Αποκλειστικό: Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει με «ΜΠΑΖΩΜΑ» στο κοινόχρηστο ΠΡΑΣΙΝΟ - Οι κήποι των «Νέων Βερσαλλιών» στο Περιστέρι που θα το κάνουν Παρίσι… Τα Σχέδια...

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής


Τα «μπάζα» ως τεχνικό και οικονομικό εργαλείο δημιουργίας των (νέων) Κήπων της Πόλης

Ο διαχρονικός πλέον Δήμαρχος Περιστερίου, κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, παρά τις αντίθετες εντυπώσεις, είναι ένας πολύ σεμνός, στα όρια του ντροπαλού, οραματιστής πολιτικός άνδρας. Το όνειρο του είναι να αναμορφώσει την πόλη του, στα πρότυπα των ποιο ιστορικών πόλεων της Ευρώπης και να την αφήσει προίκα στις επόμενες γενιές.

Ο ίδιος μεγάλωσε αντικρίζοντας τις ξύλινες «παράγκες», ναι αυτές που η «επάρατη» χούντα του Παπαδόπουλου τι γκρέμισε σε μία νύκτα, αλλάζοντας με τον τρόπο αυτό το πρόσωπο μίας πόλης που το μόνο που γνώριζε μέχρι τότε ήταν οι χωμάτινοι δρόμοι και τα αυθαίρετα που ξεφύτρωναν μέσα σε μία νύκτα, μέσα στα γεμάτα από γαϊδουράγκαθα οικόπεδα.

Όπως, μάλιστα ο ίδιος λέει, το συμβόλαιό του, αναφέρει, Αγίου Βασιλείου 1, εννοώντας την διεύθυνση του πατρικού του, το οποίο σήμερα έχει απαλλοτριωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του και πληρωθεί στους ιδιοκτήτες του, αν και παραμένει προς το παρόν, για «άγνωστους» λόγους, ως «πάρκινγκ» στο εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ που ο κ. Παχατουρίδης έχει κατασκευάσει και εκμεταλλεύεται (για να δείτε το συγκεκριμένο θέμα κάντε κλικ εδώ).

Αυτό ουδέποτε το δέχθηκε, κυρίως δε γιατί η τότε «ανάπλαση» της πόλης, -κατά την σημερινή ορολογία-, δεν περιλάμβανε την τοποθέτηση έργων τέχνης και την δημιουργία χώρων κοινόχρηστου πρασίνου, ειδικά του τελευταίου που αν εξαιρέσει κανείς την «άναρχη» αναδάσωση του «στρατοπέδου» Καραϊσκάκη, αυτού που σήμερα ονομάζεται ευφυώς Πάρκο Νέας Ζωής, και το αλσύλιο που δημιουργήθηκε απέναντι από τον ΟΤΕ στο κεντρικό δρόμο της πόλης, δεν είχε να επιδείξει κανένα οραματικό χαρακτήρα.

Αυτά τον επηρέασαν βαθιά συναισθηματικά και κυρίως τον πίεσαν ψυχικά να εργασθεί με πάθος για την ανάπλαση όλης της πόλης στα πρότυπα πόλεων του εξωτερικού που διακρίνονται για τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες τους, με τα μνημεία, τα αγάλματα, τα άλση & πάρκα και οπωσδήποτε τα «καφέ» τους.

Το όραμα

Ενδομύχως, ο κ. Δήμαρχος, θάθελε να είχε την δυνατότητα να μετατρέψει το «φτωχό» πλην τίμιο Περιστέρι σε Παρίσι της Ελλάδας.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η σύνταξη και έγκριση του «Αναπτυξιακού Προγράμματος της Πόλης» για την περίοδο 2009 – 2014. Σ’ αυτό περιλαμβάνονταν επιτέλους για την πόλη η δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού Πάρκου στην Ελλάδα, που περιλάμβανε (και συνεχίζει να περιλαμβάνει) όλους τους χώρους που σήμερα καταλαμβάνονται από το Εκθεσιακό Κέντρο, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, το Άλσος Περιστερίου, το Αμαξοστάσιο του Δήμου και το νεκροταφείο της πόλης, δηλαδή το πολεοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Δωδεκαννήσου – Αναπαύσεως – Λάρνακος – Αγίου Βασιλείου, μαζί με το Άλσος και το χώρο των 30 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το υπερ-κορεσμένο πλέον νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου.

Το «ΟΡΑΜΑ» - Η περιοχή το 2010, αμέσως μετά την απομάκρυνση των “κοντέινερ” και λίγο μετά την έναρξη του μπαζώματος

Δεύτερο βήμα υλοποίησης αυτού του οραματικού σχεδίου, ήταν η ΑΝΑΠΛΑΣΗ του Άλσους Περιστερίου. Μπορεί τελικά να δαπανήθηκαν περισσότερα από 4.3 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση 20 περίπου στρεμμάτων, -ας είναι καλά η Περιφέρεια Αττικής του κ. Γιάννη Σγουρού που δεν έφερε καμία αντίρρηση στην αύξηση κατά 1.2 εκατ. ευρώ του κόστους κατασκευής του-, αλλά το έργο έγινε τελικά παράδειγμα μίμησης του τρόπου ανάπλασης αστικών άλσεων για όλη την χώρα, αν όχι την Ευρώπη. Ειδικότερα:

α) Κόπηκαν πελώριοι ευκάλυπτοι και στην θέση τους φυτεύτηκαν καλοπιστικοί θάμνοι με αποτέλεσμα η έκταση να δει επιτέλους φως. Επισκέπτες μάλιστα από τη Γαλλία διατύπωσαν την άποψη ότι μετά την ανάπλαση του η περιοχή του Άλσους Περιστερίου δίνει την ίδια εντύπωση για το φως που επικρατεί σ’ αυτό με την πόλη του Παρισιού που ως γνωστό ονομάζεται και Πόλη του Φωτός.

β) Δημιουργήθηκαν δύο μεγάλα τσιμεντένια θέατρα που επενδύθηκαν με πέτρα δίνοντας σ’ αυτά μία χωριάτικη εικόνα νοσταλγίας που τόσο πολύ λείπει από τους κατοίκους της Πόλης.

γ) Πλακοστρώθηκε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Άλσους, ώστε οι επισκέπτες του να περπατούν σ’ αυτό χωρίς την ενοχλητική σκόνη που αναδύουν οι χωμάτινες επιφάνειες άλλων πάρκων ανά τη χώρα, όπως π.χ. ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας.

δ) Αναπαλαιώθηκε και εκσυγχρονίσθηκε το ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ που υπήρχε στο Άλσος, κόπηκαν μεγάλα δένδρα που εμπόδιζαν την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και τοποθετήθηκαν ωραίες Λευκές Ομπρέλες για την προστασία των θαμώνων του, στα πρότυπα αυτών που τοποθετήθηκαν στις όχθες του Συκουάνα από την δημοτική αρχή της πόλης του Παρισιού. Ήταν δε τόση μεγάλη η επιτυχία λειτουργίας του Αναψυκτηρίου, που του επιτράπηκε, -σιωπηρά ομολογουμένως-, να επεκταθεί σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση που αρχικά είχε δένδρα και πράσινο. Ποιος μπορεί, όμως, να έχει αντίρρηση στην καταπάτηση λίγου χώρου πρασίνου, όταν οι επισκέπτες του αναψυκτηρίου βρίσκουν εύκολα τραπέζι για τον καφέ τους και δεν περιμένουν όρθιοι να αδειάσει κάποιο.

Συνολικά, όλο το σχέδιο ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ του Άλσους έχει κριθεί ως πολύ οραματικό και ευρηματικό, αφού είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι σχεδιάσθηκε για να αναβαθμισθεί και να λειτουργεί επιτυχημένα και πολύ κερδοφόρα το στολίδι που βρίσκεται μέσα σ’ αυτό, το ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ του.

Το «ΟΡΑΜΑ» - Οι «Νέοι Κήποι» των Βερσαλλιών που θα κάνουν το Περιστέρι ΠΑΡΙΣΙ της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Τρίτο Βήμα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της δημοτικής αρχής, δηλαδή του κ. Παχατουρίδη έχει σχεδιασθεί να είναι η «κατάργηση» του ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, που σύμφωνα με απόψεις ειδικών δεν προσφέρει τίποτα πολιτιστικά στο Δήμο. Στη θέση έχει προγραμματισθεί η κατασκευή «νησίδας» ψυχαγωγίας των πολιτών με πρωτότυπης σχεδίασης καφέ και καταστήματα ψυχαγωγίας (μπαρ και μουσικές σκηνές) που θα διαθέτουν και άπλετους χώρους για το άπλωμα των τραπεζοκαθισμάτων με την υποχρέωση να μην καλύπτονται από δένδρα ή άλλα φυτά, αλλά με ωραία κατάλευκα ομπρελίνα στα πρότυπα των υπαίθριων καφέ του Παρισιού και του Λονδίνου. Τα υπάρχοντα δένδρα θα «κλαδευτούν» κατά τρόπο που να αναδεικνύουν την ομορφιά και τον ρομαντισμό των υπαίθριων καφέ, προς ευχαρίστηση όσων δημοτών και γενικά πολιτών θα τα επισκέπτονται.

Η αρχική “φανταστική” σε ομορφιά αρχιτεκτονική σύλληψη που, δυστυχώς για το Περιστέρι την “πρόλαβε” το Παρίσι

Τέταρτο βήμα, είναι η απομάκρυνση του ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που βρίσκεται μέσα σ’ αυτό, το οποίο έχει πάρει (χωρίς το ΣΜΑ που δυστυχώς λειτουργεί παράνομα), όμως, παράταση λειτουργίας έως το 2017. Οι αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για την μεταφορά τους σε άλλο χώρο, -ήδη έχουν δαπανηθεί σε μελέτες περισσότερα από 100.000 ευρώ και ακόμη δεν έχει βρεθεί η «πρέπουσα» λύση-, υποχρέωσαν, παρά την αντίθετη θέλησή της, την διοίκηση του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη να προτείνει στις αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφέρεια Αττικής) παράταση της λειτουργίας τους έως το 2022 και κάτω από προϋποθέσεις έως το 2025.

Πέμπτο βήμα, έχει σχεδιασθεί να είναι η απομάκρυνση του νεκροταφείου του Αγίου Βασιλείου και η μετατροπή του σε χώρο πρασίνου με παράλληλη κατάργηση της οδού «Λάρνακος». Προς το παρόν η δράση αυτή βρίσκεται σε «χρονοκαθυστέρηση», αφού το κοινό νεκροταφείο των δήμων της Δυτικής Αθήνας που προωθείται προς κατασκευή από τον ΑΣΔΑ, βρίσκεται σαν σχέδιο στα σπάργανα, έχοντας να επιλύσει προβλήματα χωροθέτησης στο Ποικίλο Όρος και κυρίως χρηματοδότησης για την κατασκευή και διαμόρφωσή του. Γι’ αυτούς τους λόγους και μέχρι να έλθει η ώρα της «μεταφοράς», ή Δημοτική Αρχή Παχατουρίδη, ενέταξε στην νομιμότητα, κατασκευές 1.000 περίπου τετρ. μέτρων μετά υπογείων μέσα στον χώρο του νεκροταφείου Αγίου Βασιλείου και με συμβολαιογραφική πράξη όρισε για πρώτη φορά θέσεις στάθμευσης (πάρκινγκ) για τους επισκέπτες του.

Οι “κρεμαστοί Κήποι” που αρχικά προτάθηκαν, αλλά δεν έγιναν δεκτοί σαν σχέδιο, γιατί προέβλεπαν μόνο δένδρα και φυτά και δεν περιλάμβαναν κόκκινες πέτρες και βράχους

Έκτο βήμα και τελευταίο, αυτού του καταπληκτικού και οραματικού σχεδίου ανάπλασης, είναι η δημιουργία των κήπων πρασίνου σε όλη την έκταση που σαν πρώτυπο, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν τους Κήπους των Βερσαλλιών στο ομώνυμο ανάκτορο των Γάλλων αυτοκρατόρων. Αυτό είχε κατά νου ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, όταν στην επική προεκλογική ομιλία του, μέσα στο Εκθεσιακό Κέντρο, είχε αναγγείλει με συγκίνηση: «Με τα έργα που έχουμε προγραμματίσει θα κάνουμε το Περιστέρι, ΠΑΡΙΣΙ της Ελλάδας και των Βαλκανίων».

Ένα ακόμη πρόβλημα του αρχικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Το ξενοδοχείο που προβλέπονταν μέσα στους κρεμαστούς κήπους ήταν στρογγυλό και όχι με γωνίες, όπως ήταν η “παραγγελιά”, ενώ χρειάζονταν και πολύ “μπάζωμα” στις βάσεις του...

Η Υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπλασης

Κανείς «λογικός» δεν μπορεί να προσάψει στον Δήμαρχο της Πόλης κ. Ανδρέα Παχατουρίδη τίποτα για την καθυστέρηση που παρουσιάζει η υλοποίηση αναμόρφωσης της συγκεκριμένης περιοχής. Και αυτό γιατί τα οικονομικά του Δήμου ως γνωστός δεν είναι τα τελευταία χρόνια στα καλύτερά τους, για πολλούς και διαφόρους λόγους, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν έργα βιοκληματικής ανάπλασης πολύ μεγάλου κόστους, όπως π.χ. η ανάπλαση της οδού Αιμιλίου Βεάκη, κλπ.

Η Εκκίνηση με «ΜΠΑΖΩΜΑ»

Η έλλειψη χρημάτων, όμως, για τους έξυπνους και «σοφούς» ηγέτες ποτέ δεν αποτέλεσε πρόβλημα ή εμπόδιο για την υλοποίηση των οραμάτων τους. Σ’ αυτό δεν θα μπορούσε να διαφέρει ο πολύπειρος πλέον σ’ αυτά, Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.

Έχοντα υλοποιήσει όλα σχεδόν τα πολύ υψηλού κόστους έργα ανάπλασης κατά την διάρκεια των αλλεπάλληλων θητειών του στο δημαρχιακό θώκο με την μέθοδο «ΜΕΛΕΤΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ», γνωρίζει πολύ καλά ότι αλλιώς ξεκινά ένα έργο αυτού του τύπου και αλλιώς καταλήγει από τις δημιουργικές «παρεμβάσεις» βελτίωσης του αρχικού σχεδιασμού τους. Εξάλλου έτσι ακριβώς συνέβη και με την ανάπλαση του Άλσους, που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε, με αποκορύφωμα το περίφημο «άγαλμα» της Ευρώπης που προστέθηκε την τελευταία στιγμή και «πέρασε» ως δωρεά της κατασκευάστριας αναδόχου εταιρίας. Το γεγονός ότι ουδέποτε έφθασε στις υπηρεσίες του Δήμου και ειδικά στο δημοτικό συμβούλιο, η «δωρεά» αυτή προκειμένου το άγαλμα αυτό να καταχωρηθεί στα περιουσιακά στοιχεία του δήμου, μικρή έχει σημασία, χώρια που ανεβάζει το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης σε δυσθεώρητα και μάλιστα ευρωπαϊκά επίπεδα, όπως ανάφερε και η ανταπόκριση του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού.

Με βάση και για όλα αυτά, το οραματικό έργο ανάπλασης της περιοχής σε ενιαίο πάρκο με πισίνες, πίδακες νερού και κήπους γαλλικού και ευρωπαϊκού τύπου, μπορεί να ξεκινήσει με τις επονομαζόμενες πρόδρομες εργασίες, ώστε όταν έλθει η ώρα να ξεκινήσουν τα έργα να υπάρχει η βάση, δηλαδή η διαμόρφωση των χώρων, πάνω στους οποίους θα «κτισθούν» όλα. Κι όλα αυτά με μηδενικό κόστος για τον δήμο, κάτι που θα δείξει και την φροντίδα του δημάρχου τόσο για τα οικονομικά της πόλης, όσο και για τους δημότες του.

Το πολεοδομικό τετράγωνο «Δωδεκαννήσου – Αναπαύσεως – Λάρνακος - Αγίου Βασιλείου» που από το 1981 είναι χαρακτηρισμένο ως «Κοινόχρηστο Πράσινο» και το σημείο στο οποίο συνεχίζεται το παράνομο ΜΠΑΖΩΜΑ, από τις υπηρεσίες του Δήμου

Η διαμόρφωση των χώρων για τους «νέους Κήπους τύπου Βερσαλλιών»

Όλοι οι Περιστεριώτες γνωρίζουν ότι η περιοχή που σήμερα καταλαμβάνονται από το Εκθεσιακό Κέντρο, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, το Άλσος Περιστερίου, το Αμαξοστάσιο του Δήμου και το νεκροταφείο της πόλης, δηλαδή το πολεοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Δωδεκαννήσου – Αναπαύσεως – Λάρνακος – Αγίου Βασιλείου, μαζί με το Άλσος και το χώρο των 30 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το υπερ-κορεσμένο πλέον νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου, δεν είναι επίπεδη, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στον σχεδιασμό ενιαίου χώρου πρασίνου και ψυχαγωγίας.

Αυτό, όμως δεν είναι πρόβλημα, ίσα, ίσα μάλιστα αφού μπορεί να δώσει διαφορετικό σχεδιασμό με διαφορετικά επίπεδα κήπων, γήλοφους και καταρράκτες αντί για πίδακες νερού. Αρκεί βέβαια τα διάφορα επίπεδα να είναι σωστά διαμορφωμένα, σε βαθμίδες και χωρίς κλίσεις. Αυτό μπορεί τεχνικά να γίνει μόνο με επιχωματώσεις, κάτι που είναι μέσα στις δυνατότητες των υπηρεσιών του Δήμου.

Έτσι η αρχική διαμόρφωση, της συγκεκριμένης έκτασης, μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται καμία τεχνική μελέτη, αφού η αρχική Οραματική σύλληψη επαρκεί. Εξάλλου, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου και βρεθεί επιτέλους η χρηματοδότηση, ο ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ θα ακολουθήσει υποχρεωτικά την διαμόρφωση της.

Δείτε τα στάδια του "μπαζώματος" της περιοχής από το 2010 έως σήμερα στο βίντεο που ακολουθεί

Το πρόβλημα, όμως, της πολυδιάσπασης της έκτασης σε ιδιοκτησίες που από το 1981 έχουν δεσμευθεί αλλά δεν έχουν απαλλοτριωθεί, βάζει περιορισμούς στην άμεση ολοκλήρωση της διαμόρφωσης όλης της περιοχής. Η λύση είναι απλή. Ξεκινάς τις πρόδρομες εργασίες στις επιμέρους εκτάσεις που είναι ιδιοκτησία του δήμου κατά την κατιόντα, δηλαδή από το υψηλότερο τμήμα της προς το χαμηλότερο, ώστε να διαμορφώσεις μία επιμέρους ισοϋψή βαθμίδα και συνεχίζεις στην επόμενη.

Τα «μπάζα» ως τεχνικό και οικονομικό εργαλείο δημιουργίας των (νέων) Κήπων της Πόλης

Όπως αναφέρθηκε, από κάπου πρέπει να αρχίσεις και η επιλογή του αρχικού σημείου ήταν εύκολη. Η έκταση στη γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως, απέναντι ακριβώς από το «πάρκινγκ» του νεκροταφείου Αγίου Βασιλείου. Το θετικό στην περίπτωση, ότι η έκταση αυτή πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου με χρηματοδότηση της αγοράς του (περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ) από το Πράσινο Ταμείο. Το μείον και συνάμα θετικό για την δημιουργία βαθμίδας η διαφορά επιπέδου με την Λάρνακος. Εδώ έρχεται και η τεχνική λύση του «μπαζώματος» ή αλλιώς των επιχωματώσεων.

3 Φεβρουαρίου: Μπάζα, μπάζα, μπάζα, γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως

Σε μία μεγάλη πόλη, «μπάζα» ή αλλιώς υλικά εκσκαφών παράγονται διαρκώς, είτε από τις εκσκαφές για την κατασκευή κτιρίων, είτε από τα έργα του δήμου, όπως αναπλάσεις και βιοκληματικές αναπλάσεις δημοσίων χώρων, ασφαλτοστρώσεις, κλπ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είτε πρόκειται για έργα ιδιωτών, είτε έργα του δήμου, οι ανάδοχοι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν όλα τα «μπάζα» που παράγονται στην χωματερή του ΧΥΤΑ Φυλής είτε σε άλλο χώρο για το οποίο έχουν άδεια εναπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση πληρώνουν γι’ αυτό που κάνουν.

Η λύση μεγαλοφυής. Ο Δήμος θα χρησιμοποιήσει αυτά τα «μπάζα» για να κάνει τις βαθμίδες για τους νέους «κήπους» και κανείς δεν θα χρειάζεται να πληρώσει για να τα εναποθέσει στους καθορισμένους χώρους από την πολιτεία. Με άλλα λόγια με ένα σπάρο δύο τριγόνια, όπως λέει και ο λαός.

Εν αρχή λοιπόν για την υλοποίηση του θαυμάσιου Οράματος του κ. Δημάρχου, βρέθηκαν τα «μπάζα». Τα υπόλοιπα ήταν και είναι αρμοδιότητα του αρμόδιου αντιδημάρχου, που τελικά αποδείχθηκε πολύ δραστήριος και προσηλωμένος στον στόχο, που του εξήγησε αναλυτικά και με πάθος ο κ. Δήμαρχος.

Η συγκέντρωση των «μπάζων» αποδείχθηκε πολύ εύκολη υπόθεση. Κάτι τα έργα που κάνει ο δήμος, κάτι τα έργα που κάνουν οι εργολάβοι των αναπλάσεων, κάτι οι εκσκαφές που κάνουν διάφοροι δημότες, συγκεντρώνονται διαρκώς ποσότητες από το πιστό πλήρωμα του φορτωτή και τον πιστό επίσης οδηγό του ανοικτού φορτηγού. Τα υλικά λοιπόν βρέθηκαν, οπότε απομένει το επόμενο βήμα…, αυτό της εναπόθεσης στο χώρο της γωνίας Λάρνακος και Αναπαύσεως.

3 Φεβρουαρίου: Νέα Μπάζα και διαμόρφωσή τους - γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως

Το πρόβλημα με τα «μπάζα» και το κόλπο να είναι όλοι ευχαριστημένοι…

Με το «μπάζωμα» που γίνεται δεξιά και αριστερά σε μία πόλη πάντα υπάρχει πρόβλημα. Συμβαίνει πάντα κάτι «περίεργοι τύποι» να βλέπουν που πέφτουν και είτε να φωνάζουν, είτε να διαμαρτύρονται στο Δήμαρχο και τους παρατρεχάμενους του, είτε στην σημερινή εποχή να τα γράφουν στο διαδίκτυο.

Και καλά στο δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε στο θέμα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, - ο Δήμαρχος απουσίαζε σε υποθέσεις του Δήμου-, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι χώρος πρασίνου και έτσι θα μείνει, αν και για τα μπάζα δεν είπε τίποτα.

12 Φεβρουαρίου: Νέα Μπάζα και διαμόρφωσή τους - γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως – Μπάζα και στις τσιμεντένιες βάσεις των σεισμόπληκτων κοντέινερ

Στους υπόλοιπους, όμως, ο Δήμαρχος έχει την άποψη ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία εξήγηση, αφού το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταλάβουν για το «Όραμα» του. Γι’ αυτό ως λύση επιλέχθηκε αυτοί να μην παίρνουν είδηση τι γίνεται, μέχρι να δουν το τελικό αποτέλεσμα. Το φορτηγό που συγκεντρώνει τα «μπάζα» δεν θα «κρύβεται», αλλά θα παραμένει φορτωμένο μέσα στην αυλή του κτιρίου που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο (Ξυλοτεχνία) και θα πηγαίνει να τα ξεφορτώνει στη γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως είτε πολύ αργά το βράδυ, είτε πρωί πριν ξεκινήσει η ημέρα, είτε Σάββατο ή Κυριακή. Θα ακολουθεί ο φορτωτής που θα τα ισοπεδώνει ώστε να δημιουργηθεί και χώρος «πάρκινγκ για τους επισκέπτες του νεκροταφείου. Για να μη «λασπώνει» μάλιστα το «πάρκινγκ» κατά διαστήματα να πέσουν και μερικά φορτία από άσφαλτο, απ’ αυτή που περισσεύει στο τέλος της ημέρας από τα συνεργεία των εργολάβων που κλείνουν τις λακκούβες των δρόμων.

12 Φεβρουαρίου: Διαμόρφωση (ισοπέδωση) και σκύρα ασφάλτου για σωστή επιφάνεια - γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως

Η πιστή εφαρμογή του Σχεδίου

Το Vukentra.gr είναι το μόνο που έχει ασχοληθεί με το θέμα του παράνομου Μπαζώματος και έχει γράψει γι’ αυτό στις 21 Απριλίου 2014 (για να δείτε το άρθρο κάντε κλικ εδώ), την 1η Δεκεμβρίου 2015 (για να δείτε το άρθρο κάντε κλικ εδώ) και μόλις πρόσφατα, στις 23 Ιανουαρίου (για να δείτε το άρθρο κάντε κλικ εδώ). Το ωραίο είναι ότι οι Οικολόγοι Περιστερίου, «φέρεται» να αγνοούν το θέμα, πιθανόν γιατί απασχολούνται με διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το περιβάλλον στο θεατράκι του Νέου Δημαρχείου, στην Πλατεία Δημοκρατίας…

3 Φεβρουαρίου: Μπάζα και διαμόρφωση (πανόραμα φωτογραφιών) - γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως

Όπως αναφέραμε και στο άρθρο της 1ης Δεκεμβρίου, «άγνωστοι» από την Διοίκηση Παχατουρίδη (το Vukentra.gr γνωρίζει ποιοι είναι) συνεχίζουν να ρίχνουν «μπάζα» στον χώρο που βρίσκεται στην Γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως, απέναντι από το νεκροταφείο Αγίου Βασιλείου, χώρο που εξαγοράσθηκε με 4.803.840 ευρώ ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, μετά από χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, κάτι που δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση της αλλαγή χρήσης του.

Ο χαρακτηρισμός του χώρου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Σε ερώτηση μάλιστα που υπέβαλε ο σύμβουλος της παράταξης Περιστέρι με Όλους – Ανατροπή» στο δημοτικό Συμβούλιο, μετά το δημοσίευμά μας της 1ης Δεκεμβρίου 2015, απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Λύκος ο οποίος δήλωσε το επικό: «Ο χώρος αγοράσθηκε για κοινόχρηστο Πράσινο με χρήματα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και θέληση της διοίκησης Ανδρέα Παχατουρίδη είναι να παραμείνει τέτοιος».

Για το διαρκές και κρυφό «μπάζωμα», ποίησε, όμως, τη νήσσα και έκανε ότι δεν άκουσε τον ερωτώντα σύμβουλο γι’ αυτό.

12 Φεβρουαρίου: Μπάζα και διαμόρφωση (πανόραμα φωτογραφιών) - γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως

Το μπάζωμα και η διαμόρφωση σε χώρο «πάρκινγκ

Θα περίμενε κανείς ότι μετά την συζήτηση του θέματος, οι υπηρεσίες του Δήμου θα επόπτευαν τον χώρο προκειμένου να μην υπάρξει ξανά αυθαίρετο και παράνομο «μπάζωμα» από «αγνώστους».

Ο λαός, όμως λέει ή μάλλον ρωτάει: «Φυλάει ο ΛΥΚΟΣ τα Πρόβατα ή τα «κόβει» (τα τρώει);» Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, αφού η μεταφορά και ρίψη των «μπάζων» γίνεται από τις ίδιες υπηρεσίες του Δήμου. Από τις ίδιες υπηρεσίες γίνεται και η διαμόρφωση τους σε επίπεδο, ώστε να βρίσκουν ελεύθερο χώρο για στάθμευση οι επισκέπτες του νεκροταφείου.

Για το τελευταίο, μάλιστα, ο δήμος με συμβολαιογραφική πράξη έχει δηλώσει στην Πολεοδομία και έχει αδειοδοτηθεί γι’ αυτό, χώρο στάθμευσης των οχημάτων των επισκεπτών του νεκροταφείου, αν και προς το παρόν είναι άγνωστο σε ποιο συγκεκριμένο χώρο αναφέρεται το σχετικό έγγραφο.

12 Φεβρουαρίου: Διαμόρφωση (ισοπέδωση) και υψομετρικές διαφορές με το εδαφικό ανάγλυφο - γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως

Με τον τρόπο αυτό, οι υπηρεσίες του δήμου, έχουν καταφέρει, χωρίς κανένα εγκεκριμένο σχέδιο αλλά και άδεια να έχουν ρίξει σταδιακά περισσότερα από 1.000 κυβικά «μπάζα» και να διαμορφώσουν παράνομα επίπεδο χώρο ίσο περίπου με τα ¾ ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, αλλοιώνοντας το ανάγλυφο της περιοχής, κατά τρόπο που να δημιουργείται υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη του ενός μέτρου και ταυτόχρονα να ωθούνται τα νερά της βροχής στο οδόστρωμα της οδού Αναπαύσεως, με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση πλημμύρας.

12 Φεβρουαρίου: Διαμόρφωση (ισοπέδωση) για σωστή επιφάνεια - γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμορφούμενη με αυτό τον τρόπο επίπεδη έκταση προορίζεται για χώρος στάθμευσης των οχημάτων των επισκεπτών του νεκροταφείου και ακόμη βαρέων οχημάτων τεχνικών έργων, επικαθήμενων (νταλίκες ΤΙΡ) και φορτηγών. Αυτός είναι και ο λόγος που περιοδικά και για να μην προκαλέσει υπόνοιες μέχρι την ολοκλήρωσή του, ρίχνονται στην διαμορφωμένη επιφάνεια του ποσότητες μείγματος ασφάλτου και σκύρων, προκειμένου να μην δημιουργούνται «λάσπες» από τα νερά της βροχής.

Πηγές των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αναφέρουν ότι το όλο «Projekt», βασίζεται σε άτυπη μελέτη γνωστού πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Αυτεπιστασίας.

12 Φεβρουαρίου: Το «πάρκινγκ» - γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως

Ποιος κερδίζει ή ποιος τα «παίρνει»;

Είναι γνωστό σε όλους και ειδικά σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τα τεχνικά έργα και την κατασκευή κτιρίων, ότι τα «μπάζα» πληρώνονται δύο φορές. Μία για την εκσκαφή και συγκέντρωσή τους και άλλη μία για την μεταφορά και εναπόθεση τους σε χώρο που έχει αδειοδοτηθεί για να τα δέχεται. Στην Αττική, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, μπάζα και υλικά εκσκαφών μπορούν να μεταφερθούν και «ριχθούν» μόνο στον ΧΥΤΑ Φυλής, με την καταβολή σχετικού χρηματικού παραβόλου που υπολογίζεται ανά κυβικό μέτρο «μπάζων».

Γίνεται κατανοητό, ότι για τα μπάζα που μεταφέρονται και «ρίχνονται» στο συγκεκριμένο σημείο, γωνία Λάρνακος και Αναπαύσεως, κάποιος γλυτώνει χρήματα, χρήματα που θα πλήρωνε για την μεταφορά και εναπόθεσή τους στον ΧΥΤΑ Φυλής. Και μην ισχυριστεί κανείς ότι αυτά προέρχονται από έργα του δήμου, αφού ακόμη και από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι πρόκειται για αδρανή υλικά από ανακατασκευές κτιρίων και σπιτιών.

Συμπερασματικά, κάποιος κάνει χάρες σε ιδιώτες που κερδίζουν το κόστος μεταφοράς και εναπόθεσης. Το αν τα «παίρνει» και ποιος είναι αυτός, είναι έργο της διοίκησης του Ανδρέα Παχατουρίδη να το ερευνήσει…


Επιμύθιο

Για τους «Νέους Κήπους» των Βερσαλλιών που θα κάνουν το Περιστέρι νέο ΠΑΡΙΣΙ, όπως είχε διακηρύξει προεκλογικά ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, μην ανησυχείτε. Κάποτε θα γίνουν, ίσως μετά από άλλα 35 χρόνια, όπως 35 χρόνια έχουν ήδη περάσει από το 1981 που η έκταση που περικλείεται από τις οδούς Δωδεκαννήσου – Αναπαύσεως – Λάρνακος – Αγίου Βασιλείου, χαρακτηρίσθηκε με προεδρικό διάταγμα κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Είναι, όμως, το ΟΡΑΜΑ του Δημάρχου και όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, ζει γι’ αυτό.

Η Καταστροφή, όμως του συγκεκριμένου χώρου συνεχίζεται κανονικά και μεθοδικά. Το ΜΠΑΖΟΜΑ συνεχίζεται, με την Αντιπολίτευση και τους Οικολόγους να «δρέπουν» πολιτικές δάφνες ακούνητοι.

Για το περιβάλλον της πόλης, μην ανησυχείτε. Η καταστροφή του είναι μεθοδική μέχρι να ολοκληρωθεί. Εξάλλου μετά έρχεται η ΑΝΑΠΛΑΣΗ, βιοκληματική ή όχι (για να δείτε τις προγραμματισμένες ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ κάντε κλικ εδώ). Αυτό είναι και το έργο που επιτελεί κάθε σοβαρός Δήμαρχος. Τώρα αν στοιχίζει κάτι παραπάνω σε εκατομμύρια, δικά του είναι;

Οι δημότες και οι φορολογούμενοι μαζί με τους Ευρωπαίους τα πληρώνουν…

………………………

Υ.Γ.: 

Ερώτημα προς τον κ. Δήμαρχο: Τα χώματα των εκσκαφών της πισίνας του νέου Κολυμβητηρίου που πήγαν; Έχουν ή όχι σχέση με την διαμόρφωση του νέου γηπέδου εκεί στα ψηλά και δίπλα στα στρατιωτικά, που πρόκειται σύντομα να κατασκευασθεί ως «προσφορά» της δημοτικής αρχής στους δημότες της πόλης; Εκτός βέβαια, αν, όπως ψιθυρίζουν» οι κακές γλώσσες, αυτό δοθεί στο πρώτο αθλητικό σωματείο της πόλης. (αναμένουμε απαντήσεις και θα επανέλθουμε) 

Βέβαια, κατά τις ίδιες κακές γλώσσες, το «ραντεβού» για επιτόπια επιθεώρηση δεν έγινε, κατά το λαϊκόν σας στήσανε, παρότι εσείς είχατε πάει μετά ειδικού συνεργάτη, οπότε αποχωρήσατε «λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης», όπως αναφέρθηκε… Αληθεύει ή όχι; 

Ρωτάμε απλώς για την ιστορία…. κ. Δήμαρχε… 

«Εκδορεύς»

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "