Άλσος Περιστερίου: Δεν καταγράφηκε καν ως κοινόχρηστο πράσινο στην Έκθεση της WWF Ελλάς - «Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε»

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής

17 ολόκληρα χρόνια χωρίζουν αυτές τις δύο φωτογραφίες του Άλσους Περιστερίου. Όποιος μπορεί να διακρίνει τις διαφορές στο πράσινο και όχι μόνο, ας τις κρατήσει για το μέλλον

Το Άλσος Περιστερίου, το καμάρι της πόλης, συγνώμη του Δημάρχου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, το ωραιότερο και καλύτερο αστικό πάρκο της Ελλάδας, κατά τον ίδιο, δεν αξιολογήθηκε καν ως κοινόχρηστο πράσινο, από τους επισκέπτες του, σύμφωνα με την WWF Ελλάς.

Κανείς, δεν αμφισβητεί ότι είναι όμορφο, αλλά όπως όλα τα έργα Παχατουρίδη, ουσιαστικά αποτελείται από ένα γιγάντιο αναψυκτήριο, γύρω από το οποίο διαμορφώθηκαν τσιμεντένιοι χώροι με ολίγο πράσινο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 4.500 πολίτες που αξιολόγησαν αστικούς χώρους κοινόχρηστου πρασίνου σε όλη την χώρα, στα πλαίσια διαδικτυακής έρευνας της WWF Ελλάς, κανείς δεν του έδωσε βαθμολογία μεγαλύτερη της βάσης, με αποτέλεσμα το Άλσος Περιστερίου να μην εμφανίζεται στους πίνακες όχι μόνο με τα καλύτερα Άλση της χώρας, αλλά ακόμη κι αυτά που έστω πήραν την βάση..

Αυτό που εντυπωσιάζει για την Δυτική Αθήνα και τις κοντινές περιοχές του, είναι ότι ανάμεσα στα 10 πρώτα εμφανίζονται το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη και ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, ενώ και σαν πόλη το Περιστέρι έχει λάβει πολύ χαμηλή βαθμολογία στην ύπαρξη και διαχείριση αστικού πρασίνου.

Κιόλα αυτά σε μία πόλη που ξοδεύονται επίσημα από το δημοτικό προϋπολογισμό, μόνο για αγορά και περιποίηση φυτών και δένδρων περισσότερα από 350.000 ευρώ κάθε χρόνο. Το που «πάνε» αυτά τα χρήματα… ας απαντήσει η διοίκηση Παχατουρίδη…

Διαβάστε στην συνέχεια όλη την ανακοίνωση της WWF Ελλάς, και αναζητήστε την λίστα με τα 88 καλύτερα Άλση της χώρας στην ιστοσελίδα της…

---------------------------------

Σχεδόν 900 χώρους πρασίνου σε 89 πόλεις της Ελλάδας αξιολόγησαν οι πολίτες μέσα από την δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF Green Spaces.

Συνολικά 4.500 πολίτες, μέσα από τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF Green Spaces κατέγραψαν και αξιολόγησαν χώρους πρασίνου σε 89 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρώτη τέτοιου είδους έκθεση που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η WWF Ελλάς, οι πολίτες βαθμολόγησαν σχεδόν 900 χώρους πρασίνου και μάλιστα ο γενικός μέσος όρος βαθμολογίας δεν ξεπέρασε το 6,2 με άριστα το 10. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ελληνικές πόλεις θα έπρεπε να διαθέτουν περισσότερους και ποιοτικότερους χώρους πρασίνου.

Οι περισσότεροι παραπονιούνται για την έλλειψη πρασίνου στις γειτονιές και τους δήμους τους. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι οι πολίτες, οι οποίοι με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, πήραν…το πράσινο στα χέρια τους.

Από τους 887 χώρους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην εφαρμογή, πάνω από τη βάση πήραν οι 664. Μάλιστα, 48 χώροι πρασίνου έλαβαν και πολύ υψηλή βαθμολογία – μεταξύ 9 και 10. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα αλλά και το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα και ο δημοτικός κήπος Δράμας. 

Ωστόσο, «μετεξεταστέοι» έμειναν 223 χώροι πρασίνου, με τους 28 να συγκεντρώνουν εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία, κάτω, μάλιστα, από 3. Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα με αυτούς που δεν έχουν την…αποδοχή των πολιτών είναι χώροι στη Βουλιαγμένη, στην Τρίπολη, στο Κορδελιό, στη Λάρισα, στον Πειραιά αλλά και στην Παλλήνη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πεδίον του Άρεως βαθμολογείται από τους πολίτες μόλις πάνω από τη βάση με 5,04, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος. Αντίθετα, το Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον συγκέντρωσε από τους χρήστες βαθμολογία 8,2 ενώ το Άλσος Συγγρού στο Μαρούσι 9.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2016, η οργάνωση WWF Ελλάς λάνσαρε μία πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, πρώτη στο είδος της τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Μέσα από την εφαρμογή, WWF Green Spaces, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα, καταγράφοντας και αξιολογώντας τα πάρκα και τους πράσινους χώρους της γειτονιάς ή της περιοχής τους, να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων.

Όπως εξηγούν οι άνθρωποι της οργάνωσης, καταγράφηκαν χώροι πολλών επιπέδων (υπερτοπικής εμβέλειας καθώς και μικρά πάρκα) που κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Από την άλλη καταγράφηκαν και αρκετοί χώροι υποβαθμισμένοι ή παντελώς παρατημένοι και ακόμα χειρότερα βανδαλισμένοι. Τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι τόσο η ποιότητα και ποσότητα πρασίνου όσο και το επίπεδο καθαριότητας αλλά και το είδος και ποιότητα υποδομών. 

Τα συμπεράσματα δημοσίευσε σε έκθεσή του το WWF Ελλάς.

Ο γενικός μέσος όρος βαθμολογίας των χώρων αυτών είναι στο 6,2 «πράγμα που υποδεικνύει ότι σε γενικές γραμμές οι πολίτες πιστεύουν πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου να απολαμβάνουν και να επισκέπτονται χώρους πρασίνου υψηλής ποιότητας», όπως υπογραμμίζει το WWF. Ειδικότερα, 664 χώροι πρασίνου που βαθμολογήθηκαν πέρασαν τη βάση του 5 ενώ 223 "κόπηκαν".

Όπως δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος "Καλύτερη Ζωή", «Το WWF Ελλάς θεωρεί τους δήμους συμμάχους στην κοινή προσπάθεια να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου στην Ελλάδα. Η έκθεση, που έχει σταλεί σε όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας, μπορεί να είναι το εφαλτήριο για ανάληψη περισσότερων και καλύτερα συντονισμένων πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση» και συμπλήρωσε, ότι «για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει η ενεργός συμμετοχή των πολιτών».

Όπως υπογραμμίζει το WWF, σε γενικές γραμμές, καταγράφηκαν χώροι πολλών επιπέδων. «Χώροι πανέμορφοι, υπερτοπικής εμβέλειας καθώς και μικρά πάρκα που κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Καταγράφηκαν όμως και αρκετοί χώροι υποβαθμισμένοι ή ολότελα παρατημένοι και ακόμα χειρότερα βανδαλισμένοι». Σημειώνεται, ότι μόλις 48 χώροι πρασίνου έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία, μεταξύ 9 και 10. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν

 • το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής,
 • το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι,
 • το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης,
 • το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη,
 • ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα,
 • το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα,
 • ο δημοτικός κήπος Δράμας και 
 • το Άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά.

Στον αντίποδα, 28 χώροι πρασίνου συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, κάτω από 3. Ενδεικτικά, αυτοί οι χώροι βρίσκονται

 • στο Κορδελιό,
 • στη Βουλιαγμένη,
 • στην Τρίπολη,
 • στην Αθήνα,
 • στη Λάρισα,
 • στον Πειραιά,
 • στην Παλλήνη.

Σημειωτέον, το Πεδίον του Άρεως βαθμολογείται από τους πολίτες μόλις πάνω από τη βάση με 5,04 «πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος», όπως τονίζει το WWF.

Σε επίπεδο δήμων,

 • η Πετρούπολη,
 • η Τρίπολη,
 • το Ίλιον,
 • η Καλαμάτα,
 • το Αιγάλεω,
 • η Βουλιαγμένη,
 • η Πεύκη και
 • το Ψυχικό,

είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας χώρων πρασίνου εντοπίζεται

 • στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης,
 • τη Λάρισα,
 • τη Νέα Ιωνία,
 • τη Ν. Φιλαδέλφεια,
 • τον Εύοσμο,
 • τον Πειραιά,
 • την Παλλήνη και
 • τη Γλυφάδα.

«Με το WWF Green Spaces μπορούμε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας και να πούμε την άποψή μας για τους χώρους πρασίνου στις πόλεις μας. Προσκαλούμε τις δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα, να μελετήσουν με προσοχή τα αποτελέσματα των καταγραφών και να δράσουν, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στους υποβαθμισμένους χώρους αλλά και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα οφέλη που προσφέρουν οι οάσεις των πόλεων», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF "Καλύτερη Ζωή", δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

«Μέσα από το WWF Green Spaces οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να βαθμολογήσουν την ποιότητα των πράσινων χώρων που βρίσκονται στη γειτονιά ή στην πόλη τους. Η αξιολόγηση των χώρων αφορά στην ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και την ποιότητα και είδος των υποδομών που κάθε χώρος διαθέτει και η κλίμακα της βαθμολογίας κυμαίνεται από το 1 (κάκιστη εντύπωση) έως το 10 (άριστες εντυπώσεις)».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "