10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις μέλισσες και πως θα αντιμετωπίσετε το τσίμπημά τους

Κατηγορία: Περιβάλλον Βιολογία

 

Φως στις πολύπλοκες διεργασίες που είναι ικανές να εκτελούν οι μέλισσες ρίχνουν νέες επιστιμονικές έρευνες. Μάλιστα τις περισσότερες από αυτές ούτε που τις φαντάζεστε. 

Το κεντρί και τα οφέλη του στην υγεία 

Μια τοξίνη στο δηλητήριο της μέλισσας που ονομάζεται μελιττίνη παρέχει προστασία απο τον ιό HIV. Επιστήμονες απο το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις πειραματίζονται στην εφαρμογή της τοξίνης σε διάφορα τζέλ. Το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να απαλύνει αποτελεσματικά τον πόνο που προκαλείται απο την ρευματοειδή αρθρίτιδα. 

Εργάζονται σκληρότερα απο εσένα 

Το φθινόπωρο και τον χειμώνα μια μέλισσα μπορεί να ζήσει μέχρι και 6 μήνες ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι ζει το πολύ 7 εβδομάδες. Εργάζονται κυριολεκτικά μέχρι θανάτου! Όταν αλλάζουν θέσεις εργασίας, αλλάζει και η χημεία του εγκεφάλου τους 

Στις μέλισσες παρατηρείται μια κατανομή εργασίας η οποία συνδέεται με την ηλικία τους. Μόλις γεννηθεί μια μέλισσα αναλαμβάνει τον καθαρισμό τον κελιών της. Καθώς προχωράει σε ηλικία περνάει απο διάφορες εργασίες, όπως να φροντίζει τον γόνο και την βασίλισσα, να χτίζει κελιά, να φρουρεί την κυψέλη και σε πιο μεγάλη ηλικία να συλλέγει τροφή. Είναι ικανή να εκτελεί πολλαπλές εργασίες κατά την διάρκεια της ζωής της αλλάζοντας την χημεία του εγκεφάλου της. 

Η εναλλακτική ιατρική 

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν μια κολλώδες ρητίνη που ονομάζεται πρόπολη. Παρά το γεγονός ότι οι μέλισσες την χρησιμοποιούν για να κλείνουν τρύπες, χαραμάδες και να απολυμαίνουν την κυψέλη τους, η πρόπολη χρησιμοποιείτε απο τους ανθρώπους για να καταπολεμήσουν βακτήρια, ιούς και μύκητες. Πολλές έρευνες μας φανερώνουν ότι η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην θεραπεία του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να ανακουφίσει απο ωτίτιδες, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαρκινική δράση. 

Έχουν προσωπικότητες 

Ακόμη και στις κυψέλες υπάρχουν οι εργασιομανείς και οι κοπανατζήδες σαν τους κηφήνες. Ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν άλλες μέλισσες να είναι πιο τολμηρές και άλλες λιγότερο. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι ταραγμένες μέλισσες μπορεί να είναι λίγο απαισιόδοξες, δείχνοντας σε κάποιο βαθμό ότι μπορούν να έχουν κάποια συναισθήματα. 

Έχουν πολύ καλή μνήμη 

Πολλοί νομίζουν ότι μόνο τα πρωτεύοντα είναι έξυπνα, όμως κάνουν λάθος, λέει η Γαλλίδα Ορόρ Αβαργκέ-Ουεμπέρ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών της Τουλούζης όπου διαπίστωσε ότι όταν τοποθετούσε τις μέλισσες σε έναν λαβύρινθο, αυτές εντόπιζαν τα διαφορετικά σημάδια, τα κατανοούσαν αρκετά γρήγορα και αμέσως μετά επέλεγαν να ακολουθήσουν το σημάδι που θα τις οδηγούσε στην έξοδο όπου τις περίμενε η ανταμοιβή τους. Αν και ο εγκέφαλός τους έχει το μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, οι μέλισσες έχουν άριστη όραση και πολύ καλή μνήμη, ενώ δε κατευθύνονται μόνο απο το ένστικτό τους. 

Οι πιο οικονομικοί οικοδόμοι της φύσης


 Το 36 π.Χ. ο Μάρκος Τερέντιος Βάρρων υποστήριξε ότι οι κηρήθρες αποτελούν τις πιο πρακτικές δομές της φύσης. Σχεδόν 2000 χρόνια αργότερα ο Τόμας Χέιλς έγραψε 19 σελίδας μαθηματικών αποδείξεων που δείχνουν ότι απ όλες τις πιθανές δομές, οι κηρήθρες χρησιμοποιούν το ελάχιστο ποσοστό σε κερί απεικονίζοντας ένα τέλειο εξάγωνο. 

Μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των κατά συρροή δολοφόνων 

Η συμπεριφορά τον κατά συρροή δολοφόνων μοιάζει με τις μέλισσες. Διαπράττουν τα εγκλήματά τους κοντά στο σπίτι τους, αλλά αρκετά μακριά απο τους γείτονες ώστε να μην τους υποπτεύονται. Ομοίως, οι μέλισσες συλλέγουν γύρη κοντά στην κυψέλη τους, αλλά αρκετά μακριά απο τα αρπακτικά ζώα ώστε να μην μπορούν να βρουν την κυψέλη τους. Για να καταλάβουμε πως λειτουργεί αυτή η νεκρή ζώνη, οι επιστήμονες μελέτησαν την συμπεριφορά των μελισσών καταγράφοντας μερικούς αλγόριθμους. Τα ευρήματά τους έχουν προσαρμοστεί στα σύγχρονα μοντέλα υπολογιστών που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να εντοπίσει τους εγκληματίες. 

Είναι οι ίδιες δημιουργοί θέσεων εργασίας 

Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περίπου 285 εκατομμύρια λίτρα μελιού κάθε χρόνο. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι μέλισσες γονιμοποιούν το 80% των καλλιεργειών που επικονιάζονται απο τα έντομα, δηλαδή γονιμοποιούν καλλιέργειες αξίας πάνω απο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. 

--------------------- 

Σας τσίμπησε μέλισσα ή σφήκα; Τι πρέπει να κάνετε;


 Ο ήλιος, η παραλία και η θάλασσα δεν είναι τα μόνα που είναι συνυφασμένα με το καλοκαίρι, το οποίο φέρνει μαζί του και τα έντομα που... μας χαλάνε τη διάθεση όταν είμαστε έξω. 

Το πιο επώδυνο τσίμπημα, είναι, ίσως, εκείνο της σφήκας ή της μέλισσας. Από κουνούπια και μύγες μέχρι σφήκες και μέλισσες, λοιπόν, όλα τα ιπτάμενα έντομα μπορεί εκτός από ενοχλητικά, να μας προκαλέσουν και πιο σημαντικά προβλήματα, αν μας τσιμπήσουν. 

Δείτε ποια είναι τα σωστά βήματα αντίδρασης σε τσίμπημα από σφήκα ή μέλισσα: 

  • Αφαιρέστε το κεντρί
  • Ξύστε την περιοχή με το νύχι ή χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκια για να το αφαιρέσετε
  • Μην πιέζετε το κεντρί, καθώς αυτό μπορεί να κάνει περισσότερο δηλητήριο να εισέλθει στο δέρμα
  • Ελέγξτε το πρήξιμο
  • Βάλτε πάγο στην περιοχή
  • Αν σας έχει τσιμπήσει στο χέρι ή το πόδι, προσπαθήστε να το έχετε ανυψωμένο
  • Αφαιρέστε τυχόν στενά κοσμήματα από την περιοχή του τσιμπήματος. Καθώς το δέρμα σε εκείνο το σημείο πρήζεται/φουσκώνει, τα δαχτυλίδια ή τα στενά βραχιόλια μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούν

 

Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα 

  • Για τον πόνο, πάρτε ένα παυσίπονο, όμως έχετε υπόψη σας ότι δεν πρέπει να δίνετε ασπιρίνη σε άτομα κάτω των 18 ετών
  • Για τη φαγούρα, πάρτε ένα αντιισταμινικό ή μπορείτε να εφαρμόσετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό 

Παρακολούθηση 

  • Μπορεί να χρειαστούν 2-5 μέρες για να επουλωθεί πλήρως το σημείο. Φροντίστε να το διατηρείτε καθαρό, για να αποφύγετε τυχόν μόλυνση. 

----------------- 

Καμπανάκι για τον αριθμό τους 

Σύμφωνα με το Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων. 

Οι μέλισσες στην Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων. Η Κομισιόν αποφάσισε να τερματίσει τη χρήση χημικών ουσιών που είναι επιζήμιες για τους πληθυσμούς μελισσών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. 

Η Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών αποφάσισε να αποσύρει την έγκριση τριών νεονικοτινοειδών χημικών ουσιών που αποτελούν δραστικές ουσίες σε φυτοφάρμακα και οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικές για τους πληθυσμούς μελισσών. Πρόκειται για τις ουσίες ιμιδακλοπρίδη, θειομεθοξάμη και κλοθειανιδίνη. 

Νεονικοτινοειδείς ουσίες: Ο μεγαλύτερος εχθρός


 Οι νεονικοτινοειδείς χημικές ουσίες λειτουργούν κατά βάση ως παρασιτοκτόνα, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να σκοτώσουν παράλληλα και πληθυσμούς εντόμων, όπως τις άγριες μέλισσες. Έτσι πριν από την απόφαση της Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων (EFSA) είχε κατατάξει τις ουσίες αυτές ως ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις μέλισσες. 

Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη γεωργία τα τελευταία είκοσι χρόνια και θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβείς γιατί σε αντίθεση με άλλα παρασιτοκτόνα που μένουν στην επιφάνεια των φυτών, αυτές εισχωρούν στο εσωτερικό τους, επηρεάζοντας και τη ζωή εντόμων όπως οι μέλισσες. 

Μελέτες πάνω στην επίδραση των νεονικοτινοειδών στην υγεία των μελισσών έχουν ήδη δείξει ότι οι επίμαχες τοξικές ουσίες μειώνουν την ανθεκτικότητά τους σε ασθένειες ενώ διαταράσσουν επίσης τον προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα να μη μπορούν να επιστρέψουν στις κυψέλες τους. 

Η σημασία των μελισσών για το οικοσύστημα 

«Η υγεία των μελισσών έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς γιατί σχετίζεται με την βιοποικιλότητα, την προστασία των τροφίμων και του περιβάλλοντος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις.


 Αρκεί να σκεφτούμε ότι χωρίς τις μέλισσες η τροφή μας θα περιορίζονταν σε καλαμπόκι, ρύζι και σιτάρι. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 84% από τα καλλιεργούμενα φυτά χρειάζονται τη μέλισσα για επικονίαση ενώ το 80% της άγριας βλάστησης οφείλεται στις μέλισσες. 

Γενικότερα τα έντομα αυτά, που θεωρούνται τα σπουδαιότερα από οικονομικής άποψης για τον άνθρωπο, συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο 15- 30% της παραγωγής τροφίμων. 

Η επικονίαση συνδυάζεται απόλυτα με την εξέλιξη των φυτικών ειδών και την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως έχει αναφέρει σε άρθρο του ο Καθηγητής Εργ. Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ν. Γ. Εμμανουήλ, πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα επικονιαστές. 

Υπολογίζεται δηλαδή, ότι η διαθέσιμη τροφή θα ήταν τουλάχιστον κατά το 1/3 λιγότερη χωρίς τους επικονιαστές, με συνεπακόλουθο μεταξύ άλλων και την αύξηση της τιμής των τροφίμων για τον καταναλωτή. 

Από τα 100 είδη καλλιεργούμενων φυτών τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής τα 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες.


 Μία απροσδόκητη παρέμβαση 

Στην σημασία των μελισσών αναφέρθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού της χώρας της. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ανέφερε ότι «είναι ευκαιρία να σκεφτούμε σοβαρά τα θέματα βιοποικιλότητας και το τι μπορούμε να κάνουμε, καθώς οι μέλισσες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα φυτά μας». 

Το παράδειγμα της Σλοβενίας 

Η Σλοβενία απαγόρευσε τη χρήση των νεονικοτινοειδών το 2011, καθιστώντας τη μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έχει αναλάβει δράση στο θέμα αυτό, ενώ η ΕΕ εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης. 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Dejan Ζidan, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές βρίσκονται, τελικά, στη θέση που τους αξίζει, λόγω της σημασίας τους για την ανθρωπότητα. Η κήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας αποδεικνύει ότι υπάρχει η βούληση για ανάληψη δράσης». 

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή της δύσκολης διαδικασίας προστασίας των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών». 

Η Σλοβενία προτίθεται να δημιουργήσει μια διεθνή σχολή μελισσοκομίας, στην οποία θα εκπαιδεύονται μελισσοκόμοι από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών. 

Πηγή: melissokomia.net, webmd.com, iatropedia.gr, ecozen.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "