Υπόθεση Ελέγχου ΣΜΑ Περιστερίου: Μία οφειλόμενη ανταπάντηση… στον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθήνας κ. Σπύρο Τζόκα

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής


Όσα μας «καταλογίζει» στην απάντησή του, ο Αντπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα κ. Σπύρος Τζόκας για το δημοσίευμά μας «”Διαπλεκόμενη” ή ανίκανη η Περιφέρεια Αττικής – Δεν υπάρχει ΣΜΑ στο Αμαξοστάσιο Περιστερίου (!!!) είναι ορθά ή όχι ή εκφράζουν πάγιες απόψεις Άλλων ή ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ;» Μία οφειλόμενη απάντηση…

Σημειώνουμε ότι ο κ. Σπύρος Τζόκας δεν δίνει απαντήσεις και δεν αναφέρεται καθόλου, στον ΣΜΑ Περιστερίου, παρότι ο σχετικός φάκελος που διατηρείται στην Περιφέρεια για τα θέμα αυτό είναι πλήρης…

Παραθέτουμε στην συνέχεια τόσο την απάντηση του κ. Τζόκα, όπως ακριβώς μας στάλθηκε και δημοσιεύθηκε, χωρίς περικοπές, μαζί με το επισυναπτόμενο «διευκρινιστικό έγγραφο» του κ. Γιάνναρη και την ανταπάντησή μας σε όσα αυτή, αλλά και το έγγραφο αναφέρει (πρόκειται για υπενθύμιση, δεδομένου ότι ήδη έχουμε δημοσιεύσει την απάντηση του κ. Τζόκα, στα όσα είχαμε γράψει στο άρθρο με τίτλο «”Διαπλεκόμενη” ή ανίκανη η Περιφέρεια Αττικής – Δεν υπάρχει ΣΜΑ στο Αμαξοστάσιο Περιστερίου (!!!)»). Να σημειώσουμε ότι παρά τις προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε με τον κ. Τζόκα και παρά την σχετική δέσμευση του γραφείου του, αυτό δεν κατέστι δυνατό… Να υπενθυμίσουμε ότι η απάντηση του κ. Τζόκα, στο αρχικό μας δημοσίευμα έχει ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μας (για να το δείτε κάντε κλικ εδώ).

Για να δείτε το έγγραφο της Διεύθυνσης Υγιεινής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, για τα αποτελέσματα του ελέγχου των υπαλλήλων της στον ΣΜΑ Περιστερίου κάντε κλικ εδώ. Τυχόν ομοιότητα με την απάντηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών και νυν Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση (βλέπε σχετική ανάρτηση) για την ύπαρξη ή όχι ΣΜΑ Περιστερίου, είναι «άσχετη», αλλά συμφωνούν και οι δύο με τις πάγιες απόψεις της διοίκησης Παχατουρίδη γι’ αυτό το θέμα.

…………………………………….

Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρου Τζόκα

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Δυτικής Αθήνας

Σπύρου Τζόκα

Περιστέρι 09-10-2015

Με αφορμή δημοσίευμα του Voukentra.gr, αναφορικά με έλεγχο που διενεργήθηκε από υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής στο αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

α) ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Σπύρος Τζόκας, μόλις πληροφορήθηκε το επίδικο θέμα, ζήτησε και έλαβε έγγραφη ενημέρωση από την αρμόδια για έλεγχο υπηρεσία, σχετικά με το θέμα, την οποία και επισυνάπτουμε.

β) οι χαρακτηρισμοί προς τα πολιτικά πρόσωπα είναι αναιτιολόγητοι και ανοίκειοι. Τους αντιπαρερχόμαστε καθώς δεν βοηθούν τη δημόσια συζήτηση.

γ) Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα έχουν θέσει ως προτεραιότητα την εξάλειψη φαινομένων διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, όπου αποδεδειγμένα αυτά υφίστανται.

δ) Η έκθεση της υπηρεσίας, επίσης δεν συνάδει με τους βαρείς χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στους υπαλλήλους.

ε) Επισυνάπτεται η έκθεση της υπηρεσίας και διερευνάται με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ο όποιος καταλογισμός ευθυνών ήθελε προκύψει.

στ) Είμαστε πάντα στη διάθεση του δημόσιου ελέγχου και συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

………………………………………

Η «αντ-απάντηση» του Vukentra.gr

α) Κατ’ αρχή για τους χαρακτηρισμούς προς τα πολιτικά πρόσωπα που σύμφωνα με τον κ. Τζόκα είναι «αναιτιολόγητοι και ανοίκειοι» και δεν βοηθούν τη δημόσια συζήτηση.

Η κριτική μας, όπως αυτή διατυπώνεται στο άρθρο, είναι πολιτική και αναφέρεται στους θεσμικούς ρόλους που υπηρετούν τα πρόσωπα και όχι σ’ αυτά σαν φυσικές οντότητες, πόσο μάλλον ότι διευκρινίζεται ρητά στην ακροτελεύτια παράγραφο (Υ.Γ.) ότι ο χρησιμοποιούμενος όρος δεν αναφέρεται σε προσωπικές ενέργειες ή δράσεις. Μπορούν, κατά μία άποψη να χαρακτηρισθούν υπερβολικοί ή οξείς, αλλά παραμένουν πολιτικοί χαρακτηρισμοί με ότι κι αν αυτό σημαίνει.

Όσο για το ότι «δεν βοηθούν τη δημόσια συζήτηση» και μόνο η απάντηση του κ. Σπύρου Τζόκα, αποδεικνύει το αντίθετο, αφού η ύπαρξη και λειτουργία ΣΜΑ στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου συνεχίζει να παραμένει «ταμπού» όχι μόνο για την διοίκηση Παχατουρίδη, αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Ίσως ήλθε η ώρα να ανοίξει αυτό το θέμα, λαμβανομένου υπόψη ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει τον πλήρη φάκελο για τον ΣΜΑ Περιστερίου και θα πρέπει οι υπηρεσίες της «να πάψουν να κρύβονται» πίσω από «μη νόμιμα» έγγραφα, αιτιολογώντας τα αναιτιολόγητα. Αυτή είναι και η βασική και καίρια ευθύνη των προσώπων που κατέχουν θεσμικές θέσεις ευθύνης στην Περιφέρεια Αττικής.

β) Δεν μιλήσαμε για διαφθορά, αλλά για ανικανότητα ή αν θέλετε, ουσιαστικά και σύμφωνα με όσα γράφονται στο σχετικό άρθρο, για «έλλειψη ικανότητας» των ελεγκτών να αποτυπώσουν τα πραγματικά δεδομένα μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου. Εξάλλου, όπως αναφέρεται και στο τέλος του άρθρου κάναμε την διευκρίνιση ότι «δεν αναφερόμαστε σε προσωπικές δοσοληψίες ή κάποιο εμπράγματο όφελος για κανένα…».

γ) Αναφέρει ο κ. Τζόκας ότι «η έκθεση της υπηρεσίας δεν συνάδει με τους βαρείς χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στους υπαλλήλους (ελεγκτές)». Ας το δούμε με σειρά και ο καθένας ας κρίνει με νηφαλιότητα:

1). Ο νόμος 3528/2007 στο άρθρο 25, αλλά και ο 3524/2007 στο άρθρο 32, αναφέρουν: «Ο υπάλληλος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των καθηκόντων του και την νομιμότητα των υπηρεσιακών του ενεργειών». Συνεπώς ότι και αν αυτός «πράξει» αλλά και παράξει κατά τη άσκηση των καθηκόντων του είναι απόλυτα υπεύθυνος, είτε αυτό συνάδει με την εφαρμογή του νόμου, είτε με την μη εφαρμογή του.

2). Από πότε οι εντεταλμένοι για έλεγχο καταγγελλόμενων παραβάσεων, υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας, έχοντες μάλιστα έγγραφη εντολή διενέργειας αυτοψίας στα χέρια τους, για να μπουν σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, χρειάζονται την συναίνεση των υπευθύνων τους ή την «ενημέρωση» τους πρώτα από τον έχοντα την θέση ευθύνης της προς έλεγχο εγκατάστασης; Για ποιο λόγω οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι της Περιφέρειας και εντεταλμένοι για την περίσταση ελεγκτές, εφόσον δεν τους επετράπει η άμεση πρόσβαση στον χώρο δεν ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής κατά τα οριζόμενα από την ακροτελεύτια παράγραφο του άρθρου 16 της Υ1γ/Γ.Π/96967/8.10.2012 (ΦΕΚ 2718Β/2012), που ορίζει «Σε περίπτωση άρνησης ή κατά οποιοδήποτε τρόπο παρεμπόδισης των ελεγκτικών αρχών στην άσκηση των καθηκόντων τους, αυτοί μπορούν να ζητήσουν την συνδρομή των κατά τόπους αστυνομικών ή λιμενικών αρχών»;

δ). Σε ότι αφορά «την διερεύνηση του θέματος (έλεγχος για ΣΜΑ) και τον όποιον καταλογισμό ευθυνών ήθελε προκύψει», ουσιαστικά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αναγνωρίζει ότι πιθανόν υπήρξαν «προβλήματα» κατά τον συγκεκριμένο έλεγχο των δύο υπαλλήλων, στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, συντασσόμενος, -δική μας εκτίμηση-, με τα γραφόμενα μας στο επίμαχο άρθρο. Και παρότι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ουσιαστικής αξιολόγησης της πρακτικής που ακολουθήθηκε από τους δύο ελεγκτές, δεν αναφέρει κανένα στοιχείο αν έχει υπάρξει έγγραφη εντολή προς κάποιο στέλεχος της Περιφέρειας για τον σκοπό αυτό. Σε κάθε περίπτωση εμείς αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της «διερεύνησης» και ευελπιστούμε ότι όταν ολοκληρωθεί θα μας γνωστοποιηθούν…

………………………

Σε ότι αφορά το έγγραφο του κ. Γιάνναρη με τις εξηγήσεις της υπηρεσίας του για τα αποτελέσματα του ελέγχου στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου

Είναι γεγονός, ότι το σχετικό έγγραφο του κ. Γιάνναρη με το οποίο δίνονται εξηγήσεις στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα κ. Σπύρο Τζόκα, σχετικά με τον έλεγχο για την ύπαρξη ΣΜΑ στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου, είναι πολύ αναλυτικό και κατατοπιστικό, δεν απαντά, όμως, στο καίριο ερώτημα αν υπάρχει ή όχι ο ΣΜΑ και ταυτόχρονα κατά την δική μας εκτίμηση αποκαλύπτει τις παθογένειες στο σύστημα ελέγχου των καταγγελλόμενων παραβάσεων (το έγγραφο του κ. Γιάνναρη παρατίθεται στο τέλος ολόκληρο).

Αναλυτικά:

1). Αναφέρεται στο έγγραφο ότι «οι αρμόδιοι υπάλληλοι μετέβησαν στο αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου χωρίς να προηγηθεί επ’ αυτού καμία ενημέρωση».

Δεν έχουμε κανένα λόγω να μην δεχθούμε τα όσα αναφέρει ο κ. Γιάνναρης, αν και δεν διευκρινίζει σε ποιόν δεν έγινε ενημέρωση (πιθανολογούμε ότι αναφέρεται στους αρμοδίους του Δήμου Περιστερίου). Φαίνεται, όμως, απ’ όσα συνολικά αναφέρονται στο έγγραφο του κ. Γιάνναρη, ότι οι υπάλληλοι ελεγκτές πράγματι δεν είχαν ούτε οι ίδιοι ενημέρωση για το αντικείμενο του ελέγχου τους, εκτός αν έχουν προβεί στο παρελθόν σε έλεγχο ίδιου τύπου εγκαταστάσεων, όπως π.χ. στον ΣΜΑ Γλυφάδας την λειτουργία του οποίου διέκοψε οριστικά με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του Π.Δ. 145/2010 (ΦΕΚ 238Α/2010) η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, της Περιφέρειας είναι αρμόδια για τον έλεγχο τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων για δραστηριότητες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και σύμφωνα με το άρθρο 30, παρ. 1 & παρ. 3 εδάφ. β του ίδιου Π.Δ., η Διεύθυνση και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, έχουν την αρμοδιότητα και ευθύνη για τους ελέγχους και τη λήψη μέτρων σε θέματα υγιεινής περιβάλλοντος. Αυτό συνεπάγεται ότι η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει πλήρη φάκελο για το Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου και τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν σ’ αυτό.

Απ’ όσα αναφέρει, όμως, ο κ. Γιάνναρης, από πουθενά δεν φαίνεται ότι οι δύο ελεγκτές έλεγξαν πρώτο τον συγκεκριμένο φάκελο, προκειμένου να γνωρίζουν τι θα συναντήσουν, και μετά να προχωρήσουν στον έλεγχο που εντάλθηκαν. Αν το έπρατταν θα διαπίστωναν ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις στο Αμαξοστάσιο πέραν των όσων αναφέρονται επίσημα και ακόμη ότι αντί για περιβαλλοντική μελέτη, υπάρχει απλώς μία υπεύθυνη δήλωση τήρησής τους, δήλωση που από το 2013 που υποβλήθηκε δεν έχει ακόμη ελεγχθεί, όπως όφειλε η υπηρεσία τους

2). Δίνεται, από τον κ. Γιάνναρη, η πληροφορία ότι οι δύο υπάλληλοι – ελεγκτές της υπηρεσίας του παραπέμφηκαν από τον δημοτικό υπάλληλο του θυρωρείου του Αμαξοστασίου, στην αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Μαίρη Τσιώτα. Για το πώς έπρεπε να αντιδράσουν και να ενεργήσουν οι δύο ελεγκτές, σύμφωνα με το νόμο, αλλά και τις υπηρεσιακές ευθύνες τους, το αναφέραμε ποιο πάνω (γ.2). Αυτό, βέβαια, που συνέβη, όπως ουσιαστικά ομολογείται, είναι ότι οι δύο υπάλληλοι, αντί να προβούν άμεσα σε έλεγχο, επισκέφθηκαν πρώτα την καθ’ ύλη αρμόδια και ελεγχόμενη αντιδήμαρχο. Τα σχόλια του αναγνώστη…

3). Η αυτοψία (ο έλεγχος), πραγματοποιήθηκε, μετά την επίσκεψη στο γραφείο της αντιδημάρχου κ. Τσιώτα και παρουσία της, όπως αναφέρεται. Από πότε και με βάση ποια διαδικασία, που να ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία, η αυτοψία ή έλεγχος, από τους εντεταλμένους ελεγκτές για τυχόν παραβάσεις δεν γίνεται άμεσα αλλά πρέπει πρώτα να προηγηθεί ενημέρωση του καταγγελλόμενου και στην συνέχεια αυτός να γίνει παρουσία του. Η μόνη υποχρέωση που έχουν οι ελεγκτές, σύμφωνα με το άρθρο 16 της Υ1γ/Γ.Π/96967/8.10.2012 (ΦΕΚ 2718Β/2012) είναι η σύνταξη του εντύπου ελέγχου σε δύο αντίγραφα με το ένα να παραδίδεται ή να αποστέλλεται στον υπεύθυνο της εγκατάστασης και εν προκειμένου στο Δήμο.

4). Αναφέρεται η ύπαρξη σπαστήρα-λειοτεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών δένδρων. Γίνεται μάλιστα αναλυτική παρουσίαση της λειτουργίας του, σύμφωνα με την περιγραφή της συνοδεύουσας τους δύο ελεγκτές αντιδήμαρχο κ. Μαίρη Τσιώτα. Δύο τινά μπορεί να συνέβησαν.

α) οι δύο ελεγκτές έχουν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και αναγνώρισαν τον Σπαστήρα – Λειοτεμαχιστή,

β) Δέχθηκαν και «μετέφεραν» την ονοματοδοσία της εγκατάστασης που είδαν, όπως την περιέγραψε, καθ’ έγγραφη ομολογία τους, η αρμόδια και «ελεγχόμενη» αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Τσιώτα.

Σε ότι αφορά το α), αν έχουν τεχνικές γνώσεις θα διαπίστωναν και την ύπαρξη του υπόλοιπου συγκροτήματος ως ΣΜΑ ή τουλάχιστον θα διατύπωναν το ερώτημα «γιατί υπάρχουν δύο χοάνες φόρτωσης απορριμμάτων στην συγκεκριμένη εγκατάσταση, με την μία να υπάρχει για την φόρτωση του σπαστήρα – λειοτεμαχιστή και την δεύτερη και μεγαλύτερη να οδηγεί σε συμπιεστή απορριμμάτων (φωτό). Εκτός αν κατά την αυτοψία δεν έλεγξαν όλη την εγκατάσταση…


Σε ότι αφορά το β), η μεταφορά της περιγραφής της κ. Τισώτα, για τον σπαστήρα-λειοτεμαχιστή, είναι καταπληκτική αλλά ψευδής, ή μάλλον αληθής μέχρι εκεί που αναφέρεται στην αυτοκινούμενη ταινία μεταφοράς και μη αληθής για το υπόλοιπο, σε ότι αφορά τη λειτουργία του και την αποθήκευση των θρυμματισμένων τεμαχίων στους μεταλλικούς περιέκτες (κοντέινερες). Εφόσον είχαν τεχνική άγνοια, τουλάχιστον ας ρώταγαν ένα από τους μηχανολόγους της υπηρεσίας τους. Κι αυτό γιατί τα «αληθή» τεχνικά στοιχεία αποδεικνύουν την ύπαρξη συμπιεστή απορριμμάτων που είναι και η καρδιά του ΣΜΑ.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι δύο υπάλληλοι – ελεγκτές, όσο και ο Προϊστάμενος τους κ. Γιάνναρης γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν τι σημαίνει η αναφορά σε δημόσιο έγγραφο «μη αληθών στοιχείων».

5). Σε ότι αφορά την μεταφορά απορριμμάτων με μεταλλικούς περιέκτες (κοντέινερς) από το Δήμο Περιστερίου, στοιχείο που καταδεικνύει και αποδεικνύει τον όγκο και το βάρος τους σε καθημερινή βάση, η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει ήδη το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει καταθέσει ο Δήμος Περιστερίου. Αρκεί μία απλή ανάγνωση των στοιχείων που περιέχονται σ’ αυτό, όπως και τον τρόπο και τα οχήματα μεταφοράς του στον ΧΥΤΑ Φυλής, για να διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχει επεξεργασία και συμπίεση τους προκειμένου να αποθηκευθούν στα κοντέινερς και μεταφερθούν. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την ύπαρξη ΣΜΑ που οι υπάλληλοι-ελεγκτές δεν διαπίστωσαν την ύπαρξη του.

6). Φυσικό είναι να μην διαπιστώθηκε η οιανδήποτε διαχείριση ή επεξεργασία αποβλήτων στο Αμαξοστάσιο κατά την διάρκεια του ελέγχου. Δεν είναι δικός μας ρόλος να υποδείξουμε στην υπηρεσία του κ. Γιάνναρη πότε και σε ποιες ώρες αυτή γίνεται. Ρωτάμε, όμως, έτσι απλώς το εξής: Υπήρξε ή όχι κίνηση απορριμματοφόρων (είσοδος – έξοδος) απορριμματοφόρων στο Αμαξοστάσιο κατά την διάρκεια του ελέγχου;

7). Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο για το με αριθμ. 4412/7.6.2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Δυτικού Τομέα σε ότι αφορά την εγκυρότητά του. Προσεκτική, όμως, μελέτη του θα δείξει ότι η παράταση λειτουργίας έως το 2017 αφορά τα προϋπάρχοντα συνεργεία του Αμαξοστασίου του Δήμου Περιστερίου και τους χωροθετημένους Λειοτεμαχιστές. Μικρή λεπτομέρεια, όμως είναι ότι ο «Λειοτεμαχιστής» του Δήμου Περιστερίου, ουδέποτε έχει χωροθετηθεί με νόμιμες διαδικασίες, έστω και ως αυθαίρετη εγκατάσταση, αν και συμφωνούμε ότι πράγματι δεν είναι στην αρμοδιότητα των δύο υπαλλήλων – ελεγκτών.

Αυτά, σε ότι αφορά τις επισημάνσεις του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθήνας, για τα όσα αναφέρονται στο άρθρο μας με τίτλο «”Διαπλεκόμενη” ή ανίκανη η Περιφέρεια Αττικής – Δεν υπάρχει ΣΜΑ στο Αμαξοστάσιο Περιστερίου (!!!)».

Για την ύπαρξη, όμως, και λειτουργία του ΣΜΑ Περιστερίου, καθώς και της πολύ μεγάλης επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας, της υγείας των κατοίκων της πόλης και του αστικού περιβάλλοντος, αυτά δηλαδή που «δεν διαπίστωσαν οι δύο υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής κατά την αυτοψία – έλεγχο στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου, θα επανέλθουμε σύντομα.

…………………..

Τα ραδιενεργά απόβλητα και η «ανάμειξή» τους με τα απορρίμματα του Δήμου Περιστερίου

Οι πληροφορίες είναι ακριβείς και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις παρά την περίεργη «σιωπή» των εργαζόμενων στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου και στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Το Σάββατο 10.10.2015, το ειδικό συνεργείο μέτρησης ραδιενεργού ακτινοβολίας στον ΧΥΤΑ Φυλής που έχει τον τελευταίο μήνα εγκατασταθεί στις εγκαταστάσεις του χώρου ταφής απορριμμάτων, πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σημεία εναπόθεσης των μεταφερόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων, από τους δήμους της Αττικής.

Σε συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο είχαν εντολή να αδειάσουν κοντέινερ δήμοι της Δυτικής Αθήνας, οι μετρητές έδειξαν ότι η ραδιενέργεια των απορριμμάτων «χτύπησε» κόκκινο, γεγονός που έδειξε ότι υπήρχαν ραδιενεργά νοσοκομειακά απόβλητα υλικά ανάμεσα στα απορρίμματα, αφού δεν υπάρχει άλλος χρήστης τέτοιων υλικών στη χώρα μας, αν εξαιρέσει κανείς το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα με εργαζόμενους του ΧΥΤΑ Φυλής, στο συγκεκριμένο σημείο είχαν εναποθέσει απορρίμματα τέσσερεις (4) δήμοι της Δυτικής Αθήνας και γι’ αυτό δεν ήταν δυνατή η «ταυτοποίηση» ποιανού απ’ αυτούς ήταν το «ένοχο» φορτίο. Αποφασίσθηκε, όμως, ο έλεγχος για την ύπαρξη ραδιενεργών υλικών στα μεταφερόμενα απορρίμματα να γίνεται κατά την είσοδο των οχημάτων των δήμων της δυτικής Αθήνας στον ΧΥΤΑ και ειδικότερα των τεσσάρων δήμων που είχαν μεταφέρει το Σάββατο.

Την Πέμπτη 15.10.2015, κατά την είσοδο, στον ΧΥΤΑ Φυλής, επικαθήμενου του Δήμου Περιστερίου, με φορτίο Κοντέινερ συμπιεσμένων απορριμμάτων 15,5 περίπου τόνων, διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις του ειδικού συνεργείου ότι η εκπεμπόμενη ραδιενέργεια από αυτά ήταν 10 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Αυτό υποδηλεί ότι στο συγκεκριμένο (;) φορτίο απορριμμάτων υπήρχαν ραδιενεργά ιατρικά απόβλητα, η δε ύπαρξή τους ανάμεσα στα σύμμεικτα απορρίμματα και η συμπίεση τους μαζί με αυτά, καταδεικνύει την ύπαρξη και λειτουργία του ΣΜΑ στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, τον ΣΜΑ που η μεν διοίκηση Παχατουρίδη αρνείται πεισματικά ότι υπάρχει, οι δε επιθεωρητές υγείας του κ. Γιάνναρη δεν διαπίστωσαν, πειθόμενη στις αφηγήσεις της κ. Τσιώτα, ότι υπάρχει. Τόσο καλά…

Για το πώς συλλέγονται τα ιατρικά απόβλητα, ραδιενεργά και μολυσματικά, στο Δήμο Περιστερίου, σε λίγες ημέρες…

…………………..

Τα φορτία συμπιεσμένων απορριμμάτων του Δήμου Περιστερίου που φθάνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής

Δεν ρίχνουμε ευθύνες, στον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθήνας κ. Τζόκα Σπύρο, ο άνθρωπος ζήτησε εξηγήσεις από τους υπαλλήλους της Περιφέρειας και με βάση αυτά έδωσε την απάντησή του.

Θα μπορούσε, όμως, να ζητήσει στοιχεία και από τον ΕΣΔΝΑ που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Φυλής για το πώς και τι μέσα μεταφέρονται τα σύμμεικτα απορρίμματα του Δήμου Περιστερίου, στους χώρους ταφής. Με βάση αυτά, θα μπορούσε τουλάχιστον να αναρωτηθεί, με ποιο τρόπο συμπιέζονται αυτά στα «κοντέινερ» μεταφοράς του, και αν και έχει θητεία και εμπειρίες ως δήμαρχος Καισαριανής, να ζητήσει πρόσθετες τεχνολογικές διευκρινίσεις για το θέμα αυτό από εξειδικευμένους τεχνικούς της υπηρεσίας του.

Ενδεικτικά, μόνο την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, τρία οχήματα του δήμου Περιστερίου (επικαθήμενα), μετέφεραν με «κοντέινερ» σε επτά δρομολόγια 105 περίπου τόνους συμπιεσμένων σύμμεικτων απορριμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι σε κάθε δρομολόγιο το φορτίο (μέσος όρος) ήταν 15 τόνοι. Με τη γνώση ότι στην χώρα μας δεν υπάρχουν απορριμμματοφόρα που να μπορούν συμπιέσουν και μεταφέρουν έως 9 περίπου τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων (κι αυτά βρίσκονται στο Περιστέρι-4 σε αριθμό), θα έπρεπε να ζητήσει εξηγήσεις από τους δύο υπαλλήλους του, όπως και από τον κ. Γιάνναρη πως συμβαίνει αυτό. Κι αυτά, αναφέρονται έτσι για να μην θεωρούν μερικοί «έξυπνοι» κι ακριβοί στα πίτουρα γραφειοκράτες ότι μπορούν να θεωρούν όλους τους άλλους, χαχόλους, αγράμματους και με μειωμένη νοημοσύνη.

Επιμύθιο

Δεν έχουμε πρόθεση να πείσουμε κανένα, είτε θεσμικό πρόσωπο, όπως ο κ. Τζόκας, είτε πεπεισμένους γραφειοκράτες, είτε κατά νόμο εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές και ελεγκτές κρίσιμων για την προστασία της υγείας των δημοτών υπηρεσιών.

Ότι έχουμε να πούμε για τον ΣΜΑ Περιστερίου και το γαϊτανάκι παραλείψεων και παράνομων πράξεων των υπηρεσιών του Δήμου, της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Αττικής το έχουμε γράψει και μάλιστα με παράθεση αδειάψευτων στοιχείων και επίσημων κρατικών εγγράφων.

Από εδώ κι εμπρός τον λόγω έχει ο Εισαγγελέας στον οποίο θα καταθέσουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του στο μερίδιο που του αναλογεί…

«Εκδορεύς»

Vukentra.gr

Επισυναπτόμενα:

1). Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής (Π.Δ. 145/2010)

2). Υγειονομικοί έλεγχοι (ΦΕΚ 2718/2012)

3). Νόμος 3528/2007

4). Νόμος 3584/2007

5). Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Περιστερίου

6). Έγγραφο Προϊσταμένου Δ/νσης Υγιεινής Περιβάλλοντος κ. Γιάνναρη

Διαβάστε ακόμη:

Περιστέρι: Η απάτη και τα ψέματα των κ.κ. Μαίρη Τσιώτα και Ανδρέα Παχατουρίδη για τα σκουπίδια και το τάισμα με καρκινογόνες ουσίες των πολιτών

Ωρολογιακή Υγειονομική Βόμβα στο Περιστέρι με ευθύνη της Διοίκησης Παχατουρίδη και της Περιφέρειας Αττικής

Περιστέρι 4/4/2013: Κρατάει χρόνια αυτή η «βρώμα»: Αντιδήμαρχος Περιστερίου - Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Λειοτεμαχιστής και ο ΣΜΑ λειτουργούν παράνομα…

Δήμος Περιστερίου: Βαφτίζει τον ΣΜΑ «λειοτεμαχιστή», ρυπαίνει και μολύνει το περιβάλλον της πόλης, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών και δαπανά 100.000 ευρώ για μελέτες…

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και ο Λειοτεμαχιστής του Δήμου Περιστερίου

Διαπλεκόμενη” ή ανίκανη η Περιφέρεια Αττικής – Δεν υπάρχει ΣΜΑ στο Αμαξοστάσιο Περιστερίου (!!!)

Υπόθεση Ελέγχου ΣΜΑ Περιστερίου: Ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας απαντά στο Vukentra.gr

 

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "