Αφόρητη ζωή για δημότες - Ο Δήμος Περιστερίου και η Διεύθυνση Υγιεινής τα έχουν πάρει είδηση ή όχι…;

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής

 

Το Περιστέρι είναι μία πολύ μεγάλη πόλη, με πολύ λαμπερό κέντρο που η Διοίκησή του εμπλουτίζει και φροντίζει διαρκώς. Υπάρχουν, όμως και σημεία της πόλης που έχουν γίνει ανυπόφορα από τις δράσεις ορισμένων οι οποίοι δεν υπολογίζουν τίποτα και κανένα. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις μεγάλης εμπορικής επιχείρησης με τα απορρίμματά της και το φανοποιείο-βαφείο που λειτουργεί στην πρασιά εμπορικού καταστήματος… 

--------------------------- 

Η αποβιομηχάνιση των πόλεων και ειδικά αυτών που διέθεταν παραγωγικές ζώνες, όπως το Περιστέρι μέχρι πριν μερικά χρόνια, έχει αλλάξει απατηλά την εικόνα σε σχέση με το αστικό περιβάλλον, δίνοντας την εντύπωση ότι η ατμόσφαιρα είναι απολύτως καθαρή, αν και τα μικροσωματίδια, το καυσαέριο και οι βιολογικές και βιοχημικές οσμές συνεχίζουν να παράγονται στον μέγιστο βαθμό, ανεξέλεγκτα και χωρίς κανείς να λαμβάνει μέτρα. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα είναι μεγαλύτερες από αυτές που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα, πράγμα που καθιστά την κακή ποιότητα του αέρα πρώτη περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει επίσης την ποιότητα ζωής των πολιτών λόγω του άσθματος ή των αναπνευστικών προβλημάτων που συχνά προκαλεί. Προκαλεί επίσης βλάβες στα οικοσυστήματα λόγω του πλεονάζοντος αζώτου, το οποίο προκαλεί το φαινόμενο του ευτροφισμού, και της όξινης βροχής. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσης ως συνέπεια να χάνονται ημέρες εργασίας και να αυξάνονται οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι ασθματικοί και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα. 

Είναι πλέον αποδεκτό, ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, αν και οι άνθρωποι δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία, παρά μόνο όταν η επιβάρυνση που δέχεται ο οργανισμός τους, από την ύπουλη ατμοσφαιρική ρύπανση, χτυπάει κόκκινο στέλνοντάς τους στα αναρρωτήρια και τα νοσοκομεία.


 Το τελείως απαράδεκτο, όμως, είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, Δήμων και Περιφέρειας, αν και γνωρίζουν ποιούν την νήσσα, δηλώνοντας ως συνήθως άγνοια, ακόμη και στις ποιο κραυγαλέες και παράνομες περιπτώσεις μόλυνσης του περιβάλλοντος και επιβάρυνσης της υγείας των δημοτών που τυχαίνει είτε να διαβιούν κοντά στις ρυπογόνες εστίες, είτε να εργάζονται σε χώρους γύρω απ’ αυτές. Την κατάσταση δεν σώζει ούτε το πράσινο που βρίσκεται γύρω απ’ αυτές τις εγκαταστάσεις αφού συνήθως παραμένει εγκατελειμμένο και ακαθάριστο. 

Δύο τέτοιες περιπτώσεις εξώφθαλμης ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος, στην πόλη του Περιστερίου, μπορούν να αναφερθούν σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα. 

α) Φανοποιείο – Βαφείο σε πρασιά κτιρίου: Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση ανομίας, βασισμένης στην περίφημη πλέον αρχή της πόλης «κάνω ότι μου γουστάρει». Συγκεκριμένα στην οδό Τζών Κένεντι, λειτουργεί εδώ και πολύ χρόνο φανοποιείο-βαφείο στην «πρασιά» κτιρίου στο οποίο επαγγελματικά δραστηριοποιείται επιχείρηση εμπορίας πολυτελών κατά κανόνα αυτοκινήτων. 

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, είναι εστεγασμένη με σταθερή κατασκευή, ενώ απουσιάζει παντελώς κάθε διάταξη εξοπλισμού προστασίας του περιβάλλοντος, όπως απορροφητήρες με ενσωματωμένα φίλτρα κατακράτησης σκόνης και αναθυμιάσεων διαλυτικών και στοιχείων βαφής, με αποτέλεσμα η γύρω περιοχή να «αναπνέει» συνεχώς τα μικροσωματίδια που παράγονται και τις αναθυμιάσεις των βιοχημικών διαλυτών που χρησιμοποιούνται κατά τα εργασίες φανοποιείας και βαφής που πραγματοποιούνται σε 16ωρη καθημερινή βάση. 

Το ωραίο είναι ότι για τις εγκαταστάσεις αυτού του τύπου, η νομοθεσία προβλέπει ιδιαίτερα απαιτητικές διατάξεις προστασίας εργαζόμενων και περίοικων, όπως επίσης και προστασίας του περιβάλλοντος. 

Δεν είναι γνωστό, αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν και οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε η στήλη θεωρούν ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, αφού δεν είναι δυνατόν μεταξύ άλλων η αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων αυτής της μορφής στην «πρασιά» κτιρίου και μάλιστα στεγασμένη με μόνιμη μεταλλική κατασκευή. Οι ίδιοι εικάζουν ότι αυτό το φανοποιείο-βαφείο, λειτουργεί κάτω από την νομική ομπρέλα της επιχείρησης εμπορίας των οχημάτων, χωρίς καμία άλλη αδειοδότηση από το Δήμο και τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. 

Πρόσθετα, τα πεζοδρόμια της συγκεκριμένης επιχείρησης έχουν εξαφανισθεί από τα σταθμευμένα προς πώληση οχήματα και απ’ αυτά που είτε επισκευάζονται, είτε βρίσκονται προς επισκευή, με αποτέλεσμα οι πεζοί να είναι υποχρεωμένοι να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα στο οποίο η κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου.


 β) Οργανικά και βιολογικά απορρίμματα μεγάλης εμπορικής επιχείρησης: Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις προσωρινής αποθήκευσης «οργανικών και βιολογικών υπολειμμάτων» μεγάλης εμπορικής επιχείρησης τροφίμων (σούπερ μάρκετ), -δίπλα στο ποτάμι στο Περιστέρι-, που παράλληλα λειτουργεί και σαν επιχείρηση παραγωγής έτοιμου φαγητού. 

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες δημόσιας υγιεινής, τα οργανικά και βιολογικά υπόλοιπα κρεάτων και άλλων υλικών που αποσυντίθονται ταχύτατα, πρέπει να αποθηκεύονται σε ψυχόμενους χώρους έως την στιγμή της αποκομιδής τους από τα απορριμματοφόρα του δήμου. Κι αυτό γιατί η άμεση σχεδόν αποσύνθεσή τους έχει σαν συνέπεια την παραγωγή βιολογικών και βιοχημικών παραγόντων που διαχέονται στη ατμόσφαιρα, μολύνουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με πολύ δύσοσμες οσμές, κάτι που κάνει την παραμονή γύρω από τους χώρους αποθήκευσής τους πολύ δυσάρεστη έως ανυπόφορη.

 

Ακόμη οι βιολογικοί παράγοντες που παράγονται κατά την σήψη των οργανικών απορριμμάτων και υπολειμμάτων, ιδιαίτερα τις μέρες που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από τον συνήθη μέσο όρο, είναι κατά κανόνα μολυσματικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών σε όσους έχουν την τύχη να διαβιούν γύρω ή κοντά στους χώρους προσωρινής αποθήκευσής τους… 

Αυτοί είναι και βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Δήμοι προχωρούν σε τακτική βάση, στο πλύσιμο και στην απολύμανση των κάδων συλλογής οργανικών αστικών απορριμμάτων που διαθέτουν, ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες του έτους. 

Σε ότι αφορά, την συγκεκριμένη επιχείρηση, είναι γεγονός ότι διαθέτει οργανωμένο χώρο τοποθέτησης των κάδων συλλογής των οργανικών, βιολογικών και άλλων απορριμμάτων που παράγει (φωτό), μόνο που ο χώρος αυτός είναι υπαίθριος εκτεθειμένος στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Αυτό, όμως, είναι που δημιουργεί και όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις. 

Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων στην στήλη, η αποθήκευση στους κάδους των παραγόμενων από την συγκεκριμένη επιχείρηση βιολογικών και οργανικών απορριμμάτων, δημιουργεί κατά τις θερμές ημέρες αφόρητες συνθήκες με πολύ δύσοσμες και βαριές οσμές για όσους κατοικούν κοντά τους, με αποτέλεσμα στις περισσότερες φορές αν αναγκάζονται να κρατούν πόρτες και παράθυρα στις κατοικίες τους κλειστές. 

Κατά τις ίδιες καταγγελίες, έχουν γίνει από τους περιοίκους αρκετές παραστάσεις και παράπονα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για αυτό το θέμα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση εκ μέρους τους.

 

Ακόμη, κατάγγειλαν στην στήλη, ότι η παρακείμενη μικρή νησίδα πρασίνου στην περιοχή τους έχει «εγκαταλειφθεί» απεριποίητη από τις υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας του δήμου με αποτέλεσμα αυτή σταδιακά να καταστρέφετε, ενώ είναι και γεμάτη σκουπίδια. Θεωρούν δε ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην εμπορική επιχείρηση, αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των ιδίων που κατοικούν στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.

 

---------------- 

Υ.Γ.: Το τι θα κάνει η διοίκηση του Δήμου, για το συγκεκριμένο θέμα, είναι αποκλειστικά δική της απόφαση, αν και σύμφωνα με μία εκδοχή δεν έχει άμεση αντίληψη γι’ αυτό. Η ελπίδα πεθαίνει, όμως, τελευταία. Εκλογές έρχονται και όλα είναι δυνατά…


 Δημ-άρχης

 

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "