Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»: Ξεκινά η ανάπλαση-αναζωογόνησή του με σημαντικά έργα

Κατηγορία: Περιβάλλον Οικολογία


Ξεκινούν περιβαλλοντικά έργα 700.000 ευρώ στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» –  Προτεραιότητα ο ηλεκτροφωτισμός – Οι σχεδιασμοί του φορέα διαχείρισης

Έργα 700.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ξεκινούν στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Τα νέα έργα αναβάθμισης της λειτουργίας του μεγάλου Περιβαλλοντικού Πάρκου της Αττικής, τα οποία προγραμματίζονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του προέδρου του φορέα διαχείρισης Γιάννη Πολύζου και ξεκινούν με την αναβάθμιση και  επέκταση του ηλεκτροφωτισμού έχουν στόχο αφενός μεν να ενισχύσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφετέρου δε να περάσει το Πάρκο από την εποχή της εγκατάλειψης σε νέα σελίδα αναζωογόνησης του.

 «Στόχος μας είναι οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με το πάρκο να εκπαιδευτούν περιβαλλοντικά», τονίζει ο πρόεδρος του νέου φορέα διαχείρισης, καθηγητής στο ΕΜΠ, Γιάννης Πολύζος

Ύστερα από μια περίοδο εγκατάλειψης, το συνολικής έκτασης 930 στρεμμάτων πάρκο ξαναγεννιέται διαφορετικό και πιο φιλόδοξο, συνδυάζοντας τη φύση και το περιβάλλον με την αλληλέγγυα οικονομία, τη διάδραση και την καινοτομία σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σελίδα» και αναλυτικά σημειώνεται ότι:

Στον μεγαλύτερο τεχνητό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, με τις έξι τεχνητές λίμνες, στις οποίες φιλοξενούνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών κατά τη διάρκεια του έτους, στεγάζονται πλέον αθλητικές εγκαταστάσεις, ανακαινισμένο ανοιχτό θέατρο αλλά και κιβωτός σπόρων για τη διαφύλαξη της ποικιλίας των καλλιεργειών.

«Ο στόχος είναι το πάρκο να επιτελέσει και πάλι τον σκοπό του, δηλαδή κάθε στρέμμα πρασίνου να αποδοθεί στους πολίτες της Αττικής με ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο πρόεδρος του νέου φορέα διαχείρισης και καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γιάννης Πολύζος.


Χρόνια προβλήματα

Για πολλά χρόνια το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής, καθώς η έλλειψη χρηματοδότησης και η κακοδιαχείριση το είχαν οδηγήσει σε τέλμα. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, ογκώδη χρέη προς την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, ακόμα και καταπάτηση με αυθαίρετα κτίσματα ήταν κάποια από τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο νεοσύστατος Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου, Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης».
Παρά τη δυσαρέσκεια της ΚΕΔΕ, η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης, το Πάρκο Τρίτση θα επιχορηγείται μηνιαίως με 58.000 ευρώ από τους πόρους που κατανέμονται στους 67 δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Ο νέος προϋπολογισμός του πάρκου ανέρχεται συνολικά σε 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200.000 ευρώ προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο και περίπου 100.000-120.000 ευρώ εκτιμώνται ως έσοδά του από την αξιοποίηση των υποδομών του και χορηγίες που έχουν ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.

Η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε επίσης έκτακτο κονδύλι ύψους 700.000 ευρώ για την υλοποίηση τεχνικών έργων καθ’ υπόδειξη του φορέα διαχείρισης. «Από αυτά τα χρήματα η πρώτη παρέμβαση που θα υλοποιήσουμε άμεσα είναι η αποκατάσταση και επέκταση του ηλεκτροφωτισμού του πάρκου», εξηγεί ο κ. Πολύζος.


Στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης του πάρκου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναγκαίες επισκευές στον ναό του Αποστόλου ή Αγίου Παύλου, ο οποίος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Κουτσογιάννη, ενώ συνεργαζόταν με τον γνωστό αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη για τον ναό του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Μάλιστα, ο ναός λειτούργησε ξανά για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο. «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο και για τον λόγο αυτό έχουμε υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού για την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου», τονίζει ο κ. Πολύζος.

Επιπλέον, αποκαταστάθηκε το ανοιχτό θέατρο του πάρκου, ενώ υπό την καθοδήγηση του Νίκου Μπελαβίλα, καθηγητή του ΕΜΠ και αντιπροέδρου του φορέα διαχείρισης, πραγματοποιήθηκε η καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του και εκπονήθηκε ένα προκαταρκτικό σχέδιο από φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη μελέτη του ειδικού χωρικού σχεδίου του πάρκου.

Σύνδεση με την κοινωνία Το πάρκο έχει ήδη αρχίσει να αναγεννιέται με τη συμμετοχή των πολιτών που ανταποκρίνονται σε καλέσματα, όπως αυτό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, για δενδροφυτεύσεις.

Επιπλέον, στις αρχές του 2018 αναμένεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί τόσο για τη φύλαξη όσο και για τους χώρους εστίασης που βρίσκονται εντός του πάρκου, με προτεραιότητα σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, όπως υπογραμμίζει στη «Νέα Σελίδα» ο κ. Πολύζος. Ο φορέας διαχείρισης σχεδιάζει επίσης την εγκατάσταση σημείου ενημέρωσης των πολιτών για τη σύσταση ΚοινΣΕπ κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.


«Ο στόχος μας είναι οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με το πάρκο να μπορούν να λάβουν καταρχάς περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και να ενημερωθούν για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία», επισημαίνει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πάρκου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, πιλοτικά έχουν ήδη παραχωρηθεί εκτάσεις για καλλιέργεια σε προσφυγόπουλα που το επιθυμούν ώστε να εκπαιδευτούν.
«Το όραμά μας είναι το πάρκο να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο στην κοινωνία, να συνεισφέρει στα θέματα ποιότητας ζωής της πόλης και να συμβάλει στην εξάπλωση της περιβαλλοντικής κουλτούρας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πολύζος.

Πηγή: ecopress.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "