Παλαιοντολογία: Ανακαλύφθηκε νέος πτερόσαυρος με δόντια «καρφιά» και κεφάλι σαν του πελεκάνου

Κατηγορία: Περιβάλλον Παλαιοντολογία


Μια ομάδα παλαιοντολόγων του Πανεπιστημίου Brigham Young έχει ανακαλύψει τα οστά ενός μέχρι πρότινος άγνωστου πτερόσαυρου, που κοινώς είναι γνωστοί ως πτεροδάκτυλοι.

Οι παλαιοντολόγοι ονόμασαν το νέο είδος «Caelestiventus hanseni» που σημαίνει «ουράνιος άνεμος». Το είδος έχει ένα άνοιγμα φτερών που έφτανε τα 5 πόδια. Είχε επίσης 112 δόντια που περιλαμβάνουν αιχμηρούς κυνόδοντες που μοιάζουν με καρφιά, κοντά στο ρύγχος του. Η κάτω γνάθος έμοιαζε με μια σακούλα διαμορφωμένη όπως αυτή των πελεκάνων, και πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για να μαζεύει τροφή από τα νερά.

Οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι το νέο είδος όχι μόνο πετούσε, αλλά περπατούσε και στα τέσσερα, ενώ τα φτερά του ήταν διπλωμένα κάθετα, ειδικά όταν έψαχνε για το θήραμά του.

Η ανακάλυψη, από την ομάδα, των σχεδόν άθικτων οστών του νέου είδους στη βορειοανατολική Γιούτα ήταν απροσδόκητη.

Η Brooks Britt, καθηγήτρια γεωλογικής επιστήμης στο BYU, η οποία ήταν επικεφαλής της ομάδας, δήλωσε ότι υπήρχαν μόνο 30 είδη τριασικών πτεροσαύρων που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν και κανένα από αυτά δεν ευδοκιμούσε σε ερήμους. Γενικά, τα οστά των ετερόπλαστων είναι εύθραυστα. Τα οστά τους, όταν βρεθούν, συνήθως μοιάζουν με σαν να προέρχονται από σφοδρό τροχαίο.

Τα οστά του caelestiventus hanseni, ωστόσο, βρέθηκαν χωρίς κανένα σπάσιμο. Τα υπολείμματα βρίσκονταν διατηρημένα στην άμμο.

«Τα περισσότερα τριασικά δείγματα αποτελούνται από ένα μόνο οστό: για παράδειγμα, ένα μικρό κομμάτι από ένα δάχτυλο ή έναν σπόνδυλο από το λαιμό. Για αυτό το ζώο έχουμε τις πλευρές του προσώπου και πλήρες το πάνω μέρος του κρανίου του, μαζί με την κάτω σιαγόνα και μέρος των φτερών», ανέφερε η Britt στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution στις 13 Αυγούστου.

Με την ανακάλυψη του Caelestiventus hanseni, οι ειδικοί κατάλαβαν τώρα ότι τα είδη ήταν πραγματικά διαφορετικά.

Τα οστά υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια χρόνια και είναι τα πρώτα βρέθηκαν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το συγκεκριμένο είδος προηγείται όλων των πτεροσαύρων της ερήμου κατά 65 εκατ. χρόνια.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "