση για να τη βοηθήσει. Περιορίστηκε να τη μεταμορφώσει σε ένα φυτό, που ξαφνικά φύτρωσε για πρώτη φορά στο βουνό Μίνθη της Τριφυλίας. Είναι η γνωστή μέντα, αφιερωμένη από τότε στο θεό του σκοταδιού.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να προσθέτουν μέντα στο γάλα για να το συντηρούν και πρόσφεραν το βότανο ύστερα από ένα γεύμα ως χωνευτικό.

Στην Αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν την μέντα κατά της δυσπεψίας, κατά των νευρικών διαταραχών, κατά των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και ως αντισπασμωδικό.

Οι Έλληνες επίσης, τη θεωρούσαν αναζωογονητική για το μυαλό και φάρμακο για τον πονοκέφαλο (μία αντίληψη που ισχύει έως και σήμερα).

Ο Πλίνιος υποστήριζε ότι η μέντα αναζωογονεί το πνεύμα και σύστηνε την παρουσία της στις αίθουσες ασθενών, ώστε να διευκολύνεται η ανάρρωσή τους. Ο Διοσκουρίδης τη θεωρούσε θερμαντική και κατά συνέπεια αφροδισιακή.

Οι Κινέζοι και οι Άραβες γιατροί χρησιμοποιούσαν τη μέντα ως τονωτικό και χωνευτικό, καθώς και για τη θεραπεία των κρυωμάτων, του βήχα και του πυρετού. Οι Άραβες ιδιαίτερα, λατρεύουν τη μέντα και τη θεωρούν ως ιδιαίτερα αφροδισιακή.

Η Σεχραζάτ, που διηγούνταν στο Σουλτάνο τις ιστορίες στις Χίλιες και Μία Νύχτες, οφείλει ίσως τη ζωή της σε μερικά φλιτζάνια μυρωδάτο τσάι μέντας, που της σερβίριζαν κάθε μέρα, πριν ξημερώσει, την ίδια πάντα ώρα, για να μπορεί να συνεχίζει τις ιστορίες του Σεβάχ του Θαλασσινού και του Αλαντίν. Ακόμη και ο Σαίξπηρ την αναφέρει, μαζί με τη λεβάντα και το δεντρολίβανο, ως διεγερτικό για τους κυρίους της μέσης ηλικίας.

Θεραπευτικές δράσεις, ιδιότητες και χρήσεις της Μέντας

α) Τσάι Μέντας


 • Μπορεί να έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα του πολυ-κυστικού συνδρόμου ωοθηκών.
 • Για τη θεραπεία της διάρροιας, γαστρικό πυρετό ή τοξικές λοιμώξεις.
 • Φαίνεται ότι βοηθάει τη μνήμη, για αυτό το λόγο, συνιστάται σε περιόδους εξετάσεων.
 • Είναι αντισπασμωδική. Ηρεμεί το λείο μυ που διατρέχει το πεπτικό σύστημα, μειώνοντας τους μυικούς σπασμούς.
 • για πεπτικά προβλήματα, βοηθάει ανθρώπους που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
 • Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του έλκους και στη διέγερση των εκκρίσεων της χολής.
 • Προκλινικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η μέντα προστατεύει από τις βλάβες στο DNA, που προξενούνται από τη ραδιενέργεια και το θάνατο των κυττάρων.
 • Στα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης με την απεμπλοκή σε αναπνευστικές διόδους και στο αναπνευστικό.
 • Είναι βοηθητική στους πονοκεφάλους.
 • Μελέτη του 2009 είχε ως εύρημα ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου μέντας είχε την ικανότητα να μειώνει τάχιστα τη φλεγμονή της φυματίωσης.
 • Είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες κατά των πόνων αλλά και των δηγμάτων των εντόμων.
 • Βοηθάει σε ρινικές αλλεργίες και συστήνεται σε περιπτώσεις άσθματος, της βρογχίτιδας και της γρίπης, λόγω της αντισπασμωδικής και ηρεμιστικής ιδιότητά της.
 • Η ιγμορίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την μέντα, επειδή η μενθόλη διεγείρει τη ρινική βλεννογόνο μεμβράνη.
 • Η μέντα φαίνεται να έχει προστατευτικές ιδιότητες σε ασθενείς με καρκίνο, που υποβάλλονται σε ακτινοβολία.
 • Εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι σκοτώνει τον ιό του έρπητα του στόματος και των γεννητικών οργάνων.
 • Η μέντα δρα ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας το σώμα από το σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων.
 • Δρα επίσης, ως ήπιο ηρεμιστικό και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.
 • Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn.
 • Ανακουφίζει από μικρούς ή μεγάλους πόνους, όπως μυϊκές κράμπες και διαστρέμματα.
 • Περιορίζει τη ναυτία και την τάση για εμετό. Βοηθά στην απαλλαγή των εμετών της εγκυμοσύνης και της ναυτίας στα ταξίδια.
 • Παρέχει μια αίσθηση δροσιάς στο δέρμα σε ήσσονος σημασίας εγκαύματα, φαγούρα, και για κοινούς ερεθισμούς του δέρματος.
 • Καθαρίζει το δέρμα από μαύρα στίγματα και ακμή, χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση.
 • Στη δυσμηνόρροια, ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τη σχετική ένταση.
 • Είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό του αίματος.
 • Κατά της κακής αναπνοής.
 • Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τον κνησμό και τις φλεγμονές.
 • Το έλαιο της μέντας, εφαρμοζόμενο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, μετριάζει τα προβλήματα της ψυχικής κόπωσης, του άγχους, τις καταθλιπτικές καταστάσεις και τους πονοκεφάλους.
 • Είναι ισχυρό διεγερτικό και τονωτικό. Διεγείρει τα νεύρα που αντιλαμβάνονται το κρύο και μειώνει τη μετάδοση του πόνου.
 • Το αιθέριο έλαιο της μέντας το χρησιμοποιούν για γαργάρες σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, ουλίτιδας και φλεγμονής στο ρινοφάρυγγα.
 • Συνιστάται για τη θεραπεία των ρευματισμών, για την απολύμανση του στόματος και σε περιπτώσεις φλεγμονής του αυτιού.

β) Έλαιο Μέντας


 • Η μέντα χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.
 • Ταιριάζει στα φρούτα αλλά και στα λαχανικά.
 • Πολύ συχνά χρησιμοποιείται σαν ρόφημα.
 • Χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμες και κρέμες, από τον 6ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Εξωτερικά, η μενθόλη της μέντας εφαρμόζεται σε προϊόντα που προσδίδουν δροσερή αναπνοή όπως μαστίχες, καραμέλες και διαλύματα. Χρησιμοποιείται σε σαπούνια και γαλακτώματα και δίνει αίσθηση δροσιάς στο σώμα.

Η μέντα είναι γνωστό εντομοαπωθητικό. Το αιθέριο έλαιό της, εφαρμοζόμενο στο τριχωτό τη κεφαλής για 30 λεπτά πριν από το μπάνιο, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις ψείρες. (Επαναλάβετε αυτή τη θεραπεία, τρεις φορές την εβδομάδα.)

-------------------

Παρασκευή – δοσολογία

Έγχυμα

Ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κ.γ ξηρό βότανο και αφήστε το για 10 λεπτά. Αυτό το ρόφημα, μπορείτε να το πίνετε όσο συχνά θέλετε.

Βάμμα

1-2 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

Για τον πυρετό

Χρησιμοποιήστε τσάι μέντας που γίνεται από 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα μέντας για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό.

Για τον πονοκέφαλο

Ρίξτε μερικές σταγόνες έλαιο μέντας στον καρπό σας ή ρίξτε μερικές σταγόνες σε ένα ύφασμα και στη συνέχεια εισπνεύστε το άρωμα. Μπορείτε επίσης, να κάνετε μασάζ, κατευθείαν στο μέτωπο και τους κροτάφους σας.

----------------------

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Μέντα

Για τα κρυολογήματα και τη γρίπη, συνδυάζεται καλά με το Ευπατόριο το διατρητόφυλλο, τα άνθη Σαμπούκου και την Αχιλλέα.

Η μέντα έχει μια κυρίαρχη γεύση, οπότε να τη χρησιμοποιείτε με φειδώ με άλλα βότανα, αν θέλετε να αναδεικνύονται τα ντελικάτα συστατικά τους.

Τα ποντίκια φαίνεται να αποφεύγουν τη μυρωδιά της μέντας γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την απομάκρυνσή τους.

Αν θέλετε να κρατήσετε μακριά τις αράχνες από το σπίτι σας, ψεκάστε μέντα γύρω από τα παράθυρα, τις πόρτες σας, και οπουδήποτε νομίζετε ότι είναι αναγκαία.

----------------

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "