Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΗΜΕΡΑ (της Ελένης Σταύρου)

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής

γράφει η Ελένη Σταύρου*

Οι ραγδαίες κοινωνικο - οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και η εξάπλωση της κοινωνίας της γνώσης προκάλεσαν τη μαζική έξοδο της γυναίκας από το σπίτι και την ένταξή της στην αγορά εργασίας.

Οι κοσμογονικές αλλαγές στο κοινωνικό status έδωσαν την ευκαιρία στη γυναίκα να αναρριχηθεί και να εδραιωθεί στον επαγγελματικό στίβο, δίπλα στον άνδρα εργαζόμενο.

Παρόλα αυτά, η θέση της γυναίκας, σήμερα, εξακολουθεί να είναι μειονεκτική.

Άνιση μεταχείριση, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλότερες αμοιβές, προτίμηση των ανδρών για τη στελέχωση υψηλών διοικητικών θέσεων, που είναι συνώνυμες με το κύρος, το σεβασμό και την καταξίωση είναι μερικές από τις ανισότητες.

Κατά κανόνα, σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, η επαγγελματική εξέλιξη της γυναίκας μπορεί να φτάσει μέχρι ένα διακριτό όριο, τη “γυάλινη οροφή” (όρο που επινόησαν δημοσιογράφοι της Wall Street Journal), που εμποδίζει την ανέλιξη προς την κορυφή.

Ελένη ΣταύρουΟι λίγες γυναίκες που ανέρχονται σταθερά τις βαθμίδες της ιεραρχίας, λίγο πριν πατήσουν την κορυφή σταματούν επάνω σε ένα αόρατο εμπόδιο σαν μια «γυάλινη οροφή».

Ενδεικτικό είναι ότι, στην Ευρώπη, παρότι, το 60% των αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι γυναίκες, αυτές κατέχουν μόλις το 12% των θέσεων στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιριών, ενώ το 70% των προισταμένων, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι άνδρες.

Η μητρότητα, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η οργανωσιακη κουλτούρα των επιχειρήσεων, αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις , αποτελούν τα κυριότερα «γυναικεία» εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη της γυναίκας.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την εξισορρόπηση της εκπροσώπησης των δύο φύλων στις εισηγμένες επιχειρήσεις, με στόχο να θρυματισθεί σταδιακά η “γυάλινη οροφή”, που εμποδίζει την πρόσβαση των προικισμένων γυναικών στην κορυφή.

Σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολλαπλά και σε μια αγορά που αναζητά εναγωνίως διεξόδους, οι επιχειρήσεις/οργανισμοί οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντρο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας” , υποστηρίζεται σε πρόσφατη έρευνα της ICAP .

Εξάλλου, έκθεση της McKinsey υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις με ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλλων έχουν 56% υψηλότερα κέρδη εκμετάλλευσης, από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που κυριαρχούν οι άνδρες.

Οι γυναίκες λοιπόν είμαστε το ανεκμετάλευτο κεφάλαιο, που, με τις καινοτόμες ιδέες, τη δυναμική, και τις γνώσεις, μπορεί να δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις και να τις γυρίσει στην κερδοφορία.

Οι γυναίκες μπορούμε και πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να προσφέρουμε, να τα καταφέρουμε. 

  • Αρκεί να το θέλουμε και να το προσπαθήσουμε όλες μαζί.
  • Χωρίς άλλη καθυστέρηση.
  • Σε προσωπικό, τοπικό, επαγγελματικό επίπεδο. 

Εύχομαι, από καρδιάς καλή Ανάσταση.  

Το ΄Αγιο Φώς να μας δώσει δύναμη για να παλέψουμε όλοι μαζί να αναβαθμίσουμε την πόλη μας.

Να δούμε το Περιστέρι να πετάει ψηλά, όπως το ονειρευόμαστε.

Με Ειλικρίνεια, Εντιμότητα, Αλληλεγγύη.

* Η Ελένη Σταύρου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. είναι οικονομολόγος, τ. Υποδιευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Περιστερίου με την Ανεξάρτητη Παράταξη του Δημήτρη Κελάφα.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "