Νέο είδος γιγάντιου χταποδιού ανακαλύφθηκε στον Ειρηνικό

Κατηγορία: Περιβάλλον Άγρια Φύση


Το γιγαντιαίο χταπόδι του Ειρηνικού, το οποίο είναι το μεγαλύτερο είδος χταποδιού στον πλανήτη, με μέσο βάρος πάνω από 50 κιλά και μέσο μήκος 4,8 μέτρα, είναι στην πραγματικότητα δύο ξεχωριστά είδη, όπως αποκάλυψε έρευνα του φοιτητή του Πανεπιστημίου του Ειρηνικού της Αλάσκας (APU), Νέιθαν Χόλενμπεκ.

Οι επιστήμονες είχαν τη θεωρία ότι το γιγάντιο χταπόδι αποτελείται από περισσότερα από ένα είδος εδώ και δεκαετίες. Το 2012, επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου και της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακάλυψαν μια γενετικά διακριτή ομάδα του γιγαντιαίου χταποδιού, αλλά συγκέντρωσαν μόνο μικρά δείγματα ιστού από τα πλοκάμια προτού ελευθερώσουν τα χταπόδια πίσω στον ωκεανό, και έτσι δεν ήταν βέβαιοι εάν οι ομάδες είχαν επίσης διαφορετικό φαινότυπο. Ο Χόλενμπεκ αποφάσισε να ερευνήσει περισσότερο την υπόθεση για την διπλωματική του εργασία.

Ο Χόλενμπεκ ανακάλυψε κάποιες απαντήσεις σε αλιεύματα γαρίδας, όπου μερικές φορές εμφανίζονται χταπόδια. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να αναγνωρίσει δύο διαφορετικούς τύπους χταποδιών απλά παρατηρώντας τα. Το ένα ήταν το γνωστό γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού, ενώ το άλλο είχε έναν κροσσό κατά μήκος του σώματός του, διαφορές στο δέρμα, και δύο λευκές κηλίδες στο κεφάλι του, αντί για μία όπως έχει καταγραφεί στα συνηθισμένα γιγάντια χταπόδια.

«Πιθανώς, οι αλιείς έπιαναν αυτά τα χταπόδια για χρόνια και κανείς δεν το είχε παρατηρήσει ή αναφέρει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σέελ, επιβλέπων καθηγητής του Χόλενμπεκ.

Ο Χόλενμπεκ έκοψε μικρά κομμάτια από πλοκάμια, και για να ελέγξει αν στο μέλλον οι ερευνητές μπορούν να αποφύγουν αυτήν την επεμβατική τεχνική, συνέλεξε DNA με βαμβάκι, για πρώτη φορά σε χταπόδι. Και τα δύο δείγματα επιβεβαίωσαν ότι το χταπόδι με τον κροσσό και τις δύο κηλίδες αποτελεί ένα διαφορετικό είδος.

Τα γιγάντια χταπόδια του Ειρηνικού συναντώνται από την Αλάσκα και την Καλιφόρνια ως την Ιαπωνία και την Κορέα, αλλά οι ερευνητές συγκέντρωσαν αξιόπιστες αναφορές για το νέο γιγαντιαίο χταπόδι μόνο από το Τζούνο της Αλάσκα ως τη Βερίγγειο Θάλασσα. Ωστόσο, είναι πιθανό να απαντάται και σε βαθύτερους βιοτόπους σε άλλες περιοχές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "