Περιστέρι & «Λατομείο Μαλατέστα» - Η «θεία» κατάληψη, η Ρύπανση, το Μπάζωμα και το Κέρδος του Δήμου ….(βίντεο)

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής


Το Ποικίλο Όρος και τα «λατομεία» του…

Το Ποικίλο Όρος, είχε και έχει σημαντικό ρόλο μαζί με τον Υμηττό στην αυτορρύθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών του λεκανοπεδίου της Αθήνας, συμβάλλοντας στην δημιουργία και διατήρηση του ιδιαίτερου κλίματος της, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κατάφυτο, όπως και ο Υμηττός, έχασε κάθε δένδρο του, από την ανεξέλεγκτη υλοτομία στα χρόνια της κατοχής του ’40, με το «έργο» να ολοκληρώνεται από τις ανεξέλεγκτες και επαναλαμβανόμενες σε τακτά χρονικά διαστήματα πυρκαγιές, που πέραν των άλλων προκάλεσαν και την οικοπεδοποίηση μεγάλου μέρους των πρανών του, προς την πλευρά της Δυτικής Αθήνας.

Όπως και σε κάθε παρόμοια περίπτωση στην Ελλάδα, το «σώμα» του γέμισε πληγές από το «αυθαίρετα» λατομεία, θυσία στον βωμό της ανεξέλεγκτης ανοικοδόμησης κατά τις δεκαετίες του ’50, ’60 & ’70.

Το Ποικίλο Όρος και τα «λατομεία» του…

Κάποια στιγμή και αφού είχε συντελεσθεί κάθε είδους καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον του, ως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα, η Πολιτεία αποφάσισε ότι όλα έχουν ένα τέλος, θέτοντας το σε καθεστώς Προστασίας.

Αυτό που τελικά έμεινε, είναι ένα βουνό που προσπαθεί να «αναπνεύσει», αφήνοντας την φύση να αναδημιουργήσει μόνη της τα όσα κατάστρεψαν οι άνθρωποι, αν και οι τελευταίοι διέθεσαν τεράστια ποσά σε αναδασώσεις, που όλως τυχαίως απέδωσαν μόνο στα όριά του, αυτά που βρίσκονται κοντά στο οικιστικό περιβάλλον.

Οι πληγές του, όμως, αυτές που άνοιξαν τα «αυθαίρετα» λατομεία, πέρασαν για χρήση στους γειτονικούς Δήμους, ως κοινόχρηστο πράσινο προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων τους.

Σε ότι αφορά την Δυτική Αθήνα και τα λατομεία του Ποικίλου Όρους, δείγματα και υποδείγματα ανάπλασης και διαμόρφωσης τους σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού είναι ο Δήμος Πετρούπολης.

Πετρούπολη

Τρία λατομεία του «έπεσαν στον κλήρο» και αυτός (ο Δήμος) κατάφερε σταδιακά να τα διαμορφώσει σε χώρους πολιτισμού (θέατρο Πέτρας) και άθλησης, λύνοντας και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα εύρεσης κοινόχρηστων χώρων για τους Δημότες του.


Το Ιδιοκτησιακό Καθεστώς και ο πανταχού παρών Εκκλησιαστικός Παράγοντας…

Τρικλοποδιά, όμως, σε όλα αυτά, ο «περίφημος» Ιερός Ναΐσκος της Λαμίας που έχοντας ως αφετηρία ένα αμφισβητούμενο για πολλούς «δωρητήριο» ενός βοσκότοπου 300 στρεμμάτων, στις παρυφές του Ποικίλου Όρους, στα όρια των Δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης, έφθασε να διεκδικεί 7.500 περίπου στρέμματα.

Το Περιστέρι…. και η «εκκλησία» του…

Δεν είναι καινούργια πρακτική αυτή, αφού ως γνωστόν η «θεία εκκλησία» στην χώρα μας διεκδικεί τα πάντα, ακόμη κι αν το χρυσόβουλο το έχει υπογράψει ο Μέγας Κωνσταντίνος, προς όφελος πάντα των εκκλησιαστών τι ευγενή φροντίδα των επί γης «διαχειριστών» της…

Ισχυρισμοί ότι διεκδικήσεις γης από τον εκκλησιαστικό παράγοντα, θεμελιώνονται ακόμη και από την εποχή πριν τον Μέγα Κωνσταντίνο, απορρίπτονται ως κακόβουλοι, αφού τότε δεν υπήρχε κτηματολόγιο και οι πιστοί ήταν σταθεροί στην αρχή «ο έχων δύο ιμάτια … δίνει το ένα στους αναξιοπαθούντες» και δεν συσσωρεύει τάλαρα στον «μπεζαχτά» του για δύσκολους καιρούς…

Το Περιστέρι…. και η «εκκλησία» του…

Το Περιστέρι, όμως, είναι μία ιδιαίτερη πόλη. Χαρακτηρισμένη «κόκκινη πόλη» από το τέλος της δεκαετίας του ’40, ευτύχησε να αποκτήσει δικό της Μητροπολίτη λίγο μετά το 1970, με πρώτο τον αείμνηστο Αλέξανδρο. Έκτοτε, η πόλη γέμισε ιερούς ναούς, κατά πλειοψηφία μάλιστα «προσκυνηματικούς», που ξεφύτρωσαν ακόμη και πάνω σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, ώστε να βρίσκονται πάντα κοντά στο «Ποίμνιο».

Οδός Κρυστάλη - Τσαλαβούτα

Σε ότι αφορά το Ποικίλο Όρος, η σχέση της πόλης του Περιστερίου, ήταν πάντα περίπλοκη. Μεγάλο μέρος των πρανών του που εφάπτονται με τα παλαιά όρια της πόλης, οικοπεδοποιήθηκαν με περίτεχνες πρακτικές, πρακτικές που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, αν και πλέον υπάρχει ένα διακριτό όριο που λέγεται «οδός Τεμπών». Ότι υπάρχει απ’ εκεί και δυτικά θεωρείται πλέον δασική περιοχή…


Το Περιστέρι…. και τα «λατομεία» του…

Τρία πρώην αυθαίρετα λατομεία του Ποικίλου Όρους, «έπεσαν» στην κληρωτίδα για το Περιστέρι. Το «Λατομείο Μαλατέστα», το δεύτερο, αν και μικρότερο στα όρια του «κτήματος Βέρδη», εκεί που σήμερα βρίσκεται και το θεατράκι του «Φοίνικα» και το τρίτο αυτό που διαμορφώθηκε ως γήπεδο «Γαλαξία».

Το Περιστέρι…. και τα «λατομεία» του…

Βρήκε «τρούπα» και τρύπωσε…

Όπως και στην φύση που «σιχαίνεται» τα κενά, έτσι και οι επί γης εκπρόσωποι της εκκλησίας, βρήκαν τρύπα και τρύπωσαν. Αυτό στην Δυτική Αθήνα συμβαίνει μόνο στο Περιστέρι και σε ότι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης…

Η συνέχεια επί της ….

Η αξιοποίηση των τριών αυθαίρετων λατομείων από τις Διοικήσεις του Δήμου Περιστερίου…

«Πεφωτισμένες» οι διοικήσεις του Δήμου Περιστερίου, μη θέλοντας πιθανόν να «ταλαιπωρούν» τους δημότες τους με ανηφορικές και άλλες διαδρομές, αποφάσισαν, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος να διαμορφώσουν τα τρία λατομεία με διαφορετικούς τρόπους.

Το ένα ως μία μικρή δόση πολιτισμού (θέατρο «Φοίνικας»), το δεύτερο ως αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο Γαλαξία) και το τρίτο σαν σταθμό αναγέννησης της φύσης και χώρο εναπόθεσης της πάτριας γης (!!!)

Οι «θείες καταλήψεις» και η ιδιαιτερότητα του «λατομείου Μαλατέστα»…

Εν Αρχή η μεγάλη «κατάληψη»…

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αυθαίρετη κατάληψη στο Ποικίλο Όρος και μάλιστα στην έκταση που έχει χαρακτηρισθεί με το διάταγμα προστασίας του ως «δασική περιοχή», στη θέση «Πεύκα Βέρδη»., δίπλα στο παλιό λατομείο.

Φορέας της «θείας κατάληψης» ο «εκκλησιαστικός παράγοντας» και η εγκατάσταση σ’ αυτό του «Γηροκομείου» του που κατασκευάζεται εδώ και 20 περίπου χρόνια… με τον οβολό των πιστών…

Γηροκομείο Μητρόπολης Περιστερίου στη θέση "Πεύκα Βέρδη"

Η δεύτερη «θεία κατάληψη γης» του Ποικίλου Όρους…

Όπως συνήθως συμβαίνει στην πόλη του Περιστερίου, πάντα υπάρχει ένα σημείο της που είναι κατάλληλο για επικοινωνία με τα «θεϊκά πνεύματα», όπως λένε και οι θιασώτες των ανατολικών θρησκειών.

Το συγκεκριμένο σημείο, «ανευρέθει» στην μία άκρη του Λατομείου Μαλατέστα. Δεν υπάρχουν στοιχεία, πότε έγινε η πρώτη εγκατάσταση. Από τα υπάρχοντα φωτογραφικά αρχεία, φαίνεται ότι ήδη το 2001 υπήρχε η πρώτη κατασκευή.

Σήμερα, η «Ιερά Μονή» της Παναγίας Φοινικιώτισας, όπως αναφέρεται πλέον, έχει κατοχυρώσει σχεδόν το μισό «Λατομείο Μαλατέστα».


Η συμβολή του Δήμου; Η διαμόρφωση του «φιδωτού» δρόμου προς την κορυφή, έγινε από εργολάβο του…

Η διαχρονική διαχείριση του «Λατομείου Μαλατέστα» από τις διοικήσεις του Δήμου Περιστερίου…

Το διαχρονικό όραμα των διοικήσεων του Δήμου Περιστερίου, φαίνεται από τα πράγματα ότι ήταν απλό…

Αποθετήριο μπάζων και άχρηστων υλικών στο κύριο χώρο του λατομείου και σταδιακή διαμόρφωση και κατασκευή «φυτωρίου» για τα φυτά που ο δήμος προμηθεύεται και ενίοτε καλλιεργεί για τις ανάγκες του στην είσοδο του χώρου…


Τα πρόστιμα βροχή…

Το απομακρυσμένο του χώρου, συνετέλεσε ώστε να αποθέτονται σ’ αυτόν κάθε είδους απορρίμματα, μπάζα και υλικά οικοδομών, από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Το 2009, έγινε ο πρώτος σοβαρός περιβαλλοντικός έλεγχος και το πρόστιμο που επιβλήθηκε ήταν «μόνο» 18.900 ευρώ.

Είναι γνωστό ακόμη, ότι κι άλλη μία φορά τουλάχιστον, για τους ίδιους λόγους, οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος έβαλαν πάλι πρόστιμο στο Δήμο Περιστερίου για τους ίδιους λόγους.

Οι μεταβολές στον χώρο του «Λατομείου Μαλατέστα»…

Οι μεταβολές στο χώρο του «Λατομείου Μαλατέστα», φαίνονται στις εικόνες που παρουσιάζονται στο βίντεο. Ο Παρατηρητής ας εστιάσει στα σημεία που δείχνουν τα «βέλη».

Στο δια ταύτα

Αυτό που βγαίνει» σαν συμπέρασμα είναι ότι το μόνο που άλλαξε από το 2001 μέχρι σήμερα είναι η «επέκταση και ολοκλήρωση» της νεοπαγούς μονής, σε κτίρια, γη και φύτευση και φοινίκων.
Για τα υπόλοιπα, όλα τα ίδια αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν…

Πιθανόν αυτό να είναι και το κέρδος του Δήμου… Το μισό πλέον «Λατομείο Μαλατέστα» και τα πρόστιμα…


Όσο για το Ποικίλο Όρος, αν και κουτσουρεμένο…, αν και συνεχίζεται το κόψιμο των κομματιών του, συνεχίζει να παραμένει ο μοναδικός ίσως πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αθήνας…

Για τον αν έχει την φροντίδα και του αρμόδιου Δασαρχείου Αιγάλεω…; ότι ξέρει ο αναγνώστης… ξέρει και η στήλη…


Για όλα αυτά, τα ιστορικά αναδιφήματα…. η κρίση στον αναγνώστη - θεατή…

«Ο Σχολάζων και Κολάζων»

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "