Σκουπίδια: Ξεκίνησε o ΧΥΤΑ Φυλής, αν και ο κίνδυνος να κλείσει οριστικά παραμένει μεγάλος - Η περίπτωση των Δήμων Ιλίου και Περιστερίου (φωτό)

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής


Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι προκειμένου να καθαρίσουν τις πόλεις, είναι πως ο ΧΥΤΑ της Φυλής λειτουργεί με σημαντικά προβλήματα, δηλαδή ουσιαστικά υπολειτουργεί από την προπερασμένη Δευτέρα, καθώς το ρήγμα που έχει υποστεί, του έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά σε βαθμό που αν κάτι δεν πάει καλά στις εργασίες αποκατάστασης, θα αναγκαστεί να κλείσει επ’ αόριστον.

Το αποτέλεσμα είναι ότι από προχθες που άνοιξε πάλι, πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων η αποκομιδή των απορριμμάτων σχεδόν σε όλους τους δήμους της Αττικής, καθώς ο ΧΥΤΑ, δεν δέχεται απορριμματοφόρα. Τα απορριμματοφόρα όλων των δήμων, αδειάζουν στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Σχιστού και στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Φυλή και από εκεί διοχετεύονται στον ΧΥΤΑ της Φυλής, με ειδικά φορτηγά όπου θάβονται με μεγάλη προσοχή.

Ο ΕΔΣΝΑ, η διαχείριση των απορριμμάτων και οι αυξήσεις των Τελών Ταφής…τους


Η διαχείριση των απορριμμάτων που συλλέγονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής και ενίοτε έξω απ’ αυτό, γίνονται από τον ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων Αττικής), στον οποίο εξ οφίτσιο Πρόεδρος είναι από το 2014, η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου.

Ο ΕΔΣΝΑ, διαχειρίζεται και τον ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο οι Δήμοι μεταφέρουν τα απορρίμματα που συλλέγουν, πληρώνοντας γι’ αυτό συγκεκριμένα τέλη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο ο Δήμος Περιστερίου, πληρώνει για κάθε έτος στον ΕΣΔΝΑ, τέλη εναπόθεσης απορριμμάτων, συνολικού ύψους 2.800.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 3 εκατομμύρια, αφού ο Σύνδεσμος αύξησε πρόσφατα τα τέλη αυτά κατά 10%

Οι Δήμοι, μάλιστα διαμαρτύρονται για την έλλειψη οργάνωσης στην διαχείριση του ΧΥΤΑ Φυλής, κάτι που οδηγεί σε πολύωρες καθυστερήσεις στα οχήματα μεταφοράς των απορριμμάτων σ’ αυτόν, και κυρίως για τις φθορές και βαριές βλάβες που αυτά παθαίνουν καθώς κινούνται στους πρόχειρους και με άσχημο χωμάτινο οδόστρωμα εσωτερικούς δρόμους, προκειμένου να κατευθυνθούν στα σημεία του ΧΥΤΑ που υποδεικνύουν οι υπάλληλοι του στους Οδηγούς των δημοτικών οχημάτων.

Οι επινοήσεις των Δημάρχων για «καθαρές» πόλεις…

Ο ΧΥΤΑ Φυλής με απόφαση του ΕΔΣΝΑ, σταμάτησε να δέχεται απορρίμματα για περισσότερες από 10 ημέρες και οι Δήμαρχοι προσπαθώντας να κρατήσουν τις πόλεις τους καθαρές, προχώρησαν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στον Εισαγγελέα με το αιτιολογικό ότι έθεσαν τη δημόσια υγεία εν γνώσει τους σε μέγα κίνδυνο.

Χαρακτηριστικά, ο Δήμος Ιλίου, συγκέντρωνε σε καθημερινή βάση, όλα τα απορρίμματα που άφηναν οι δημότες του έξω από τους «τιγκαρισμένους» κάδους και μόνο αφήνοντας τους τελευταίους στην θέση τους χωρίς να τους αδειάζει… Τις ποσότητες των σκουπιδιών που συλλέγονταν καθημερινά, τις διακρατούσε είτε μέσα στα απορριμματοφόρα του, είτε σε προσωρινή αποθήκευση στο αμαξοστάσιο του Δήμου που διαθέτει σε έκταση 60 στρεμμάτων στα όρια του Πάρκου Τρίτση, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας.

Δήμος Περιστερίου: Αποθήκευση απορριμμάτων (Αμαξοστάσιο)

Από την πλευρά του ο Δήμος Περιστερίου, που σημειωτέον χαρακτηρίσθηκε η ποιο καθαρή πόλη της Αττικής την περίοδο αυτή, προκαλώντας μάλιστα απορίες για το πώς το κατάφερε, προχώρησε, σε καθημερινή βάση, στην αποκομιδή των σκουπιδιών που συγκεντρώνονταν στους κάδους, και τις ποσότητες που συγκέντρωσε τις αποθήκευσε είτε στα κοντέινερ συμπίεσης και μεταφοράς που διαθέτει, είτε σε ειδικό χώρο που διαθέτει στο αμαξοστάσιο του Δήμου, που λειτουργεί, επί της οδού Αγίου Βασιλείου 65, απέναντι από το περίφημο Άλσος του (φωτό).

Δήμος Περιστερίου: Αποθήκευση απορριμμάτων (Αμαξοστάσιο)

Να σημειωθεί, ότι αμέσως μετά τις μπόρες της προηγούμενης εβδομάδας, η ευωδία ή αλλιώς μπόχα, από τα βρεγμένα σκουπίδια που ήταν συγκεντρωμένα μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, ήταν ανυπόφορη μέχρι τα ψηλά της Χρυσούπολης.

Οι περισσότεροι, όμως Δήμοι του Λεκανοπεδίου και ειδικότερα αυτοί που δεν διαθέτουν κρυφούς, παράνομους ή νόμιμους ΣΜΑ και σε κάθε περίπτωση ιδιόκτητες εκτάσεις για τη προσωρινή εναπόθεση απορριμμάτων, αναγκαστικά άφησαν τα σκουπίδια να συγκεντρώνονται στα σημεία που υπήρχαν οι κάδοι, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δήμος Περιστερίου: Αποθήκευση απορριμμάτων (Αμαξοστάσιο)

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΧΥΤΑ Φυλής και η προτεινόμενη προσωρινή λύση των 200 ανενεργών λατομείων…

Το γεγονός της ύπαρξης του κινδύνου κατάρρευσης του ΧΥΤΑ Φυλής, είναι γνωστό, τόσο στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, όσο και στους Δήμους, εδώ και αρκετά χρόνια. Την κατάσταση έσωζαν, οι διαρκείς και παρά τις σχετικές εξαγγελίες περί κλεισίματος, επεκτάσεις του και σε ακραίες περιπτώσεις, οι απεργίες των υπαλλήλων του ΕΔΣΝΑ για άσχετα προβλήματα, που όλως τυχαίως πάντοτε κρατούσαν μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που παρουσιάζονταν.

Σε ότι, όμως, αφορά το νέο ΠΕΣΔΑ της κας Δούρου, τόσο ο μεγάλος χρόνος ωρίμανσής του, όσο και η προβλεπόμενη απ’ αυτό ταφή των οργανικών υπολειμμάτων, επέβαλε την πρόβλεψη νέων χώρων υγειονομικής ταφής, λαμβανομένου υπόψην ότι οι πόροι του ΧΥΤΑ Φυλής έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια κορεσμού του.

Η λύση, βρέθηκε στην προσωρινή επέκταση του ΧΥΤΑ και στην οριοθέτηση νέων χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προκειμένου, όπως ειπώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπάρξει ποιο δίκαιη επιβάρυνση των διαφόρων περιοχών, ανάλογα με τα «σκουπίδια» που παράγουν.


Την σχετική μελέτη εύρεσης νέων χώρων υγειονομικής ταφής των οργανικών υπολειμμάτων οικιακών απορριμμάτων, το Περιφερειακό Συμβούλιο, την ανάθεσε στον πρώην Δήμαρχο Μαρκόπουλου κο Ιωάννου, που σε πρώτη φάση πρότεινε να ορισθούν για τον σκοπό αυτό 200-201 ανενεργά εγκαταλειμμένα παλιά Λατομεία, της Ανατολικής, Βόρειας και Δυτικής Αττικής.

Οι αντιδράσεις, όμως, που υπήρξαν από δημάρχους της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, ήταν ιδιαίτερα σφοδρές, με αποτέλεσμα ο κος Ιωάννου να επανέλθει και να περιορίσει τις προτάσεις του σε 22 παλιά λατομεία, που όλως τυχαίως τα 18 βρίσκονται στην Δυτική Αθήνα και μόνο 4 στην Ανατολική Αττική, αν και τα πρώτα βρίσκονται σχεδόν στην ολοκλήρωση της ανάπλασής τους σε χώρους πρασίνου. Πιθανόν, ο εισηγητής να θεωρεί ότι οι κάτοικοι της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής να χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, σε αντίθεση με αυτούς της Δυτικής Αθήνας, που λόγω ΧΥΤΑ, υφίστανται υγειονομικό καθετηριασμό σε καθημερινή βάση. Είπαμε, δεν είναι όλοι οι πολίτες ίσοι, μερικοί είναι ποιο ίσοι απ’ τους άλλους, πόσο μάλιστα αν είναι και υποστηρικτές της κας Δούρου…

Το θέμα, βέβαια δεν έχει λήξη, αφού οι αντιδράσεις των Δημάρχων της Δυτικής Αθήνας είναι ιδιαίτερα έντονες με εκπεφρασμένη τη θέλησή τους να προσφύγουν όπου δει για την μη οριοθέτησή τους.

Η «επέκταση» του ΧΥΤΑ Φυλής ως αίτιο της κατάρρευσής του…


«Ήταν στραβό το κλίμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος», λέει η λαϊκή παροιμία, κάτι που δεν έλαβαν υπόψη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ, κατά τις εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής ή αν θέλετε κατά την δημιουργία του νέου «κυττάρου», προκειμένου να δεχθεί τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων που πρέπει να ταφούν.

Προηγήθηκε, τον Νοέμβριο του 2017 η τεράστια κατολίσθηση 43.000 κυβικών μέτρων πρόχειρα συμπιεσμένων απορριμμάτων, στο τελευταίο «κύτταρο» στο οποίο γίνονταν εναποθέσεις, κατολίσθηση που αποδόθηκε στις πλημμύρες εκείνης της περιόδου. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη μετακίνηση ή μάλλον τον προσδιορισμό νέου σημείου εναπόθεσης απορριμμάτων στον χώρο του ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα, λόγο της πολύ μεγάλης κλίσης του εδαφικού ανάγλυφου, το ύψος των συσσωρευμένων σκουπιδιών να ξεπεράσει το ύψος ενός πενταόροφου κτιρίου, χωρίς καμία αντιστήριξη. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, ο τεράστιος όγκος των σκουπιδιών στο συγκεκριμένο σημείο, διολίσθησε προς τον νέο χώρο που προετοιμάζονταν δημιουργώντας τεράστιο ρήγμα, επικίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζόμενων στον χώρο, γεγονός που τελικά επέβαλε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ για περισσότερο από 10 ημέρες.

Ο νέος χώρος ή «κύτταρο», οριοθετήθηκε και προετοιμάσθηκε στην νοτιοανατολική άκρη του ΧΥΤΑ Φυλής που βλέπει προς την πλευρά του Θριάσιου Πεδίου. Σαν χώρος, έχει σχετική πολύ μεγάλη έκταση, αν και οι προβλέψεις είναι ότι επαρκεί για ένα μόλις χρόνο. Είναι κι αυτό κάτι, έστω και σαν προσωρινή λύση, αν και οι υπεύθυνοι, ΕΔΣΝΑ, Περιφέρεια και Δούρου, ευελπιστούν ότι θα εξεβρεθεί μέχρι τότε άλλη λύση και σε κάθε περίπτωση, αν αυτό δεν συμβεί, το πρόβλημα θα το βρουν οι επόμενοι σε Περιφέρεια και Κυβέρνηση.

Το μέγα λάθος των ειδικών (υπευθύνων ΕΔΣΝΑ, μηχανικών, κλπ) υπήρξε ότι η οριοθέτηση του νέου «κυττάρου», επιβάλει την ρήψη-εναπόθεση των απορριμμάτων σ’ αυτό στο χείλος παλιού κυττάρου που λόγο παλαιότητας θεωρούνταν πλέον ανενεργό. Δεν υπολόγισαν και δεν θεώρησαν ότι η συνεχιζόμενη παραγωγή βιοαερίου στο συγκεκριμένο σημείο, από τα θαμμένα απορρίμματα, ήταν ασφαλείς ενδείξεις ότι το υπόστρωμά του ήταν, παρά το πολύ μεγάλο ύψος, μήκος και πλάτος του, ήταν ασταθές και με υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης.

Αποτέλεσμα, μόλις οι ειδικοί ερπιστριοφόροι προωθητές άρχισαν να ωθούν στο χείλος αυτού του τεράστιου, αλλά σαθρού όπως αποδείχθηκε όγκου σκουπιδιών σε ζύμωση, τους νέους όγκους απορριμμάτων που μετέφεραν και εναπόθεταν τα απορριμματοφόρα των δήμων, προκειμένου αυτά να «πέσουν» στο νέο «κύτταρο», αυτό να καταρρεύσει, δημιουργώντας σύμφωνα με όσα είδαν την δημοσιότητα ένα τεράστιο ρήγμα μήκους 50 μέτρων, πλάτους μεγαλύτερο των 10 μέτρων και βάθους τουλάχιστον 3.5 μέτρων. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και αποτυπώνονται στις φωτό που δημοσιοποιήθηκαν. 

Δήμος Περιστερίου: Αποθήκευση απορριμμάτων (Αμαξοστάσιο)

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "