Πράσινο Πόλης: Για δεύτερη χρονιά κάτω από την Βάση αξιολόγησης των πολιτών ο Δήμος Περιστερίου

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής


Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Πόλη του Περιστερίου δεν πέρασε τη βάση στην αξιολόγηση του αστικού πράσινου, από τους ίδιους τους δημότες της.

Η WWF Ελλάς, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δεύτερης ετήσιας αξιολόγησης, από τους πολίτες, του αστικού πράσινου, σε όλες τις πόλης της χώρας, όπως αυτά καταγράφηκαν μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή WWF Green Spaces. Τα κριτήρια αξιολόγησης των χώρων αστικού πρασίνου ήταν για κάθε σημείο τρία: Υποδομές, καθαριότητα, πράσινο, ενώ ψήφισαν συνολικά 9.000 πολίτες.

Σε ότι αφορά το Δήμο Περιστερίου, δεν κατάφερε συνολικά να ξεπεράσει την βάση αξιολόγησης αφού σε 39 σημεία πρασίνου που αξιολογήθηκαν από τους πολίτες, τα 23 παρουσίασαν προβλήματα και ελλείψεις στις «Υποδομές», τα 12 με προβλήματα στην «Καθαριότητά» τους και για 14 από αυτά οι πολίτες δήλωσαν ότι το πράσινο ήταν ανεπαρκές.

Χωράφα – Το βιοκλιματικό σημείο της (Τα δένδρα και το πράσινο: Τα βλέπετε..;)

Συνολικά τα μισά από τα πράσινα σημεία της πόλης, 19 συνολικά, συγκέντρωσαν συνολική βαθμολογία αξιολόγησής τους κάτω από τη βάση ( κάτω από 5 με άριστα το δέκα) ή ίση με τη βάση ή λίγο πάνων από αυτή (δύο σημεία).

Αυτό, που όμως, εξάγεται από τον πίνακα αξιολόγησης των 39 πράσινων σημείων της Πόλης, που ανακοίνωσε η WWF Ελλάς, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά, αυτό που αποτελεί πλέον κοινή εντύπωση, πεπίθεση και γνώση στους δημότες της.

«Η Διοίκηση Παχατουρίδη, φροντίζει επιμελώς και περιποιείται» με κάθε τρόπο μόνο τα λαμπερά σημεία της πόλης που η ίδια προβάλει και μάλιστα όσα απ’ αυτά έχουν την «τύχη» να διαθέτουν αναψυκτήριο», ενώ για όλα τα υπόλοιπα σημεία πρασίνου που υπάρχουν στο δήμο, τα έχει αφήσει απλώς στην τύχη τους».

Η 1η Παιδική Χαρά σήμερα

Ποιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

α) το πράσινο στην γωνία Καρυάτιδος και Αγίου Βασιλείου που ανέδειξε με δημοσίευμά του το Vukentra,gr, σημείο που λόγο της εγκατάλειψής του από το Δήμο, συγκέντρωσε την Τρίτη ποιο μικρή βαθμολογία στο κριτήριο «υποδομές» με 2,3 και στο κριτήριο «πράσινο» μόλις 4 και

Καρυάτιδος & Αγίου Βασιλείου

β) το σημείο «Μενίππου 71» που παρότι στο κριτήριο «πράσινο» αξιολογήθηκε με 6, στα κριτήρια «Καθαριότητα» και «Υποδομές πήρε μόλις 2 βαθμούς.

Μενίππου 71

Από την άλλη, δημοσίευμα σε τοπική ιστοσελίδα, εκπέμπει διθυράμβους, για τρία πράσινα σημεία της πόλης, 1) το Άλσος Περιστερίου, 2) την 1η Παιδική Χαρά και 3) την γωνία Παναγή Τσαλδάρη και Ραβινέ στην οποία έχει τοποθετηθεί ο «Ισορροπιστής», τονίζοντας για τα δύο πρώτα ότι διαθέτουν την απόλυτη καθαριότητα και αναψυκτήριο για την ανάπαυση και διασκέδαση των επισκεπτών…

Το λαμπερό Άλσος Περιστερίου

Συνολικά, όμως η Φύση είναι ο πλέον ακριβοδίκαιος και αδυσώπητος κριτής. Όπως ανακοινώθηκε από Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, χθες, Σάββατο 8.7.2017, μία σχεδόν φυσιολογική από πλευράς θερμοκρασίας ημέρα, με πολύ μικρή μάλιστα κυκλοφορία οχημάτων στην πόλη, καταγράφηκαν πολύ ψηλές τιμές στους δείκτες μέτρησης του όζοντος στις περιοχές του Περιστερίου (181 μg/m3) και της Νέας Σμύρνης (184 μg/m3), τιμές αφορούν το όριο ενημέρωσης του κοινού, προκειμένου οι ευπαθείς ιατρικά ομάδες να λάβουν προληπτικά μέτρα, ενώ το όριο συναγερμού είναι 240 μg/m3.

Δεν είναι τυχαίο τελικά, ότι ο «συναγερμός» για τις πολύ Υψηλές Τιμές της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της ατμόσφαιρας με ΟΖΟΝ, καταγράφηκαν σε δύο πόλεις της Αττικής που δεν κατάφεραν να πάρουν τη βάση για το Πράσινο που διαθέτουν…

Ο πίνακας με τις αξιολογήσεις των 39 πράσινων σημείων στο Περιστέρι

Διαβάστε στην συνέχεια τις δύο ανακοινώσεις, α) της WWF Ελλάς, για την αξιολόγηση από τους πολίτες των αστικών πράσινων σημείων σε όλη τη χώρα και β) του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, για τα ποσοστά του Όζοντος στο Περιστέρι και μάθετε τους «Πρωταθλητές»… όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων…

--------------------------------------

Πολίτες αξιολογούν τα πάρκα της περιοχής τους -Καλαμάτα, Πετρούπολη, στην κορυφή

Tι βαθμό έδωσαν οι πολίτες στο αστικό πράσινο της Ελλάδας; Ο μέσος όρος βαθμολογίας ίσα που ξεπερνάει τη βάση, αγγίζοντας το 6,1 με άριστα το 10. 

Μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή WWF Green Spaces, 9.000 πολίτες έχουν αξιολογήσει μέχρι στιγμής 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η σχετικά χαμηλή μέση βαθμολογία αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, ενώ ο δρόμος φαίνεται ακόμα να είναι μακρύς μπροστά μας, προκειμένου να αποκτήσουμε βιώσιμες πόλεις. 

«Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι, δημοτικές αρχές και πολιτεία, πως το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Χρειάζεται επίσης να συνειδητοποιήσουν πως οι χώροι πρασίνου δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία, αλλά χώροι ζωντανοί για τους πολίτες», δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς.

Ειδικότερα, από τους 1.700 χώρους, μόλις 261 είναι αυτοί που έχουν πάρει βαθμολογηθεί πάνω από 8.

Πρόκειται για χώρους μεγάλης εμβέλειας, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, στην Καλλιθέα, το Πάρκο Οινόης Ορεστιάδας, το Πάρκο 'Αλκηστις Αγοραστάκη στα Χανιά και το Πάρκο Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. 

Την υψηλή τους θέση από την περσινή έκθεση του 2016, διατήρησαν επίσης, το πάρκο Ασυρμάτου στον 'Αγιο Δημήτριο Αττικής, το 'Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι και το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα.

Στον αντίποδα, 451 χώροι έχουν βαθμολογηθεί αρκετά κάτω από τη βάση, από 0 έως 5. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους εντοπίζονται σε: Αθήνα (38 χώροι), Θεσσαλονίκη (32 χώροι), Παλλήνη (25 χώροι), Περιστέρι (17 χώροι), Εορδαία (16 χώροι), Καλαμαριά (15 χώροι), Κασσάνδρα (13 χώροι), Πειραιά (13 χώροι) και Γλυφάδα (12 χώροι). 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πεδίον του 'Αρεως, το πάλαι ποτέ κόσμημα της Αθήνας, συγκεντρώνει βαθμολογία 5,5, δείγμα της άσχημης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.


«Το WWF GreenSpaces είναι η φωνή των πολιτών για το πράσινο της πόλης τους. 
Η άποψη τους, όπως καταγράφεται μέσα από την εφαρμογή, δείχνει ότι όλες οι δημοτικές αρχές μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους δημότες και να τους φέρουν ξανά στο πράσινο της γειτονιάς και της πόλης τους. Καλούμε λοιπόν τις δημοτικές αρχές να μελετήσουν εποικοδομητικά την άποψη των πολιτών και να προβούν άμεσα σε πρωτοβουλίες για περισσότερο και καλύτερο πράσινο», σημειώνει ο κ. Πληθάρας.

Καλαμάτα, Πετρούπολη, Ιλιον στην κορυφή 

Σε επίπεδο Δήμων, η Καλαμάτα (μέσο όρο 7,8), η Πετρούπολη (μ.ό.7,7), το Ίλιον (μ.ό. 7,7), η Βάρη - Βούλα- Βουλιαγμένη (7,5), η Τρίπολη (7,4), η Φιλοθέη-Ψυχικό (7,3), η Λυκόβρυση-Πεύκη (7,2) είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία.

Από την άλλη πλευρά, ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας σε χώρους πρασίνου εντοπίζεται στους δήμους Κασσάνδρας (μ.ο. 3,6), Θέρμης (4,3), Ρεθύμνου (4,7), Λάρισας (4,8), Ζωγράφου (4,8).

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2016, όταν το WWF Ελλάς δημιούργησε τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά «WWF GreenSpaces», που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανακαλύψουν τους χώρους αστικού πρασίνου και να τους αξιολογήσουν, περισσότεροι από 8.500 πολίτες έχουν ήδη καταγράψει και βαθμολογήσει πάνω από 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Η εφαρμογή WWF GreenSpaces μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα 
http://greenspaces.gr
---------------------------

Στο «κόκκινο» τα όρια του όζοντος στο Περιστέρι

Υψηλές τιμές στους δείκτες μέτρησης του όζοντος στις περιοχές του Περιστερίου και της Νέας Σμύρνης κατέγραψε το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας.


Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στις 15:00, στη Νέα Σμύρνη η τιμή έφτασε στα 184 μg/m3, ενώ στις 17:00, στο Περιστέρι, οι τιμές ανέβηκαν στα 181 μg/m3.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες τιμές αφορούν το όριο ενημέρωσης του κοινού, ώστε να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Το όριο συναγερμού έχει οριστεί στα 240μg/m3.

Για το λόγο αυτό από το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "