Αδαμαντία Ανουσάκη: Γνωρίζοντας την πόλη μας…

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής


Κατά καιρούς διαβάζουμε και ακούμε για την αναβάθμιση-ανάπλαση πολλών σημείων στο κέντρο του Περιστερίου. Όμως η νέα γενιά αυτού του δήμου δεν έχει την στοιχειώδη ενημέρωση έτσι ώστε να γνωρίσει τη γειτονιά της και την πόλη της γενικότερα. Δεν έχει εικόνα των σημείων που αναπλάθονται, τί ήταν πριν και τι έγιναν μετά.

Υπάρχουν τόσα ιστορικά σημεία στον δήμο μας που δεν υπάρχει περίπτωση να τα γνωρίζει κάποιος, παρά μόνο ξεφυλλίζοντας κάποιο σχετικό βιβλίο η μέσα από ιστορίες που θα ακούσουν από τους γηραιότερους .

Όπως η ιστορία της χώρας γίνεται γνωστή στους μαθητές μέσα από τα Μουσεία, Αρχαιολογικό, Νομισματικό, Βυζαντινό, Λαϊκής Τέχνης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων έτσι και οι μαθητές της πόλης μας θα μπορούσαν να γνωρίσουν τον τόπο τους με επισκέψεις σε διάφορα σημαντικά σημεία της πόλης, με αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία.

Πόσα παιδιά του Περιστερίου γνωρίζουν για τις παράγκες (δεν γνωρίζουν καν σε πιο σημείο βρίσκονταν), ή για το Κάρβουνο και τα γεγονότα του; Πόσοι νέοι ξέρουν ότι υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στο Περιστέρι; Γνωρίζουν τα ιστορικά προπολεμικά ή μεταπολεμικά σημεία; Γενικότερα την ιστορία του Περιστερίου, που, είμαι βέβαιη, ακόμη και πολλοί από εμάς τους ενήλικους δεν γνωρίζουμε.

Πόσα από αυτά τα σημεία έχουν αναπλαστεί ή έχουν αλλάξει υπόσταση που δεν θυμίζει σε τίποτα την ιστορία που κρύβουν; Και πόσα από αυτά μένουν ακόμα ανεκμετάλλευτα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα καταστήματα που βρίσκονται στις εργατικές κατοικίες, στο κέντρο του Περιστερίου. Θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί, ωστόσο παραμένουν κλειστά. Τι θα μπορούσε να γίνει; Για παράδειγμα τα εγκαταλελειμμένα καταστήματα θα μπορούσαν να είχαν διαμορφωθεί σε ένα χώρο ενημέρωσης, με φωτογραφικό υλικό η και με διαφορά ευρήματα, της εξέλιξη του τόπου μας.

Ανουσάκη Αδαμαντία Ανεξάρτητη Διαμερισματική Σύμβουλος 3ης Δημοτικής Κοινότητας

Αλλά και η παλιά ψαραγορά, κτήριο ιστορικό, δυστυχώς πέρασε σε επιχειρηματικά χεριά. Η διαμόρφωση του θα αλλάξει και δεν θα θυμίζει σε τίποτα τι ήταν. Άλλος ένας χώρος λοιπόν που θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει ως ιστορικός χώρος. Να διαμορφωθεί έτσι ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία στο Περιστέρι, αντί να εκτίθενται σε περιφερειακούς χώρους όπως στο Μουσείο Πειραιά και αλλού, να παρουσιάζονται εκεί. Πόσοι από εμάς γνωρίζουν που υπάρχουν και φυσικά αν υπάρχουν αυτά τα ευρήματα; Πιστεύω κάνεις, γιατί κάνεις δεν αναφέρθηκε ποτέ σ αυτά .

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον τόπο μας με την υπέροχη και διδακτική ιστορία του. Ας κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την πόλη τους .Το Περιστέρι δεν είναι μόνο το Μπουρνάζι, η Αιμιλίου Βεάκη, το Άλσος, το εκθεσιακό κέντρο. Το Περιστέρι είναι το Κάρβουνο, οι εργατικές, οι παράγκες, η ψαραγορά. Πρέπει να μάθουμε την ιστορία μας για να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει πρώτα κάποιοι αντί να αναπλάθουν συνέχεια τα ίδια και ίδια σημεία, για την ψηφοθηρία, να αντιληφθούν ότι από το παρελθόν διδασκόμαστε και πράττουμε για το μέλλον. Και το παρελθόν του Περιστερίου είναι πραγματικά διδακτικό.

Ανουσάκη Αδαμαντία

Ανεξάρτητη Διαμερισματική Σύμβουλος

3ης Δημοτικής Κοινότητας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "