Διοίκηση Παχατουρίδη: Θανατηφόρα Αγάπη για το Πράσινο, Πέτρα, Άσφαλτο και «Αναψυκτήρια» (βίντεο)

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής


Η αγάπη για το ΠΡΑΣΙΝΟ, της Διοίκησης του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, είναι πλέον κοινό εμπεδωμένο μυστικό, σε όλους τους δημότες της πόλης του Περιστερίου. Αρκεί βέβαια, να γίνεται πέτρα, Άσφαλτος και «αναψυκτήρια».

Η αρχή έγινε με το Άλσος Περιστερίου, που έγινε όντως «πανέμορφο» με τσιμέντο, πέτρινα σιντριβάνια κι ένα αναψυκτήριο που διαρκώς επεκτείνεται με το πράσινο συνεχώς να μειώνεται. Εξάλλου, το τελευταίο δεν προσφέρει τίποτα πέρα από ωραίες φωτογραφίες, ενώ λερώνει και τα παιδιά, ανησυχώντας τους γονείς τους που χαλαρώνουν κάτω από τις πάνινες τέντες του αναψυκτηρίου. Για τα δένδρα, ήδη έχουν μειωθεί κατά 30% τουλάχιστον από την έναρξη λειτουργίας του Άλσους, με την νέα αναπλασμένη μορφή του.

Τ6ο δεύτερο μεγάλο βήμα της Διοίκησης Παχατουρίδη, στην διαμόρφωση τσιμεντομένου πρασίνου, ή αν θέλετε κοινόχρηστων χώρων με πολύ, πάρα πολύ τσιμέντο (η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά) και λίγου πρασίνου ως δείγμα και μάλιστα βιοκλιματικού χαρακτήρα, είναι η 1η Παιδική Χαρά Περιστερίου η ανάπλαση της οποίας βοήθησε στην κατασκευή και λειτουργία ενός θαυμάσιου πάλι αναψυκτηρίου. Εξάλλου αυτό λείπει από την πόλη. Τα Αναψυκτήρια, αφού καφετέριες έχει πάρα πολλές.

Το πράσινο στο Περιστέρι σε νέες περιπέτειες…

Μόλις πρόσφατα, την Μεγάλη Τρίτη, 11.4.2017, η πλειοψηφία της Διοίκησης Παχατουρίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης, αποφάσισε την διάθεση ποσού 850.000 ευρώ για την αγορά δύο νέων οικοπέδων, από τον ίδιο ιδιοκτήτη μάλιστα (!!!), προκειμένου να αυξηθεί όπως εξήγησε το κοινόχρηστο πράσινο στο Άλσος και γύρω από το δημοτικό νεκροταφείο της (για να δείτε όλο το ιστορικό για την αγορά των δύο οικοπέδων κάντε κλικ εδώ).

Κανείς, σ’ αυτή την πόλη, δεν μπορεί να διαφωνήσει με την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ειδικότερα γύρω από το Αμαξοστάσιο του Δήμου στο οποίο λειτουργεί ΣΜΑ, αλλά και γύρω από το δημοτικό νεκροταφείο, περιοχή ιδιαίτερα βεβαρημένη περιβαλλοντικά. Αντίθετα θα πρέπει να επαινέσει την Διοίκηση του Ανδρέα Παχατουρίδη γιατί σε καιρούς οξείας οικονομικής χρήσης βρίσκει τον τρόπο να αγοράσει ελεύθερα οικόπεδα για τον σκοπό αυτό.

Αυξάνει πράγματι η Διοίκηση Παχατουρίδη τους ιδιόκτητους ελεύθερους χώρους στην Πόλη, αλλά αυξάνει και το κοινόχρηστο πράσινο;


 

Η απάντηση είναι απλή και δείχνει την άποψή της, τόσο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, όσο και για την χρησιμότητα του κοινόχρηστου πρασίνου και ποιους αυτό θα πρέπει να οφελεί.

Είναι κοινό μυστικό αλλά και διαμορφωμένη πλέον πεπίθεση στην πλειοψηφία των δημοτών αυτής της πόλης ότι το υποτιθέμενο κοινόχρηστο πράσινο και συνολικά οι αναπλάσεις στα διάφορα σημεία της, που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται κάτω από την μπαγκέτα του δημάρχου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, γίνονται όχι για να βελτιωθεί το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά κυρίως η «ΕΙΚΟΝΑ» του ιδίου και της διοίκησής του, καθώς και η επιχειρηματική ανάπτυξη συγκεκριμένων σημείων του Δήμου, στα οποία όλως τυχαίως επενδύουν οι ίδιοι ή σχεδόν οι ίδιοι επιχειρηματίες.

Αυτό φαίνεται από την υπερβολική φροντίδα της Διοίκησης του Δήμου, για την διοργάνωση δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και υπερπροβολής τους στο Άλσος Περιστερίου, όπου «λάμπει» το Αναψυκτήριο, όπως και της 1ης Παιδικής Χαράς στην οποία οι ενέργειες της είναι αντίστοιχες και ανάλογες.

Συνολικά είναι κοινά παραδεκτό ότι ο κ. Παχατουρίδης μαζί με τα στελέχη του επιδεικνύει ένα ιδιαίτερο και υπέρμετρο ενδιαφέρον για το Κέντρο της Πόλης και την λαμπερή εμφανισιακά μορφή του, δαπανώντας αναλογικά με τις υπόλοιπες περιοχές της, που συνεχίζουν να παραμένουν ουσιαστικά εγκαταλειμμένες, τεράστια ποσά.

Για τα δύο νέα ελεύθερα οικόπεδα των οποίων η απόκτηση αποφασίσθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, μετά από εισήγηση της διοίκησης Παχατουρίδη, είναι γνωστό ότι το πρώτο και μεγαλύτερο, εφάπτεται με το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην οδό Αγίου Βασιλείου και το δεύτερο και σχετικά αρκετά μικρό σε έκταση βρίσκεται απέναντι από το 9ο ΓΕΛ, σε επαφή με τον δυτικό τοίχο του νεκροταφείου.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν θα διαμορφωθούν και θα αξιοποιηθούν σαν κοινόχρηστο πράσινο ή θα παραμείνουν ως έχουν για να χρησιμοποιούνται είτε για το «παρκινγκ» των επισκεπτών του Άλσους και των περιοίκων, είτε για την ρήψη μπαζών, όπως συμβαίνει για τα 100 περίπου δεσμευμένα ή ιδιόκτητα ελεύθερα οικόπεδα π[ου σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο διαθέτει ο Δήμος.

Η εκτίμηση είναι ότι η Διοίκηση Παχατουρίδη, θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα, στην διαμόρφωση του νέου μεγάλου ελεύθερου Οικοπέδου (2.966,88 τετρ. μέτρων) που εφάπτεται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, προβάλλοντας με αυτό την αύξηση της συνολικής έκτασης του Άλσους Περιστερίου. Πιθανόν για τον σκοπό αυτό να προορίζεται το κονδύλι των 125.000 ευρώ που εξασφάλισε από το «Πράσινο Ταμείο» για το 2017.

Τι γίνεται, όμως με τους υπάρχοντες χώρους κοινόχρηστου πρασίνου που διαθέτει ήδη ο Δήμος Περιστερίου; Για όσους έχουν γνώση, υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη, ειδικότερα όταν δεν βρίσκονται σε σημεία προβολής ή βρίσκονται σε εγκαταλειμμένες και υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης…

Η πλήρης εγκατάλειψη και η ασφαλτόστρωση μετά το μπάζομα χώρων κοινόχρηστου πρασίνου…

Δύο είναι οι ποιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, πλήρους εγκατάλειψης τέτοιων χώρων για τους οποίους μάλιστα ο Δήμος έχει διαθέσει για την αγορά τους τεράστια ποσά.

Για το πρώτο, έχει γίνει αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο για την εγκατάλειψη του από την Διοίκηση Παχατουρίδη. Πρόκειται για το οικόπεδο που βρίσκεται στην Γωνία Αναπαύσεως και Λάρνακος, που αγοράσθηκε με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για το ποσό των 4.803.840 ευρώ. Για όσους δεν γνωρίζουν την σημερινή έκταση, είναι αυτή στην οποία είχαν τοποθετηθεί οι λυόμενοι οικίσκοι των σεισμοπλήκτων του σεισμού του 1998.


Αντί, όμως για την διαμόρφωσή του σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου ή έστω την φύλαξή του στην μορφή που το απόκτησε, η Διοίκηση Παχατουρίδη όχι μόνο επέτρεψε το μπάζωμά του από «αγνώστους», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, αλλά αντίθετα προχώρησε στην διαμόρφωση μεγάλου τμήματος του σε χώρο στάθμευσης οχημάτων κάθε είδους, ισοπεδώνοντας με δημοτικά μηχανήματα τα μπάζα που είχαν ριχθεί.

Δεν έφθανε, βέβαια μόνο αυτό. Προχώρησε και σε μερική αδιαβροχοποίηση της ισοπεδωμένης επιφάνειας με σκύρα παλιάς ασφάλτου απ’ αυτή που αποξυλώνεται, όταν γίνονται ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους της πόλης.

Χαρακτηριστικό της Φροντίδας, αλλά και της «αγάπης» για το πράσινο της πόλης, της Διοίκησης του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη είναι ότι παρότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει αποκτηθεί από τα τέλη του 2013 και βρίσκεται σε ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή δίπλα σε Αμαξοστάσιο, ΣΜΑ και νεκροταφείο, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα για την διαμόρφωσή του για κοινόχρηστο πράσινο. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο, η «πολύ δραστήρια στα θέματα αυτά» αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, ο Δήμος πλήρωσε πρόστιμο 1.800 ευρώ για το μπάζομα του από «αγνώστους».

Η ασφαλτόστρωση της έκτασης…

Φαίνεται ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος χώρος, γωνία Αναπαύσεως και Λάρνακος, δεν είναι είτε αρεστός σ’ αυτούς που σταθμεύουν σ’ αυτόν, είτε στην Διοίκηση Παχατουρίδη. Για τον λόγο αυτό, η τελευταία, επέτρεψε πιθανόν ή σε κάθε περίπτωση άφησε να γίνει η πρώτη πραγματική ασφαλτόστρωση τμήματός του.

Είναι άλλη μία παγκόσμια και όχι μόνο πανελλήνια επιτυχία της Διοίκησης του Δήμου και προσωπικά του Δημάρχου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη και των αρμόδιων αντιδημάρχων κ.κ. Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, Παναγιώτη Λύκου και Βασίλη Μπέτση (δείτε το βίντεο που ακολουθεί).


Δεν είναι προς το παρόν γνωστό, αν υπάρχει συνολικό σχέδιο ασφαλτόστρωσης της συγκεκριμένης έκτασης, σημασία έχει ότι «από την στιγμή που έγινε θα παραμείνει» Και ας μην επαναλάβει η κα Τσιώτα τα «τετριμμένα» που επαναλαμβάνει διαρκώς μέσα στο δημοτικό συμβούλιο περί αγνώστων δραστών που ξεφεύγουν από το προσωπικό του δήμου (δείτε το βίντεο που ακολουθεί).


Οι δράστες της συγκεκριμένης ασφαλτόστρωσης, έχουν και όνομα και επώνυμο. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, αλλά και το βίντεο, πρόκειται για την «ΕΡΓΟ ΡΟΗ» Ανώνυμη Τεχνική Εταιρία, που στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελεί συνεργάτη του Δήμου Περιστερίου, αφού τυγχάνει ανάδοχος, δηλαδή εργολάβος των ασφαλτοστρώσεων που πραγματοποιεί ο Δήμος.

Συνεπώς, τα πράγματα είναι απλά. Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος θα πρέπει να επιβάλλει το προβλεπόμενο πρόστιμο στη συγκεκριμένη εταιρία – παραβάτη και να την καλέσει να αποκαταστήσει το χώρο στην προηγούμενη κατάστασή του. Αλλιώς, όπως η ίδια θα πρέπει λόγο θέσης και αρμοδιότητας να γνωρίζει, διαπράττει πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα που τιμωρείται από το νόμο με ελάχιστη ποινή 1,5 χρόνια φυλάκισης.

Ονοματεπώνυμο, έχουν και όσοι σταθμεύουν στον συγκεκριμένο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και το βίντεο και όπως πολύ καλά γνωρίζει η κα Τσιώτα, θα πρέπει η ίδια ή ο Δήμαρχος της πόλης να πράξει τα δέοντα, δηλαδή να επιβάλει τα αναλογούντα πρόστιμα και να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση του.

Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση του Δήμου θα πρέπει κάποια στιγμή να πει προς τους κατοίκους της πόλης, τι προτίθεται να κάνει για το κοινόχρηστο πράσινο στο συγκεκριμένο σημείο και πότε. Δεν φθάνουν για την προστασία του οι βερμπαλιστικές προεκλογικές δηλώσεις του κ Δημάρχου για το όραμα του, μετατροπής όλου του οικοδομικού τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Αναπαύσεως, Λάρνακος, Αγίου Βασιλείου και Δωδεκανήσου, στη μεγαλύτερη αστική πράσινη νησίδα της Αττικής, αυτές εξάλλου είναι επαναλαμβανόμενες από το 2002 και μετά.

Οι υπεύθυνοι έχουν πλέον ονοματεπώνυμο…

Το κοινόχρηστο πράσινο και πώς να το εγκαταλείψετε…

Γωνία Αναγνωστοπούλου και Αγίου Βασιλείου, αλλά και Καρυάτιδος, περίπου 200 μέτρα, από τον νέο χώρο, ιδιοκτησίας «Φύτιζα» που θέλει η Διοίκηση Παχατουρίδη να αναδείξει για τη ολοκλήρωση του Άλσους, όπως ανάφερε, υπάρχει έκταση κοινόχρηστου πρασίνου, που κάποτε ο Δήμος είχε διαμορφώσει. Και λέμε πράσινο, γιατί οι υπηρεσίες του Δήμου, φύτεψαν κάποτε δένδρα και θάμνους, τοποθέτησαν και «παγκάκια» για να κάθονται οι περίοικοι και οι περιπατητές και έκτοτε το εγκατέλειψαν. Αν κρίνει κανείς από το ύψος των δένδρων, που παραδόξως οι υπηρεσίες του δήμου συνεχίζουν να κλαδεύουν, η διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου θα πρέπει να έγινε πριν 10 περίπου χρόνια.


Σήμερα, το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, με το πράσινο να έχει σχεδόν εξαφανισθεί, πεζοδρόμια καταστραμμένα, μεταλλικά «πι» σπασμένα και επικίνδυνα για πεζούς. Στην πράξη έχει μετατραπεί σε «παρκινγκ αυτοκινήτων, ενώ υπάρχουν σ’ αυτό ακόμη και εγκαταλειμμένα φορτηγά οχήματα, ενώ κάποιος ή κάποιοι πλακόστρωσαν ένα μικρό τμήμα του για να σταθμεύουν τα οχήματά τους.

Για να πούμε, βέβαια και του στραβού το δίκαιο, η Διοίκηση Παχατουρίδη, δηλαδή ο κ. Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι του να μην έχουν γνώση για την εγκατάλειψη από τις υπηρεσίες του Δήμου και ειδικότερα του Πρασίνου της κας Τσιώτα, του συγκεκριμένου χώρου κοινόχρηστου πρασίνου, αφού αυτό βρίσκεται επί της οδού Αγίου Βασιλείου, αλλά μετά το λαμπερό Άλσος της Πόλης. Έτσι κι αλλιώς, η Αγίου Βασιλείου από την οδό Λάρνακος (νεκροταφείο) και μετά είναι εγκαταλειμμένη από την Διοίκηση Παχατουρίδη, πως είναι δυνατόν το συγκεκριμένο σημείο να τύγχανε διαφορετικής μεταχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση και για να μην επαναλαμβανόμαστε, ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη και των αντιδημάρχων του περιστρέφεται γύρω από το Άλσος και τα τσιμέντα του. Ας μην διαφεύγει σε κανένα, ότι το Άλσος διαθέτει και Αναψυκτήριο…

------------------------

Υ.Γ.1: Το παρόν σημείωμα αποτελεί την αρχή σειράς άρθρων με θέμα το «Πράσινο της Πόλης» και τη Φροντίδα του από τη Διοίκηση του Ανδρέα Παχατουρίδη». Υπάρχουν και άλλα σημεία κοινόχρηστου πρασίνου στην πόλη που έχουν αφεθεί να καταστρέφονται παραμελημένα από τις υπηρεσίες του Τμήματος Πρασίνου στο οποίο ως γνωστός διαφεντεύει η κα Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, πολυπράγμων κατά τα άλλα αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Πιθανόν, βέβαια, να είναι απασχολημένη με την παραγωγή πολιτισμού και να μην προλαβαίνει για τίποτα άλλο. Είναι κι αυτό μία δικαιολογία…

------------------------

Υ.Γ.2: Μέχρι σήμερα, κανείς από την Διοίκηση Παχατουρίδη και κυρίως η αξιαγάπητη κατά τα άλλα κα Μαίρη Τσιώτα, δεν έχουν δώσει καμία απάντηση για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Τσαλαβούτα, που μόνο το Vukentra.gr έχει περιγράψει και καταγγείλει ουσιαστικά. Ως γνωστό πρόκειται για καταστροφή προστατευόμενου με Προεδρικό Διάταγμα κοινόχρηστου πρασίνου, (τμήμα του Ελαιώνα) και την μετατροπή του σε γήπεδα για το προσωπικό αθλητικό σωματείο της.

Και μία ερώτηση έστω και αφελής: Είναι αλήθεια ή όχι ότι πρόκειται να διαμορφωθεί με έξοδα του Δήμου, ειδικός χώρος στο ΚΥΒΕ και να παραχωρηθεί η χρήση του δωρεάν σε σωματείο ώστε αυτό να αποκτήσει επιτέλους την πολυπόθητη νόμιμη έδρα; Απλώς ρωτάμε και αναμένουμε…

«Ο Σχολάζων και Κολάζων»

Vukentra.gr

Σχόλια  

 
0 #1 Akis 28-04-2017 17:12
Στο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ του Γ.Σ.Π., στην παρακειμενη παιδική χαρά υπήρχαν μετρημενες 10 λευκές.

Όταν έγινε η "ανακαίνιση" της παιδικής χαράς τα δέντρα αυτά κοπηκαν έτσι απλά. Καλυφτηκαν κσι οι τρύπες- λακοι στο πεζοδρόμιο και όλα μια χαρά.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "