Κρασί, το νέκταρ των θεών: 12 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν ξέρετε…

Κατηγορία: Περιβάλλον Βιολογία


Το κρασί υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 9 χιλιάδες χρόνια, με τους ιστορικούς να μιλούν για τα παλαιότερα οινοποιεία στη Μέση Ανατολή και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, οι Γάλλοι άρχισαν να αντιγράφουν τη διαδικασία παραγωγής κρασιού, γι’ αυτό και σήμερα παίρνουν τα εύσημα της ανακάλυψής του. Θέλετε να μάθετε κι άλλα για το κρασί;

1. Το παλιότερο μπουκάλι κρασί είναι πάνω από… 1600 χρόνων και βρίσκεται στο Pfalz Historical Musuem της Γερμανίας. Θάφτηκε το 350 μ.Χ. και βρέθηκε ξανά το 1867.

2. Ο Πρίγκιπας Κάρολος έχει μια Aston Martin που χρησιμοποιεί βιοκαύσιμο από κρασί. Η βασίλισσα Ελισάβετ του έκανε δώρο το αυτοκίνητο όταν έγινε 21 και το 2008 έγινε η… «οινική» μετατροπή του.

3. Σύμφωνα με το Wine Institute, το Βατικανό καταναλώνει το περισσότερο κρασί στον κόσμο, με 74 λίτρα κατά κεφαλήν το χρόνο – 2 φορές παραπάνω από την Ιταλία.

4. Αν η Καλιφόρνια ήταν χώρα κι όχι πολιτεία, θα ήταν 4η σε παραγωγή κρασιού στον κόσμο, μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

5. Το 1976 πραγματοποιήθηκε τυφλή δοκιμή κρασιών στη Γαλλία, η οποία ονομάστηκε Judgment of Paris. Εκεί, εννέα Γάλλοι, ειδικοί στο κρασί, αξιολόγησαν κρασιά και κατέληξαν να δίνουν τον τίτλο του καλύτερου κρασιού σε λευκό και κόκκινο κρασί από την Καλιφόρνια. Έπειτα από αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό TIME, η γαλλική βιομηχανία κρασιού απαγόρευσε στη διοργάνωση να συμμετάσχει στα tour γευσιγνωσίας της.


6. Ο Πλάτωνας έγραψε ότι το κρασί πρέπει να επιτρέπεται μόνο με μέτρο στις ηλικίες από 18 έως 30. Στα 40 θα ήταν δωρεάν για όλους, καθώς πίστευε ότι αναζωογονούσε τους μεγαλύτερους.

7. Σε ένα πείραμα του 1997, οι ερευνητές ενάλλασσαν γερμανική και γαλλική μουσική σε ένα σούπερ μάρκετ για 2 εβδομάδες. Βρήκαν ότι οι πελάτες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αγοράσουν γαλλικό κρασί όταν άκουγαν γαλλική μουσική και γερμανικό κρασί με την αντίστοιχη μουσική.

8. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της δυτικής ιατρικής, σύστηνε το κρασί σαν θεραπεία σε διάφορες ασθένειες, όπως διάρροια, λήθαργο, πόνους τοκετού κ.λπ.

9. Το 2003, ο Σουηδός Richard Juhlin κατάφερε να εκπλήξει τον κόσμο του κρασιού και της οινογευσιγνωσίας σε μια τυφλή δοκιμή σαμπάνιας στο Παρίσι, όπου κατάφερε να αναγνωρίσει τον τίτλο, τον παραγωγό και τη χρονιά σε 43 από 50 διαφορετικές σαμπάνιες. Αυτός που βρέθηκε στη 2η θέση, κατάφερε να αναγνωρίσει μόλις 4.


10. Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Food and Brand του Πανεπιστημίου Cornell, όσοι πίνουν κρασί βάζουν 9% περισσότερο στο ποτήρι τους όταν πίνουν λευκό.

11. Τα λευκά και τα κόκκινα πρέπει να σερβίρονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία για τα λευκά είναι 7-12 βαθμοί, ενώ αν το λευκό είναι πιο γεμάτο, οι βαθμοί φτάνουν τους 12-15. Το κόκκινο κρασί, από την άλλη, πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή 15-18 βαθμούς.

12. Τόσο τα λευκά, όσο και τα κόκκινα σταφύλια δίνουν τον ίδιο, καθαρό χυμό. Η κόκκινη φλούδα είναι αυτή που δίνει το κόκκινο χρώμα στο κρασί, η οποία είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες.

Πηγή: clickatlife.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "