Οι επτά περιοχές της Αττικής που πνίγονται στην αιθαλομίχλη – Στη κορυφή Αθήνα και Περιστέρι

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής


Στα ύψη οι τιμές των αιωρουμένων σωματιδίων στην Αττική

Υψηλές τιμές αιωρουμένων σωματιδίων, σχεδόν διπλάσιες του επιτρεπομένου ορίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, «δώρισε» ο νέος χρόνος στους πολίτες της Αττικής. Οι περιοχές που «στέναξαν» ήταν το κέντρο της Αθήνας, το Περιστέρι και η Νέα Σμύρνη.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως γράφει η «Αυγή»  την Πρωτοχρονιά η οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνεται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο, ξεπεράστηκε στους 7 από τους συνολικά 11 σταθμούς μέτρησης του εν λόγω ρύπου στην Αττική.
Οι μέγιστες τιμές καταγράφηκαν στην Αριστοτέλους στο κέντρο της πόλης με 102 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στο Περιστέρι με 91 και στη Νέα Σμύρνη με 90.
Ακολουθούν Λιόσια και Μαρούσι με 79 μικρογραμμάρια, Πειραιάς με 78 και Λυκόβρυση με 63 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (ΡΜ-10) γιγαντώθηκε μετά το 2013, όταν εξισώθηκε ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης και έφερε βίαιη αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης με τη στροφή στην καύση βιομάζας στα αστικά κέντρα.

Στα τέλη αυτής της χρονιάς θεσμοθετήθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση έκτακτα μέτρα μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων από εστίες καύσης, τη βιομηχανία – βιοτεχνία και την κυκλοφορία οχημάτων ανάλογα με τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων.

Έτσι, με μέση τιμή εικοσιτετραώρου, από 51-75 μικρογραμμάρια εκδίδονται συστάσεις για την προστασία των ευπαθών ομάδων, από 76 έως 100 μικρογραμμάρια οι συστάσεις περιλαμβάνουν και τον γενικό πληθυσμό, από 101 έως 150, πάντα μέση τιμή εικοσιτετραώρου εκτός των συστάσεων, προβλέπεται εφαρμογή μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης, βιομηχανικές – βιοτεχνικές δραστηριότητες και την κυκλοφορία. Έκτοτε το πρόβλημα της αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης απουσιάζει από τη δημόσια συζήτηση ακόμη και ως θέμα…

Υψηλές τιμές είχαν σημειωθεί και την ημέρα των Χριστουγέννων, με μέγιστες τιμές τα 114 μικρογραμμάρια στο Μαρούσι και τα 113 στο Περιστέρι, οπότε την επομένη το ΥΠΕΝ εξέδωσε σύσταση για «αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας».

Πάντως, από το χθεσινό ημερήσιο δελτίο τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το σχόλιο που το συνοδεύει για την εκτίμηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις υψηλές τιμές της Δευτέρας, παρ’ ότι καταγράφονται οι ελάχιστες και οι μέγιστες τιμές για τις τρεις προηγούμενες ημέρες…

Πηγή: ecopress.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "