Μπάμιες: Το λαχανικό με φανατικούς λάτρεις και ορκισμένους εχθρούς, εκπληκτική θρεπτική αξία και άπειρα οφέλη

Κατηγορία: Περιβάλλον Καλλιεργητικά


Πρόκειται ένα λαχανικό με φανατικούς λάτρεις και ορκισμένους εχθρούς, ωστόσο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λαχανικά της μεσογειακής κουζίνας και βασικό υλικό ενός «κλασσικού» λαδερού φαγητού.

Οι μπάμιες έχουν ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, οι μπάμιες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα φαίνεται ότι συνδέεται στενά με την οστική υγεία. Ειδικότερα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες μπάμιες καλύπτει το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για υγιείς ενήλικες.

Από την άλλη, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και διαλυτές, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες C και Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β1 και Β6, καθώς και άλλα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.


Αναφορικά με τη θερμιδική τους αξία, οι μπάμιες αποδίδουν περίπου 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που τις καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ενεργειακή τους πυκνότητα. Συνεπώς, καλό θα ήταν να αποφεύγετε το τηγάνισμα πριν το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, αλλά και να χρησιμοποιείτε ελεγχόμενη ποσότητα ελαιολάδου.

Τι να κάνετε για να μη βγάζουν οι μπάμιες καθόλου «σάλιο»

Δείτε πως μπορείτε να καθαρίσετε τις μπάμιες για να μη βγάζουν καθόλου "σάλιο" και πως μπορείτε να τις φυλάξετε στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.

  • Για να μη βγάζουν οι μπάμιες καθόλου «σάλιο», η Αντωνία Ζάρπα, σεφ στο «Θαλασσάκι» της Τήνου, μάς έδειξε πώς τις ετοιμάζει η ίδια για το εστιατόριό της.
  • Βάζουμε τις καθαρισμένες μπάμιες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τις ζεματίζουμε για 2 - 3 λεπτά.

 

  • Τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να βγάλουν την περισσότερη από την «κόλλα» τους. 
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου, απλώνουμε τις μπάμιες σε μονή στρώση και ψήνουμε στους 50° C για 2 ώρες.
  • Οταν κρυώσουν οι μπάμιες, είναι έτοιμες να μαγειρευτούν και μισή ώρα είναι αρκετή για να μαλακώσουν. 

Σε αυτήν τη φάση μπορούμε να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη για πολλούς μήνες και, όταν τις μαγειρέψουμε, κατευθείαν από την κατάψυξη, θα μοιάζουν σαν φρέσκες.

Το φυτό «Μπάμια»

Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο , ποώδες, ετήσιο φυτό, ανήκει δε στο γένος Ιβίσκος (Hibiscus) και στην οικογένεια των Μαλαχοειδών  (Malvaceae). Η επίσημη ονομασία του είδους είναι Abelmoschus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος).


Η καταγωγή της είναι από την Αφρική και σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές και εύκρατες περιοχές για τον ομώνυμο καρπό της.

Ο βλαστός της φτάνει τα δύο μέτρα ύψος, τα φύλλα της είναι σε σχήμα καρδιάς, με μακριούς μίσχους και έχουν 3-5 λοβούς. Τα άνθη της έχουν κίτρινο χρώμα, ενώ το κέντρο τους είναι σκούρο κόκκινο.

Καλλιέργεια

Υπάρχουν δύο τύποι καλλιέργειας της μπάμιας, η ποτιστική και η ξερική. Οι ξερικές μπάμιες, που χρειάζονται ελάχιστο πότισμα, είναι και οι πιο νόστιμες. Η μπάμια δεν αντέχει το ψύχος. Ευδοκιμεί σε καλοδουλεμένα δροσερά εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά και στην Ελλάδα σπέρνεται μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η συγκομιδή γίνεται δυο μήνες αργότερα και συνεχίζεται μέχρι και το μήνα Αύγουστο.

Κατά το μάζεμα χρειάζεται ο συγκομιστής να φορά οπωσδήποτε γάντια, γιατί προκαλείται έντονος κνησμός (φαγούρα) και ερεθισμός, ίδιος με αυτόν της τσουκνίδας. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 27.000 στρέμματα περίπου και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25.000 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια.

Κατανάλωση

Ο καρπός είναι μακρύς, τριχωτός, με γωνίες και μήκος από 5-15 εκατοστά και τρώγεται μόνο όταν είναι άγουρος. Το τοίχωμα του καρπού είναι σαρκώδες και βλεννώδες, ενώ, όταν ωριμάσει, ο καρπός γίνεται ξυλώδης.


Οι μπάμιες τρώγονται μαγειρεμένες, σκέτες ή με κρέας, γίνονται κονσέρβες ή τουρσί με πίκλες. Πριν μαγειρευτούν συνηθίζεται να μουλιάζονται σε ξύδι και νερό, προκειμένου να μην έχουν βλεννώδη υφή όταν τρώγονται.

Στις ΗΠΑ συνηθίζεται να τρώγονται και τηγανιτές ή σε ένα είδος "σούπας" με κρέας και μπάμιες που ονομάζεται "gumbo", ενώ σε μερικές χώρες τα σπόρια χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ. Στις χώρες της ανατολής τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα φύλλα και τους άγουρους καρπούς για κατάπλασμα κατά του πόνου.

Πηγή: neadiatrofis.gr, el.wikipedia.org

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση



«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "